Tak, to padnięta migawka niestety. Albo zakupić i samemu wymienić, albo inne body zakupić. Wymiana w serwisie się nie opłaca z tego co pamiętam.
Wersja do druku
Dzięki, za szybką reakcję. Fakt jeśli mam płacić 400zł za naprawę to lepiej kupić body nowe. Jeszcze przejadę się do serwisu żeby upewnić się czy na 100% jest to migawka, bo może tylko spust migawki.
Wlacz tryb auto /zielony/ zaloz obiektyw z wlaczona opcja AF i z zalozonym dekielkiem. Jezeli to wina spustu migawki, to zacznie sie proba ustawienia ostrosci i podniesienie kukulki.
Mozesz tez wylaczyc aparat, delikatnie recznie podniesc lustra i sprawdzic, czy nic nie blokuje lamelek migawki.
No to wlasnie przeprowadziles skutecznie eksperyment, czy masz zaciety przycisk spustu - wynik: nie jest zaciety ;)
Jakby byl zaciety, to aparat probowalby ustawic ostrosc, a nie klapal caly czas lustrem ;)
Jak na moj gust, zachowuje sie tak, jakby jedna z lamelek sie zaciela i nie wrocila na swoje pierwotne polozenie.
Witam,
canon 40D- zrobi 1 zdjęcie, później err99, jeśli odczekać chwilę to może zrobi i kolejne bez errora, ale raczej jest to losowa sprawa.
W trybie burst mode potrafi zrobić przy odrobinie szczęścia kilka zdjęć.
Aby pokazać jak wygląda dokładnie problem, zrobiłem nagranie unosząc ręcznie lustro.
Wyjąłem kartę, ustawiłem czas na 2s i pstryk:
http://www.youtube.com/watch?v=oif2J0pnwMQ
Jak widać za pierwszym razem zdjęcie zostało zrobione, jednak za drugim razem mamy odgłos ruchu migawki ale migawka się nie otwiera lub tak szybko się zamyka ?
Error potrafi wystąpić podczas czyszczenia lustra.
Czyli tak jakby problem z migawką ? Ale czy na pewno.
Dodatkowo w wyniku lub przez zbieg okoliczności po przytrzymaniu ręcznym lustra w pozycji podniesionej, przestało się ono podnosić automatycznie.
Czy takim podtrzymaniem można tam przestawić jakieś zapadki ?
Jak narazie nie mam czasu go rozebrać, wstępnie tylko zdjąłem przednia obudowę ,ale to nic nie daje ,bo widać tylko silnik krokowy i żeby się dostać do układu podnoszącego lustro będę musiał go rozebrać całkowicie.
Zatem w tej chwili proszę tylko o jakąś wstępną uwagę czy to może być wina migawki i cz mogłem uszkodzić coś w mirror boxie tym podtrzymaniem lustra.
Witam... Na imię mam Mariusz i mam problem...error 99 :D
Focę Canonem 30D. Obiektyw Canona 17-85 IS. Przeczytałem wątek i nie trafiłem na taki przypadek jak mój. Mianowicie : Error pokazuje się przy wspomnianym obiektywie - ale wystarczy lekko przekręcić pierścień zoomu i wszystko jest OK. To samo po przepięciu na inny obiektyw - sprawdzałem na Samyangu 8 mm. Mało tego... Obiektyw Canona 17-85 przepięty na Canona 600D działa w pełnym zakresie ogniskowej bez zarzutu...Wniosek z tego, że z body wszystko dobrze, problem powinien być ze szkiełkiem. Tego z kolei nie potwierdza przepięcie na inne body, gdzie obiektyw pracuje bez problemu...Styki czyszczone i w obiektywie i w body.
Jakieś pomysły ? :)
u mnie w kitowym 18-55 efs w canonie 400d okazało się że winę za err99 przy zakresie 18-24 ponosi flex w obiektywie, body ok :) za wymianę mi zaśpiewał 150 zł