Kolego ze Szczecina a to mnie załamałeś bo w czwartek go wypożyczam robiłeś test na tablice na F1.4 ? Napisz coś więcej wiem że mają jeszcze 2 sztuki na magazynie sprawdzałeś tamte ?
Wersja do druku
Kolego ze Szczecina a to mnie załamałeś bo w czwartek go wypożyczam robiłeś test na tablice na F1.4 ? Napisz coś więcej wiem że mają jeszcze 2 sztuki na magazynie sprawdzałeś tamte ?
Tak robiłem na kartce na 1.4, kolega też robił na 400D na kartce i to samo, jak celowałem koledze bocznym na oko ustawiał ostrość na trzymany przez niego aparat, centralnym też ostrość lądowała przed wyznaczonym punktem ostrości.
Nie tych 2 pozostałych nie sprawdzałem tylko tą jedną którą mi przynieśli także jest szansa że któraś z pozostałych będzie dobra :)
Albo po prostu z moim i kolegi body ten obiektyw wariował, bo wiem na bank że moje body ma celny AF testowany na 3 słoikach Canona i 1 Tamronie.
Dzieki za inforamcje
No i lipa 50D i S50 1.4, 2 egzemplarze test na tablicy i na ludziach – mydełko , nie pomogła nawet mikrolegulacja mydło na 1.4 ciut lepiej na 1.8 dobrze zaczyna się na F3.0 chyba pozostaje tylko wysyłka z body do kalibracji , podpiąłem też S30 1.4 to samo. Zwątpiłem w swoje oczy i podpiąłem zaraz 24-105 i co trafia w każdym razem f4 i 105mm ostry bardzo ładnie
Zdegustowałem się
Szkoda że te obiektywy mają tak dziadowski AF, ale bynajmniej widzę że z innym body tez ciulowo chodzą. Jak miałbym z nowiutkim obiektywem słać body do serwisu na kalibrację to niech mi z ceny spuszczą ze 2 stówki inaczej nie ma co rozmawiać... wiem marzenia :P
No niestety z nimi jest tak że albo trzeba dopasować egzemplarz pod body Canona, albo wysłać do kalibracji :(
A manualnie jak się ostrzy?
próbowałem-i skok pierścienia jest mału dając małą tolerancję.no i jak masz dobre szkło to nie widzę sensu kożystać ani z manuala,ani z ręcznego ostrzenia
Witam
Miałem dziś okazję sprawdzić działanie AF we współpracy tego obiektywu z aparatem Canon 5D. Wyniki można sprawdzić na zdjęciach wykonanych z użyciem tablicy testowej i opakowania obiektywu. Wrzuciłem pliki jpeg w pełnej rozdzielczości bez jakiegokolwiek ostrzenia - przekonwertowane w Camera Raw 5.4. Sprawdzałem centralny punkt AF i oba skrajne z dystansu ok 0,5 metra, 1 metra i 4 metrów. Podaję link do spakowanych zdjęć: http://rapidshare.com/files/24893747..._-1.4.zip.html
pozdrawiam
I jakie są Twoje wrażenia ? oglądałem foty z 4 m i nie wygląda to wg mnie najlepiej :wink: z bliska już bardziej oki.