Odp: Cła na sprzęt fotograficznyi 46% - tanio to już było i nie będzie
Leon pisałem już parę razy, że to tapatalkowe śmieci :( dotyczy używania cyfr, czasem załapuje, a czasem przerabia je na takie krzaki, to się dzieję od zeszłego lata czy jesieni
to już odrębna para kaloszy i z cłami nie ma nic wspólnego
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
A wiec poszlo w eskalacje, a nie probe zlagodzenia czy negocjacje. Masakra, jak dzieci w piaskownicy bijące się o jedyną różową łopatkę.
Wszystkie amerykanskie firmy produkujace lub kupujace podzespoly z Chin podniosa ceny o kilkadziesiat procent. Okaze sie ze ogromne fabryki tam budowane beda juz nie rentowne i nie konkurencyjne. Tylko ze przeniesc fabryke do innego kraju nie jest tak łatwo, to są lata przygotowan, planów, budowy, idą w to miliony zielonych, itp.
No nie wiem czy to tylko rózowa łopatka....kiedy świat rozlicza się w dolarze ,a ktoś to chce zmieniać,bo jest już na tyle silny,że o tym mysli... USA swoja krótkowzroczna polityką, motywowaną chyba głownie chęcią duzych zysków,wywindowały Chiny do roli fabryki świata i najwiekszego producenta. Dla przykładu zdolności chinskie do budowy statków są już ponad 200 razy wieksze niz USA... więc w razie "W" USA są coraz mniej samowystarczalne i to moim zdaniem Trump próbuje odkręcać,ściagac fabryki z powrotem do USA a Chinom,które żyja z eksportu na maxa utrudnic życie.
--- Kolejny post ---
już widzę jak pierwsza gospodarka świata w dobie zarabiania na krypto, YT, OF, AI, IT i innych skrótach tłumnie leci pracować w fabrykach i magazynach w takich warunkach jak pracują skośnoocy
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
już widzę jak pierwsza gospodarka świata w dobie zarabiania na krypto, YT, OF, AI, IT i innych skrótach tłumnie leci pracować w fabrykach i magazynach w takich warunkach jak pracują skośnoocy
teraz to każdy influencerem chce być, a nie za miskę ryżu w fabryce lub innej kulturze zapie.... zapie....
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Przeważnie są to amerykańskie obligacje.
Zamiana papierów na papiery? Hmm...
Złoto na pewno nie, na pewno nie w całości, bo byłoby tego za dużo kilogramów. Ale na przykład diamenty?
Tramp zawiesił właśnie cała na okres 90 dni więc daje nam czas na foto zakupy ;) :D Rozgrywa świat pięknie. Mnie jedynie pobudził do zaopatrzenia się w większą ilość filmów Kodak Tri-X :)
mi to od razu zapachniało biznesem: bum cła 100% - giełda pikuje (kupujemy), no dobra dam wam 90dni - giełda w górę (sprzedajemy). W kilkadzisiąt godzin zysk kilkanaście %, a w horyzoncie dni nawet kilkadziesiąt.
nie ma tu dla mnie innego wyjaśnienia ;)
teraz przez te 90dni będą negocjacje, dywagacje, UE damy zero w zamian za większe zakupy, z Chinolami się dogadamy żeby Musk nie musiał likwidować fabryki Tesli, itd, itd.. ;)
Przecież są pewne rzeczy oczywiste, pisałem o tym że jest to swego rodzaju wstęp do negocjacji oraz gra pod pewne cele.
Druga sprawa jest to też presja na FED w celu obniżenia stóp procentowych bo może być np recesja. Może ale nie musi. Nie dość że mają duży deficyt i muszą go też w tym roku w dużej częsci refinansować. Wywołanie niepewności też ma cel - rynki kapitałowe dostają dużej zmienności wiec duża część kapitału przerzuci się na jakiś czas z np akcji na obligacje ... amerykańskie. A więc rynek sam z siebie obniży ich oprocentowanie co da miejsce do niższego oprocentowania przy refinansowaniu.
Kolejna sprawa - ryzyko recesji powoduje spadek cen ropy, bo rynek przewiduje mniejsze na nią zapotrzebowanie. Jaki cel tego ? Ano między innymi taki aby Rosja była ze sprzedażą swojej ropy pod wodą. Czy tu trzeba dalej wyjaśniać jaki jest cel tej operacji ?
A Wy tu piszecie jakieś bzdurki :)
@cybulski to wszystko racja co piszesz, niemal od początku tak to widziałem ale temat dotyczy bardziej sprzętu foto niż całej tej geopolityki ;) chociaż wiadomo, że jedno z drugim mocno powiązane. Tym bardziej, że Kodak ma swoją produkcję w USA. Pomijając ceny bardziej się trwożę o dostępność filmów :) Ogólnie biznes się kręci jak im Tramp zagra. Strateg dobry ;)