Strasznie pechowi ci sprzedawcy. Wystawią coś na aukcji, kilka dni minie - przedmiot uszkodzony...
Wersja do druku
Strasznie pechowi ci sprzedawcy. Wystawią coś na aukcji, kilka dni minie - przedmiot uszkodzony...
Uszkodzenie sprzętu może się zdarzyć ale dość częste takie przypadki wskazują raczej na to że sprzęt sprzedany został poza alledrogo, np. nabywca przed zalicytowaniem osobiście obejrzał sprzęt i kupił go bez licytacji płacąc od ręki. Sprzedający tym sposobem zaoszczędził na prowizji i być może sprzedał taniej. Bez przesady nie ma w tym nic podejrzanego, kupił ten kto się nie czaił (do końca aukcji) i dogadał się ze sprzedającym w czasie tych 6 dni trwania aukcji.
Pozdrawiam.
A przy okazji okradł allegro.
Wystawiając przedmiot na aukcję akceptuje się postanowienia regulaminu.
Wycofanie przedmiotu z aukcji i sprzedaż go poza systemem allegro - jest czym według Ciebie?
A jest przymus korzystania z tego serwisu??
Oczywiście że nie ma. Jeśli ktoś napisał że przedmiot został uszkodzony to wszystko jest zgodne z regulaminem. Nic ci do tego czy został uszkodzony czy też nie to jest wyłącznie sprawa sprzedającego. Każdy myśli o swoich interesach
Pewnie masz rację no ale takie jest życie. Z drugiej strony rozumiem rozczarowania kupujących bo poświęcony czas może się okazać zmarnowany
Nie znasz regulaminu Allegro i wypisujesz bzdury.
Sprzedający skorzystał z punktu 6.12 Regulaminu Allegro.
Polecam najpierw dobrze zapoznać się w regulaminem a dopiero potem wypowiadać się.
Tego typu zamykanie aukcji może być uznane co najwyżej za naganne ale dopóki nie udowodnisz sprzedającemu że sprzedał poza allegro nie ma w tym niczego nieprawidłowego ani niczego niezgodnego z regulaminem!
W tym kontekście pisanie o kimś że kogoś okradł to bezpodstawne pomówienie.
Pozdrawiam.
Idąc Twoim tokiem myślenia, jeśli gdzieś jest ograniczenie do 60 km/h, a ja jechałem tam 120, to dopóki nikt nie namierzył mnie radarem, nie złamałem przepisów? A jeśli ukradnę towar ze sklepu, i nikt nie złapie mnie za rękę, to znaczy że nie jestem złodziejem? Bardzo wygodna interpretacja.
6.12. Sprzedający może w każdym czasie zamknąć Aukcję, wówczas zwycięzców Aukcji ustala się według stanu na chwilę zamknięcia Aukcji. Jeżeli w trakcie Aukcji nastąpiła kradzież lub zniszczenie Towaru, Sprzedający w drodze wyjątku może zamknąć Aukcję bez ustalania jej wyniku (tj. nie ustala się zwycięzcy Aukcji), uprzednio odrzucając wszystkie złożone przez Licytantów oferty.
Oczywiście czasem faktycznie sprzęt może się zgubić, zepsuć, zostać skradziony (choć dziwi mnie to, mam ponad 1500 transakcji na all., i zazwyczaj jeśli wystawiałem coś na aukcję, w tym samym momecie chowałem na półkę do szafki, gdzie leżało sobie bezpiecznie do momentu zakończenia aukcji).
Ale jeśli ktoś używa możliwości wcześniejszego odwołania ofert i zakończenia aukcji z premedytacją, bo końcowa cena go nie zadowala, albo właśnie sondował sobie rynek, jest to działanie niezgodne z regulaminem, tym samym naganne. A niestety do takich sytuacji dochodzi w allegro dość często, zwłaszcza w wypadku kosztowniejszych przedmiotów. Osoby licytujące w takich zakończonych aukcjach, tracą swój czas, i może również inne okazje w tym czasie przechodzą im koło nosa. Szkoda że nie rozumiesz ich irytacji. No ale widocznie po prostu jeszcze na Ciebie nie trafiło...
Przypomnę tym co nie rozumieją że:
dyskusja dotyczy podejrzanych aukcji na allegro.
Erg jak już wypowiadasz się o tym co napisałem to trzymaj się w dyskusji faktów i tego co napisałem, nie dorabiaj teorii i dziecinnych porównań do czegoś czego nie napisałem.
Merde wyluzuj się, idź na spacer przewietrz się, nie znasz mnie nic o mnie nie wiesz, mam starsze dzieci od Ciebie synu więc daruj sobie tego typu teksty do mnie kierowane a jak już musisz bo nie możesz tego opanować to pisz jako prywatną wiadomość.
Pozdrawiam.
Jedynym faktem jest, że ten człowiek wystawił do wiatru innych allegrowiczów.
Ach, teraz rozumiem, ojcze - w poprzednim systemie faktycznie kombinatorstwo i cwaniactwo było cnotą. Ciągle jednak mam nadzieję, że dla nielicznych.Cytat:
Merde wyluzuj się, idź na spacer przewietrz się, nie znasz mnie nic o mnie nie wiesz, mam starsze dzieci od Ciebie synu więc daruj sobie tego typu teksty do mnie kierowane a jak już musisz bo nie możesz tego opanować to pisz jako prywatną wiadomość.
Specjalnie dla Ciebie w poprzedniej mojej wypowiedzi zamieściłem fragment regulaminu, na który się powołujesz, wytłuszczając fragment, którego najwyraźniej nie rozumiesz. Warunki dopuszczające odwołanie ofert są tam wyraźnie wymienione. Wycofanie z aukcji i sprzedaż poza allegro nie wyczerpuje warunków określonych w tym punkcie i jest naruszeniem regulaminu. Taki sprzedający to zwykły cwaniak i ostrzeżenie przed kimś takim w wątku poświęconym podejrzanym aukcjom na allegro jest jak najbardziej na miejscu. I tyle. Więc zanim poradzisz innym trochę luzu i przewietrzenie, spójrz najpierw na siebie. Posiadanie dzieci w wieku średnim nie daje Ci monopolu na rację.
Pozdrówka
Sprzedający zamiast w ten sposób kombinować mógł wystawić towar z obcją ceny minimalnej i nie musiałby się wycofywać ukradkiem. Nie uwazasz, że to jest uczciwe postepowanie?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
sorry za błąd drukarski w słowie opcja :(
Generalnie zwolennikom wycofywania ofert przypominam o 4 punkcie Głównych zasad podforum Giełda:
http://canon-board.info/announcement.php?f=17&a=23
To taki buraczany marketing. Chodzi o to by licytujący się podpalili i w tym amoku podbijali cenę, w nadziei że uda się wyrwać tanio fajną sztukę.
Tak przy okazji: za takie numery można stracić prawo wystawiania ogłoszeń w "Giełdzie" Canon-Board (http://canon-board.info/announcement.php?f=17&a=23 :arrow: pkt 4) co ewentualnym chętnym do psucia sprzętu 15 minut przed końcem aukcji polecam pod rozwagę.
http://allegro.pl/canon-50d-stan-ide...447919361.html
dzisiaj to body zostało sprzedane za 2950 i jeszcze tego samego dnia wystawione podobnie. Jak dla mnie śmierdząca sprawa
Faktycznie śmieszna sprawa :)
no co za cena
http://allegro.pl/m42-mc-sonnar-135m...464321736.html
Skoro już przy Zeissach jesteśmy.
Można by ją do podejrzanych zakwalifikować,....nie wie co to ,nazwy tez nie bardzo potrafi podać, ogólnie skąpo w info.
Ale licytacja idzie w najlepsze, jeszcze kilka godzin.
http://allegro.pl/carl-zeiss-jena-sp...442361629.html
bo to nie dla przeciętnego allegrowicza - to szkło pojawiło się chyba pierwszy raz od 2-3 lat na allegro
zakładam że przeciętny allegrowicz nie potrzebuje mirrora 5,6/1000 od CZJ
poza tym jest telefon do sprzedającego
potrzebujący mają telefon :)
http://allegro.pl/canon-super-zestaw...444105195.html
brzmi kusząco?...
Ostatnio sąsiadka miała zakupić 500d z kitem, a wyszła z 450D (bodajże ostatni z dwóch) z dual-kitem i dostała 20% zniżki na 50/1.8 - kurde szczęściara :D
Za zestaw wyszło jej właśnie 2400zł...
na niektórych forach o astrofotografii piszą, że cena rynkowa waha się między 1000 a 2000 Eur
http://collectiblend.com/Lenses/Zeis...acon-Six).html
tyle wywaliło google..., to bardziej szkiełko do astro niżeli do zwykłego focenia;o
cena nie jest tak strasznie szokująca jak za to szkło
Leica.shop odpadł przy 6123zł więc jest pewnie do zarobienia sporo od tej kwoty na ebay
tych wyżej nie kojarzę może użytkownicy
Carl Zeiss Jena Spiegelobjektiv 5.6/1000mm
Prakticar CZJ 5,6/1000mm
Mirotar CZJ 5,6/1000mm
bardzo rzadkie szkiełka trudno dostępne
o małych gabarytach jak na parametry światło i ogniskowa
prezentują bardzo sensowną jakość jak na konstrukcje lustrzane
są ludzie co tym fotografują samoloty na przelotowej 10km
nastepny odwolywacz. i to forumowy
aukcja 1463455240, uzytkownik tombas.
Jakie piękne wytłumaczenie :)
dokładnie twój sprzęt twoja aukcja i wszystko jasne
ja juz sie nie skusze. do konca nie byly 2 minuty tylko 6 dni.
Przynajmniej tutaj kol. Tombas nie będzie miał możliwości póki co nic wystawić na giełdzie, gdyż zostały mu zabrane uprawnienia do korzystania z forumowej giełdy.
Takie postępowanie do jawne robienie frajerów z kupujących, w związku z czym jak ktoś niepoważnie podchodzi do tematu to traci bezterminowo przywilej korzystania z naszej giełdy. W interesie poważnych kupców i sprzedających jest eliminowanie cwaniaków.
Kilka osób już straciło ten przywilej i wygląda na to że następne też będą.
http://allegro.pl/canon-80-200-mm-f-...464084173.html
Wielce prawdopodobne, że handlarz dzwonił do serwisu i usłyszał, że ten obiektyw jest już z braku części zamiennych nienaprawialny i teraz szuka jelonka.
I bardzo dobrze.
Post artrus-a trochę mnie zaniepokoił ...
co ma wystawianie prywatnych aukcji na allegro do forum-owej giełdy ?
teraz dopiero się zacznie wyłapywanie "wycofywaczy aukcji" przez "forumowych kapusiów" straszne !!