Używam z wersją I tego obiektywu
Lowepro Lens Exchange Case 200 AW
https://www.youtube.com/watch?v=M1J1LL4LQfg
S&F Lens Exchange Case 200 AW Camera bags, backpacks and rolling cases
mam oczywiście oryginalny ale czeka na lepsze czasy w pudełku.
Wersja do druku
Używam z wersją I tego obiektywu
Lowepro Lens Exchange Case 200 AW
https://www.youtube.com/watch?v=M1J1LL4LQfg
S&F Lens Exchange Case 200 AW Camera bags, backpacks and rolling cases
mam oczywiście oryginalny ale czeka na lepsze czasy w pudełku.
ktoś coś w wątku pisał że mało zdjęć z tego szkła tutaj jest jedno z przed godzinki temu :)
http://pixelfront.pl/wp-content/uplo...1/IMGL0431.jpg
czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat szybkości działania AF po podłączeniu 100-400 II i extendera 1.4x III ?
wiem że na 80d będzie działać 27 punktów AF. Ale pytanie jak szybko? To się nada do jetów?
może jakiś filmik pokazujący ustawianie AF na z i bez extendera?
80d jak już złapie w serwo, to ładnie się przykleja, również z extenderem. Oczywiście AF działa wyraźnie wolniej, więc podstawowym problemem jest złapanie początkowej ostrości (warto się przygotować i wstępnie wyostrzyć). Nie fotografuję samolotów, do startujących i lądujących nada się na pewno. Dotychczas fotografowałem w locie szybującym czaple i myszołowy, bez najmniejszych problemów. Oraz biegusy (nazwa!) uwijające się błyskawicznie na żerowisku. To ostatnie było chyba największym wyzwaniem dla AF i poradził sobie całkiem nieźle :) Oczywiście cały czas piszę o konfiguracji z podłączonym 1,4x.
Dzięki !
Jakość obrazka jak mniemam solidna
Owszem. I korpusu, i obiektywu :)
Przy okazji: AF 100-400 II jest szybki ale nie super, zwłaszcza, że ma spory zakres do przejechania (ogranicznik już od 3m). To cena za uniwersalność.
Na marginesie: choć to nieco inna kategoria obiektywu, czekam cały czas z niecierpliwością na 70-300 nano USM. To MOŻE być prawdziwy wymiatacz AF, zwłaszcza w tej kategorii cenowej. Lada dzień powinien być w sprzedaży.
A podeślesz na pw jakąś fotkę z i bez konwertera. Np jakiś las
400 bez i 300 z konwerterem
Rawik oczywiście
Hehe, rozumiem ideę, ale takich fotek nie robiłem. Mam wrażenie, że na 300mm jest nieco ostrzej niż na 400, więc wynik mógłby być ciekawy :lol:
Mogę wrzucić jakiegoś biegusa na 560mm. I może 400mm dla porównania. Fotki będą dość kontrastowe, przy okazji można obejrzeć jak się cienie sprawują w 80d.
Tak za godzinkę wstawię linki do dropboxa.
Ok. Mucios gracias!
80d i lufkę juz mam
Strasznie mnie intryguje ten extender. Wiem ze f8 ale w słoneczny dzień liczę ze będzie bardzo dobrze
Patrzyłem
Mam digital24
Na razie nie ma
Ale jestem cierpliwy ?
Ja czekam na niego od pierwszej prasowej zapowiedzi. Z tego zainteresowania nim udało mi się wyciągnąć od Canon Polska informację o sugerowanej cenie detalicznej na terytorium Polski (podali mi netto) ale może nie będę podawał jej publicznie bo jeszcze się coś zmieni i ktoś będzie miał potem do mnie jakieś "ale". Mam nadzieję że jego AF zmiecie z powierzchni ziemi ten w L-ce o tym samym zakresie ogniskowych - kupiłem w tym roku, sprzedałem i na szczęście straciłem na tym tylko minimalną kwotę pieniędzy. Miał być dostępny z końcem miesiąca listopada ale jak nie pojawi się w sprzedaży w przyszłym tygodniu to przeleję swoje uczucia na coś innego. EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM nie będzie współpracował z extenderami Canona http://www.canon.pl/Images/EF%2070-3...25-1471682.pdf także na placu boju zostanie chyba tylko Kenko http://www.kenkoglobal.com/photo/Tot..._Table_PDF.pdf o ile będzie miał chęć z nim współpracować.
Na to bym raczej nie liczył:lol:
A tak z ciekawości, prześlij mi proszę na PW, ile to cudo ma kosztować.
Z tele mam w tej chwili 100-400 i 70-300 IS I (jako lżejsze, turystyczne tele), no i coraz częściej myślę o wymianie tego drugiego. Na tą chwilę rozważam właśnie albo 70-300 IS II, albo 55-250 STM. O ile w wersji pierwszej obrazek jest naprawdę na solidnym poziomie, to AF niestety porażka kompletna i odkąd mam 100-400, to przy 70-300 często mnie po prostu coś trafia...
Również jestem ciekawy ceny ef 70-300 IS USM II, proszę o prywatną wiadomość :)
Pytanie do użytkowników wersji II 100-400, czy słychać u was stabilizację ? Dokładnie mam tak start: słychać jak się włącza, później raczej wiem, że działa bardzo słabo ale jest słyszalna, stop: słychać jak się wyłącza. W 70-200II praktycznie nie słychać stabilizacji, nyślałem, że tu też tak będzie ;).W niektórych sytuacjach (fotografia ptaków) słyszalna stabilizacja może byc problemm ?!.
Jak pracuje ,trochę słychać ale bardzo cicho .Praktycznie trzeba trzymać ucho przy obiektywie .Fotografuję ptaki i nie wydaje mi się aby to mogło je płoszyć .Przy włączeniu słychać tylko kliknięcie przełącznika ,przy wyłączeniu podobnie .Żadnych dźwięków dochodzących z obiektywu.Miałem poprzednią wersję tego obiektywu i było dużo głośniej .
Ja dotąd nie zarejestrowałem jakiegokolwiek odgłosu ale fakt, że używam na ogół w miejscach gdzie nie ma całkowitej ciszy.
Sama stabilizacja pracuje cichutko i nie ma mowy, żeby cokolwiek była w stanie spłoszyć nawet z odległości metra. W momencie gdy działanie stabilizacji ustaje pojawia się często trochę głośniejszy, metaliczny dźwięk przypominający nieco dzwoneczek albo powiadomienie o SMS-ie na iPhonie ;) Ale też jest to na tyle ciche, że w praktyce raczej nie zdradzi naszego położenia.
P.S. A sam obiektyw jest po prostu rewelacyjny i od roku jest moim ulubionym obiektywem Canona :)
Wziąłem teraz obiektyw do ręki w pokoju i muszę przyznać, że informacje, które podałem wyżej są nieścisłe. Ten metaliczny dźwięk pojawia się czasami podczas ostrzenia. Uruchamianie i zatrzymywanie się stabilizacji to taki sam dźwięk, bardziej "mechaniczny".
Dźwięk IS może być przydatny. Zwłaszcza, że nie ma innej informacji o tym, że IS działa. A nowe puszki Canona np. włączają stabilizację na stałe (!) w trybie LiveView (takie usprawnienie :lol:). A bateria leci...
Tutaj nie zgodzę się z kolegą - najlepszą informacją, że IS działa jest obrazek, jaki widzimy w wizjerze - mam na myśli jego "ustabilizowanie" po 2-3 sekundach od chwili, jak zaczniemy go wyostrzać za pomocą AF. Nigdy nie nasłuchuję czy IS zaczął już działać - po prostu patrzę w wizjer i oceniam, czy spust migawki (po prawidłowym wykadrowaniu, wyostrzeniu i ustabilizowaniu) mogę nacisnąć do końca. Pzdr.
Jedno z lepszych podsumowań :) Staruszkowi 400/5.6 (nadal posiadam) nadal pozostała na pociechę nieco lepsza ostrość i kontrast w centrum kadru (na brzegach pewnie też, nie sprawdzałem) i nieco "dłuższa" ogniskowa. Natomiast cała reszta lepsza w 100-400 II, w tym również AF i bokeh! Także nie ma się co dziwić, że stałka zwykle zostaje w domu.
A poniżej próbka z zestawu Sony A6300 + MC-11 + 2x III (!)* + 100-400 II:
Stałką pewnie bym nie wydolił z ręki przy ekwiwalencie 1280mm i czasie 1/200s...
* Z ukłonami dla Jana Pawlaka, od którego nabyłem ten doskonały extender Canona :)
Po ponad roku użytkowania obiektywu zerwałem z przyzwyczajeniami z wcześniejszych obiektywów i zacząłem używać stabilizacji w trybie 3. Z jednej strony jest dość wymagający (drgania w wizjerze), a z drugiej wydaje się bardziej uniwersalny (panning) a nawet pozwalający osiągać dłuższe czasy niż klasyczny tryb 1. Ciekaw jestem jakie są Wasze spostrzeżenia na ten temat, czy używacie trybu 3 i uważacie go za istotną innowację czy raczej unikacie.
Ciekawe spostrzeżenie z 3 trybem .Popróbowałem kilka razy i właśnie te drgania były na tyle irytujące ,że zaprzestałem go używać . Może to błąd i trzeba się na nowo z nim zapoznać .
Jeśli chodzi o efektywne wykorzystanie stabilizacji przez fotografa, to najlepszym rozwiązaniem wydaje mi się tryb 1 wzbogacony o wskaźnik drgań. Np. tak jak pokazuje wyświetlacz na nowym 70-300 II tylko w wizjerze aparatu... Niemniej i wtedy tryb 3 miałby zaletę np. w postaci mniejszego zużycia baterii (kwestię panningu pomijam, bo pewnie wykrywanie tej sytuacji można wprowadzić w każdym trybie).
Wstyd się przyznać ale ja chyba od nowości jeszcze tego trybu nie użyłem.... :oops:
Muszę popróbować.