Mam Heliopan SH-PMC E46 i E39, oba w wersji slim. E39 jest dziwnym trafem grubszy od E46. Jest też grubszy od np. B+W E52. Nie wie ktoś czy np. B+W E39 jest chudszy od Heliopana, ew. ma i mógłby zmierzyć grubość obręczy?
Wersja do druku
Mam Heliopan SH-PMC E46 i E39, oba w wersji slim. E39 jest dziwnym trafem grubszy od E46. Jest też grubszy od np. B+W E52. Nie wie ktoś czy np. B+W E39 jest chudszy od Heliopana, ew. ma i mógłby zmierzyć grubość obręczy?
Zastosowanie filtrów ND, UV, szarych połówek jak polaryzacyjnych jest niepozbawione sensu. Jak natomiast wygląda sprawa z filtrami kolorowymi i gradacyjnymi kolorowymi np COKIN? Na ile efekt uzyskany z filtra różni się od efektu otrzymanego w programie graficznym? Na ile filtr pogarsza jakość obrazka? Jeśli ktoś robił takie porównania to chętnie obejrzałbym jakieś sample.
Moim skromnym zdaniem inwestowanie w kolorowe połówki trochę mija się z celem. Najważniejsze jest odpowiednie naświetlenie zdjęcia. Szara połówka, przyciemnia np górną cześć kadru z niebem, uwydatniając np chmury, połówka tabaczkowa czy jakakolwiek inna robi to samo dodając dodatkowo zabarwienie. Mając dobrze naświetlone zdjęcie można jego polówkę zabarwić w PS w pełni kontrolując intensywność, barwę , gradację. Niech mnie ktoś poprawi jeżeli źle myślę. W pewnym stopniu nawet samą szarą połówkę można od biedy symulować w PS, ale jakość będzie gorsza. Mocnych przepaleń nie da się już naprawić.
Co do polara to tego zdecydowanie nie można symulować w żadnym programie.
pytanie - jaki filtr sprawdzi się najlepiej przy fotografowaniu samochodów w ruchu [rajdy, wyścigi] w b. jasny dzień? niestety mój polar Marumi jest w stanie zniwelować paskudnych odblasków. kompensacja ekspozycji, nie sprawdza się.
z góry dzięki za pomoc!
Cześć!
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi filtrami polaryzacyjnymi?
Filtr polaryzacyjny CPL COKIN C166 WIDE 52mm
A może lepiej wydać więcej i pójść w system Cokina?
Czy możecie polecić filtr do obiektywu C 17-40? Miałby pełnić głównie funkcję ochronną. Nie wiem czy wybrać typowo ochronny czy jednak UV. Ważne, żeby była to wersja slim, z zewnętrznym gwintem, łatwa w czyszczeniu, oraz żeby nie przyciemniała obiektywu. Czy jest coś tańszego, a w praktyce równie dobrego, niż B+W UV MRC Nano XS-Pro SLIM 77?
tanio i dobrze: Samyang
troche drozej: Marumi WPC
to jest szklo, ktore nie zauwazy jakosci optycznej filtra UV. za krotkie ogniskowe. warto sie co najwyzej pochylic nad tym, zeby filtr mial dobre powloki, bo 17-40 jest znakomity pod swiatlo, szkoda to popsuc filtrem.
B+W? nie widze w ogole potrzeby wydawania takich pieniedzy za kawalek szkielka. z B+W mozna kupowac szare filtry nakrecane ewentualnie Enhancera. poza tym, to ceny z ksiezyca za zwykle szkielka...
Dzięki.
Aczkolwiek, jak już jesteśmy przy Marumi, to może lepiej Marumi Super DHG UV?
A co sądzicie o Marumi UV/IR CUT ?