A dlaczego akuratnie ten. Wiem było wcześniej że nie ma nic lepszego.
Wersja do druku
A dlaczego akuratnie ten. Wiem było wcześniej że nie ma nic lepszego.
-PA231W ma w stosunku do PA241W mniejszą matrycę, rozdzielczość, gamut i brak wyświetlania 10-o bitowego oraz układu kompensacji starzenia się świetlówek
-SX2243W w przeciwieństwie do PA241W nie ma pełnej, sprzętowej kalibracji, jest mniejszy i ma matrycę S-PVA o gorszej charakterystyce kątowej
-CG223W w porównaniu z PA241W ma o wiele mniejszą rozdzielczość i matrycę S-PVA o gorszej charakterystyce kątowej
No i dziękuję bardzo za pełen obraz. :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A i jeszcze jedno pytanko OT. Do takich monitorów aby mogły wyświetlać wszystko jak należy potrzebna jest też odpowiednia karta graficzna. Co wybrać?
Jakakolwiek.
Ew. jeśli komu zależy na 10-o bitowym wyświetlaniu w PS, to ATI Fire Pro, albo nVidia Quadro.
http://www.amd.com/us/products/works...photoshop.aspx
Myślę że aż tylu kolorów widzieć nie muszę :) Dzięki wielkie pomoc.
Szykuje się b. milusi, nowy NECzek. Panel jest kombinacją PA231W (matryca, podświetlenie - gamut) z PA241W (wielkość, rozdzielczość), z ceną w okolicy 3 tysi.
Czekam na taki monitor od dłuższego czasu :-D
szeroki gamut mnie nie interesuje , a w formacie 16:9 jakoś nie mogę się odnaleźć . Może Szanowny Kolega zdradzi troszkę więcej na temat tego panelu:cool: Będzie kalibracja sprzętowa? Jak wypadł by w porównaniu z bdb. sztuką 2190uxi?
Nie mam jeszcze drobiazgowych, definitywnych i oficjalnych informacji nt. danych technicznych panelu, natomiast po rozpoznaniu bojem przedprodukcyjny sampelek wygląda na nieco większy odpowiednik PA231W. Jakościowo zdecydowanie lepszy od 2190UXi, świetna równomierność i precyzyjniejsze sterowanie via 14-o bitowy 3D LUT z 16-o bitową precyzją przeliczania.
Takie pytanie. Jak wiadomo "wadą" matryc S-IPS jest to, że czarny "świeci". Dlaczego więc w najlepszych monitorach firmy EIZO jakoś przestaje to nagle przeszkadzać?
Drugie pytanie, czy to świecenie bardziej spodowane jest odbiciem światła z pokoju/okna czy nawet w całkowitej ciemności jest to widoczne?
Ma ktoś NECa PA241W we Wrocławiu? Chętnie podskoczyłbym zobaczyć ustrojstwo, mogę przynieść jakieś piwo nawet na imprezę z NECiem ;-)
Czerń na matryca IPS nie świeci, tylko srebrzy - tj. patrząc pod kątem na monitor znajdujący się w ciemnym otoczeniu i wyświetlający czarną aplę, widzimy rozjaśnianie się czerni w funkcji kąta.
Dlaczego w monitorach do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy jest to wada bez większego znaczenia? Bo na monitorach tego typu nikt nie pracuje w ciemnym otoczeniu.
Zarządzanie barwą w tego typu okolicznościach po prostu przestaje działać. Kolorymetryczne modele ludzkiej percepcji (CIE XYZ/LAB) charakteryzują ludzkie widzenie podczas obserwacji fotopowej stymulantów w otoczeniu o średniej jaskrawości.
Obserwując monitor skalibrowany do niskiej jaskrawości stojący w mroku wzrok przechodzi z widzenia fotopowego w widzenie mezopowe, tj. w widzeniu zaczynają obok czopków czerwono, zielono i niebieskoczułych brać udział również pręciki - widzenie barw staje się upośledzone, zmienia się postrzeganie balansu bieli, zmienia się krzywa odpowiedzi tonalnej ludzkiego wzroku.
Możemy sobie skalibrować najcudniejszy monitor najcudniejszym kalibratorem a i tak widzimy na nim bezecne pierdoły, bo "rozkalibrowane" są nasze zmysły - efekty Stevensa i Hunta zmieniają postrzegane nasycenie i kontrastowość barw, Bartelson-Breneman wynikający z kontrastu jednoczesnego powoduje wizualne rozjaśnienie ciemnych walorów, a postrzeganie balansu bieli zmienia się zgodnie z krzywą Kruithofa. Proste modele kolorymetryczne (CIE XYZ/LAB) tego typu siupów nie uwzględniają.
A jeśli - jak ustawa przewiduje - postawimy nasz IPS w otoczeniu o średniej jaskrawości i skalibrujemy do nieco wyższej jaskrawości, to już żadnego srebrzenia nie zobaczymy. Nie zobaczymy też oczywiście*przekłamania gammy i chrominancji w funkcji kąta, które to zjawisko jest widoczne na matrycach PVA...
Wniosek: IPS + oswietlenie na takim poziomie, aby przynajemniej 100cd/m2 bylo poprawne i wszystkie problemy z glowy? ;-)
Czy można gdzieś w internecie znależć dobry poradnik na temat przygotowania do pracy stanowiska graficznego? Przepisy BHP chyba nie mają tu uniwersalnego zastosowania :D
Nawet IPS @ 80cd/m^2 ustawiony w otoczeniu zgodnym z zasadami sztuki (wokół monitora neutralne tło w promieniu 130 stopni o jaskrawości 20% jaskrawości monitora) nie powinien zbytnio połyskiwać. Aby możliwie odciąć z widzenia wpływ pobudzenia pręcików i postrzegać barwy wyłącznie czopkami musielibyśmy do tego pracować na min. 120cd/m^2, optymalnie na 160cd/m^2 - ale to już z punktu widzenia fotografii jest niestety mało praktyczne - klienci rzadko oglądają odbitki w świetle 380-500lx.
witam,
czy gdzieś w Częstochowie można skalibrować monitor.
pod warunkiem oczywiście, że DELL 2209WA da się jakkolwiek skalibrować :)
wyszukalem za pomoca googli i przeczytalem chyba wszystkie posty dotyczace eizo cg243, ale odpowiedzi na 2 pytania nie znalazlem. Wycztalem na jakiejs stronce (niestety nie podam bo nie pamietam), ze aby wykorzstac maksymalna rozdzielczosc tego eizo, trzeba posiadac karte z 2 x dvi i podlaczyc pod obydwa wejscia w eizo. Wydaje mi sie to troche bzdurne ale moze to jednak prawda? I drugie pytanie na ktore tez nie znalazlem odpowiedzi: roznia sie czyms modele ze stopka w ksztalcie V, a stopka w ksztalcie elipsy?
I słusznie.
Różnią się zakresami regulacji. Przy czym CG243W jest oferowany tylko na podstawie HeightAdjustable (kurza łapka). Podstawa FlexStand, również kolumnowa, ale z stopą okrągłą jest wersją rozwojową i już niemal wszystkie modele są oferowane na niej.
No więc nie jest oferowany TYLKO na stopie Height Adjustable, bo tak zrozumiałem poprzednią wypowiedź...
Mam CG243W kupiony w polskim sklepie, nie wiem jaka się za tym dystrybucja kryje, i jest na FS... Obraca się, pochyla, zjeżdża mordą na samą glebę i tańczy i śpiewa :-D ... Ogólnie rewelacyjna swoboda regulacji!
Czytam i czytam na temat tych monitorow i jeszcze jedna watpliwosc sie narodzila, bo ludzie w internecie sie kloca w kwesti srebrzenia. Sam poszukam gdzies sklepu gdzie bede mogl sie osobiscie przyjrzec problemowi, ale fajnie by bylo poznac opinie wlascicieli monitorow z IPS, a zeby osobnego tematu nie zakladac to taka ankietke zrobilem.
Ci co nie posiadaja IPS'a, a chca poznac wyniki ankiety wystarczy ze klikna "nie mam zdania"
Problem istnieje jeśli ktoś kupuje monitor IPS-owy do zastosowań uniwersalnych. Odnośnie ankiety, opinie właścicieli nie są zbyt miarodajne z dwóch powodów:
1. Z reguły nie ma punktu odniesienia.
2. Każda myszka swój ogonek chwali.
Ocena uciążliwości jest możliwa wyłącznie na swoim stanowisku pracy, przy swoim oświetleniu i przy swoich aplikacjach. Zdecydowanie nie w sklepie.
Chyba naprawdę powinienem przestać czytać testy i porównania. Proszę o ostatnią (mam nadzieję poradę) Eizo CG243 czy Quato Intelli Proof 242 ex? Nec SpectraView 241 odpada.
EIZO oczywiście. Co to w ogóle za pytanie? :)
http://mva.pl/viewtopic.php?f=27&t=273
Pytam, bo w Pańskim spisie, również te monitory się pojawiają. Poza tym w niewielu testach, które udało mi się znaleźć zdarzają się twierdzenia, że Quato jest lepsze od Eizo. Zdecyduję się chyba jednak na Eizo, jako że Pan i wielu innych poleca, są popularniejsze i jednego już mam. Pozostało tylko kasę dozbierać i kupować. Dziękuję za linka i odpowiedź. Pozdrawiam.
Chce oprofilować matrycę od laptopa. Próbuję użyć do tego BasICC Display 4. Rozumiem, że kanały RGB nie mam jak się pobawić, a jedynie trochę jasnością ekranu. Czy w związku z tym jedyne co mogę zrobić to wygenerować profil? Pomiar mówi mi że mam 6900K aktualnie.
Czyli mam wybrać "No calibration (profile only)" ? Wtedy to nie mogę ustawić jaką chciałbym temperaturę barwową uzyskać..
Normalną "software calibration" tylko przy "measure" RGB nic nie przestawiać. Tylko jaskrawość dać na naturalną i zmniejszyć dostępnym regulatorem. Program stworzy krzywe korekty w rekordach vcgt profilu i będzie je ładował za każdym startem systemu do LUT karty graficznej.
Dziękuję.
Całkiem nieźle to wygląda w porównaniu ze stojącym obok Eizo.
Mam tylko jeden problem, Snow Leopard nie chce utrzymywać mi jasności i co restart wrzuca mi na maksa (a to wg. kalibratora 325cd/m2). Da się to jakoś zablokować w OSX?
All, wylacz w preferencjach automatyczna korekte jasnosci ;)
To mam wyłączone od samego początku.
Wraca do 100% tylko jeżeli jest zewnętrzny monitor podpięty. Jak go nie ma to odpala się z zapamiętaną wartością.
Przydałaby się jakaś linijka do startupa..
Pytanko:
- EIZO S2243W-H BK dobry wybór ?
... czasem myślę że wszyscy wiedzą czego chcę ;)
tak w skrócie:
- obróbka fotografii - PS zamiennie LIGHTROOM
- prace komercyjne: ślubna, portrety, moda - sesje do czasopisma, zdjęcia do folderów
- aktualnie pracuję na http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/867848 z czasem podpiętym P221W ( nie mój i muszę oddać )
- czas przed monitorem około 6-7h /24h
Po zmianie systemu cała kasa szła w sprzęt a teraz nadszedł czas na monitor i komputer.
i zastanawiałem się nad:
- Monitor LCD NEC 22" LCD MultiSync P221W BK
- EIZO S2243W-H BK
- Eizo FlexScan S2231W
Wiem że kasowo różna półka cenowa, ale kupując np p221W zostanie mi kasa na lepszy tablet który też muszę kupić... wyższa półka cenowa nie wchodzi w grę. Zbieram na 35L :)
... teraz na nec'u pracuje mi się świetnie ale można to zrozumieć...
Pozdrawiam.
EIZO S2243W jest najlepszy z wymienionych, ale do takich zajęć są znacznie właściwsze monitory: NEC PA231W, PA241W, EIZO SX2262W, SX2462W i lepsze.
Dzięki za pomoc, w budżecie leży jeszcze tylko NEC PA231W ... te trzy pozostałe poza zasięgiem :(
... więc chyba jednak zostanie 2243W ...