Odp: Sprzęt do ślubów cz. III
Cytat:
Zamieszczone przez
Mad_Mac
A ja sie osmiele i powiem BZDURA
Pewnie beczne czasami sie pomyla w gorszych warunkach ale ja zawsze uzywam wszyskich punktow na slubach na wszystkich przeslonach i zdjecia jakos sa ostre. Pewnie w zlych warunkach bez swiatla naturalnego pewniej jest robic srodkowym ale nie przesadzajmy tu ze boczne so nieuzyteczne. Prawdopodobnie 70% moich slubniakow jest robiona stalkami na 1.8 bocznymi punktami!
jajcarz;)
No takiej teorii to ja bym sam nie wymyślił ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Morfii
Rozumiem że problemem 5D I i II jest AF.. czy on sobie poradzi w robieniu zdjęć podczas szybkich tańców ?? bo 7D daje radę bardzo ładnie :) I czy warto dopłacać drugie tyle na 5D MKII czy lepiej wziąć 5D + jakąś puszkę ?
Może i AF w 7D jest szybszy, ale w żaden sposób to nie zastąpi jakości obrazka z 5DII. Na km wyczuję obrazek z 7D i 5DII. Przez jakiś czas równorzędnie używałem tych body, zwłaszcza na weselu i pomimo bardzo dobrego AF, z 7D zawsze było mniej wybranych zdjęć.
Teraz nie muszę się przejmować obrazkiem 7D, bo na takie okazje biorę 5DII i 5DIII i jestem w pełni zadowolony. 7D odkładam na wszelkiego rodzaju sytuacje, gdzie crop 1,6x robi swoje.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mad_Mac
Pewnie beczne czasami sie pomyla w gorszych warunkach ale ja zawsze uzywam wszyskich punktow na slubach na wszystkich przeslonach i zdjecia jakos sa ostre. Pewnie w zlych warunkach bez swiatla naturalnego pewniej jest robic srodkowym ale nie przesadzajmy tu ze boczne so nieuzyteczne. Prawdopodobnie 70% moich slubniakow jest robiona stalkami na 1.8 bocznymi punktami!
Wielu fotografów ślubnych twierdzi, że boczne punkty af w 5dmII
w ich pracy są zupełnie nieużywalne ...
Cytat:
Zamieszczone przez
Mad_Mac
o to, to ... po prostu pewniej jest robić na srodkowym. Oczywiście ja tez uzywam bocznych, nie narzekam jak koledzy wyżej.
Cytat:
Zamieszczone przez
kawalek
jak AF w 5D1 nie istnieje to ciekawe czemu mi ostre zdjęcia wychodzą xD
Pewnie masz dobre oko ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
PioterD
Autofocus w 5dmkII nie jest lepszy niż w 5DI więc albo oba dają radę albo w obu nie istnieje :grin:
Mam wszystkie trzy piątki i organoleptycznie stwierdzam, że autofocus w 5dII jest jednak lepszy i moim zdaniem pewniejszy od starej piątki, różnice nie są duże ale jednak odczuwalne ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
krzysztof20d
... organoleptycznie stwierdzam, że autofocus w 5dII jest jednak lepszy i moim zdaniem pewniejszy od starej piątki, różnice nie są duże ale jednak odczuwalne ;)
Dokładnie tak jest, a jeśli w 5DII matryca miałaby 12Mpx wtedy różnica w autofocusie byłaby bardzo widoczna.
ja uzuwam w 99% srodkowego punktu i naprawde prawie nigdy mnie nie zawiadl, jesli fotka byla nie trafiona to raczej z mojej winy np zbyt dlugi czas itp
ale powiem wam ze chyba trzeba dobrze go wyczuc, ja nie mam z nim zadnych problemow natomiast zona jak wezmie to jest juz znacznie wiecej nietrafionych fotek, to samo brat, masakra :)
no ale ja naprawde bardzo czasu z nim spedzilem zanim zaczely fotki wychodzic - wczesniej uzywalem 40d i 350d
Podepnę się by uspokoić zaniepokojonych:) Centralny punkt, jak już koledzy mówili jest naprawdę niezły (oczywiście z drobnym doświadczeniem). Co do obiektywów na jakich strzelam to 24 1.4 II czasem nie trafi (przesłony 1.4-2.0). 50 1.4, tu już przymykam cały czas do 2.0 (sporadycznie poniżej), ale również nie mam powodów do narzekań. Natomiast sigma 85 w ciemnej sali to nieco inny temat (gubi się i błądzi), ale jak już trafi, to... :) choć do wolnych tańców przy większej ilości światła - daje radę.