Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
A ja wam mówię, ze bezlustra M wygaszą. Wyjdzie może jeszcze 1 szkło i tyle. Zestaw optyki na dziś jest skromy i nie ma w nim fajerwerków dla bardziej wymagających. To zestaw dla podróżników, takich systemów jest kilka (Fuji Olek czy Sony A6xxx) i ludzie się przesiadają na smartfony.
Przyznam, że jakoś dużo osób kibicuje pomysłowi wygaszenia linii M. I to w momencie, gdy ten systemik jakoś się wykrystalizował i nawet okrzepł na rynku.
Nie wiem jak to wygląda na wiekszą skalę ale ja mam wrażenie, że sporo użytkowników DSLR dokupuje M (tak na podstawie forum amerykańskiego i niemieckiego) bo to małe, skuteczne i jako bonus można podpiąć swoje stare szkła. Dokupiłem M, żadnego z pozostałych (Fuji, Oly, A6XXX) bym nie kupił. Fuji - tragiczna ergonomia, Oly - mały obrazek, Sony :mrgreen:.
Absolutnie też nie wierzę w to, że nowy, niedoświadczony użytkownik szukający lepszego obrazka niż smartfon dostrzega przewagę DSLR nad ML w APSC. Cena ML ta sama, AF przyjazny, małe obiektywiki (i duże też jakby co). Wybór to tylko kwestia co podpowie marketing.
M50 za 20% ceny R to jednak łatwy wjazd w świat ML i systemu EF-M, EF i EF-S.
Zapowiedzieli RF 24-70/2.8. Teraz jest patent:
https://www.canonrumors.com/patent-c...mm-f-2-8l-usm/
Chyba się ukaże :D
Ciekawy jest teź ten patent (nie pierwszy zresztą)...
https://www.canonrumors.com/patent-c...ngth-reducers/
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Przyznam, że jakoś dużo osób kibicuje pomysłowi wygaszenia linii M. I to w momencie, gdy ten systemik jakoś się wykrystalizował i nawet okrzepł na rynku.
Nie wiem jak to wygląda na wiekszą skalę ale ja mam wrażenie, że sporo użytkowników DSLR dokupuje M (tak na podstawie forum amerykańskiego i niemieckiego) bo to małe, skuteczne i jako bonus można podpiąć swoje stare szkła. Dokupiłem M, żadnego z pozostałych (Fuji, Oly, A6XXX) bym nie kupił. Fuji - tragiczna ergonomia, Oly - mały obrazek, Sony :mrgreen:.
Absolutnie też nie wierzę w to, że nowy, niedoświadczony użytkownik szukający lepszego obrazka niż smartfon dostrzega przewagę DSLR nad ML w APSC. Cena ML ta sama, AF przyjazny, małe obiektywiki (i duże też jakby co). Wybór to tylko kwestia co podpowie marketing.
M50 za 20% ceny R to jednak łatwy wjazd w świat ML i systemu EF-M, EF i EF-S.
Smartfony mają już po kilka obiektywów/"aparatów", ilość pikseli coraz większa, wspomaganie AI, wszyscy mają je w kieszeni zawsze przy sobie
Czym dla przeciętnego użytkownika prezentującego zdjęcia w sieci różni się kompakt czy też ML APS-C od smartfonu ?
Jako jedyny wyróżnik/sens noszenia czegoś poza kieszenią do robienia zdjęć została jeszcze/tylko matryca FF (technicznie i psychologicznie)
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Kilka firm juz robi podobna rzecz, speedbooster to sie nazywa czy jakos tak. Zmniejsza wielkosc rzutu z ff na aps-c skupiajac światło wychodzace z obiektywu. O ile dobrze pamietam, jednak degraduje obrazek.
Wysłane z mojego FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
Kolejny "news" ;).
Ma być eRka z IBIS i 100MPx :shock:.....
https://www.canonrumors.com/ibis-and...-r-camera-cr2/
Cytat:
Zamieszczone przez
swallow77
Kilka firm juz robi podobna rzecz, speedbooster to sie nazywa czy jakos tak. Zmniejsza wielkosc rzutu z ff na aps-c skupiajac światło wychodzace z obiektywu. O ile dobrze pamietam, jednak degraduje obrazek.
Myślę że tu zamysł jest taki że skoro robią to pod konkretne szkło to degradacja jakości będzie minimalna, a szkła będzie się dało użyć "międzysystemowo"...
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Takie informacje potwierdzają fakt, że obecna R ustawiona jest na testowanie rynku (przez testerów) i dopiero w kolejnych zakrętkach z serii R uzupełnione zostaną rzeczy z których wykastrowano obecną puszkę. Znając tempo canona za 2-3 lata może wyjść coś ciekawego na poziomie tego co oferują od kilku ładnych lat (od 2014 roku) inni producenci.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Myślę że tu zamysł jest taki że skoro robią to pod konkretne szkło to degradacja jakości będzie minimalna, a szkła będzie się dało użyć "międzysystemowo"...
Metabones to robi.
By te kilka dodatkowych soczewek, pewnie w dwóch grupach, miało nie psuć jakości to cena będzie eLkowa. Zysk jest na świetle (coś około 0.7EV). Może faktycznie ktoś dokupi taki adapter do 70-200/4 by miec na kropie odpowiednik standardowego zakresu 70-200 i swietle 3.2. Ale jesli telekonwerter kosztuje tyle co obiektyw, to ten speedbooster od canona pewnie tez bedzie.
Wysłane z mojego FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
Cytat:
Zamieszczone przez
swallow77
Metabones to robi.
Tylko pod konkretne szkła?