Już o tym było.
Wersja do druku
Trzeba było poszukać pod latarnią: www.color.org :lol:
Jest tam freewareowy ICC Profile Inspector
Trzeba wgrać profil-dawcę gammy, kliknąć na TRC i tam jest opcja export. Potem wejść w profil-biorcę, znowu kliknąć na TRC i zaimportować. Inspector podaje też początek i rozmiar tagu, więc można na tej podstawie ręcznie podmieniać je w jakimś hex edytorze.
Witam - szukam odpowiedzi na zadane w watku specjalnie do tego otwartym - ale nie moge..... znalezc - wiec postanowilem napisac tutaj:
Moja przypadlosc jest znana - choc nie powszechnie:
Problem - narzucanie przez Viste nieskonfigurowanego profilu kolorow po podlaczeniu sprzetu do portu USB - dopiero restart systemu ratuje sytuacje (choc nie zawsze - vide: WiFi)
Posiadany laptop: Toshiba Tecra A9
Uklad Graficzny: Intel
Teraz moze szerzej opisze problem:
Kolory skonfigurowalem kolorymetrem Spyder2 (wiem wiem jest do ****, ale z braku laku....) Spyder Startup ladnie wczytuje profil do karty graf i przy ladowaniu systemu widac - ze najpierw jest ten "vistowski" kolor - a po zaladowaniu Spyderowski. Ikonki jakies tam sie laduja i teraz:
- jak podlacze cos pod usb kolorki vistowskie sie wlaczaja
- jak odpale aplikacje Business Everywhere - patrz wyzej
- jak odlacze cos z USB - patrz wyzej
- jak zamkne pokrywe (wylaczy sie ekran) i podniose pokrywe - patrz wyzej
- jak zhibernuje kompa - patrz wyzej
dopiero restart pomaga - bo po drugim odpaleniu Startupa w Autostarcie - komunikat mowi nam ze ten profil jest wczytany
HELP! HELP!
Jest na to jakas rada - moze cos wystarczy gdzies wylaczyc? W opcjach uruchamiania itd?
PS - czy jak dokupie monitor CRT - to problem minie? Na jakies zasadzie sa "konfigurowane" CRTki?
Ciężko mi coś doradzić, bo nie używam Visty, laptopa ani Spydera, ale spróbuję pomęczyć hapka mojej żony. Rzecz jest arcyciekawa - zamykanie klapy kasujące korektę w LUT karty graficznej to dość osobliwe rozwiązanie. Czy możesz wystawić ten profil ukręcony przez Spydera?
Proszę sprawdzić poniższe ustawienie:
Jeśli nie pomoże, trzeba poszukać gdzie się wyłącza automat w rejestrze. Wiem, że można, przerabiałem to z profilerem Lafota, ale nie pamiętam jak.
Tom01
Tak mam takie ustawienie - ciekawi mnie czy robi to rożnice w ustawieniach zaawansowanych gdzie mamy konfiguracje WCFa - czytalem ze uklady graficzne ktore wspoldziela pamiec z RAMem (o tym resetowaniu bylo tylko w oparciu o uklady Intela) - konkluzja byla taka ze system zarzadzania kolorami WCS nie radzi sobie z "przestarzalym" ICC/ICMem - dlatego resetuje sie przy probie "sprzetowej" laptopa - o ile wiem - na stacjonarkach tego problemu nie ma/tak samo w laptopach wyposazonych w uklady graficzne z wlasna pamiecia. Czy jest to mozliwe ze karta graf. niewyposazona we wlasna pamiec - nie ma LUTa?
A moze jak kolezanka wczesniej opisywala problem z HPkiem - gdzies wylaczyc wszystko co tyczy sie ukladow graficznych (tylko ze w Autostarcie mam tylko 3 ikonki)
http://cyfrowe.fc.pl/pomniejszone/Spyder2express.icm -> link do ICMa