No to zrobią 3D z lepszym AFem, ale jednak gorszym niż 1Ds, lepsze wideło i trochę bajerów dorzucą za cenę 15 tys.
Wersja do druku
No to zrobią 3D z lepszym AFem, ale jednak gorszym niż 1Ds, lepsze wideło i trochę bajerów dorzucą za cenę 15 tys.
i matryce ze 30mln mpix,dla canona puki co ważne jest że mkII się bardzo dobrze sprzedaje i myśle że następca to dopiero przyszły rok,sam mam w planach 5d w tym roku już pewnie nie kupie więc może jak już bedzie mkIII to się załapie i będe miał kolege do mojego obecnego 7d ;)Cytat:
Utwierdzam się w przekonaniu, że zakup używanego 5D był świetnym posunięciem. A jak już wyjdzie 5DIII to sobie je kupię po roku od premiery i będę miał dwa body , z czego stare 5D będzie robiło za puche od brudnej roboty w ciężkich warunkach co by żal nie było jak sie zniszczy. Narazie to się boję ładować 5D do wodoszczelnych futerałów i pływać z tym na basenie, czy w morzu.
Pro porty we/wy, pro mic, itd., raw video czy 4:2:2 kolor to nie bajery na tak czułej, tak dużej matrycy dla gości, którzy AF nie tykają nawet patykiem, przez szmatę.
I to będzie super cena za taki sprzęt. Dla amatora GO zawsze zostaje klik klak za 7500 zł.
No według mnie nie taka wcale super,bo dokładamy 2tyś i mamy nowego 1d który reprezentuje inna jakośc wykonania ergonomie i af więc nie przesadzajmy z tą ceną bo wtedy raczej mało chętnych by było na tej klasy aparat za 15K,myślę że tej klasy sprzęt to będzie około 10K zł na powitanie i to jest dobra cena i do przyjęciaCytat:
I to będzie super cena za taki sprzęt. Dla amatora GO zawsze zostaje klik klak za 7500 zł.
A czy nie mogliby zrobić takiego 1d z 12-16 mpix, z ff, bez wbudowanego gripa, z 7-8 fps i dobrym AF, nawet za te 16k ? :>
ja już tak licytujemy to dla mnie lekki plastikowy absolutnie bez gripa wykonany na poziomie 500-550D FF, może mieć ten zrypany af z 5D i 3-4 kl/s 16mpix wystarczy za ... 3k - bo to nie jest więcej warte, a jakby jeszcze dali 100% krycia w wizjerze to bym ich pochwalił.
To ja poprosze ff w obudowie ala olek pen haha
Już jest! M9 :D
Oj jest jest i jak kusi(w marzeniach) za każdym razem gdy jestem w bluecity i patrze na witryne sklepiku tej firmy to marzy mi się być prawdziwym klientem tego sklepu,wejśc do niego i kupić taką m9 jak bułki w tesco :D szkoda że tylko nieliczni z grubym portfelem tak mogąCytat:
Już jest! M9
Oj tam ale tym aparatem nie oblatuje się meczów czy wyścigow samochodowych,wiesz to jest inna polityka firmy i sprzętu ;)Cytat:
Ale AF na poziomie bocznych w 5D
Szybszy. Rozmawiałem dosyć długo z człowiekiem, który w D3 nie korzysta z AF, jak mówił "za wolny, manualem szybciej mi to idzie".
Ale to rasowy zboczeniec i z pkt widzenia canon board prowokator. Oczywiście literki D3 popadły w niełaskę odkąd zobaczył M9 ;)
A teraz coś dla tych, którzy liczą na obniżkę cen 5D, 3D, eLek czy czegokolwiek innego oprócz Rebeli :mrgreen:
CR3 :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Reuters via CR
Bardzo wątpliwe, obecna gama lustrzanek Canona jest już tak szeroka że raczej trudno wcisnąć tam kolejny aparat nie tworząc konkurencji dla już istniejącego modelu.
Szybkie FF z dobrym AF (powiedzmy takim z 7D) za 15 kzł stanowiłoby alternatywę dla 1D, bo nie każdy użytkownik tych aparatów potrzebuje pancernej obudowy i 10 fps-ów. Jak dotąd nie było dwóch róznych modeli w podobnej cenie (nie licząc sytuacji gdy nieprodukowany już model serii xxD zbliżał się cenowo do świeżo wypuszczonego xxxD, ale były to raczej sany przejściowe, wynikające z opróżniania magazynów przez dystrybutorów)
Wystarczy, że Sony się przejmuję, cytujący ulubiony ostatnio text Reichmanna - [i]this changes everything :)
http://www.bloomberg.com/news/2010-0...mura-says.html
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Pozdrawiam tego kogoś kto zdjął edycję :evil:
Szczerze? Aktualnie nowy 1Ds3 to koszt powiedzmy 20-22 tyś zł. Podejrzewam, że 1Ds4 na dzień dobry będzie kosztował ok. 32-35 tyś. zł. I właśnie 3D może wejść w cenę starego 1Ds3. Zresztą wystarczyłoby mu zmienić obudowe, dać gorsze materiały (brak złotych styków, mnie gumy itd) i tylko poprawić to co jest wszędzie czyli ISO, LCD i inne pierdoły. Wtedy 1D4 dalej będzie sprzedawał się jak świeże bułeczki, a i niektórzy pójdą w 3D.
A 1Ds4 jak zwykle zostanie dla zawodowców i to chyba z branży filmowej głównie.
No to teraz się uśmiałem.
Chyba chciałeś napisać droższy o jakieś 25-30%
to chyba 5d2 powinien byc tym niskobudzetowym FF:P
No i jest. Niskobudżetowy 5d2 i "profesjonalny" Ds.
Chyba mnie nie zrozumiałeś, to właśnie miałem na myśli że dla ludzi fotografujących, mniej - więcej, to co Ty taki aparat byłby lepszym rozwiązaniem od 1D, którego mając taki wybór by nie kupili. Oczywiście przychód byłby taki sam, ale trzeba by ponieść koszty związane ze stworzeniem nowej puszki. Ot taka strategia marketingowa, skoro nie można podnosić cen to trzeba obniżać globalne koszty przygotowania i wytworzenia produktów.
Czyli aparat, de facto, lepszy od 5D Mk III za mniejsze pieniądze. Marzyciel:rolleyes: ;-)
Kolejne plotki na optyczne.pl
"No i znów 60D
Trudno nam już zliczyć ile razy podawaliśmy domniemaną specyfikację następcy Canona EOS 50D, mimo wszystko nic nie przeszkadza kolejny raz zaprezentować tę, która ostatnio pojawiła się na CanonRumors:
Matryca 18 Mpix
Nowy, 9-punktowy AF
5 punktów krzyżowych
Ruchomy ekran LCD
6 kl/s w trybie seryjnym
Procesor DIGIC IV
Tryb wideo Full HD
Bezprzewodowy sterownik zewnętrznej lampy błyskowej
Nowy akumulator i grip
Wizjer o pokryciu 98%
Uszczelnienia jak w 50D"
Pozdrówka!
ciekawy wątek dla analityków giełdowych.
Polecam posty redfox88 (imho canon agent32 ;)) wszystkim tym, którzy nie mogą się doczekać (tańszego) 5DIII :)
FF 18 MPx od Sony za $3.5k. Ciekawe jak tym razem Sony wykastruje A850 by szczycić się tytułem lowest price ff dslr
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=35747827
popraw mnie, albo siebie. bo 3,5 kilo zielonych papierow to nie jest price tag najtanszego FF ;)
1,5 mialo byc? :D
ale to nadal nie rozwiazuje problemu.
patrze na to z punktu widzenia wlasnych potrzeb, a jestem w 100% w targecie A900/A850 (nisko ISO-wy, duzo megapikselowy landszafciarz):
powiedzmy, ze pasuje mi taki korpus Playstation. odzaluje 1,5k czy nawet 2k za A850.
teraz powiedz mi co do niego zapne. w tym systemie z interesujacych szkiel sa tylko Zeissy, ale ceny sa mordercze (waga i gabaryt tez, ale to mozna od biedy jeszcze odzalowac). jak dolicze zoom UWA, zoom sredni i zoom tele, to TCO wychodzi mi znacznie, ale to naprawde znacznie powyzej tego co zrobie w Canonie z 5D mkII. ktory, nota bene, pomijajac absolutnie * rozwiazany MLU, jest dla mnie bardzo dobrym korpusem.
wymien jeden sensowny powod, dla ktorego mialbym wybrac Sony? zwlaszcza, ze mam bardzo niskie zaufanie do tej firmy pod wzgledem przyszlej obslugi (w sensie finansowym). 5D zanioslem z "wdepnietym" spustem do zrobienia i caly modul mi facet naprawil za 120 EUR (koszty klamotow i nienajtanszej w NL robocizny). w 2 dni robocze. w Sony, znajac polityke tej firmy, czekalbym z tydzien i zaplacil ze 2x tyle. pol biedy, jakbym w ogole dostal czesc do sprzetu liczacego dzis ze 4~5 lat.
widzialem juz. nadal nie potrafie pojac, jak ten stary rzech D90 zrobil pierwsze miejsce. w McDonaldzie go dawali za zebranie 10 naklejek-pilek? :mrgreen:
Jak zobaczą co to potrafi - łał tera to już naprawdę nam nie potrzeba więcej MPx - i porównają do ceny D3X to się sami nakręcą.
Ło! :) Ten numer - if ever - to tylko w Sony.
I want iPhone4
http://www.youtube.com/watch?v=FL7yD-0pqZg
Pierwszy dslr co kręci filmy?
http://www.youtube.com/watch?v=UAOtC9QfXac&
A propos jpg slide - GH1, GF1 mogą nagrywać w pogodne dniu filmiki w mjpg do 112 mbps
Takim jpgiem i ty byś nie pogardził ;)
Ani mnie grzeje, ani ziębi kto najwięcej zarabia, albo ma największy target. Kompletnie nie wpływa to na moje samopoczucie, ani na sposób w jaki patrzę na fotografię. Równie dobrze mogłoby nie być wcale cyfrowych lustrzanek i byłoby OK. Oba systemy już od dawna są kompletne. Wprowadzanie tych wszystkich nowinek nie usprawniłoby zdjęć, do których mogę wracać każdego dnia otwierając albumy z półki czy w księgarnii (w Polsce hehe).
Nie mam przywiązania do firmy. Interesuje mnie tylko 35mm, a tutaj nie ma za dużego wyboru. A na Leice mnie nie stać ;)
znalazlem cos takiego....a wiec premiera coraz blizej
-matryca 18 Mpix,
-nowy, 9-punktowy AF,
-5 punktów krzyżowych,
-ruchomy ekran LCD,
-6 kl/s w trybie seryjnym,
-procesor DIGIC IV,
-tryb wideo Full HD,
-bezprzewodowy sterownik zewnętrznej lampy błyskowej,
-nowy akumulator i grip,
-wizjer o pokryciu 98%,
-uszczelnienia jak w 50D.
ehhh
ta pogoda wybaczcie
50/1.4; 24/2.8, 35/2.0 = RIP
50/1.4L ($600-700, AF szybszy od 1.2, lepszy optycznie od 1.2, nowe powłoki) i... ef-s 35/1.4 z ceną poniżej $400 czytaj 399 :) w obudowie pi razy drzwi 15-85 czyli zadowalającej.
W ciągu 10 lat Canon zlikwiduje linię budżetową i będzie produkował tylko eLki i ef-s.
Jak użytkownik sigmy 30/1.4 i Nikkora 35/1.8 powiem tak:
oddam królestwo za ostre 1.4 w cropie. To szkło i tak spadnie do 350 a to już nie dużo od Nikkora. Warunek: rzeźnia na 1.4 (czytaj Sigma jak trafi).
50 1.4 l za 600-700 dolarow?:) Niemozliwe :)
Nie wierzę, w 50/1.4L. Nie wierzę także w cenę $600-700.
Nie wierzę, że zlikwidują także budżetową linię, bo PO CO? Za 10 lat i tak większość koruposów będzie pewnie FF.
JEdynie w 35/1.4 na EF-S wierzę. To może być spokojnie droższe od Nikkora, bo kto by chciał taką ciemnice jak f/1.8?
Zakonczenie EF nie L, w sumie zadna nowosc. Poklikalem na stronie canona o historii szkiel, ostatni zaprezentowany zoom nie L EF (jesli nie przeoczylem)
28-90 2003
Stalki
100/2.8 Macro - 2000
dlugo nic
50/1.4 1993(!)
Jest to logiczne, L-ki sa dla semi pro w gore, FF tez, wiec ladnie sie uzupelniaja. Z drugiej strony szkoda ze nie przewiduja nowych szkiel budzetowych typu 85/1.8(1992) czy 35/2 (1990)
Przeoczyłeś, ostatnio - imho - rewelacyjny 70-300IS, wcześniej 70-300DO IS, itp.
A po co? Budżet to ef-s a zanim dojdzie do śmiesznych cen za FF (nie, nie mam N****a i nie będę się zakładał z Radkiem) to pewnie wyjdzie wonder camera aka biały kruk :)
Dokładnie. Myślę, że Canon rozsierdiłsja nie tyle po 50L a po pstryczku w nos Sigmy. Muszą nieźle tracić na rzecz Sigmy. Zresztą ta jakby zrobiła 24/1.4 mogłaby (24/1.4, 50/1.4, 85/1.4) całkiem udanie pogodzić i C i N.
600 zielonych nie wydalbym za 50-tke, ale w okolicach 500$ juz bym strawil. byle byla ladnie rysowala (czyt. nie zarla po oczach koma i przekorygowaniem pod katem durnych pomiarow). absolutnie go* mnie w tym wypadku obchodzi ilosc pikseli w pikselach w rogach obrazu na f/1.4~f/2.0 ani jakiekolwiek pomiary debilow z photozone, dla ktorych obiektyw to cyferki. niech to po prostu ladnie, miekko (w tym miekko-kontrastowo) rysuje i trafia z ostroscia w punkt.
z drugiej strony, watpie w rownoczesne pojawienie sie cropowego 35/1.4 i pelnoklatkowego 50/1.4. bo to by byl autokanibalizm, a Canon glupi nie jest.
I bardzo dobrze. Budżetowe 50tki to śmiech na sali. Przerabiałem 1.8 teraz 1.4 i oprócz "magii" małego dof to o kant d* można je rozbić. Nie wiem - może to kwestia QC w canonie, ale 1.4 dobierałem z towersem z 7 czy 8 sztuk (wszystkie miały BF przy ostrzeniu >3metrów, bogu dzięki że tyle miał). Może to kwestia AF nowej piątki, nie wiem. Fakt jest taki, że 1.8 na 40stce miała to samo.
Osobiście zadowoliłbym się:
- poprawioną 50 1.4 z normalnym usmem, mniejszą winietą i bez wysuwającej się mordki
- 35 1.8/2.0 z usmem (EF)
do tego istniejące 28/1.8 i 85/1.8 i jest ameryka, a zaoszczędzona kasa na inne wydatki.
i podpisuje się pod tym co powiedział gietrzy - też dałbym te sześćset baksów za możliwość nie wku* się przy stosowaniu tego szkła.
Otóż to. EL-ka 50/1.4 za taką cenę mordowałaby ;) w dużym stopniu sprzedaż 50/1.2 - to zupełnie niepodobne do Canona. Post oskarkowego (o spawaniu 8)) jedynie utwierdza mnie w tym przekonaniu.
To mniej więcej tak samo prawdopodobne jak FF w korpusie z 7D, tańszy od 5D mkII ;)8-).
A ja uważam, że jest popyt na te trzy szkła.
ef-s 35/1.4 - startuje od 400, siądzie na 350, to powinno być w rozmiarze 35/1.8DX czyli o połowę mniejsze od dyszla (35L)
To jest oferta i kontratak do Nikkora/Sigmy, wreszcie. Jeśli panu z 400D się nie podoba mamy 50/1.4L za $700 i tu Pan taki wymięka on.
50/1.4L - lekko tuningowane 50/1.2 by zatrzymać kasę w Canonie (patrz Sigma)
50/1.2L - to jest bubel za $1460. Przybywa MPx i ludzie, czy Canon chce czy nie, będą patrzeć na 1:1, szczególnie za taką cenę. Ludzie kadrują centralnym bo szybciej i cześć pieśni.
Ten projekt jest stratą finansową i imho szybko (po Nikkorze 50/1.2) będzie naprawiony lub - jeśli sprzedaż 50/1.4L będzie duża - wycofany z rynku.
Akustyk, Kolekcjoner jedno pytanko: z jakiego pktu widzenia alternatywą dla 50/1.4L jest dla Jarka ef-s 35/1.4. Kupi Rebela, 7demkę? Po ostatnim poście aps-h vs. ff nie sądzę :mrgreen: