czuje sie przywolany do tablicy bo to moja eLka byla testowana :)
spotkanie bylo ok kolega wprawka bardzo mily i fajnie sie rozmawialo nt fotografii itp... szkoda ze tak krotko tylko :)
testowaniem zajal sie niestety znajomy "fotograf slubny" kolegi Wprawki :)
procedura testowa:
- wyjscie z samochodu na ulice
- 30d + 17-85 F 6,4 ISO 100 (udalo mi sie przekonac ze iso 400 niepotrzebne przy takim swietle (ISO 400 S 1/1000 ogniskowa 85) ....co do przeslony to juz nie dalem rady)
-wlaczone wszystkie punkty AF (dowiedzialem sie o tym pozniej...)
-zrobienie zdjec i zmiana obiektywu na 24-105 i procedura od poczatku
pozniej ogladanie na powiekszeniu 300-400% wybranego przez fotografa punktu (na sugestie skad wie gdzie AF trafil z ostroscia padlo stwierdzenie ze przy tej przeslonie wszystko jest w GO i nie ma znaczenia gdzie trafil AF !!!)
na koniec konkluzja ze 24-105 to kiepski obiektyw... bo nie mogl odczytac na rejestracji samochodu jakiegos napisu a na 17-85 mogl
w miedzyczasie probowalem wykonac sam fotki testowe i przy przeslonie 5,6 faktycznie ostrosc byla podobna na ogniskowej 85 innych nie mialem czasu testowac czego bardzo zaluje bo jak pozniej sprawdzilem na www.photozone.de to ten obiektyw jest bardzo dobry na tej ogniskowej a na innych juz znacznie gorzej (ale IMHO bardzo dobra kopia tego 17-85 - przynajmniej na max tele)
wiec moim skromnym zdaniem:
1. jako spacerzoom do cropa ten obiektyw jak sie trafi dobra kopie to moze byc calkiem OK - no chyba ze jest mocno tragiczny na innych ogniskowych
2. z tego co sie zorientowalem to sprzet ma byc stosowany do reporterki (slub, studniowki itp) wiec IMHO odpada...
-wiec jesli kolega Wprawka zamierza zostac przy 30d na dluzej (bez spogladania w strone FF) to polecam 17-55 2,8 IS cena podobna do 24-105 :) a obiektyw naprawde rewelacyjny
-a jak w niedalekiej przyszlosci 5d to polecam 24-105 (niekoniecznie moj bo juz chyba mam kupca :) + kit 18-55 by bylo szeroko (no chyba ze od razu tokine 17mm stalke)
ps. moj egzemplarz 24-105 jest jak najbardziej OK :) porownywalem z 24-70 2,8 i przy przeslonie F4 nie widze roznic