Odp: Szukam fotografa który wykona mi zdjęcia za darmo
Nie fotografuję za pieniądze (zrobiłem to 2 razy w życiu, po znajomości) i mam spokój. Natomiast uważam, że fotograf, który robi to zawodowo musi mieć bardzo dużą pewność siebie i... musi być mało samokrytyczny. Musi mieć trochę wybujałe ego. Osobiście nie potrafiłbym być "zmuszony" (czyli jechać na jakieś zlecenie) do robienia zdjęć gdzieś. Praktycznie zawsze jestem niezadowolony z zdjęć jakie wykonałem (choć np ich odbiór wśród moich znajomych, jak je gdzieś wrzucę na FB jest bardzo dobry), ale ważne jest, żeby w danym dniu/chwili czuć to flow. Czasami ma się coś takiego, że masz aparat w ręku i widzisz bardzo dużo ciekawych perspektyw i aż chce ci się fotografować i czujesz się szczęśliwy (mimo, że np te kadry później jak zrzucisz na komputer nie wyglądają już tak super :D )...
Co do branży więc. Na Facebooku na "canoniarzach" i innych tego typu jest często wysyp "Chcę zacząć fotografować na ślubach. Od czego zacząć?" :| wtedy - mimo mojego samokrytycyzmu - nóż otwiera mi się w kieszeni. Często są to ludzie, którzy mają jakiś aparat z kitowym obiektywem a już na pewno ma 50tkę Canona f1,8 z stażem pewnie w okolicach 1 roku i myślą, że już mogą wypłynąć na morze. Ciekawe jak wygląda później historia takich fotografów? Jak wygląda ich kontynuacja fotografowania za pieniądze. Przyznam, że kiedyś chętnie poszedłbym z kimś doświadczonym jako to wsparcie, tak bym mógł się uczyć obycia, ale żeby na mnie nie spoczywała ta presja. Byłoby to zapewne ciekawe doświadczenie i zawsze jakiś grosz by pewnie wpadł.
Wątek główny to oferty śmieciowe w branży. Nie powinno to mieć miejsca, fakt. Myślę, że każdy fotograf powinien wziąć jakąś gażę, na pewno nie za darmo. Niech weźmie choćby nawet kasę za stracony czas, ale za friko nikt nie powinien iść na takie zlecenia właśnie szanując choćby swój czas.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Znakomicie ująłeś to blogu! Szacun!
Dokładnie w to wszystko co pisałem wcześniej wpisała się niedawno dziewczyna z pięknym opisem pod zdjęciem próbującym uzasadnić swój brak umiejętności w obsłudze aparatu foto. Jak można się domyślać na IG ma w opisie "Artista"
Ilu z Was chciałoby, aby ta Pani wykonała za darmo sesje zdjęciową Wam , czy Waszym bliskim? Zdjęcia byłyby oczywiście pełne artyzmu oraz "w nostalgicznym klimacie" i wykonane przez "artystkę".
Załącznik 12751
Załącznik 12752
Coś mi to przypomina mój test Canona R10 :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Ciekawe jak wygląda później historia takich fotografów? Jak wygląda ich kontynuacja fotografowania za pieniądze.
Chyba najczęściej jest to słomiany zapał na bazie plotki, że "fotograf zdarł z mojej kumpeli 5k PLN za sesję". Myśli sobie więc taki adept, że to fajnie by było kasować 5k PLN co sobotę, może nie od razu, najpierw zrobię parę sesji za free do swojego portfolio, potem będę kasował 2k PLN, a z czasem dojdę do tych 5k, no może za 2 lata. No i takich adeptów jest tysiące, i robią sobie taką konkurencję, że nie dochodzą nawet do tych 2k PLN, i to nie co tydzień, ale raz na pół roku, albo i rzadziej, aż wreszcie rzucają to w jasną cholerę, ale na ich miejsce wchodzi nowy turnus, i światy się kręci dalej.
2 załącznik(ów)
Kolejny "KFJATEK", tym razem z Wrocka!
Organizują sesję TFP (za darmo) promującą trzy statki oraz armatora i szukają modelek oraz fotografów pracujących kilka godzin za darmo, gdzie trzeba wykonać powyżej tysiąca zdjęć. :shock: :roll:
Jeśli ktoś z Was jest chętny pracować kilkanaście godzin za darmo , aby "doskonalić swoje umiejętności" mogę podać link na PW :mrgreen:
Załącznik 12789
Załącznik 12790
Pisać do tych mietków, zalać ich ofertami z cenami. Ale bezczelność
Cytat:
Zamieszczone przez
Karlbuk
Pisać do tych mietków, zalać ich ofertami z cenami. Ale bezczelność
Może lepiej zorganizować grupę dziewczyn o wyglądzie i posturze odbiegającym od ideału modelki, kilku fotografów ze smartfonami i wciągnąć to wino z zakąską. Na koniec ewentualnie pokazać foty adekwatne do wynagrodzenia :mrgreen:.
Nie przejdzie. Przecież "fotoglafy" są ichniejsze. Znaczy już kupione tym winem i zakąskami.
Jeżeli to w ogóle są fotografy i mają film w aparatach. Czy znajdą się dziewczyny na tyle głupie, żeby na to pójść?
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Jeżeli to w ogóle są fotografy i mają film w aparatach. Czy znajdą się dziewczyny na tyle głupie, żeby na to pójść?
Jestem przekonany, że całkiem sporo.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Jestem przekonany, że całkiem sporo.
A bo to są damy :mrgreen:
Mamusia pisze do córek na obozie:
"Córeczki kochane, bawcie się jak damy!"
A córeczki odpisują:
"Kochana mamusiu, jak damy, to się bawimy!"
Też mam raz na jakiś czas takowe "zapytania" lecz nie daje się wrabiać. Na mm mam wprost, że tylko sesje niekomercyjne, ja wybieram co mi pasuje a nie odwrotnie. Nie umawiam się też TFP z początkującymi "modelkami" (tap madl) gdzie widać że ani wyglądu ani talentu. Również wolę sobie pójść np na street foto i zrobić coś swojego co oko ucieszy niż bawić się w takie projekty :)
Dziewczynom, które mnie zaczepiają na ig czy mm a nie mam ochoty, nie odmawiam wprost , no bo generalnie nie palę mostów, ale proponuję jakiś plener czy jednodniowe foto spotkanie, gdzie mogą się zgłosić. I wspominam, że na pewno na którymś może się spotkamy, jeśli gdzieś będę, ale obecnie terminarz mam zajęty do końca jesieni :)