-
Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Sprawdza się całkiem OK. Używam do zmiany trybu pracy AF.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Pytanie do użytkowników Rki... Jak oceniacie kontrowersyjny pasek funkcyjny? Każdy aparatem już trochę się obył, więc jakie wnioski po czasie,da się go polubić czy do wyłączaczenia? Jeśli działa,to w jakim zastosowaniu wam najlepiej się sprawdza?
Najlepiej na nim ustawić funkcje które jak włączysz przez przypadek nic nie powodują. Ja manualnymi szkłami dużo robię z EOS R i mam na pasku powiększneie 100% obrazu, i ON/OFF focus peaking. Funkcje przesuwania po nim lepiej wyłączyć i używać go jak dwa przyciski dotykowe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
porcupine3
W MM Canon R za 5199 zł. Tak tanio to chyba jeszcze nie było w oficjalnej dystrybucji.
Z ekspozycji. Za to za stówkę więcej jest dostępny wraz z 24-105 STM.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bakulik
Z ekspozycji. Za to za stówkę więcej jest dostępny wraz z 24-105 STM.
Wersja z obiektywem też jest z ekspozycji. W MM mają jakieś duże wietrzenie półek bo wiele modeli aparatów jest w niskiej cenie.
-
Gdy patrzyłem, był normalny (nie z ekspozycji), teraz jest chwilowo niedostępny.
-
oni tam niezle dzis mieszaja, przez moment rf50mm f/1.8 był za 669zł, a rf35mm f/1.8 za 1697zł ( tego zamówiłem i mam potwierdzone do realizacji) R6 z obiektywem za nieco ponad 9K tez widziałem, dałem znać koledze, ale jak kliknął to okazał sie chwilowo niedostepny
-
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Pytanie do użytkowników Rki... Jak oceniacie kontrowersyjny pasek funkcyjny? Każdy aparatem już trochę się obył, więc jakie wnioski po czasie,da się go polubić czy do wyłączaczenia? Jeśli działa,to w jakim zastosowaniu wam najlepiej się sprawdza?
Używam do zmiany trybu AF.
Póki co nie widzę lepszego rozwiązania do zmiany trybu AF niż ten pasek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
.
Dla mnie bardzo pomocny, ustawiłem dotknięcie prawego koniuszka dla pokazania lub ukrycia histogramu, przeciągnięcie palcem zmienia wielkość obszaru AF. Nie narzekam.
-
dzieki za tych pare opinii.. najprawdopodobniej bede w posiadaniu Rki i przymierzam się powoli do jego konfiguracji :) i dobrze skorzystać z doświadczeń użytkowników,bo początkowo sporo narzekania było,choc i głosy za mozna było usłyszeć. Chyba kwestia pomysłu co tam przypisać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
początkowo sporo narzekania było,choc i głosy za mozna było usłyszeć. Chyba kwestia pomysłu co tam przypisać.
Hejt po premierze R-ki był skierowany na kilka rozwiązań. Wytypowano m.in. ten pasek jako łatwy do obśmiania i oplucia. Po pierwszych recenzjach już nie było odwrotu.
Co ciekawe Canon niczym go nie zastąpił w nowszych modelach - po prostu go zlikwidował.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Pytanie do użytkowników Rki... Jak oceniacie kontrowersyjny pasek funkcyjny? Każdy aparatem już trochę się obył, więc jakie wnioski po czasie,da się go polubić czy do wyłączaczenia? Jeśli działa, to w jakim zastosowaniu wam najlepiej się sprawdza?
Przypisywałem mu różne funkcje - w ramach jego możliwości - ale finalnie znalazłem inne rozwiązania interesujących mnie funkcji i z paska nie korzystam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
oni tam niezle dzis mieszaja
Ano. Co chwile coś pojawia się i znika. Ale chyba się już ustatkowało. R z kitem już nie jest w promocji, ale samo body za 5199 zł jest dostępne i nie z ekspozycji. https://mediamarkt.pl/foto-i-kamery/...-r-body-czarny
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bakulik
Tylko ze chwilowo niedostępny
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Najlepiej na nim ustawić funkcje które jak włączysz przez przypadek nic nie powodują. Ja manualnymi szkłami dużo robię z EOS R i mam na pasku powiększneie 100% obrazu, i ON/OFF focus peaking. Funkcje przesuwania po nim lepiej wyłączyć i używać go jak dwa przyciski dotykowe.
Ciekawe pomysły. Oprócz lepszego AF ,również dla mnie zabawa starymi obiektywami i duże w tym temacie możliwośći ML zachęcaja do przesiadki :) 30 mp matryca Rki nie za bardzo wymagajaca przy takich obiektywach? Możesz coś polecić,co z Rką fajnie maluje?
..ceny dzis dali świetne,ciekawe czy to trwała tendencja a BF dopiero przed nami :)Sony A7iii było za 5600 chyba...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcinus
Tylko ze chwilowo niedostępny
Widać już wyszły.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Ciekawe pomysły. Oprócz lepszego AF ,również dla mnie zabawa starymi obiektywami i duże w tym temacie możliwośći ML zachęcaja do przesiadki :) 30 mp matryca Rki nie za bardzo wymagajaca przy takich obiektywach? Możesz coś polecić,co z Rką fajnie maluje?
.
Trzeba dużo sprawdzac, bo matryca R ki jest kaprysna na szkla z mocowaniem leica m, tzn. sa problemy z magenta na brzegach. Nie tylko stare ale czasem i nowe konstrukcje jak voigtlandery projektowane pod cyfre czasem maja problem. Super na poczatek jest voigtlander 40mm 1.4 jasne malenstwo z filtrem 43mm, takze bez problemow sa noktony 35mm 1.4 ii czy 75mm 1.5 ii. Voigtlander utron 28mm 2.0 lepiej nie i 50mm 1.5 ii czasem ma ten kolor cast, ale trzymam go bo i tak jest swietny. Duzo o szklach tego typu opowiada Maciej Taichman na youtube lub na stronie, dawniej nazwisko to Galus. Obiektywy te sa tak male, ze w koncu docenia sie ML, a obrazek daja profesjonalny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bakulik
Widać już wyszły.
W tym momencie jest dostępny, ale "Towar z ekspozycji".
-
W tego typu marketach ekspozycja polega na tym, że możesz sobie popatrzeć na ten sprzęt przez szybkę. Jeszcze nigdy nie pozwolili mi zrobić żadnych zdjęć, czy choćby sprawdzić działanie AF. Można więc przyjąć, że to praktycznie nieużywane egzemplarze. Jeśli cena Wam odpowiada to bym brał.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Duzo o szklach tego typu opowiada Maciej Taichman na youtube lub na stronie, dawniej nazwisko to Galus. Obiektywy te sa tak male, ze w koncu docenia sie ML, a obrazek daja profesjonalny.
Czy On nie siedział w Pentaxie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Trzeba dużo sprawdzac, bo matryca R ki jest kaprysna na szkla z mocowaniem leica m, tzn. sa problemy z magenta na brzegach. Nie tylko stare ale czasem i nowe konstrukcje jak voigtlandery projektowane pod cyfre czasem maja problem. Super na poczatek jest voigtlander 40mm 1.4 jasne malenstwo z filtrem 43mm, takze bez problemow sa noktony 35mm 1.4 ii czy 75mm 1.5 ii. Voigtlander utron 28mm 2.0 lepiej nie i 50mm 1.5 ii czasem ma ten kolor cast, ale trzymam go bo i tak jest swietny. Duzo o szklach tego typu opowiada Maciej Taichman na youtube lub na stronie, dawniej nazwisko to Galus. Obiektywy te sa tak male, ze w koncu docenia sie ML, a obrazek daja profesjonalny.
Dzieki bardzo, na pewno obadam temat. Nazwisko kojarzę z analogów. Polecasz jakieś konkretne adaptery?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
W tego typu marketach ekspozycja polega na tym, że możesz sobie popatrzeć na ten sprzęt przez szybkę. Jeszcze nigdy nie pozwolili mi zrobić żadnych zdjęć, czy choćby sprawdzić działanie AF. Można więc przyjąć, że to praktycznie nieużywane egzemplarze. Jeśli cena Wam odpowiada to bym brał.
Ja w sklepie dla idiotów bawiłem się Canonem R6 który był trzymany za szybką. Tylko sprzedawcę poprosiłem i jeszcze musiał załatwić kartę. Ale poza tym to chyba cały czas ten Canon rzeczywiście stał za szybką. Z kolei Canony R to widziałem już na zewnątrz gdzie każdy mógł je dotknąć.
-
Po przeczytaniu przedmówców ściągnęłam raw therapee do pracy z plikami z R. Co to za koszmar! Affinity chrzani mi ostrość, a ten wsadza jakąś mgłę na obraz, nic nie zmieniałam w ustawieniach, jedynie wyprostowałam i przycięłam, co to jest za dno! nie poznałam pliku który wcześniej oglądałam w Fast Stone Image veiwer.
Ratunku, jest coś darmowego bo akurat nie ma kasy co normalnie czyta te rawy i nie doprowadza do furii?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Zielona_Trawa
Po przeczytaniu przedmówców ściągnęłam raw therapee do pracy z plikami z R. Co to za koszmar! Affinity chrzani mi ostrość, a ten wsadza jakąś mgłę na obraz, nic nie zmieniałam w ustawieniach, jedynie wyprostowałam i przycięłam, co to jest za dno! nie poznałam pliku który wcześniej oglądałam w Fast Stone Image veiwer.
Ratunku, jest coś darmowego bo akurat nie ma kasy co normalnie czyta te rawy i nie doprowadza do furii?
Faststone pewnie czyta jpg zaszytego w raw a rawtherapee wymaga zmiany kilku ustawień żeby obrazek był "kontrastowy i kolorowy". Jeśli chcesz mieć takie kolory z raw jakie widzisz w FS to tylko darmowy soft Canona DPP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Zielona_Trawa
DOKŁADNIE I TA NAGONKA NA NOWY SPRZĘT A WCALE NOWY NIE JEST R5 TO 5D MARK 4 PODOBNIE R56 TO MARK 3 WIĘC CO TO ZA NOWOŚĆ POZA USYUNIECIEM LUSTRA I DROŻSZYM SPRZETEM I OBIEKTYWAMI :)
teraz serio to też nie widzę sensu zmiany na r testowałem każdy model R i nie wniósł nic nowego poza ceną i stresem związanym z ceną i sprzedażą systemu ef z is tradycyjnego :)zamiast zrobić canon 5d mk5 i coś nowego wstawić canon cyklicznie przyzwyczaja nas do zmiany systemu tylko po co :) samo się wie:)
-
Z dslr doszli do ściany jeśli chodzi o AF i możliwość wstawienia stabilizacji matrycy.
Ale jeśli ktoś chce przez jakiś czas jeszcze zostać z lustrem to przecież ostatnie puszki typu 6d2, czy 5d4 mają ciągle świetne możliwości. Rynek wtórny robi się coraz większy a ceny przez to bardzo przystępne.
Dla każdego coś fajnego :)
-
dokładnie nie trafili też z covidem i to im psuje szyki?:)
-
Mam pytania do użytkowników eRki:
- czy przy założonym dekielku i obserwacji przez wizjer widzicie lekkie odbicie graficznych/numerycznych elementów intefejsu na soczewkach (?) wizjera? Taka fioletowa, rozmyta flara. Coś podobnego do odbić na np. szybach wystawowych.
- czy w przypadku zdjęć zawierających jednocześnie duży obszar ciemny oraz jakiś element o dużej jasności - czy widzicie fioletową flarę od tego jasnego elementu?
Jestem w tej chwili w wilgotnym, gorącym kraju i podczas robienia zdjęć wieczornych zauważyłem że widzę flary w wizjerze - pojawiają się bliżej oka, niż jest umiejscowiony wyświetlacz OLED. Zastanawiam się, czy to "ficzer" eRki, którego wcześniej nie zauważyłem, czy też może mam np. zaparowaną od wewnątrz "komorę" (no, musi tam być kilka soczewek przed ekranem OLED, nie? wizjera.
-
Tak, widzę odbicia o których piszesz. Noszę okulary jak coś.
-
Dzięki.
No to, moim zdaniem, to jest jedna z nielicznych niedoróbek tego korpusu. Przy specyficznych zdjęciach mam mocną flarę na około 1/6 powierzchni zdjęcia. Nie jest to tylko problem kosmetyczny - flara przeszkadza mi w ocenie detalu na focie.
-
mozesz wkleic tak uszkodzone zdjecie?
-
jagular jakiej firmy masz przejsciówkę? bo ten opisany przez ciebie problem flar wynikał z zamieników.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
jagular jakiej firmy masz przejsciówkę? bo ten opisany przez ciebie problem flar wynikał z zamieników.
Ja zrozumiałem że problem dotyczy wizjera, nie obrazu na matrycy.
Nie ma szczelności na styku twarzy z muszlą wizjera i dostaje się światło. Muszla jest zbyt twarda.
Jeśli ma się okulary to nic się nie zrobi - to oczywiste.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Ja zrozumiałem że problem dotyczy wizjera, nie obrazu na matrycy.
Nie ma szczelności na styku twarzy z muszlą wizjera i dostaje się światło. Muszla jest zbyt twarda.
Jeśli ma się okulary to nic się nie zrobi - to oczywiste.
Źle zrozumiałem drugą część.
-
https://imgur.com/a/hhkmKAa
To najbardziej ekstremalny przypadek. Wydaje się, że największy potencjał na pojawienie się problemu mają zdjęcia z dużą powierzchnią praktycznie czarną i bardzo jasnym obszarem na górze kadru.
Flara wydaje się mieć kształt zbliżony do konturów tego jasnego obszaru oraz być odwrócona do góry nogami.
Typowe zdjęcia nie powodują problemu.
A, same foty są chyba ok - na zewnętrznym LCD nie mają żadnych artefaktów. Sprawdzić dokładnie będę mógł dopiero za jakiś tydzień, jak wrócę z wyjazdu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jagular
Mam pytania do użytkowników eRki:
- czy przy założonym dekielku i obserwacji przez wizjer widzicie lekkie odbicie graficznych/numerycznych elementów intefejsu na soczewkach (?) wizjera? Taka fioletowa, rozmyta flara. Coś podobnego do odbić na np. szybach wystawowych.
- czy w przypadku zdjęć zawierających jednocześnie duży obszar ciemny oraz jakiś element o dużej jasności - czy widzicie fioletową flarę od tego jasnego elementu?
Jestem w tej chwili w wilgotnym, gorącym kraju i podczas robienia zdjęć wieczornych zauważyłem że widzę flary w wizjerze - pojawiają się bliżej oka, niż jest umiejscowiony wyświetlacz OLED. Zastanawiam się, czy to "ficzer" eRki, którego wcześniej nie zauważyłem, czy też może mam np. zaparowaną od wewnątrz "komorę" (no, musi tam być kilka soczewek przed ekranem OLED, nie? wizjera.
Ponad 2 lata używam R-kę i do przeczytania Twojego postu nie miałem tego typu problemu, dziś zajrzałem i się pojawił :roll:
-
to skoro foty są ok to o czym my rozmawiamy?
swego czasu byla dyskusja o kiepskim plastyku w 5D ale o dziwo wpływu to na zdjęcia nie miało żadnego
zupełnie jak w tym przypadku
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
to skoro foty są ok to o czym my rozmawiamy?
swego czasu byla dyskusja o kiepskim plastyku w 5D ale o dziwo wpływu to na zdjęcia nie miało żadnego
zupełnie jak w tym przypadku
Dokładnie, ale trzeba mieć na uwadze, ze dla niektórych takie niuanse są ważne skoro pytają.
-
Wybaczcie, ale to nie jest "kiepski plastik w 5D" :)
W w/w sytuacjach flara na wewnętrznej stronie soczewki wizjera (tak myślę) jest na tyle mocna, że nie widać detalu w cieniu, jest ciężko ocenić, czy widziana flara "wizjerowa" nie zakrywa flary wprowadzonej przez szkła obiektywu, itp, itd.
Nie, nie twierdzę że R przestaje robić zdjęcia, ale ma po prostu wadę utrudniającą robienie fot.
Ciekawostka (?): R6 ma wizjer, w którym nie widzę nawet cienia ( :E ) problemu.
-
To raczej nie wada, a taki urok. pamiętajmy, że R to jednak, swego rodzaju protoplasta.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jagular
Wybaczcie, ale to nie jest "kiepski plastik w 5D" :)
W w/w sytuacjach flara na wewnętrznej stronie soczewki wizjera (tak myślę) jest na tyle mocna, że nie widać detalu w cieniu, jest ciężko ocenić, czy widziana flara "wizjerowa" nie zakrywa flary wprowadzonej przez szkła obiektywu, itp, itd.
Nie, nie twierdzę że R przestaje robić zdjęcia, ale ma po prostu wadę utrudniającą robienie fot.
Ciekawostka (?): R6 ma wizjer, w którym nie widzę nawet cienia ( :E ) problemu.
Stary. Serwis i tyle.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
To raczej nie wada, a taki urok. pamiętajmy, że R to jednak, swego rodzaju protoplasta.
No, może gdyby to była pierwsza konstrukcja Canona z EVF...
No, ale tyle z tej dyskusji, że przynajmniej wiem, że nie zalałem aparatu, czy nie mam w środku jakiejś nadmiernej wilgoci, bo tego się obawiałem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Ponad 2 lata używam R-kę i do przeczytania Twojego postu nie miałem tego typu problemu, dziś zajrzałem i się pojawił :roll:
Ja mam problem z zobaczeniem. Może okulary wpuszczają za dużo dodatkowego światła bokiem i po prostu tego nie widzę.
-
Cześć wszystkim, po długiej nieobecności na forum. Mam pytanie do użytkowników canon R, czy jesteście zadowoleni z jakości zdjęć i użytkowania tego korpusu z objektywami EF ? Rozważam zakup tego body + konwerter, gdyż mam dużo dobrych szkieł EF, których nie zamierzam się pozbywać. I jeszcze jedno pytanie jakiego programu używacie do obróbki zdjęć z canon R ?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Zadowoleni. Lightroom.
Szybka i krótka odpowiedź, dzięki. Zadowoleni= bardzo, średnio, mało ? Lightroom to rozumiem, że nie wersja pudełkowa R6 ? gdyż, nie obsługuje L6.
-
Bardzo. AF mógłby być lepszy, jak w R6 czy R5, ale w porównaniu z 6D i tak jest kosmos. LR dowolny, jaki lubisz. Dla starszych wersji zrobisz konwersję z RAW do DNG i po problemie.
-
Wielkie dzięki, czyli jestem na dobrej drodze:D.
-
Jestem bardzo zadowolony z R po dwóch latach użytkowania.
Bardzo pasuje mi ergonomia, używam nawet tego gładzika :oops:
Obrazek też mi bardzo odpowiada (przesiadka z 5DII).
Z adapterem używam C16-35/4 i C70-300L, sporadycznie C35/2IS. Działają idealnie.
Do obróbki używam LR Classic ale panuje opinia, że Capture One lepiej wykorzystuje potencjał obrazka z R - nie próbowałem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Jestem bardzo zadowolony z R po dwóch latach użytkowania.
Bardzo pasuje mi ergonomia, używam nawet tego gładzika :oops:
Obrazek też mi bardzo odpowiada (przesiadka z 5DII).
Z adapterem używam C16-35/4 i C70-300L, sporadycznie C35/2IS. Działają idealnie.
Do obróbki używam LR Classic ale panuje opinia, że Capture One lepiej wykorzystuje potencjał obrazka z R - nie próbowałem.
Witaj marfot :)po latach i dzięki za głos wsparcia, mam zamiar przesiadać się z 6d (obecnie) wcześniej wszystkie 5d do III włącznie. LR classic wymaga dng jak się domyślam (jak wspomniał Eberholth). 6d jako już kultowy zostawiam jako backup.
-
Wstrzymaj sie jeszcze trochę jak możesz, w marcu mają wyjsc nowe puszki.