Jakos te galezie na tle nieba nie specjalny efekt daja.:sad:
Wersja do druku
No rzeczywiscie kolory sa dziwne, ale pies i fura to niczego sobie :). Natomiast co do zdjecia Bigdoga (Piotrek tak?) to sliczny owczarek szkoda ze jest jakis wew konflikt pomiedzy rasa labradorow a owczarkow i nie wiem skad on wynika, sam doswiadczylem na wlasnej skorze, moja psina ogolnei mizia sie do kazdego psa no chyba ze york - te olewa. I wlasciciele labradorow mowili mi uwazaj na owczarki nie wierzylem dopoki moja suka nie zaczela warczec i ujadac bez powodu, malo tego nawet samiec owczarka w okresie jej cieczki sie na nia parokrotnie rzucil. Ale jednak mam nadzieje ze to tlyko odosobnione przypadki :) bo owczarki bardzo lubie - sa cholernie inteligentne. Sorry za dygresje nie foto ale nie moglem sie powstrzymac.
Nikony tak mają - więcej kolorów na fotce niż w rzeczywistości; fotki z nikona są takie bardzo cyfrowe, gdy Canon idzie chyba bardziej w stronę kolorów z kliszy.
A z czerwienią nikon coś bardzo się męczy bo najnowszy D300 też przegina na tym kolorze.
A co do owczarków i labradorów .....http://www.piotrsurminski.getphoto.p...&lang=pl&lim=0
Galezie rozpraszaja uwage tylko od glownego motywu - zgadza sie, choc nie wiesz jak trudno od takiego stworzonka wymoc zeby choc chwile pozostal w jednym miejscu :)
Ja ja roznie kadrowalem wtedy tylko pogoda byla kichowata, a co do pogody i telewizora, czasem sie ma po prsotu pecha, wychodzisz jest super po czym po chwili slonce mowi fuck off no i trudno :), a w tv dody z monika olejnik nie mam ochoty ogladac, pozatym w ogoel tv to juz nie istnieje to juz lepiej dobrej muzyki posluchac przy kawce.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
hhehe - no no no karny jezyk to jest golden. Male przypomnienie, sam wiesz jak powstala rasa owczarka, a wiesz jak powstal golden? to zmodyfikowany labrador przez kogo? ano przez amerykanow, chcieli pozbawic labkow instynktu lowieckiego i jeszcze bardziej udomowic i zrobili goldena czyli ospalego i do rany przyloz labradora :). nie chcesz wiedziec jakim utrapieniem jest moja labradorzyca :) Ale zdjecie miodzio !
Drogi Tomku, ten wątek jest nudny jak flaki z olejem, kurcze w sumie kupiłeś 40D a to aparat dla ludzi bardziej zaawansowanych za tem bierz książkę i czytaj i czytaj. Ja gdy miałem Olympusa Sp-510 UZ także byłem zadowolony i także uczyłem się robić fotki za Manualu i było nieżle. Teraz mam 400D i to zupełnie inne bajka, staraj się nie wpędzać w jakieś gatki, bo to już wszystkich chyba męczy. Robi się pieknie bierz aparat i strzelaj fotki i przestań mi tu opowiadać, że 40D jest gorszy od kompakta czyli tzw. idiot kamery. Weż się w garść!
Ty kupiłeś bardzo dobry sprzęt i wymaga dogłębnego poznania. Prosze bądź szczęśliwy i pokaż ładne zdjęcia a nie jakieś krzaczory w parku w jakiś szary dzień. Choć uważam, że taka pogoda może przynieść również ciekawe zdjęcia ale nie koniecznie nieba no nie?
Sorry może za ostre słowa ale proszę głowa do góry i rób fotki a kompakt schowaj do półeczki :)
Sylwek
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Piesek jest niezły:) i o to chodzi!!! Tomku
przeczytaj to jeszcze raz
i to
Odnoszę wrażenie że masz żal że twój nowy nabytek nie jest taki sam jak poprzedni kompakt. Więc po co zmieniałeś.
Jesteś leniwy bo nie chcesz poczytać tylko wyciągasz dziwne wnioski.
Idąc tokiem twego rozumowania to teraz wszyscy pozbędą się lustrzanek
bo nie wiedzieli do tej pory że kompakty robią lepsze fotki :)
To tak jak byś przesiadł się z roweru na samochód i miał żal, że nie mieścisz się między słupkami na chodniku, tylko musisz teraz jeździć dłuższą drogą
Lepsza lustrzanka wymaga więcej od fotografa i nic na to nie poradzisz.
Przekonałem się o tym przy przesiadce z 400D na 40D.
Pierwsze wrażenie było takie że coś nie tak z body, ale pomyślałem że to niemożliwe i znowu czytanie i edukacja. Na szczęście nie założyłem wątku "Moje body ma problem".
wracając do twoich fotek psa
dla ciebie to takie same fotki bo ten sam pies ale:
- inna pogoda czyli inna temperatura oświetlenia
- inna pora dnia (kąt światła)
- inny kolor tła
- inna kompozycja
- no i pies pokazany inaczej w 2 fotce słabo ustawiony
- jeżeli powiesz, że to niema znaczenia bo to tylko testy to zamaluj w PS wszystko oporucz psa na biało i wstaw wtedy porównamy
PS
normal program to manual ?
odcinek 77 forum-noweli
kolory w 40-stce są do bani no i filmów nie nagrywa :( ;)
Tomek
narzekasz jak stara baba,
miałeś Hondę "S5000" i gnałeś nią 150 /h, a teraz masz Porsche "40D" i jeździsz nim na na drugim biegu 40/h narzekając że wolny, naucz się wrzucać pozostałe biegi wtedy dopiero zobaczysz jak Ci beretkę z główki zdmuchnie :)
pozdrawiam
Tomku
wybacz ale kupiłeś aparat i nie mając większego pojęcia o fotografii zacząłeś od ustawiania suwaczka, który powinno się ustawiać mając już jakąkolwiek wiedzę o tym co się chce uzyskać.
zmieniłeś coś co przetłumaczono jako "ton koloru" :) i dziwisz się że kolorystyka zdjęć jest dziwna. ponadto ustawiasz na siłę temperaturę barwową w oparciu o własne widzimisię nie mając ani doświadczenia ani dostatecznej wiedzy.
Pomijasz wskazówki dotyczące rozpiętości tonalnej matrycy a moim zdaniem należałoby od tego zacząć. Bo nigdy na matrycy o rozpiętości kilku EV nie zmieścisz sceny mającej kilkanaście Ev.
Jeżeli chcesz mieć tak jak w Fuji to włącz zielone okienko albo programy tematyczne i najprawdopodobniej osiągniesz lepsze efekty niż dotychczas.
co do filtrów
Filtr polaryzacyjny zamiast pomóc może zaszkodzić - szczególnie jak nie ma się pojęcia w jaki sposób go wykorzystać. Trzymanie do na stałe jako ochrona obiektywu nie jest dobrym pomysłem.
Filtr UV podczas robienia zdjęć ze źródłami światła w kadrze jest przyczyną powstawania dodatkowych odbić, flar i duszków :)
Zacznij od zrobienia jednego zdjęcia w rawach, w DPP wypróbuj wszystkie suwaczki, które są w części są analogiczne z suwaczkami w aparacie i zobacz co które ustawienie daje.
I proszę napisz kolejny post dopiero po tym jak spędzisz 30 minut na tym o czym napisałem w poprzednim zdaniu.
Dzięki pewnym uwagom życie na forum zaczyna się po 15.00.
Co to oznacza, ano to, że wielu dyskutantów przechodzi na priv i wówczas nie wszyscy, których to akurat interesuje może wiele bardzo cennych informacji przeczytać.
To nie do Ciebie bebesky:)
GG, skype, maile, TELEFON.
Ostatni swój rachunek za telefon czytałem od tyłu, ale warto było na 100%
Nauka kosztuje.
Nieco ze względów egoistycznych liczyłem, że dyskusja pójdzie w stronę filtrów.
Dużo jest tego na forum, porozrzucane niezakończone konkluzją, wnioskami.
Na wielu fotografiach obserwujemy zamiast pięknego nieba – rozpostarte brudne prześcieradło.
Aby sobie ułatwić życie, a może utrudnić nabyłem wczoraj Filtr Kołowy: Heliopan, Polfilter, Cilcular, Slim SH-pmc.
Widziałem wcześniej link (drzewo na tle nieba) do zdjęcia gdzie autor doskonale sobie poradził z trudnym ujęciem stosując filtr.
Może ktoś, choć w punktach wyszczególni, na co zwrócić uwagę stosując te filtry.
Choćby na początek, aby nie błądzić.
Hmmm wyciagneliscie wnioski bez znania prawdy....:) Ja nie ustawilem tego suwaczka jak to nazywacie dlatego ze to bylo moje widzi misie. Pierwsza rzecza jaka zrobilem to bylo zdjecie w RAW i ustawienie tego tez suwaczka wlasnie przez program canonowski pod siebie, wiec przestancie sie czepiac jednego temau ktory brzmi PICTURE STYLE, bo to tak zostanie i koniec, wtedy ustawiajac to robilem rozne mozliwoscie ustawien i taka tez wybralem pod siebie. Czy ja musze pisac rozprawke co zrobilem z minuty na minute od kupna tego aparatu :) No ale mniejsza o wiekszosc. Choc sformuowanie ze jestem niezadowolony z 40D to juz jest godne oklaskow :) i to tez ocena, no ale w koncu ludzi powinno sie oceniac, a przez pisane slowa wybiorcze jest to najlatwiej i najszybciej.
Przepraszam za dygresje .... jeszcze jedno zdanie tylko - ja po to tu zaczalem ten temat zeby sie WAS o wiele rzeczy poradzic, i tyle a wy zamiast normalnie w swiecie pomoc to zaczynacie zbedne dyskusje - ta strona to zaden wyscig szczurow a ja w zadnym zdnaiu ie powiedzialem ze jest ekspertem, lubei fotografowac i sprawia mi to sporo frajdy i lubie sie tez doskonalic i wbrew temu co tu chcecie wmowic ja czytam wszystkie Wasze posty i nie tlyko te tutaj ale na calym forum, wiec nie musicie ich mi przeklejac, radze sobie z literkami :). Pomimo bezsensownych wnioskow do ktorych niektorzy doszli i tak WAS bardzo cenie - co do cwiczenia i uczenia sie tego aparatu to dopiero zaczynam i na pewno nie zaprzestane.
A i mala UWAGA sam mam HONDE i to wlasnie na niskich biegach to sa potwory nie do pokonania - honda sie kreci do 9 tys. i na 3 biegu ma 120 km/h przy 5 tys.
Pozdrawiam
Tomek