na bazarze nawet nie jest tak drogo:lol:
http://www.bazarcen.pl/product_358033.html
Wersja do druku
na bazarze nawet nie jest tak drogo:lol:
http://www.bazarcen.pl/product_358033.html
dobra widzę, że to nie jest żart..
Pierwsza sprawa - sonda.. Jeśli byłbym programistą to za swój program chciałbym "słuszne" pieniądze, ale jestem jedynie realistą w dodatku studentem i jestem zmuszony korzystać z innych rozwiązań..
Mam PSH CS PL od dwóch lat i nie powiem - bardzo przydatny program i cholernie mi pomaga.. dla jasności sprawy dodam, że nie mam pojęcia ile kosztuje oryginalna wersja i nigdy mnie to nie interesowalo. Dostałem go na płytce od wykładowcy z informatyki i tak sobie był.
Gdzie można kupić jak nie w sklepie?? NIE KUPOWAĆ!!
Zainstalować Azureusa i poszukać - to nic nie kosztuje..
Nie ma sensu kupować programów bo za chwile wychodzą coraz to lepsze i nasze cieżko zarobione pieniądze zostaną odłożone na półkę.. tylko po co??
To tak jakbym doradzał ludziom chcącym kupić LCD TV lub coś podobnego - nie kupujcie teraz bo zaraz będą nowe technologie: laser TV, SED i nie wiadomo co jeszcze, więc lepiej oglądać na starym CRT niż dać zarobić producentom LCD.
Technologia ma to do siebie, że w obecnych czasach postęp jest "geometryczny" - prościej b.szybki i stosując się do Twojej rady niczego byśmy nie kupowali bo szkoda pieniędzy. Zauważ że PS CS2 chodzi już chyba ze 2 lata, a i na starszych wersjach ludzie spokojnie pracują od wielu lat i nie narzekają na wydane wtedy, chyba nawet stosunkowo większe pieniądze.
To co, Twoim zdaniem lepiej te programy kraść - patrz Azerus - poprzez p2p, niż legalnie kupować?
Ciekawe co byś powiedział, gdyby przez Ciebie napisane oprogramowanie, nad którym pracowałeś parę lat i miałeś ochotę na nim oprzeć swoją przyszłość finansową, Twój najlepszy przyjaciel wrzuciłby na p2p ?
Rozwój oprogramowania oraz sprzętu zawsze trwał i chcąc czekać na nowsze i lepsze wersje, których jeszcze nie ma nic byśmy nie kupowali :)
Korzystałem bardzo długo z szopa w wersji 5 LE . Na 7 przesiadlem się gdyż w tej wersji pojawiło się narzędzie którego mi brakowało . Teraz zaczyna mi brakować w pełnego wsparcia dla obrazów 16 bitowych więc w najbliższym czasie kupię CS2 .
Ogólnie ja popieram kupowanie legalnego softu, tylko jest taki mały problem że w gruncie rzeczy ten soft jest w cenach na rynek amerykański, gdzie zakup CS'a to nie jest jakiś wielki wydatek - a nawet bym powiedział że dość skromny. Na szczeście są alternatywy - np. GIMP. Jak ktoś zarabia na tym (ma zakład foto, jest grafikiem) to go stać, a jeżeli ktoś używa w domu to raczej nie. W moim przypadku nawet 500zł to za drogo za CS'a ;) Tak samo jak za Windowsa 350zł ;)
odpowiadam Ci:
lepiej zrobić tak, żeby być zadowolonym - jeśli nie masz sumienia używać sieci p2p to się za to nie bierz.. jeśli Ci to nie robi różnicy z jakiego źródła weźmiesz PSH to Twoja sprawa..
Troszkę na wyrost napisałeś ten przyklad z TV bo to jest inna bajka. Nie popieram nieskończonego oczekiwania na coraz to lepsze rzeczy bo w ten sposób żeby coś sprzedać należałoby w ogóle przestać produkować cokolwiek, żeby mieć pewność że to co się ma jest najlepsze.
Co ja bym powiedział w wyżej wymienionym przypadku?? Cóż żyjemy w takich czasach, że większości zespołów nie da się nagrać utworu i po tygodniu nie ujrzeć go w sieci p2p do ściągnięcia za free.. oczywiście jest to krzywdzące dla autora ale taka jest rzeczywistość. Mi osobiście zdarza się ściągnąć różne pliki z internetu (mówię o muzyce) ale w przypadku muzyki której słucham to i tak jestem skłonny pójść do sklepu i kupić oryginalną płytę co też własnie robię.. kwestia podejścia do piractwa etc.
uważam, że nie można popadać w skrajności.. mam wiele oryginalnych płyt i programów.. i mam wiele jeszcze innych ;).. i dobrze mi z tym!!
Ta część odpowiedzi jest dla snow:
Stąd też mój pomysł na tą ankietę.
Napiszcie za ile bylibyście w stanie kupić PS CS2?
Nie liczę za bardzo na jakieś konkretne wyniki "obniżkowe" u dystrybutorów,
choć przy większej ilości chętnych to kto wie?
Ale może wyniki tej ankiety skłonią kogoś z tej "sfery" do jej analizy.
Może pojawią się jakieś mniej lub bardziej dostępne wersje PS?
Ja jestem z natury optymistą i wiem, że jak się za coś wezmę to prędzej czy później coś z tego będzie...:-)
Nie poddaję się głosom malkontentów i szukam dalej.
A ta dla blue7
Twój relatywizm w sprawie piractwa i samozadowolenia jest porażający. To prawie tak jakbym widział uczniów/studentów z ostatnich kilku głośnych spraw w tv, dla których kryminalne występki były formą szkolnej zabawy.