Ja tu tylko tak gościnnie :lol:
@atsf źle to określił - napisał "roleta" a tutaj ewidentnie widać efekt rolling shutter, zobacz sobie na zdjęcia lecącego gawrona i pokrzywione tło, najlepiej to widać na zdjęciu gdzie w tle jest okno.
Wersja do druku
Ja tu tylko tak gościnnie :lol:
@atsf źle to określił - napisał "roleta" a tutaj ewidentnie widać efekt rolling shutter, zobacz sobie na zdjęcia lecącego gawrona i pokrzywione tło, najlepiej to widać na zdjęciu gdzie w tle jest okno.
Jak go zwał, tak go zwał, ale ten efekt "związany z migotaniem sztucznego światła" nie występuje w R7 przy migawce mechanicznej, bo wtedy klatka jest naświetlona normalnie, równomiernie. Także niemożność ustawienia ostrości na linię poziomą jest dla mnie niewyobrażalny, odkąd wynaleziono czujniki krzyżowe AF.
--- Kolejny post ---
Zarówno instrukcja, jak i komunikat przy ustawianiu głośności, twierdzą, że jest ona słyszalna tylko przez słuchawki, a moja praktyka to potwierdza- jest ledwo słyszalny tylko dźwięk uruchomienia, a potem już nic nie słychać.
Jest jakiś aparat, który na elektronicznej migawce przy migoczącym świetle nie wyprodukuje poziomych pasów? Musiałby chyba posiadać global shutter a wtedy i efekt rolling shutter by zniknął. Kamery Blackmagic-a coś takiego ponoć posiadają (nie wiem, nie używałem).
Ja to rozumiem :)
Tylko "roleta" (rolling shutter) oraz banding to odległe od siebie pojęcia, stąd było pytanie ;)
ale migotanie również może wystąpić przy migawce mechanicznej, przy krótkich czasach - to nie tylko przypadłość elektronicznej ;)
Na dzień dzisiejszy są to modele R3, R6 Mark II oraz R8 posiadające funkcję fotografowania bez migotania w wysokich częstotliwościach.
Opis działania tej funkcji na przykładzie R6 Mark II:
https://cam.start.canon/pl/C012/manu...ng-1_0160.html
"Global Shutter mode, which can also be thought of as a 'Snapshot' exposure mode, means that all pixels of the array are exposed simultaneously, thus enabling 'freeze frame' capture of fast moving or fast changing events and in this respect, global shutter can be thought of as behaving like an interline CCD sensor."
Rozumiecie różnice?
Ja rozumiem, ale co to zmienia?
Przy globalnej i niedobranym czasie unikniesz pasów, ale będziesz miał nierówności w ekspozycji między poszczególnymi klatkami.
W zalinkowanym przykładzie aparat wykrył czestotliwosc 1khz i sugeruje czas naświetlania 1/1000s. Powodzenia z takim czasem w nawet jasno oświetlonym pomieszczeniu. A co jeśli będzie kilka źródeł światła i każde będzie migało z inną częstotliwością?