Nawet jeśli to wpłynie na jego wytrzymałość i zwartość konstrukcji? Takie wynalazki to w sony dla ludu, nie reporterskim karabinku.
Wersja do druku
Z jednej strony, czasem mi brakuje tego w puszkach, z drugiej - miałbym obawy co do solidności. I w moim mniemaniu, dużo bardziej przydatne to jest do zdjęć robionych ponad linią oczu.
igi: pozbyłeś sie jednak 1D2?
wole lepszą i pewniejszą konstrukcje niz obracany wyświetlacz. w ogóle na cholere to komu? ja nigdy nie moglem zrozumiec sensu uzywania liveview....
LiveView jest całkiem wygodne przy macro i pewnie obracany wyświetlacz bardzo by ucieszył amatorów takiej fotografii. Także jak się robi zdjęcia w tłumie.
Zgadzam się z Tobą że obracany wyświetlacz na pewno będzie najsłabszym ogniwem w obudowie puszki i bardzo podatnym na uszkodzenia. W serii xxxxd xxxd a może i nawet w xxd by jeszcze uszedł ale w serii 1d to raczej się nie zadomowi. W końcu to mają być pancerne aparaty.
Obracany wyświetlacz jest fajny dlatego właśnie, ze można go obrócić.
Miałem Olympusa E-3 i bardzo sobie chwaliłem tę funkcję, obróciłem wyświetlacz ekranem do korpusu, zatrzasnąłem i zapomniałem.
Miałem wrażenie, jakbym używał starej dobrej lustrzanki z czasów przed cyfrowych :)
Dla mnie tez LiveView mogłoby nie istnieć.
ten wątek niebezpiecznie dryfuje w kierunku "listu do św Mikołaja":-D
a ja czekam na mniej lub bardziej wiarygodne ploty/przecieki co ma się pojawić
Jak mowa o olku e-3. troszke go uzywalem. najlepsza zaleta, to wlasnie to ze mozna bylo go obrocic i nie widziec nic. poza tym zawsze zastanawialem sie, kiedy w prawdziwych warunkach moznaby to cos urwac ;)
Na zasadzie 'biała elka' działa jako akredytacja/miejsce w tłumie, a zdjecia robimy prawdziwym sprzętem? :)
Ma sens hehe
to mi przypomina miny ludzi, ktorzy mnie nie znaja na imprezach halowych/sportowych, kazdy wtedy spoglada na mnie z zadartym nosem i pogarda jak na amatora bo ma przypieta biala eLke 70-200 a ja tylko jakies tanie 85mm 1.8 i 50L (nie tanie ale nie robiace wrazenia)
...napisali goście, którzy wcześniej identyczne pryszcze powpisywali sobie skrzętnie w stopki, żeby wyjść na bardziej profi.. :twisted:
Ja tylko podałem przykład z życia, gdzie takiego ekraniku pozbyłbym się w godzinę. A to, że zakładam tele do nieoczekiwanych detali, to chyba nie powinno dziwić.
[QUOTE=oskarkowy;806644]...napisali goście, którzy wcześniej identyczne pryszcze powpisywali sobie skrzętnie w stopki, żeby wyjść na bardziej profi.. :twisted:
QUOTE]
to różnie mozna odbierać ale moja stopka jest w celach informacyjnych, zdecydowanie łatwiej się z kimś rozmawia jak się wie co ma w plecaku,
jeszcze moze dodac w stopce miejsce na lensy/korpusy, ktore sie widzialo na wyciagniecie reki, albo nawet podpielo i zrobilo zdjecie ;)
Przekonaliście mnie, wieczorem siąde i wypisze lensy/korpusy które miałem w ręce krócej niż 5 minut. Będzie wiadomo, że jak się wypowiadam w ich temacie to nie warto mi ufać ;-)
Poza tym, że to raczej stary EF 50/1.0, to czy taka kombinacja ogniskowa/światło miałaby sens? (Bez stabilizacji??(*);))
(*) Skoro Nikon chce upchnąć VR w 85/1.4...
Na mieście mówi się, że 35L jest już wycofany i nie można kupić w wielu miejscach. Chyba niezdrowo się podniecam, ale cieszy mnie to ;)
Jeszcze tak bardzo najaranego człowieka na obiektyw nie czytałem :D
A pewnie i tak zmienią mu tyle, co w 85LmkII :)
chłopaki z Canona nie mają już pomysłów na obiektywy chyba
Mam od lat 35/1,4.Używam na zmianę z 50/1,2.Jak wyjdzie lepsze szklo w co prawdę mówiąc watpię, to zastanowię sie nad zmianą.Szkło jest fajne i nie rozumiem co jest Radosnego w tym ze kupić go nie można.A,może ja się juz nie znam..Co jest podniecającego w tym że zejdzie z rynku kultowe szkiełko.Przecież nowe bedzie droższe.W czym nowa stałka 35 bedzie lepsza od poprzedniej ?.Zrobi zdjęcie za nabywcę lustrzanki ?A chyba się na tym już nie znam...
Moim zdaniem 35L za mocno aberruje w zakresie 1.4-1.8 czyli w tym na którym go najczęściej używam. Szczególnie jeżeli chodzi o bokeh np. koron drzew. przebijające się niebo robi z liści różowo-zieloną pakę i moim zdaniem tylko to jest do poprawy(no i trochę praca pod światło) Jak zlikwidują aberracje w mocno kontrastowych miejscach to mi i tak będzie się opłacać wymienić wersję I na II. Gorzej jak bym miał kupić od razu wersję II, no ale tak to jakoś przeboleję tą wymianę.
Ja uważam, że 35L jest świetne. Wszystkie jego wady wymienił kolega Goomis powyżej.
Ciesze się, bo braki na półkach wskazują, że rzeczywiście realnie jest szansa na mk2 i zaczęło się czyszczenie magazynów.
Ale ja wcale nie powiedziałem, że kupię mk2. Jeżeli okaże się, że różnica będzie minimalna, to chętnie kupie mk1 od kogoś kto przejdzie na mk2. Ide o zakład, że kupie je taniej, niż jakbym chciał to zrobić teraz.
Nie robie ślubów, tak naprawde obiektyw potrzebny mi będzie na jesień i to nawet późną, więc do tego czasu przeżyje jakoś bez niego chyba, jeżeli warto poczekać.
ale gdzie konkretnie 35/1.4 nie mozna kupic?
http://kamera-express.nl/index.php?p...-14_l_usm.html
W Wąchocku ;-)
Cytat:
I’ve received a few reports of people around the globe being unable to order EF 35 f/1.4L lenses and being told they’re discontinued.
Another reader in France was price watching them and they seem to have disappeared from a few sites.
Nie chce sie kłócić, ale BH i Adorama to największe sklepy w USA. Dziwnym by było gdyby w nich tak szybko opustoszały magazyny.
Nie mówie, że napewno 35L jest discontinued. Napisałem co CR mówiło. Ale akurat na BH to 70-200/2.8IS do samego końca był/jest dostępny..
to ja mogę kilka podesłać :-) i to świeżych, nie jakieś tam II :-)
na przykad: 24/2.0 USM; 35/1.8 USM, 135/2.5 USM
zreszta nie tylko obiektywy :-) body i lampy też:
EOS 3D - 21MPix FF w korpusie 7D
EOS 600D - 12MPix FF w korpusie 300D
Speedlite 120 EX PRO - mała lampa z trybem master, coś w rodzaju ST-E2 z palnikiem od kukułki (GN12)
ST-E3 - nowy transmiter (3 grupy A:B:C, Manual 1/1-1/128 )
a może w ogóle nowy system lamp? EZ już było, EX jest, więc może pora na EY z bezprzewodową współpracą opartą na transmisji radiowej (a nie tak jak do tej pory EX na podczerwień)...
takie nowości byłyby fajne, a nie ciągle odgrzewane kotlety: obiektywy II i korpusy mark n+1 :twisted:
Myśle, że 24-70IS jest wymuszone przez 24-70VR..
50/1.4 mkII. trwaly mechanicznie i w odroznieniu od mkI naprawde ostry, tak zeby testy rozdzielczosci nie robily bylo nie bylo jasnemu standardowi obciachu
17-40 mkII. tak jak mkI ale ostrzejsze rogi
moj ci on... z wbudowana lampa, przyzwoita funkcja filmowania i jednak dwoma pokretlami.
To tu jest ten wątek, co marzymy? ;)
Dorzucam kompletną abstrakcję w myśl hasła "idź na całość!":
555d - 550d z nikonowskim AF
55d - FF okrojone z wszelkich bajerów, nowe w cenie używanego 5dmk1
20mm/f2 do 500$
i...
EVIL z bagnetem EF-s...
200 f/2 o 1kg lżejsze i z bokeh 1.8 lub VR
Dziś to już za mało.
CDAF nie wolniejszy niż GF1 z 14-45, również w servo i video
Jotpeg Oly - zamknąłem oczy,
AWB Oly - nadal marzę ;)
IBIS - mikro ma być mikro!
video - bitrate odpowiedni do pozycji firmy na rynku ;), absolutnie perfekcyjna kompresja, mogą przyciąć do 720p
raw kompatybilny z DPP
jpg menu: ch/L NR/long NR=0
LCD z 7D
szkła: 15mm f/2.8, 35mm f/1.4, 70mm f/2.8
cena $700
hmmmm.... 5d z AF-em jedynki w obudowie sony R1 ;)
No, ale nikon nie mial 1.2 wiec ciagle i tak bylismy o skok wyzej...