W zasadzie zaden problem. System Cokina uwzglednia systemowe oslony przeciwsloneczne. Mam takie dwie. Zwykle uzywam jednej. Ale jak zkladam tele do jednoczesnie korzystam z 2 oslon zalozonych jedna na druga.Cytat:
Zamieszczone przez gwozdzt
W zasadzie zaden problem. System Cokina uwzglednia systemowe oslony przeciwsloneczne. Mam takie dwie. Zwykle uzywam jednej. Ale jak zkladam tele do jednoczesnie korzystam z 2 oslon zalozonych jedna na druga.Cytat:
Chyba nie zmienia tylko dokłada ewentualnie nowe funkcje, bo jakby zmienił to stare szkla Canona miały by ten sam problem co niezależnych, a jakoś o tym nie slychać. Co do niezależnych może poza Tamronem, świadczy to tylko o nie dokładnym "rozgryzieniu" protokółu. Najprawdopodbniej już w trakcie opracowania protokółu przewidziano jego rozszerzalność i stare obiektywy Canona zwracaja odpowiednią (prawidłową) odpowiedź na nową funkcję której np. nie realizująCytat:
Też mi się tak wydaje! Zmiana "systemu" wykluczałaby działanie starych szkiełek Canona...Cytat:
Zamieszczone przez piotrgr
żebym wiedział że sie nie rozwiodę z 300D to kupiłbym GRIPa i miał wygodniej...Cytat:
Zamieszczone przez Marcin Jagodziński
Sorry - nie da się stosować z systemowymi; bagnetowymi osłonami Canona.Cytat:
Zamieszczone przez Pszczola
Rozwiedź się - kup 350....nie pożałujesz.Cytat:
Zamieszczone przez Routlaw
Cytat:
Zamieszczone przez Marcin Jagodziński
Powiedz to swojej żonie, dziewczynie...
Nie pisalem, ze oslony dedykowane do konkretnych obiektywow da sie wpiac w system Cokina, tyle, ze system Cokin ma na pokladzie swoje wlasne dedykowane do systemu Cokina oslony przeciwsloneczne.Cytat:
Zamieszczone przez hekselman
No właśnie - a ja już miałem nadzieję.Ale - jak wspomniałem z ZPT zawsze było u mnie cienko :-)Cytat:
Zamieszczone przez Pszczola
No tak ale jak sie bedę rozwodził to wybiore 20D :)Cytat:
Zamieszczone przez hekselman