Cześć,
mam pytanie do użytkowników ww. obiektywu - czy faktycznie zasysają kurz i czy jest problem w jego usunięciem / doszczelnieniem obiektywu?
Cześć,
mam pytanie do użytkowników ww. obiektywu - czy faktycznie zasysają kurz i czy jest problem w jego usunięciem / doszczelnieniem obiektywu?
mam go od 6 miesięcy (spacery-wakacje-morze-góry) jak do tej pory zadnych pyłków w środku, od poczatku z filtrem UV,
myśle, że wiele z negatywnych opinii na temat szczelności tego szkła wygłaszaja Ci, którzy coś tam gdzieś przeczytali a nawet nie mieli go w ręce.
Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)
Mam go od połowy września, robiłem w różnych warunkach (hale targowe, sportowe, na dworze, w domu, koncerty) i jak na razie ani jednego pyłku w środku.
Ktoś famę próbował rozgłaszać ale na potwierdzenie że zasysa zgłosiły się tylko pojedyncze osoby, więc efekt można ograniczyć albo do mniej udanych, pojedynczych sztuk albo do naprawdę specyficznego traktowania obiektywu.
Mama go również od paru miesięcy, używam go w różnych warunkach i do tej pory jest czysty. Sądzę, że opinie na temat jego nieszczelności są mocno przesadzone.
pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedzi :-))
Pozdrawiam serdecznie
Krzyhoo
Dołączam się do wątku i dopytuję gdzie w okolicy Katowic lub Krakowa można odda szkło do usunięcia paprochów z wnętrza.
Rozmawiałem z serwisem Canona - wyczyścić obiektyw można tylko w warszawskim serwisie, obiektyw przesyła się kurierem, w przypadku gdy jest on na gwarancji ta usługa jest bezpłatna
Pozdrawiam
Krzyhoo
Mam 17-55 używam i kurzy sie jak jasny pieron.
Nie używałem w ekstremalnych warunkach, aparat zawsze w torbie.
UV nie mam - bo coś mie sie zdaje, że on tu nic nie daje.
Nie wiem czy źle trafiłem czy nie - ale jest dośc dużo opinii w necie, że te szkła łapią kurz, więc wyglada na to, że tą przypadłość ma jakiś procent tych szkieł. I co gorsza nie ma jak sprawdzic przy zakupie :-(
Na razie na fotach nie widać - jak bedzie widać - sie wyczyści.
A szkiełko poza tym - miodzio...
Ostatnio edytowane przez brodafidela ; 03-01-2008 o 14:59
brodafidela
Może komuś się przyda:
http://www.pbase.com/rcicala/1755_is_surgery