Z tych wszystkich bajerów, to ja bym chciał toster w kształcie 1D i doniczkę jako 600mm f/4 zamocowane na statywie.
Ewentualnie subwoofer w obudowie 1200 / 5,6, tyle, że moi sąsiedzi by mnie przestali lubić :mrgreen:
Wersja do druku
Z tych wszystkich bajerów, to ja bym chciał toster w kształcie 1D i doniczkę jako 600mm f/4 zamocowane na statywie.
Ewentualnie subwoofer w obudowie 1200 / 5,6, tyle, że moi sąsiedzi by mnie przestali lubić :mrgreen:
Kolejne plotki donoszą:
"Kamera EF
Chodzą plotki, że Canon zamierza zaprezentować kamerę wideo współpracującą z obiektywami EF,
a jej domniemana charakterystyka wygląda następująco:
korpus przypominający lustrzanki Hasselblad,
specjalne radiatory odprowadzające ciepło,
które mają zmniejszyć szum termiczny,
matryca pełnoklatkowa o rozdzielczości 4K,
iSO 100–1600,
półprzepuszczalne lustro,
dwa sloty kart CF,
zewnętrzny moduł z dyskiem SSD,
złącza SDI i HDMI."
źródło - optyczne.pl
Pozdrówka!
Myślę, że taka kamera z ISO do 6400 byłaby hitem.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Chociaż z drugiej strony jak targetem byliby profilmowcy to oni już mają oświetlenie, więc 1600 starczy.
dokładnie.. jak Cwanon takie cóś wypuści to wszyscy będą "profilmowcami" i skoro już przez 5d2 sprzęty typu red są już "przyduszone" to takim ustrojstwem jak zapowiadane canon znowu "pozamiata" bo to będzie narzędzie na początek drogi i systemu - jak ktoś się już wkręcił w filmowanie 5d2 albo niższymi modelami i będzie chciał dalej w tym kierunku działać to mając już jakiekolwiek szkła będzie naturalnym targetem.. i Canon znowu wypełni stworzoną przez siebie niszę (pomiędzy aparatami z funkcjami filmowania a "dużymi" = PRO kamerami) .. jak jeszcze cenę na poziomie trochę wyższym niż 5d2 na początku sprzedaży ustawi to znowu będzie hit
nie wiem o czym mowisz ;)
znaczy, ze w Polsce nie ma, masz na mysli piszac "u nas" :mrgreen:
nie no, zarty na bok... nie sadze, zeby przed Euro 2012 nie uporali sie ze strzeleniem oddzialu CPS-a na ta najwazniejsza czesc Oostbloku: PL, CZ, SK, HU. jesli w takich zadupiach jak Portugalia sa... no bez jaj...
W ogóle co by to "prosom" szkodziło? Że nie mieliby komu odsprzedaż zajechanych puszek? :)
wpis uzytkownikow do CPS-a oznacza dla Canona zapewnienie krotkiego terminu napraw i/lub darmowe wypozyczenie sprzetu na czas naprawy. gdzie w normalnej firmie takie wypozyczenie kosztuje nawet 30~50 EUR za co ktorys powazniejszy lens (np. http://kamera-express.nl/Verhuur.aspx?v=1).
a to sa koszta, bo trzeba liczyc dodatkowe roboczogodziny dla pracownikow z jednej strony, i zamrozone egzemplarze i koszt obslugi (roboczogodziny) i magazynowania.
jesli to ograniczenie bedzie typu: 1-ki dla jakichkolwiek CPS-owcow (od Silver, a na to trzeba miec raptem jakies tam dwie puszki xxD/xD i 3 przyzwoite sloiki) to ono jest wzglednie niebolesne. 1D/1Ds to sprzet dla pro, a tacy nie biora sie z naglej decyzji, ze zaczna foty robic, tylko juz sprzed na miare CPS-a czesto maja ;)
tylko przy takim kroku musieliby zalozyc jakis CPS na Europe Wschodnia.
No ale ja nie czaję, nie można od razu jedynki sobie kupić, tylko trzeba mieć 2 puchy "w domu"? I może jeszcze jest tak, że jak się już kupi jedynkę i broń Boże sprzeda xxD/xD, to jedynkę zabierają :D
Rozumiem, że w kraju, w którym można mieć w domowym garażu najnowocześniejszy czołg z prywatną baterią rakiet, nie można mieć aparatu fotograficznego z wyższej półki cenowej? Chyba za dużo Orwella...
Chłopaki, przestańcie. To głosy zawodowców od lat siedzących w branży, których podgryzają utalentowani "bez własnej marki/nazwiska" rzemieślnicy.
Na mundialu cztery lata temu Nikona spotkać "przy reklamach" było prawie niemożliwe. W RPA D3s rządzi a D3X tylko pilnuje by nam maluczkim Canon nie wcisnął mrożonki z poprzedniej dekady.
Ameryka (bo o niej pisałem), to "wolne" i bogate społeczeństwo i każdy, kto ma $8k może sobie kupić samochód albo aparat ;)
Nie wiem gietrzy skąd bierzesz informacje o D3s w RPA, ale ja oglądałem ~90% meczy i zboczenia robiło swoje, że człowiek patrzył na aparat, a nie na piłkę. Zdecydowanie na mundialu to rządzi Canon. Proporcje jakieś 20 do 1. Wiem co oczy widziały, czytanie postękiwania jakiegoś fana Nikona nic nie pomoże. Zresztą, do czego D3s na mundialu? Problemów ze światłem tam nie ma.
Za to możesz mi powiedzieć jak długo po wejściu 24LII trwał problem z normalnym zamówieniem tego szkła :) Pół roku?
to juz bylo .. tyle ze w wersji analogowej i nazywalo sie Olympus IS .. i sprzedawalo sie tragicznie ;) ludzie woleli kupowac lustrzanki lub kompakty, a nie takie all-in-one
Dlaczego?
Do dzisiaj kolegi ojciec używa takiego Olkowego kasztana i jak porównuje zdjęcia wnuczek z córki cyfrówki do zdjęć z analogowej małpki (Canony) to za cholerę nie chciał cyfrowej lustrzanki na prezent. Do "pocztówki" to mu wystarczy. Jak mówi - lepsze te zdjęcia z kliszy.
Poza tym ja też miło wspominam czasy jak latałem z E10 Olka. Wygodne w trzymaniu, pancerny, profi ;) sprzęt. Raz tylko zawiódł: (wypadł) zaczep paska z korpusu i ***ął na glebę. Podniosłem i robiłem zdjęcia jakby nic się nie stało. Nie jestem pewien czy to by przeszło z dzisiejszymi 1Dynkami.
Powracając do tematu: Thom odkrywa rąbek tajemnicy jeśli chodzi o 5D Mark III ;)
Bardzo fajny wpis z szóstego lipca br. - Jim Jannard QuoteCytat:
Zamieszczone przez bythom.com
Tylko CR1, ale co za njius ;)
Podobno :mrgreen: Canon chce mnie z powrotem i obok EF 60 IS macro (nie jestem zainteresowany) zamierza kusić EF 200/4L IS macro.
Po randce w ciemno z 100LIS cóż można rzec: can't f***' wait!
To byłby mega strzał w mój portfel. (Wreszcie) spełnienie marzeń o lekkim 200/2.
No cóż ja mogę powiedzieć. Każda potwora znajdzie swego amatora ;-)
PS.
Z E-10 Olympusa ma tylko tyle wspólnego, że ma zamontowany na stałe obiektyw. E-10 był aparatem z normalnymi przyciskami i pokrętłami. A tutaj mamy jakiegoś dziwoląga w obudowie od suszarki. Zamiast przycisków ekran dotykowy. A zamiast zdjęć filmy. Bleee.
chcialem tylko przypomniec, ze jeszcze moze 10 lat temu na slowo "cyfrowe" szanujacy sie fotograf reagowal odruchem wymiotnym ;)
cos jak dzisiaj wielu na funkcje filmowania...
No cóż. W 2030 roku będę uważany za pokręconego oldschool-owca który woli zrobić zdjęcie niż wybierać stop-klatki z filmu ;-)
Przy okazji, skoro wiadomo już, że to ustrojstwo nie jest aparatem tylko kamerą to ciekawe dlaczego zamknęli to w obudowie od miksera czy innego sprzętu AGD. Myślę, że coś mające kształt obecnej kamery było by wygodniejsze.
Czekam z niecierpliwością jak zareaguje konkurencja. Może zobaczymy aparat-klopa :lol:
200 lat temu, masarnię produkującą wędliny według dzisiejszych receptur klienci by spalili, a w średniowieczu producentów dzisiejszych cegieł nabito by na pal, poćwiartowano i posolono. Jeśli przypomnieć sobie wizje dzisiejszych czasów snute 20-30 lat temu przez futurologów, to na dzisiejsze wizje roku 2030 patrzę jakoś bez zbytniej ekscytacji...
Zawsze tak bedzie w przepowiedniach, a realia sa jakie sa.
Analogowy ponad 20-letni EOS 1 wyglada prawie tak jak dzisiaj jego cyfrowe wersje 1D.
zgoda, tylko ze my tu nie mowimy o sprzecie profesjonalnym ;)
a jak zaczniemy mowic o sprzecie amatorskim, to proponuje quiz "znajdz 10 roznic"
para 1:
para 2:
z 1D to moze jeszcze nie... ale wez takie 5D i powiedz mi, ale tak prosto w oczy, ze ten AF powstal w XXI wieku ;)
Cytat:
z 1D to moze jeszcze nie... ale wez takie 5D i powiedz mi, ale tak prosto w oczy, ze ten AF powstal w XXI wieku ;)
hahahahahaha :D
Na tym etapie ewolucji praw ergonomii nie mozna oszukac.. :)
To przypatrz się dokładnie kiedy wykonywany jest rzut rożny ;)
80% to biale Lki
tak na moje oko 79.5% tylko białe
Białe nie zawsze znaczy Canon - nowy zawodnik w grze ;) :lol:
Pozdrówka!
1. Te obiektywy nie są białe tylko srebrne.
2. akustyk, to że Ty ich nie widziałeś nie oznacza, że były tylko w prospekcie.
Podać adres do wysyłki tego konia z rzędem? Bo ja widziałem wielokrotnie.
Napisał co napisał. Ja tam słowa "stadion" nie znalazłem.
A na stadionie pewnie nie, ale na pokazach lotniczych to i owszem.
Z resztą nie wiedziałem, że kolega potrzebuje adwokata :mrgreen:
Ja myśle że 5dmkIII nie szybko zobaczymy z tego powodu że mkII bardzo dobrze się sprzedaje puki co,a nawet jak wyjdzie mkIII to ciekawe co będzie miał zmienione dobrze by było gdyby af był lepszy i żeby aparat był ciut szybszy tylko robiąc taki aparat canon sam strzela sobie gola bo w takim przypadku spadła by sprzedaż innych aparató,niestety canon napewno ma strategie marketingową na najbliższe X lat i jestem pewien że ich strategia się nie zmieni czyli chcesz szybko,celnie kup 1d chcesz mały korpus FF z super matrycą ale słabym af i ogólnie wolny kup 5d a tak jak pisałem kompromisu miedzy tym nie będzie bo wtedy coś się przestanie sprzedawaćCytat:
Jak będzie 5D3 to spadnie cena 5D1 bo wreszcie pojawi się powód do zmiany i będzie wysyp używek. No chyba że Canon znów mnie zaskoczy i jeszcze poczekam
no mnie sie tez chyba raz zdarzylo, jakas uzywana sztuke za szyba w sklepie.
chodzilo mi po prostu o to, ze tego jest malo, bo w segmencie telerurek Minolta nigdy nie byla silnym graczem. jak ktos uzywal AF w Dynaksach to chyba nie trzeba sie rozwodzic nad tym dlaczego. inna kwestia, ze pomijajac juz ten AF, marketing Minolty konsekwentnie potrafil spi* wszystko, co R&D tam zrobilo :(
Na całe szczęście zmiana strategii Canona może zostać wymuszona przez konkurencję. Tak się stało z 7D, który posiada ficzery niespotykane wcześniej w tej klasie sprzętu (AF, wizjer, sterowanie lampami) i kosztuje ułamek ceny 1D. Na razie producenci sprzętu skutecznie wcisnęli kit że "pełna klatka" to jakieś cudo inżynierii i dlatego Canon za aparat z prymitywnym AF, bardzo dużym shutter lagiem i słabym fps żąda aż ~7500zł.
No dokładnie.ale tak jak pisałem w następnym modelu nie bedzie pewnie jakiś rewolucji,nie co się spodziewać af z 1d i 8kl/s bo kto by wtedy kupował 1d czy 7d,tzn napewno ktoś by kupował ale sprzedaż tych modeli napewno by spadłaCytat:
Na razie producenci sprzętu skutecznie wcisnęli kit że "pełna klatka" to jakieś cudo inżynierii i dlatego Canon za aparat z prymitywnym AF, bardzo dużym shutter lagiem i słabym fps żąda aż ~7500zł
Sam fakt, że 5DII sprzedaje się bardzo dobrze, utwierdza tych, tam, że dobrze robią.
Następnym modelu czy w następnej wersji modelu 5D?
Imho muszą (patrz post MMM; konkurencja) powtórzyć temat z 7D. Jest duża szansa, że tym razem nazwą to coś 3D i nie, imho nie będzie miało układu AF z 1Dynek.
Astronomiczną sprzedaż 5D Mark III może im zagwarantować interfejsy bardziej profi video z jak zawsze w serii 5D AF z XXIX wieku i klik klakiem (shutter lag).
Do tego magiczne 3D, wszystko zamknięte w tym samym cyklu RD i znowu mają spokój na Walnym ;)