Dziwi mnie,że opchnąłeś to szkło.
Moja sztuka nie jest taka żyletkowata.:???:
Wersja do druku
Miałem wcześniej jedno - tak samo ostre. Pamiętaj, że taki obrazek uzyskałem z 5d. Na cropie to szkło jest nudne i nijakie.
Dobrze sprawdzę to planowane do zakupu. Ale jak mówię - miałem dwa, oba b.ostre.
Patrząc na te fotki wydaje mi się, że mam bardzo ostrą sztukę. Faktycznie na FF rozwija skrzydła!
Przymierzam się do kolejnych stałek i pewnie z bólem serca przyjdzie mi je sprzedać ;(
w 5D MK II jest opcja korekcji FF i BF i można sobie dokładnie skonfigurować każde szkiełko indywidualnie. Moje działa bez zarzutów
heh, też kupiłam ostatnio 24-70mm /2.8... pierwsze wrażenia: o.O
zaskoczona i to niestety negatywnie... obiektyw za tyle kasy a niestety mam wrażenie, że mydli...
ale może przesadzam, dlatego zamieszczę sample z kilku ogniskowych, wszystkie na przysłonie 2,8. sample pochodzą z 5D mark II, nie modyfikowane, neutralne ustawienia w aparacie.
1 seria ostrość na napis 24-70, ogniskowa kolejno: 24mm, 28mm, 34mm, 50mm, 70mm:
http://img260.imageshack.us/gal.php?g=img1440a.jpg
2 seria ostrość na "pringles", ogniskowe analogicznie:
http://img91.imageshack.us/gal.php?g=img1455h.jpg
teraz pytanie: oddawać do serwisu czy nie? chcą przesyłki z body, pewnie kalibracja pod body, tylko czy później nie będzie problemu z innymi obiektywami, lub gdy podepnę 24-70 do innej puszki? :(
Wann-Ann ?:shock:
Mam nadzieje, ze to nie kolejne Wyspy Bahama...
BARDZO przesadzasz. Wyostrz jpg po przeformatowaniu. Albo użyj gumowego młotka...Cytat:
ale może przesadzam,
bez złośliwości, please... ;-)
mam porównanie z innymi obiektywami, dlatego mnie zdziwiło, że nieco mydli...
wyostrzyć zawsze mozna, owszem, ale chodzi tu o sprzęt za sporą sumę, który sam z siebie powinien być ostry.
zauważyłam tendencje, że przy 2,8 i 24mm jeśli w kadrze jest dużo szczegółów ( nie tak jak w pierwszych samplach- tylko pudełko) wtedy jeszcze bardziej się gubi i mydli, i tak samo jak odległość aparatu względem obiektu fotografowanego obiektu jest większa.
gumowego młotka proponuje użyć do pozbycia się złośliwości.