-
podepnę się pod temat tylko, że z innym szkłem mianowicie 55-250 is.. posiadam go od listopada sprowadzany z us & a, tydzień temu zauważyłem dość duży pyłek na soczewce w środku, zastanawiam się którędy się tam dostał. jak na razie nie wpływa to na wykonywane zdjęcia. dopiero przy cropie 200% znalazłem małą białą plamkę na fotce. chciałbym wiedzieć ile kosztuje odkurzanie obiektywu na żytniej.
-
ok. 150zł, ale w Twoim przypadku nie ma to żadnego sensu
-
Używam tego obiektywu nie cały rok. Jest on prawie cały czas założony na body. Zdjęć cykam całkiem sporo, na zewnątrz jak i w wewnątrz i mogę powiedzieć, że problem zasysania paprochów i kurzu w tym obiektywie u mnie jeszcze się nie pojawił.
O zasysaniu kurzy w tym obiektywie po raz pierwszy przeczytałem w tym wątku i pomyślałem, że faktycznie może źle zrobiłem że go kupiłem. Jednak teraz jestem pewny, że zrobiłem dobrze.
Przez ten prawie rok jego używania, jestem cały czas z niego zadowolony, ma dużo zalet.
Uważam, że ten obiektyw na crop'a powinien być podstawowym szkłem gdyby nie ta cena (która plasuje go w grupie cenowej L'ek).
Uważam, że jak ktoś się zastanawia nad tym szkłem to niech sobie je sprawdzi w sklepie jak się sprawuje z jego body (czasem występują problemy FF/BF) a kurzem i paprochami sobie głowy nie zawraca.
p.s.
obiektyw podpięty mam do 40D
-
To ja dopiszę update od siebie - od września 2007 mam to szkło z Canonem 40D i filtrem B+W UV Haze. Fociłem nim dużo, bardzo dużo, w przeróżnych warunkach i domowych i studyjnych i halowych i plenerowych i lotniska i koncerty i wycieczki krajobrazowe i imprezy a i ślub i wesele się trafiło.
Zero paprochów.