Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 88

Wątek: Sprzedać 300D dołożyć do 20D? Czy zostawić 300D i dokupić szkiełko...?

Mieszany widok

Uzależniony Awatar Routlaw
    Miasto
    Brwinów k. Warszawy

Domyślnie Sprzedać 300D dołożyć do 20D? Czy zostawić 300D i dokupić szkiełko...?

Witam,
    Kilku dni temu złapałem chorobę która nazywa się zmiana aparatu.. Mam 300D (dokładnie to Rebela) od kwietnia. Ostatnio zacząłem się zastanawiać nad zmiana na 20D.. Przyznaję się od razu że jestem gadżeciażem, lubie zmieniać, kupować, mieć coś nowego. Tym razem wykazałem się siłą i zacząłem się zastanawiać... czy to aby dobry pomysł.. Zmienić body? czy nie zmienić? O różnicy w możliwościach i jakości obu puszek nie trzeba mówić. Zastanawiam się czy dużo bym musiał dołożyć do tego co bym wziął za 300d + statyw "First" +torba + dodatkowa bateria. Jak szybko 300tka bedzie tracić na wartości? czy dużo szybciej niż 20D.. Czy teraz bedzie ją dużo łatwiej sprzedać niż za np rok. Jest jeszcze na gwarancji(co prawda tylko u sprzedawcy z allegro).
    Powiedzcie co byście zrobili na moim miejscu..
    Pozdrawiam
    Routlaw
    14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

300d już będzie bardzo powoli tracić na wartości, bo swoje już straciła 20d będzie dużo szybciej, zwłaszcza po wyjściu nowego body.

w sumie: stać Cię, to zmieniaj. Poczujesz się lepiej. Ale z kryteriów obiektywnych, to zawsze lepiej obiektyw.

Ja mam podobny zestaw i nic nie zmieniam, bo nie potrzebuje. Ale też cieszyłbym się ze zmiany, ale wiem, że byłaby w moim przypadku bez sensu.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Brwinów k. Warszawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    300d już będzie bardzo powoli tracić na wartości, bo swoje już straciła 20d będzie dużo szybciej, zwłaszcza po wyjściu nowego body.
    Czyli wg tego co piszesz później różnica miedzy tymi dwoma sprzętami powinna sie zmniejszyć...

w sumie: stać Cię, to zmieniaj. Poczujesz się lepiej. Ale z kryteriów obiektywnych, to zawsze lepiej obiektyw.
    Lepszy obiektyw-> lepsze zdjecia.. No ale i tak najważniejsze jest to co sie podpina do aparatu z tyłu a nie z przodu.. Aparat za mnie nie zrobi zdjęcia..

Ja mam podobny zestaw i nic nie zmieniam, bo nie potrzebuje. Ale też cieszyłbym się ze zmiany, ale wiem, że byłaby w moim przypadku bez sensu.
    No cieszyłbym się też ze zmiany, w sumie to też nie wiem czy miałaby sens ta zmiana w moim przypadku..

Dzięki za pomoc chyba jednak sobie odpuszcze zmiane...

BLOG

Zablokowany
    Miasto
    Dębica - podkarpacie

Domyślnie

To zależy. Czego brakuje Ci w 300d i jest to na tyle uciążliwe, by zmieniać puszkę na 20d? Ciężko mi oceniać obiektywnie, ale wydaje mi się, że z 300d da się wycisnąć naprawdę wiele, ale jednak podstawą jest tu optyka. IMO lepiej zostać przy trabancie i zainwestować w dobre szkło, niż przejść na 20d i pstrykać kitem. Bo przecież o zdjęcia tu (chyba) chodzi

Miasto
    Brwinów k. Warszawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michal-Czuba
    To zależy. Czego brakuje Ci w 300d i jest to na tyle uciążliwe, by zmieniać puszkę na 20d? Ciężko mi oceniać obiektywnie, ale wydaje mi się, że z 300d da się wycisnąć naprawdę wiele, ale jednak podstawą jest tu optyka. IMO lepiej zostać przy trabancie i zainwestować w dobre szkło, niż przejść na 20d i pstrykać kitem. Bo przecież o zdjęcia tu (chyba) chodzi
    No Ty też masz racje... Jakbym sie przesiadł na 20D to albo bym został z KITem albo z którymś ze szkieł na m42 co akurat było by mniejszym złem...

Tak jak bede coś zmieniał to szkiełko kupie jakies zamiast KITowego

BLOG

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Routlaw
    Sprzedać 300D dołożyć do 20D? Czy zostawić 300D i dokupić szkiełko...?
    ...chyba jednak sobie odpuszcze zmiane (body)...
    ...jak bede coś zmieniał to szkiełko kupie jakies zamiast KITowego.
    Tego się trzymaj. Sam mam 300D i postanowiłem go nie zmieniac (o ile się nie zepsuje na amen) do czasu, aż w jego cenie i klasie (amatorskiej) pojawi się FullFrame. Mam nadzieję, że jakieś 5 lat na jedno i drugie wystarczy.
    Na Twoim miejscu nie zmieniałbym też KITa zostawiając go na potrzeby szerokiego kąta. Inwestowałbym natomiast w szkła pełnoklatkowe i gdy przyjdzie ten czas, to sprzedasz 300D z KITem, a szkła zostaną.
    A jakie szkła? Coż, raczej nic typu 17-40/4L zamiast KITa, bo te ogniskowe na pełnej klatce zrobią się ekstremalnie szerokie, a tymczasem i tak ten zakres pokrywa Ci KIT. Zainteresowałbym sie na Twoim miejscu w pierwszej kolejności czymś w rodzaju Tamrona 28-75/2,8; Canona 50/1,8 (a może nawet 1,4) bądź czymś 90/100/105 f/2,8 Macro.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 12-12-2005 o 14:56
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto
    Brwinów k. Warszawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    Tego się trzymaj. Sam mam 300D i postanowiłem go nie zmieniac (o ile się nie zepsuje na amen) do czasu, aż w jego cenie i klasie (amatorskiej) pojawi się FullFrame. Mam nadzieję, że jakieś 5 lat na jedno i drugie wystarczy.
    Na Twoim miejscu nie zmieniałbym też KITa zostawiając go na potrzeby szerokiego kąta. Inwestowałbym natomiast w szkła pełnoklatkowe i gdy przyjdzie ten czas, to sprzedasz 300D z KITem, a szkła zostaną.
    Mądrze mówisz! Pewnie masz racje!
    Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    A jakie szkła? Coż, raczej nic typu 17-40/4L zamiast KITa, bo te ogniskowe na pełnej klatce zrobią się ekstremalnie szerokie, a tymczasem i tak ten zakres pokrywa Ci KIT. Zainteresowałbym sie na Twoim miejscu w pierwszej kolejności czymś w rodzaju Tamrona 28-75/2,8; Canona 50/1,8 (a może nawet 1,4) bądź czymś 90/100/105 f/2,8 Macro.
    zrobiłem mały rekonesans cenowy:
    Tamrona 28-75/2,8 - 1450zł
    Canon 50/1,8 - 370zł
    Canon 50/1,4 - 1450zł
    Sigma 105 f/2,8 Macro - 1900zł

BLOG

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

...
    Z Sigmą bym był ostrożny jeśli chodzi o długofalowe inwestycje.
    Canon co jakiś czas (na złość konkurencji) zmienia nieznacznie protokół transmisji EF. Objawia się to brakiem współpracy starszych obiektywów z nowymi korpusami i dotyczy oczywiście tylko szkieł producentow niezależnych - obiektywów Canona problem nie dotyka.
    Z tego powodu dzisiaj wiele starszych Sigm nie działa z korpusami cyfrowymi Canona, a takze np. EOS 30/33V.
    Problem dotyczy w największym stopniu właśnie Sigmy, w mniejszym Tokiny, a w najmniejszym Tamrona, w którego przypadku natknąłem sie gdzieś nawet na informację, że zakupił licencję od Canona czy coś podobnego.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Mądrze mówisz! Pewnie masz racje!

Tamrona 28-75/2,8 - 1450zł
    Canon 50/1,8 - 370zł
    Canon 50/1,4 - 1450zł

Tamrona można kupić dużo taniej. Pogadaj z forumowymi TIPami.

pozdrowienia

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Ja bym zamienił 300 na 350 i poszedł w szkła...350 to delikatniejsza 20D - dla troskliwego no problem.A światło przechodzi przez SZKŁO....

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów