Pełna klatka to pełna klatka. Bedziesz mial zestaw który Ci posłuzy wiele wiele lat :)
Wersja do druku
Pełna klatka to pełna klatka. Bedziesz mial zestaw który Ci posłuzy wiele wiele lat :)
A ja bym Ci proponował jak jeden z kolegów powyżej - 50D i 5D.
Na 50D jakiś uniwersalny zoom 17-40, 24-105 (oba nadadzą się również na FF) + lampa, chyba że f/4 przeszkadza, to 16-35 f/2.8 :).
a na 5D stałki...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zapomniałem jeszcze o ewentualnym 17-55 na Cropa lub 10-22 :)
podpisze się pod Mike7, ale.. może tak:
5DmkII + 50D + C 17-55/2.8IS + SL 430EXII + 28/1.8 + 50/1.4 + 70-200/4L IS
jak podajesz dwa razy FF to znak, że kasy nie mało, ale IMHO lepiej przeznaczyć te 3 tysie różnicy z drugiego FF na rzecz szkła - 5DmkII będziesz miał jako podstawowe body ze stałką, np. 50/1.4, uniwersalnego zooma z cropem i tele, na co tam podepniesz.. oczywiście jak kasa jest to i 70-200/2.8IS, ale to już trochę grosza..
fajnie byłoby mieć 2xFF, ale to chyba taki przerost formy nad treścią, bo używać będziesz jednej puszki, a druga zostaje w odwodzie.. no i kasa na coś dodatkowego..
#
Jezeli zamierzasz pracowac na dwa body to nie kombinuj z ff+crop, pewnie ze mozna I da rade. Jednak do pelnej wygody i komfortu pracy polecam zdecydowanie 2xff. Praca na dwa body jednoczesnie np 24+85 to sama przyjemnosc :)
Nie chodzi tylko o walke crop vs ff, ta sama jakosc iso ktora bedziesz mial na obu puszkach tez ma znaczenie. Pisze to w kontekscie komfortu pracy, bo jak napisalem wczesniej - pewnie ze sie da w pomieszaniu ff+crop. Tylko skoro kasa 9ie tu nie ogranicza to i ja bym sie nie ograniczal do zabawy cropem..
poza tym posiadanie FF + APSC daje komplet zalet ...
A jakie to zalety ma APSC w fotoreportażu ślubnym?
Hmm jednak przewaga jest znacząca widocznie dla FF. Co do szkieł to racja - im mniej tym lepiej. W sumie to nie rozważałem szkła typu 24 1.4 / 35 1.4
Musiałbym się zastanowić.
Tak samo sugestie co do FF kontra AF czyli 5dmkII vs d700 domniemam :)
Nie chce się opierać na opiniach, organoleptyczne zbadanie robi swoje.
W nikonie odstrasza kosmiczna cena nowego 24 1.4 a z tańszych opcji to nie mają zbytnio wyboru na ten moment.
Co do budżetu to nie licząc kart pamięci, akumulatorów lampki etc to miłoby było zmieścić się z dwoma body i szkłami w 20 tys zł - ew kilka więcej, ale nie chce przesadzać - mam sporo grubszych wydatków na najbliższe lata i sprzętu foto przez conajmniej 2 latka bym na siłe nie "upgradeował" :)
panowie ponieważ mam pewien dylemat i po przeczytaniu paru stron wstecz jak i troszkę z początku wątku (całość ciężko przeczytać) chciałem zasięgnąć waszej opinii.
posiadam sprzęt canon eos 350d, sigme 18-200 DC, c50mm f/1.8 i zastanawiam się co tutaj jeszcze dokupić, czy może jakieś jasne szkiełko w stylu tamrona 17-50mm f/2.8, bądź jakąś stałkę 28mm f/1.8, a może zakupić tutaj lampę speedlite 430ex II...
fotografią ślubną na dzień dzisiejszy się nie zajmuje jak i w najbliższym czasie nie zamierzam, chyba że poprawią się warunku sprzętowe i wiedzowe odnośnie fotografii(nad czym ciągle pracuje). Jednak ostatnio poprosił mnie znajomy abym porobił na ślubie jego siostry zdjęcia, ponieważ nie chcą brać fotografa ani kamerzysty, przyczyną są finanse młodych jak i wielkość wesela (ok 50osób). tak więc panowie co byście polecili na kolejny zakup w moim przypadku? chciał bym zapobiegać sytuacjom że ktoś by mnie poprosił o jakieś zdjęcia a ja nie mam danego elementu, np. lampy bądź dość jasnego szkła. tak więc co wybrać lampa, stałka, jasny zoom.
Jak czytałeś ten wątek to już wiesz, że do ślubów tylko jasne stałki. Jakąś lampę oczywiście trzeba mieć bo to podstawa i wykorzystasz ją przy różnym typie fotografii a nie tylko na weselu.