Odpowiedź jak wyżej.
Wersja do druku
Dzięki - po rocznej przerwie w kalibracji czas na powtórkę z rozrywki. Mam nadzieję ze się nie przerażę gdy dostanę odbitki z labu.
Po instalacji systemu na nowy dysk SSD, dzisiaj postanowiłem powtórnie skalibrować monitor kalibratorem ColorMunki Photo. Po odpaleniu programu wyskoczyło okno z "Activate and Register Product". Jako, że przycisk
Activate" jest nieaktywny robię "register" na stronie producenta i nic się nie dzieję. Nie mogę uruchomić programu. Czekam na maila, którego nie ma. O co chodzi z tą rejestracją i aktywacją ?. Czy za każdą reinstalacją systemu muszę wykonywać ponowną rejestrację i aktywację ? Przecież nie mam obowiązku posiadania internetu, a także jaką mam pewność, że za jakiś czas firma produkująca kalibratory przestanie istnieć i rejestracja z aktywacją nie będzie działać. Bez aktywacji nie ma możliwości używania kalibratora.
Moje doświadczenie z aplikacją dołączaną do ColorMunki Photo trwało dokładnie 15 minut. Tyle potrzebowałem żeby zainstalować, uruchomić i stwierdzić, że ten program daje zbyt mało możliwości, żeby go normalnie używać. Nie pamiętam jak wyglądała tam sprawa z odpaleniem tej aplikacji i czy konieczna była aktywacja przez internet (wydaje mi się to jednak mało prawdopodobne), ale być może konieczne jest podłączenie czujnika do komputera przed jej uruchomieniem - sensor jest bowiem "kluczem" aktywacyjnym (przynajmniej w przypadku urządzeń z serii i1). Z drugiej strony warto pomyśleć o innej aplikacji, która nie będzie sprawiała kłopotów i jednocześnie da więcej możliwości. Z najbardziej znanych są dwie: ArgyllCMS z nakładką dispcalGUI (darmowe, wymaga chwilę uwagi przy instalacji, ale później działa jak burza) i BasICColor (płatne, z podstawową licencją ograniczoną do jednego stanowiska). Oba programy dobre, choć ja osobiście preferuję Argylla ze względu na swobodę jaką daje to środowisko.
Podłączenie czujnika przed uruchomieniem nic nie daję. Dla mnie sprawa wygląda dosyć osobliwie. Jutro będę zwracał się o pomoc do sprzedawcy urządzenia, firmę Wzorniki.eu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ściągnąłem aplikacje ArgyllCMS polecaną przez strideera. Nie mam pojęcia jak to uruchomić.
Czuję, że będę wielkjie problemy z tym ColorMunki Photo.
Ściągnij do tego program dispcalGUI. Oba rozpakowujesz do dwóch folderów na dysku twardym i odpalasz plik dispcalGUI.exe z drugiego pakietu. Przy pierwszym uruchomieniu poprosi on o wskazanie ścieżki do plików binarnych z pakietu ArgyllCMS - będą w podfolderze bin. To mniej więcej wszystko co trzeba ustawić.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Aha, dodatkowo będziesz musiał podmienić firmowe sterowniki X-Rite do ColorMunki Photo na te, które będą w podfolderze libusb1 tam gdzie rozpakujesz Argylla. Robi się to w Menedżerze urządzeń (Komputer>Zarządzaj>Menedżer urządzeń, z listy urządzeń wybierasz colormunki, prawy przycisk, Aktualizuj oprogramowanie sterownika i trzeba prowadzić system za rękę żeby nie wykrywał i nie uruchamiał sterowników, które już wcześniej zostały zainstalowane, tylko wziął te z pakietu ArgyllCMS).
Jestem pełen podziwu i uznania dla Twojej wiedzy, ale z przykrością stwierdzam, ze to chyba nie dla mnie :confused:
Program do ColorMunki Photo w postaci kreatora dla laika jest bardzo przyjazdny, a w razie wątpliwości jest instrukcja w j.polskim.
W przypadku Argylli, samo odpalenie jest skomplikowane, nie mówiąc o obsłudze, która jak przypuszczam nie jest prosta.
Pozostaje mi chyba tylko pomoc Wzorniki.eu.
Uffffff.
Powtórnie zainstalowałem oprogramowanie z podłączonym czujnikiem do komputera i pomogło.
Próba ponownej instalacji, ale bez podłączonego czujnika nic nie dawała.
Witam serdecznie czy jest gdzies w sieci albo ktoś posiada instrukcję z wyjaśnienien wszystkich funkcji lub porady dotyczące kalibracji i1DISPLAY pro?