Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Teraz jest taki nurt aby produkować słabe optycznie obiektywy i sprzedawać je za duże pieniądze a ich wady optyczne korygować w body. Canon nie jest jedynym wyznawcą nowego nurtu.
Za naprawdę duże pieniądze robią też wybitne szkła. Ofc na playstation to kundle...
Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.
Cytat:
Zamieszczone przez
Ketchup
Wg. testów RF 16 mm 2.8 to kolejny super tani i super dobry wide a prawda jest zupełnie inna. Napis "Canon" nie oszuka fizyki-optyki, jedynie co to cyfrowe korekcje w body mogą "oszukiwać" klienta.
Ja jestem z niego bardziej niż zadowolony. Nie wiem jak wypada w testach, co ci się w nim nie podoba?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Teraz jest taki nurt aby produkować słabe optycznie obiektywy i sprzedawać je za duże pieniądze a ich wady optyczne korygować w body. Canon nie jest jedynym wyznawcą nowego nurtu.
Ja myślałem że teraz jest nurt produkcji genialnych optycznie obiektywów za duże pieniądze
Cytat:
Zamieszczone przez
Ketchup
Wg. testów
nie warto tego czytać
Cytat:
Zamieszczone przez
Ketchup
super tani i super dobry
to się wyklucza
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
to się wyklucza
Nie tak do końca się wyklucza. Dla mnie przykładem super taniego i super dobrego obiektywu jest EF-S 4-5,6/55-250 IS STM. Aż nie mogę uwierzyć, że takie coś, jak EF-S 3,5-5,6/18-135 IS doczekało się wersji z napędem USM, a ten obiektyw nie :shock:
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Ja jestem z niego bardziej niż zadowolony. Nie wiem jak wypada w testach, co ci się w nim nie podoba?
Nie wiem czy masz R5 czy masz coś z mniejszą matrycą ale na R5 bez cyfrowej korekcji dystorsji i winiety mam ciemną nieostrą beczkę :(. Oczywiście cyfrowe korekcje poprawiają ale przy tym zmniejszą rozdzielczość w środku kadru przy usuwaniu beczki i dodają szumów przy rozjaśnianiu krawędzi. Duża coma na 2.8 utrudnia zabawę w astro. Zdaje sobie sprawę że nie jestem obiektywy bo przez pół roku miałem RF 15-35 2.8 (który jest drogi ale nie bierze jeńców) ale wcześniej miałem Irix 15 mm 2.4 w zbliżonej cenie i jak teraz będę potrzebował szerokiego taniego szkła wracam do Irixa 15 mm bo AF mi nie jest potrzebny (Irix też winietował żeby nie było ale nie robił takiej beczki).
ps. podobno na R6 na mniejszej matrycy trochę to lepiej wygląda.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Nie tak do końca się wyklucza. Dla mnie przykładem super taniego i super dobrego obiektywu jest EF-S 4-5,6/55-250 IS STM. Aż nie mogę uwierzyć, że takie coś, jak EF-S 3,5-5,6/18-135 IS doczekało się wersji z napędem USM, a ten obiektyw nie :shock:
niestety nie sprawdzę - bo EF-S, ale nawet gdybym miał aparat z połową matrycy to po moich doswiadczeniach z EF-S 17-85 który okazał sie być moim "najdroższym" obiektywem (biorąc pod uwagę cene zakupu i sprzedaży) unikałem tego segmentu rynku bo mnie po prostu nie stać na takie fanaberie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Ketchup
Nie wiem czy masz R5 czy masz coś z mniejszą matrycą ale na R5 bez cyfrowej korekcji dystorsji i winiety mam ciemną nieostrą beczkę :(. Oczywiście cyfrowe korekcje poprawiają ale przy tym zmniejszą rozdzielczość w środku kadru przy usuwaniu beczki i dodają szumów przy rozjaśnianiu krawędzi. Duża coma na 2.8 utrudnia zabawę w astro. Zdaje sobie sprawę że nie jestem obiektywy bo przez pół roku miałem RF 15-35 2.8 (który jest drogi ale nie bierze jeńców) ale wcześniej miałem Irix 15 mm 2.4 w zbliżonej cenie i jak teraz będę potrzebował szerokiego taniego szkła wracam do Irixa 15 mm bo AF mi nie jest potrzebny (Irix też winietował żeby nie było ale nie robił takiej beczki).
Może się nie znam ale patrząc na jego cenę i co nieco orientując się w cenach i możliwościach obiektywów z mocowaniem ef/efs/efm to szeroki kąt z taką jasnością musi mieć winiety i inne problemy przy takiej cenie. A teraz wszytko jest droższe niż kiedyś.
Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
Cytat:
Zamieszczone przez
Ketchup
R5 i R6 mają tej samej wielkości matryce, R6 ma mniej pixeli.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
R5 i R6 mają tej samej wielkości matryce, R6 ma mniej pixeli.
Nie ma to jak czepiać się słówek wiedząc o co chodzi :)