A pisać chce ci sie? Szczerze, to troche to jest osłabiające. Nie szanujesz czasu innych :(
Wersja do druku
A pisać chce ci sie? Szczerze, to troche to jest osłabiające. Nie szanujesz czasu innych :(
1200zł z tego co kojarze;]
Również ta podana przez kogoś wcale nie musi być już aktualna. Aż tak Ci się piekli, żeby do jutra nie poczekać z telefonem (które i tak nie planowałeś wykonać)?
Nie, ale rozumiem że mam już Twój głos ;)
Zwyczajnie staram się ludziom pomóc, zresztą w ostatnim czasie odpisałem na kilka/kilkanaście Twoich pytań/wątpliwości i powinieneś o tym wiedzieć. W 95% odpowiedzi na Twoje pytania są na tym forum czy ogólnie w siecii. Ale to nie problem odpowiedzieć raz jeszcze. Przykre jest jednak jak ktoś nie ma ochoty nawet zainteresować się tematem i działa na zasadzie hinuskiej. Ot. Tyle :)
Masz, masz. Tak odpowiedziales mi juz wiele razy i za to Ci dziekuje. Ja przeszukuje forum wielokrotnie i czesto znajduje odpowiedzi na moje pytania. Czasem jednak warto zapytac mimo iz watek gdzies tam juz byl, zeby uzupelnic informacje. W zasadzie z tego co widze to 90% userow zadaje pytania, ktore juz byly.. zwlaszcza w tym dziale.
jednak stare powiedzenie nie kłamie - jak raz spróbujesz jedynki, to już nie będziesz chciał innego aparatu! :)
pozdrawiam
Odkopię wątek :) Czytałem go jak i wiele innych dotyczących 1dII w piątek rano a w piątek wieczorem miałem już w łapkach 1dII. Ponieważ w tym wątku nie padła jasna odpowiedź 1dII czy 50D więc dorzucę swoje spostrzeżenie jeśli chodzi o szumy na ISO3200. Porównałem 1dII, 50D i 5D. RAW plus redukcja kolorowego szumu w CameraRAW (o wartość +25), zmniejszenie zdjęć do jednakowego rozmiaru i zapis do jpg. Wynik jest taki, że 1dII szumi tak samo jak 50D natomiast 5D (jedynka) ma przewagę 1EV bo szum na ISO3200 z tej puszki wygląda jak ISO1600 z pozostałych dwóch. Dlaczego to piszę i odkopuję stary wątek? Dlatego że 1dII w w bardzo dobrym stanie można obecnie kupić w cenie nowego 50D a często mówi się również w tym wątku, że 50D to dużo nowsza konstrukcja i na pewno szumi mniej, nieprawda bo szumi tak samo a biorąc pod uwagę resztę tego co oferuje 1dII to 50D nie dorasta mu do pięt w żadnej kategorii oprócz wyświetlacza.
I jeszcze jedna sprawa odnośnie ładowarki do 1dII, czasem można kupić taniej samo body ale bez ładowarki czy warto? Wiadomo, że oryginalna ładowarka jest piekielnie droga ale jest wyjście z sytuacji, kupno ładowarki modelarskiej za 50-100zł i podpięcie się krokodylkami do styków baterii. Ważne żeby ładowarka obsługiwała 10 cel NiMH i miała regulację prądu ładowania. Jeśli kogoś ten temat zainteresuje to zrobić mały artykulik na ten temat.
Właśnie problem z tą jedynką jest taki że bardzo ciężko dostać ładowarkę . czy to oryginał czy jakikolwiek zamiennik . A ceny są ogromne.
Za zamiennik chyba dałem 400 (już nie pamiętam )? sprowadzany ze stanów .
Co do ładowarek modelarskich to właśnie mój kolega był modelarzem i naładował mi raz aku . Więc ta opcja działa . Ale jak to wpływa na ewentualną żywotność to nie wiem , jako że potem doszedł do mnie zamiennik i już nim ładowałem ..
Jeśli chodzi o jakość obrazka, to najprawdopodobniej tak własnie jest. Ale jesli rozpatrywać inne czynniki, to wybór nie jest taki prosty. Mam tu na mysli wage 1d, drogie akcesoria i serwisowanie - czyli to o czym ten wątek od początku traktuje. Poza tym przy reporterce raczej nie potrzeba gładkiego obrazka przy wysokich ISO, bardziej liczy sie uchwycenie momentu i szybkość aparatu i do tego 1D jest stworzony. Moim zdaniem jednoznacznej opinii na temat ktory z aparatow jest lepszy nie sposob udzielic, bo kazdy ma inne potrzeby.