Ja zakończę tymi 60 sekundami https://www.youtube.com/watch?v=31n0NJiFcvM&t=895s czyli ludzie polecają Nikona D850 z 2016 albo Canona R5 do szybkiego sportu i przyrody :) .
Wersja do druku
Ja zakończę tymi 60 sekundami https://www.youtube.com/watch?v=31n0NJiFcvM&t=895s czyli ludzie polecają Nikona D850 z 2016 albo Canona R5 do szybkiego sportu i przyrody :) .
Nie chce mi się komentować i przytaczać tego wszystkiego, co napisał Tobie Dariusz Breś w odpowiedzi na zapytanie o niecelne zdjęcia Nikonem Z6, ale jest zgoła inaczej niż tu piszesz.
Dariusz Breś: "jest jeden problem w D850 i D5, jest szybko ale... niecelnie. W zecie jest wolniej ale celniej, tak bym podsumował. Generalnie więcej trafień dostaję z Z 6II i Z 7II niż D850, D5 (mówię o dobrych warunkach). Przedwczoraj robiłem sesję, 450 zdjęć na Z 7II i uwaga: wszystkie celne. Coś co jest nieosiągalne na D850/D5, no co mam ci powiedzieć. Ja bym poszedł w skill a nie zdawał się na puchę. Bo pewnych rzeczy nawet sony A7IVR (A9) nie przeskoczy"(...) "zwracałem na to uwagę, często robiłem ptaka w wizjerze był a na foto tylko ogon, loool. A ty wiesz że usunęli ten problem w wersjach 2? bo to co widzę to chyba dostaję, albo jest już znikome bo nie jestem w stanie tego wyłapać." https://dariuszbres.pl/pojedynek-nikon-z7-vs-d850/
Naprawdę nie drążmy tego tematu ;)
O ho ho wyciągamy wątki z grupy Nikon Z no proszę ale widzę sam sobie dalej przeczysz cytując Darka "W zecie jest wolniej ale celniej, tak bym podsumował" - czyli to samo co ja piszę na wolne akcje jest OK. Darek nie fotografuje lotnictwa tylko eventy/imprezy/kluby/portrety itp. - teraz cofnij się do moich tutaj postów i sprawdź co pisałem że Zetki do eventów kotletów i innych tego typu zleceń są idealne. Tak na marginesie to z Darkiem rozmawiając prywatnie ustaliłem Sigmę 60-600 i kilka innych rzeczy między innymi wie że R5 kupiłem :) więc żadnego wrażenia na mnie nie zrobiłeś, za to starasz się tworzyć atmosferę niedopowiedzeń. Ja mówię o jednym Ty o drugim - jeszcze w to Darka wciągasz - pokaż kiedy wrzucał ostatnio zdjęcia z lotniska, a nie sorry nie wrzucał, bo inne zlecenia robi - dziękuję kończę temat, jak widzę na temat zdjęć na manualu zrobionych które dałem w kontrze do Twoich pro zdjęć z obiektywu za kilka tys. zł wykonanych jakoś nic nie odpisałeś ;) ?
ps. Nie życzę sobie żebyś do mnie po imieniu czy nazwisku pisał - wódki z tobą nie piłem i raczej widząc po zachowaniu nie zamierzam.
plizzzz... Naprawdę zakończmy ten wątek. Tak, masz rację we wszystkim - Canon najlepszy , reszta producentów robi sprzęt do rzyci. A ja sam w rzyci był i ćma widzioł.
BTW - co zdjęć lotniczych Darka: https://dariuszbres.pl/foto/aerobaltic-2019/
A wiesz czym robił te zdjęcia bo z nim właśnie rozmawiam i ma świetny ubaw :) ? D850 i Sigmą 500 f/4 więc już zamilknij - co napisał o tobie nie będę powtarzał bo to prywatne, ale co napisał o Z6 proszę :
Co do kończenia wątku to ty zaatakowałeś mnie że wiesz lepiej i jak to że ktoś wydał tyle kasy :) i na tym zakończmy już ten wątek - źle zrobiłem że zmieniłem Nikona Z6 na Canona R5 :) .Cytat:
w starych wersjach lag zauważalny w nowych nie zwracam uwagi
focilem jety i to jest wolne jak diabli, tam af nie musi byc szybki tylko stabilny
bardziej sie boje plywania af na korpusach metalicznych
w poprzedniej wersji nie bylo ok
mialem problem ze zlapaniem af na niklowanym aucie
@Ketchup - dobrze zrobiłeś zamieniając Z6 na R5 i zakończmy temat ;)
Ketchup, nie wiem gdzie tu jest Twoje imie i nazwisko.
Zauważ co sam cytujesz ze stwierdzeń Bresia:
Ja już pare razy pisałem, że porównujesz starego Z6 do nowych modeli Canona. Waśnie dodatkowy, drugi procesor, który przyspieszył pracę wszystkiego jest jedną z 3 różnic starych Zetek od nowych Z6 II i Z7 II. Zwracaj uwagę na szczegóły i nie wrzucaj wszystkich Zetek do jednego worka, bo mają podobny wygląd i cyferki.Cytat:
..często robiłem ptaka w wizjerze był a na foto tylko ogon, loool. A ty wiesz że usunęli ten problem w wersjach 2?
...
w starych wersjach lag zauważalny w nowych nie zwracam uwagi
focilem jety i to jest wolne jak diabli, tam af nie musi byc szybki tylko stabilny
..
w poprzedniej wersji nie bylo ok..
Ja nie dyskutuje czy R5 ma lepszy AF, pewnie ma. Tylko to jest aparat 2-3 x droższy. Porównujesz różne półki i w dodatku różne generacje sprzętu. To tak jakbyś porównywał AF Canona 6D II z Nikonem D6.
Na marginesie samoloty nie są największym wyzwaniem dla AF. Wyzwaniem jest zmienność ruchu (prędkości i kierunku) rozpatrywane jako prędkość kątowa. Opisze to prościej. Samoloty pasażerskie na przelotowej lecą 800 km/h, a jakby stały w miejscu. Biegający za piłeczką kot to duże wyzwanie.
Jeśli w Zetkach drugiej generacji poprawili ( w mojej ocenie po testach nie) to czemu https://www.youtube.com/watch?v=31n0NJiFcvM&t=895s tutaj Z7 II ma takie same lagi ja miał mój Z6 I :) - już pomijam menu Z7 II i R5 odnośnie opcji AF - który ma bardziej rozbudowane i daje większe pole manewru ? Dobre Nie ważne skończmy temat bo każdy wie swoje - najważniejsze jest że zmiana przyniosła oczekiwany efekt :).
Co do samolotów pasażerskich to sorry ale robienie "autobusów" załadowanych pax'ami na pokładzie to nie moja bajka - taki https://flic.kr/p/2jV45tE Lim-2 kilkadziesiąt metrów nad ziemią(szkło 70-200 mm) to jest uczucie kiedy się czuje podmuch silnika. Tutaj nie ma czasu na proszenie modelki żeby się bardziej wypięła czy uśmiechnęła - nie te prędkości albo się ma ujęcie albo nie https://flic.kr/p/2jXh9wh :). Tu jest potrzebna stabilność i powtarzalność pracy całego zestawu - również fotografa bo licznik bije a w przypadku takiego jet'a rachunek przy dystrybutorze jest baardzo duży :) .
Skończmy temat - w fotografii chyba najważniejszy jest efekt a nie to czym zostało to zrobione. Jeden woli blondynki drugi brunetki ale nikt nikomu nie broni zmieniać preferencji no chyba że żona ;). Ja jestem zadowolony przeglądając dzisiejsze testy - pomimo że te Canony to mają jakieś tęczowe menu i zupełnie nielogiczne - co za szaleniec to wymyślił ;) :twisted: - tak wiem i tak nie pobije Sony :P .
Candar, kolejny raz usiłujesz nami manipulować, nikt w tej dyskusji z posiadaczy sprzętu Canona nie był nawet w okolicach stwierdzenia "Canon najlepszy", a Ketchup przyznawania sobie "racji we wszystkim". Mam wrażenie, że od wielu wpisów w tym wątku dyskutujesz sam ze sobą (niby trzeba od czasu do czasu z kimś inteligentnym pogadać:p), bo nawet, popuśćmy wodze fantazji, gdyby ktoś stwierdził: Canon najlepszy - to co, nie wolno? Cyceron mawiał "usus est optimus magister" - doświadczenie jest najlepszym nauczycielem, jeżeli się pomylił... errare humanum est, czyli jego sprawa i jego pieniądze i mnie i Tobie i innym wara do nich i jego wyboru. Żeby nie było - kilka miesięcy po nabyciu Canona R, ktoś prosił mnie o radę jaki aparat kupić do zdjęć i filmów ze ślubów i wesel zaczynając od zera. Bez namysłu powiedziałem Sony A7 mk III, bo wtedy w mojej ocenie wyrobionej także w oparciu praktykę forumowiczów, był to optymalny sprzęt do takich zastosowań. Pewnie jest wiele osób, które robi to samo R, ale będąc świadomy ograniczeń mojej eRki, poleciłem nowicjuszowi sprzęt, który wtedy był praktyczniejszy w takich zastosowaniach. W dobie istnienia R5 i R6, już nie byłbym taki odważny, bo dziś wybór jest po prostu trudniejszy, możliwości sprzętu się wyrównały, a o wyborze decyduje nie nazwa firmy, skuteczny marketing, snobizm, ani czym fotografuję ja i moi kumple, tylko specyficzne potrzeby, których ja, albo Ty Candar nie musimy wcale rozumieć!
No tak. Bo przecież Nikon Z6 (entry-level) to zupełnie ta sama półka technologiczna, co R5 (semi-professional). Zapewne żadnego znaczenia nie ma również to, że Z6 Nikona to pierwszy pełnoklatkowy bezlusterkoweic Nikona a Canon R5 to już trzecia generacja bezlusterkowców pełnoklatkowych po R i RP (no i R6 po drodze). Takie tam drobiazgi.
Odnośnie zdjęć starszymi aparatami - 10 lat temu robiłem reportaże Canonem 5D na rajdach samochodowych i crossie pisałem oraz dałem przykłady tutaj: https://www.canon-board.info/threads...=1#post1424586 Tak więc nie tylko AF się liczy.
--- Kolejny post ---
Podobno ten, kto ogarnia stare menu w Sony ogarnie każde dowolne inne menu ;) Trochę w tym prawdy jest, ale pamiętaj o tym, że w Canonie i Nikonie wszystko kręci się odwrotnie i były przypadki zablokowania mocowania w bagnecie ;)