Nie... służy tylko do wyłączania kontrolerów na gripie (kółko, przyciski).
Bo jak widzisz niektórzy mylnie to odbierają jako zupełne odcięcie gripa (w tym baterii w nim siedzących) od aparatu.
Wersja do druku
http://cgi.ebay.ie/LCD-Timer-Battery...item3ca8596a59
używał ktoś coś takiego ? Szukam zamiennika dla bg-e6, najlepiej w ie ....
nieaktualne, znalazłem oryginał w dobrej cenieCytat:
http://cgi.ebay.ie/LCD-Timer-Battery...item3ca8596a59
używał ktoś coś takiego ? Szukam zamiennika dla bg-e6, najlepiej w ie ....
No i mam ciekawostke...
Grip Alpha doszedl. Wszystko ok, dziala ladnie. Nie zakupilem jednak 2x aku phottixa jak wczesniej planowalem, tylko dokupilem drugi oryginal. Aku pierwsze bedace w zestawie z markiem mialo juz ok 900 shutter count, po naladowaniu nowo kupionego drugiego aku oczywiscie wsadzilem oba do gripa. I tu dziwna sprawa - starsze aku sie zresetowalo pod wzgledem info o strzelonych fotkach.
Nowe oczywiscie od poczatku ma 0 to normalne, ale stary takze.
Na tym nie koniec. Gdy pracuja pojedynczo naliczane sa ok, ale juz wsadzajac oba na raz, stary z automatu ma ciagle ZERO, a nowy bez zmian nalicza jak byc powinno. Stary przy tym wogoe ma blokade naliczania i robiac zdjecia z oba ma ciagle zero. Przekladalem miejscami i ciagle to samo. Czy userzy Alphy majcie tak samo z oryginalami LP-E6?
Reset aku nie jest jakims virtualnym wymyslem zamiennika gripa, bo wsadzajac do samego body mam naliczane od zera stary akumulatorek :) Grip ewidentnie resetuje mi i blokuje licznik TYLKO starego aku bedacego w zestawie z markiem:) Nowo dokupiony ma obecnie 18 strzalow i tak jest jak ma byc, grip nie rusza jego licznika dodajac co zdjecie cyferke.
Pytanie:
Czy w oryginalnym gripie chodzą bez problemu zamienniki akumulatorków BP-511 np. marki "Delta" ?
bp511 nie pasują do nowej piątki. ale w starej mam przy oryginalnym gripie 2 phottixy i działają ładnie.
Mam oryginalny grip i oryginalne 2 aku w nowej piątce.
Naliczanie zdjęć jest równomierne dla obydwóch..., tj.:
Podczas ostatniego zlecenia zrobiłem ok. 1500 zdjęć i obydwa aku były zużyte w ok 45-50%, z różną ilością zdjęć, z tym że różnica nie była większa niż 50 klapnięć.
Nie obserwowałem tego dokładnie, bo nie było na to czasu, ale mam przekonanie, że elektronika gripa steruje pobór energii raz z jednego raz z drugiego aku, utrzymując mniej więcej ten sam poziom zużycia obydwóch +/-ok. 5%...
Dodam, że jeden aku ma już za sobą ok 20 tyś zdjęć, drugi jest nowy - jednak grip podczas pracy zużywa je równomiernie...
Może trochę lamerskie pytanie, czy ten grip alfy do 5DII akceptuje i współpracuje z akumulatorkami o napięciu 1,2v.
Pytam , bo w jego opisach jest mowa o bateriach, chyba że jak zwykle coś przegapiłem ?
Tak, wcześniej koledzy pisali, że działa ale nic nie pisali czy aparat podaje poziom naładowania tych AA?
Grip Alfa mam od roku. Wczoraj odkleiła mi się prawie cała guma na nim (kilka h focenia, spocone ręce). Przy włączonym gripie czasami zdarza się, że górne kółko nastaw w body nie działa. Wył. i ponowne wł. gripa pomaga.