A jak dlugo juz go uzywasz?Cytat:
Zamieszczone przez popmart
Poza tym RSE nie jest trial :roll: .
Wersja do druku
A jak dlugo juz go uzywasz?Cytat:
Poza tym RSE nie jest trial :roll: .
Ja korzystam tylko z DPP i jestem bardzo zadowolony z tego programu ;)Cytat:
Obecnie ja tez zaczałem uzywac tego programu DPP , mam PS CS2 ale wolanie rawow dla mnie to glownie zabawa , a w DPP fajne jest to ze mozna wlaczac i wylaczac te same funkcje co w aparacie czyli Picture Style. Jak dla mnie jest to rozwiazanie OK! Oczywiscie pewnie jest to etap przejsciowy ale zawsze zabawa fajna. Poki co PS jest na tyle skomplikowany i rozbudowany ze sie gubie.
Pozdrowki
Paweł
Hehe, żeby kalibrować trzeba mieć czym. Dzięki za tutorial. Spróbuję. Muszę się rozejrzeć za jakimś kalibratorem. PozdrawiamCytat:
Zamieszczone przez gietrzy
Hyhy.. widziałem "opis" na forum bibble jak ktoś iteracyjnie kalibrował monitor:
a) wyświetlić ramkę z barwami rgb
b) użyć oczofotospektrometru czyli canonem pstryk zdjęcie monitora :)
c) wgrać zdjęcie i porównać
d) zmodyfikować kanały r,g,b tak aby zrobiona fotka odpowiadała wcześniej wyświetlanemu obrazowi
e) w razie potrzeby czynność powtórzyć :D
Co do bibble: mam gentoo kompilowane gcc-4.1.1. Bibble wysypuje się na samym starcie; v. 4.7
Jaki program do rawow dla EOS 20D Polecicie?
pzdr
.
Każdy, który potrafi go odczytać i który generuje wystarczająco dobry dla Ciebie efekt końcowy i najlepiej podpasuje Ci pod względem obsługi.
Na tak zadane pytanie, każdy odpowie Ci jakiego programu sam używa i który ma obsługę .crw - ergo będziesz miał tyle odpowiedzi ile userów.
Przeczytaj wątek jeszcze raz i sam wybierz;
Hmm teraz mam RawShooter niestety on mi 'barwi' fotki... widzi normalne barwy ale po kilku sekundach przestawia kolory i są zolte / zielone...
A czy ktoś używa RAW Therapy?? co prawda programem się jeszcze nie bawiłem, ale widziałem u kolegi, wyglądał zachęcająco:)
Jakieś opinie szanownych forumowiczów??
Posiadam Bibble Lite:
+niska cena
+szybkosc konwersji
+bardzo ciekawe odwzorowanie kolorow, auto levele dzialaja wysmienicie.
+wbudowany noise ninja
+dobrze dzialajaca korekcja znieksztalcen dla najpopularniejszych obiektywow
+ogromna ilosc funkcji dodatkowych + pelno darmowych pluginow (do wiekszosci rzeczy wlasciwie zbedny jest zewnetrzny edytor)
+support dla wiekszosci aparatow, nawet raw z mojego Canona G3 moge tym obrobic.
+rozbudowany system przetwarzania wsadowego
+nie obcina RAWow do proporcji 3:2
-gubi troche drobnych detali (w porownaiu z dpp i acr - ale nie generuje dziwnych artefaktow)
-troche slaby modul wyostrzania
-lubi sie czasem wyp... zwlaszcza jak ma zbyt malo fizycznej pamieci
ACR:
+swietnie potrafi wyuskac detale z plikow RAW
+bardzo dobrze radzi sobie z przejsciami tonalnymi
+mozliwosc kalibracji kolorow (ale nie tak dobra jak w C1 Pro i DPP+PSE)
+szybki i stabilny + dobry support, popularny
-koniecznosc posiadania drogiego edytora (dla mnie dyskwalifikacja)
-ograniczona ilosc funkcji dostepnych przed konwersja
-dyskusujne odwzorowanie kolorow przed kalibracja
-srednio dziala modul odszumiania (usuwanie kolorowego szumu powoduje utrate kolorow na detalach, zwlaszcza mialem problem z czerwonym)
-brak mozliwosci przetwarzania wsadowego (przynajmniej ja nie wiem jak to zrobic)
C1:
Bardzo dobry soft (do wersji 3.x - bo 4.x mi sie nie podoba)
+w wersji pro genialna mozliwosc kalibracji (profile)
+bardzo dobry modul wyostrzania
+dosc szybki w dzialaniu
+dobra mozliwosc przetwarzania wsadowego
-m.z. slabo radzi sobie z szumem
-zbyt wygorowana cena (choc mozna bylo nabyc go z SanDiskiem)
-ograniczona ilosc funkcji wbudowanych, koniecznosc posiadania dodatkowego edytora
Pozdrawiam