-
Odp: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM
Cytat:
Zamieszczone przez
karlgoro
Do AF nie mam żadnych zastrzeżeń: trafia w punkt za każdym razem, nawet przy słabym świetle. Do 50D jeszcze jej nie podpinałem ale z 5D działa wszystko znakomicie. Microadjustment ustawione na 0 (sprawdzone programem FocusTune). Ja jestem zadowolony z tej Sigmy, ostra od pełnej dziury, nie ma FF/BF, cebulka mi nie przeszkadza, ładnie wykonana. Polecam :)
Brawo! Coś czuje że moja Sigma 85 będzie miała niedługo nową przyjaciółkę :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MMM
Kwestia AF nie jest do pominięcia, jest kluczowa. Gdyby AF sigmy był taki jak USM Canona to założę się że obiektywy już tak atrakcyjnie cenowo by nie wyglądały. Optycznie ten 35 wygląda lepiej niż eLka. Gdyby miał AF na poziomie Canona to mógłby kosztować tyle co eLka a i tak ludzie by kupowali.
Opinie na temat tego szkła i jego AF wyssałes z palca czy miałes okazje fotografowac tym obiektywem ? Bo jak na razie jedziecie po tym szkle nie majac go w ręce co jest śmieszne bardzo. To tak jakbym mówił , że Bugatti Veyron jest ********y, szybki a ani razu w nim nie siedziałem i pewnie juz nie będę. Poczekajcie na czas jak szkło będzie w sklepach a wtedy możecie sobie pisać do woli :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PioterD
Zróżnicowana krzywizna powierzchni soczewek asferycznych wymaga "indywidualnych" i na pewno znacznie bardziej kosztownych zabiegów polerowania jej powierzchni. Wcale nie wykluczam, że soczewki asferyczne takich np. obiektywów L poleruje się ręcznie np na ostatnim etapie ich przygotowania.
Z tego co zauważyłem na forum fredmiranda, pokazane jest też zdjęcie z C35L gdzie owa cebula pojawia się na zdjęciu. Czyżby ową elkę akurat ręcznie nie dopieścili? Poniżej link - zdjęcie z kieliszkiem, obszar - ujmę to tak drugi rząd od góry 4 od lewej strony, takie bardziej papierowe. Na moim kompie widzę też owy cebulowy bokeh. Także zapewne nie jest to przypadłość sigmy. Ja grzecznie czekam na pierwsze testy AF, jak będzie dobrze najprawdopodobniej kupię.
Sigma 35mm f/1.4 DG HSM first impressions - FM Forums
-
Słyszałem - chociaż to zapewne plotki - że szkła do egzemplarzy produkcyjnych będą polerowały dwie Tajki na własnych udach. Dzięki temu zniknie problem "cebulowego bokehu". Mrówki napędzające AF też mają być mocniejsze, pewnie wyhodowane na ruskich sterydach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Słyszałem - chociaż to zapewne plotki - że szkła do egzemplarzy produkcyjnych będą polerowały dwie Tajki na własnych udach. Dzięki temu zniknie problem "cebulowego bokehu". Mrówki napędzające AF też mają być mocniejsze, pewnie wyhodowane na ruskich sterydach.
Uznam to za udany dowcip dnia ;) Pozdrawiam i czekam na testy AF'a. W necie jest już trochę zdjęć które wyglądają bardzo przyzwoicie. Ja niestety Lki nie kupię, bo niestety wolę różnicę przeznaczyć na 50 1,4 (czy C czy S to chyba dużej różnicy nie zrobi).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rafalk75
Uznam to za udany dowcip dnia ;) Pozdrawiam i czekam na testy AF'a. W necie jest już trochę zdjęć które wyglądają bardzo przyzwoicie. Ja niestety Lki nie kupię, bo niestety wolę różnicę przeznaczyć na 50 1,4 (czy C czy S to chyba dużej różnicy nie zrobi).
Skoro nie widać różnicy to po o przepłacać :D
--- Kolejny post ---
Tutaj macie dobitnie pokazane , że canon cebula też zajeżdża :D
http://lcap.tistory.com/entry/Sigma-35mm-f14-vs-Canon-35mm-f14-L
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Opinie na temat tego szkła i jego AF wyssałes z palca czy miałes okazje fotografowac tym obiektywem ? Bo jak na razie jedziecie po tym szkle nie majac go w ręce co jest śmieszne bardzo.
A gdzie widzisz moje opinie na temat AF tego obiektywu? Możesz zacytować czy wyssałeś sobie z palca że są negatywne (co jest śmieszne bardzo).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Miałem kiedyś Sigmą 70-200 i wiem co to znaczy jak AF łapie co popadnie a nie to co trzeba. Dlatego w przypadku obrazka był dobry, zaś AF jakoś z moim 30D nie do konca się dogadywał. A mieć szkło z opcją manual to trochu wyrzucanie pieniędzy w błoto, skoro producent twierdzi że ma AF.
-
Sigma 35mm f/1.4 DG HSM
Takie same odczucia mialem z Canonem 50/1.4.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MMM
Kwestia AF nie jest do pominięcia, jest kluczowa. Gdyby AF sigmy był taki jak USM Canona to założę się że obiektywy już tak atrakcyjnie cenowo by nie wyglądały. Optycznie ten 35 wygląda lepiej niż eLka. Gdyby miał AF na poziomie Canona to mógłby kosztować tyle co eLka a i tak ludzie by kupowali.
Tutaj 2 razy zapodałeś jaka Sigma słaba jest więć polecam bilobil :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rafalk75
Z tego co zauważyłem na forum fredmiranda, pokazane jest też zdjęcie z C35L gdzie owa cebula pojawia się na zdjęciu. Czyżby ową elkę akurat ręcznie nie dopieścili? Poniżej link - zdjęcie z kieliszkiem, obszar - ujmę to tak drugi rząd od góry 4 od lewej strony, takie bardziej papierowe. Na moim kompie widzę też owy cebulowy bokeh. Także zapewne nie jest to przypadłość sigmy. Ja grzecznie czekam na pierwsze testy AF, jak będzie dobrze najprawdopodobniej kupię.
Sigma 35mm f/1.4 DG HSM first impressions - FM Forums
Nie pisałem, że to przypadłość tylko Sigmy - to przypadłość soczewek asferycznych. Nie w każdych warunkach się to ujawnia, nie zawsze z równą siłą. Patrząc na sample z sigmy widać jednak, że efekt jest mocniejszy, może dlatego że powierzchni asferycznych jest więcej niż u canona 35? Jeżeli dla kogoś jest to sprawa kluczowa - pewnie się dowie dlaczego. Z różnych względów niektórzy preferują obrazy generowane przez obiektywy o tych samych ogniskowych ale pozbawione soczewek asferycznych. Niejednorodności bokeh mogą być jednym z tych powodów.
Mi się nigdy bokeh z Sigm nie podobał, czy to 30/1.4 czy 50/1.4 czy teraz 35/1.4. 85/1.4 na podstawie tego co widziałem - przełykam, ale zdecydowanie bardziej preferuję Planara 85/1.4 i Canona 1.2. Zawsze jak patrze na obrazki sigmowe mam wrażenie plastikowości, jakiejść sztuczności pozbawionej wyraźnego charakteru. A może to jest właśnie charakter obiektywów Sigmy ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Ale mowa była o innych obiektywach Sigmy chyba?
Skończcie już, grzecznie proszę.
-
To zamknij wątek nie będzie bezsensownego psioczenia na szkiełko , którego jeszcze nie ma :)
Miłej niedzieli
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
To zamknij wątek...
Masz pozdrowienia od drugiego punktu zasad porządkowych. A swoją drogą nachodzi mnie dziwne wrażenie, że skądinąd poważni ludzie nazbyt utożsamiają się z przedmiotami/firmami* i bronią ich jak niepodległości Rzeczpospolitej/cnoty najświętszej panienki*
*niepotrzebne skreślić
-
Cytat:
Masz pozdrowienia od drugiego punktu zasad porządkowych. A swoją drogą nachodzi mnie dziwne wrażenie, że skądinąd poważni ludzie nazbyt utożsamiają się z przedmiotami/firmami* i bronią ich jak niepodległości Rzeczpospolitej/cnoty najświętszej panienki*
Jak kabla USB jeszcze. :) Albo kabla zasilającego klocek. Albo wielu innych rzeczy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Pomijam kwestie AF ale sigma bynajmniej kombinuje, wprowadza nowe produkty w przystępnej cenie a nie tak jak canon , wypuszcza odgrzewane kotlety po absurdalnie wysokiej cenie :D Wolę poczekam na to szkło w sklepie , pomacać, potestowaś i samemu sie przekonac niżeli czytać Wasze lamęty :D
Chyba chciales napisac przynajmniej :roll: ? No i dziwie sie ze ludzie sa szczesiliwi ze beda musieli kupowac jakis diwajs i stroic sobie obiektyw, zamiast wyjac go z pudelka i po prostu zaczac uzywac ;)
-
Ta Sigma wyzwala spore emocje skierowane przeciwko produktom "systemowym"- to kwiatki z wątku o Sigmie 35 z forum N:
"wole dac 5000 za dobra sigme niz 1500 za N 35 1.4... nawet gdyby zszesl do takich pieniedzy to nie wiem czy wrato by sie nim interesowac ze wzgledu na obrazek z niego..."
"no a 85/1,8G nadaje się tylko do focenia modelek zwiotczonych pawulonem - jego autofocus nie nadążyłby na żółwiem lądowym ..."
Ten ton jest też obecny w naszym wątku. Zamiast stanąć cichutko w kolejce po rewelacyjna Sigmę entuzjaści tego precjoza pokrzykują gromko w niewiadomym celu.
-
Sigma 35mm f/1.4 DG HSM
Tak jak i jej przeciwnicy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Chyba chciales napisac przynajmniej :roll: ? No i dziwie sie ze ludzie sa szczesiliwi ze beda musieli kupowac jakis diwajs i stroic sobie obiektyw, zamiast wyjac go z pudelka i po prostu zaczac uzywac ;)
Ja nic nie stroiłem, kupiłem wyciągnałem i używam :) Z żadna z testowanych sigm nie miałem problemu :) Nie jestm po żadnej ze stron ale nie mam zamiaru także dać zarobić canonowi tylko dlatego, że jestem posiadaczem jego lustrzanki, wiedząc że jego produkty nie sa dużo lepsze od tych sigmowych a za które woła kosmiczne pieniądze :)
-
Przeciwnicy widzą w sigmie cebulę, AF napędzany przez słabe mrówki, a o obiektywie wiedzą więcej niż testy które niedługo się pokażą :-) - więc czego oczekiwać po takich komentarzach ...
Czekamy niecierpliwie na 35 ! :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Prosiłem o cytaty a nie o pisanie bajek wyssanych z palca.
Opinię o tym że AF nie działa jak należy napisał szybki-pl
http://www.canon-board.info/obiektyw...ml#post1126289
-
Nie ma co rozstrząsać tematu, kto chce to kupi a kto chce dalej będzie narzekał :)
Każdego indywidualna sprawa :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MMM
A kawałek dalej:
Cytat:
Zamieszczone przez
karlgoro
Do AF nie mam żadnych zastrzeżeń: trafia w punkt za każdym razem, nawet przy słabym świetle. Do 50D jeszcze jej nie podpinałem ale z 5D działa wszystko znakomicie. Microadjustment ustawione na 0 (sprawdzone programem FocusTune). Ja jestem zadowolony z tej Sigmy, ostra od pełnej dziury, nie ma FF/BF, cebulka mi nie przeszkadza, ładnie wykonana. Polecam :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
A kawałek dalej:
Ten "kawałek dalej" został napisany już po mojej wypowiedzi.
Bardzo chętnie przeczytam jeszcze kolejne opinie nt. obiektywu, a szczególnie jego AF, ale nie jestem wróżką i odnosić mogę się jedynie do tego co zostało napisane przed moją wypowiedzią a nie po :-)
-
Tzn co teraz już nie możesz się odnieść do tej wypowiedzi bo ? ee nie skumałem :D Póki co mamy 2 osoby, które maja/macały to szkło i są to 2 odmienne zdania na temat AF. Ja z tego wnioskuje, że będzie trzeba jechać osobiście i samemu potestować przed zakupem bo moze trafić się dobra sztuka lub zła - czyli jak zawsze z sigmą.
-
Oceńcie sami... 17 zdjęć spakowanych jpg. import do lightroom i wywołane bez korekty
Zdjęcia z sigmy + 50d
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
Tzn co teraz już nie możesz się odnieść do tej wypowiedzi bo ?
Jeśli piszę coś w poście #327 to może on się odnosić jedynie do postów < 327, a nie do tego co ktoś napisze za godzinę 3 strony dalej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szybki-pl
Oceńcie sami... 17 zdjęć spakowanych jpg. import do lightroom i wywołane bez korekty
Zdjęcia z sigmy + 50d
Mam makabryczny transfer 3.1 KB/s - 195 KB of 52.5 MB, 4 hours left. :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sebfoto
Mam makabryczny transfer 3.1 KB/s - 195 KB of 52.5 MB, 4 hours left. :(
Powinno być OK. Może wszyscy na pobieranie się rzucili:-)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
szybki-pl
Powinno być OK. Może wszyscy na pobieranie się rzucili:-)
Mam prośbę. Pierwsza osoba która ściągnie proszę o wrzucenie na inny serwer... Transfer coś dzisiaj nie taki...:-(
-
Przerzucone:
Zippyshare.com
Chociaż w sumie z tych sampli niewiele dla mnie wynika :D
-
Nie staje po żadnej stronie w tej przepychance sigmowej chciałem tylko powiedzieć, że tak mnie zainteresowaliście "cebula", że przejrzałem swoje zdjęcia i oto 24/1,4 II i... "cebula" na którą nigdy nie zwróciłbym uwagi gdyby nie Wy. Dzięki koledzy :twisted:
-
Widocznie Tajka polerująca szkła canona miała już sparciałą skórę na udach.
Albo chcieli "przyoszczędzić" i zamiast ściągać szkło z księżyca zaimportowali z Chin?
-
Odkrycie cebuli - temat roku 2012. Co będzie następne ? Brakuje mi wyobraźni.
-
Ale cebula Canona to taka cebulka tulipana. A cebula Sigmy to zwykła śmierdząca jak ogr cebula. :D
IMHO to problem cebuli jest marginalny. Chyba, że ktoś robi całkowicie rozostrzone zdjęcia jak w podawanym sporo wcześniej przykładzie choinek.
Nawet z przystawką to szkoło będzie tańsze. A każdy sobie chętnie skalibruje. Ludzie tu lubią testy. :) Ciekawe czy wypuszczą 50'tke współpracującą z tą przystawką.
-
Jak przystawka trafi pod strzechy, to dopiero będą jajca. Pluginy, presety, kto, co ile i dlaczego tylko tyle :) Czy dobrze ostrzy, czy powinienem jeszcze dodać kilka jednostek? Ile ustawiacie do kościoła z czerwonej cegły i dlaczego ? Jaka minimalna odległość na chrzest ? Wczoraj trafiało, dzisiaj nie trafia. Zbiorowa schiza się pogłębi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Nawet z przystawką to szkoło będzie tańsze. A każdy sobie chętnie skalibruje.
Pod warunkiem że do ustawienia poprawnej pracy AF wystarczy przystawka. Poprawnie skalibrowana Sigma 30/1.4 ma rozrzut AF w obie strony.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kwapiszon
Jak przystawka trafi pod strzechy, to dopiero będą jajca. Pluginy, presety, kto, co ile i dlaczego tylko tyle :) Czy dobrze ostrzy, czy powinienem jeszcze dodać kilka jednostek? Ile ustawiacie do kościoła z czerwonej cegły i dlaczego ? Jaka minimalna odległość na chrzest ? Wczoraj trafiało, dzisiaj nie trafia. Zbiorowa schiza się pogłębi.
Rozbawiłeś mnie do łez, lecz masz rację tak to będzie wyglądać :)
-
35 sztuk z mocowaniem Canona już leci do Polski ;]
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
35 sztuk z mocowaniem Canona już leci do Polski ;]
Za Gierka tak śledziłem pomarańcz. Nie sądziłem, że wrócą podobne zachowania.
-
Ważne żeby Cichy szybko zgarnął jakąś, do szybkiego testu :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kwapiszon
Za Gierka tak śledziłem pomarańcz. Nie sądziłem, że wrócą podobne zachowania.
Kto by nie chciał świetnej optyki z doskonałym AF, a to wszystko w połowie ceny Canona 35L. Czekamy z niecierpliwością na ten pierwszy cud, tak samo jak przy poprzednich premierach nowych obiektywów Sigmy :)
-
Z polskiej dystrybucji pierwszą sztukę dostanie optyczne.pl
-
Chłopaki, nie róbcie z tej cebuli drugiego bandingu matrycy. Ja tego nie widziałem nigdy, i widzieć nie chcę :P Na pewno u mnie jedyną wykładnią będzie AF, ale tego raczej do końca roku mało kto będzie mógł sprawdzić. Korci mnie, żeby wziąć puszkę i podjechać do interfoto i zobaczyć te sigme w sumie nie mam daleko...
Na obronę MMM - to ja przynajmniej jego odpowiedzi odczytałem, tak, że Optycznie Sigma lepsza, ale nie wiadomo jak z AF'em. A nawet najlepsze optycznie szkło z dupnym AF'em (chyba, że od razu sie kupuje manuala) moim zdaniem nie ma sensu. Co z tego, że będzie cudny obrazek, jak ostrość będzie nie trafiona. Z tego co pamiętam to MMM bodajże 50 zmienił na sigmę i w jej wątku jej bronił w przeciwieństwie do kilku 50tek canon'a. Więc nie jest stronniczy i wybiera te szkła które są najlepsze, a opinie o 35 też jak ktoś chce to niech poszuka... O ile pamiętam zamieszczał kiedyś zdjęcie gościa ze stacji metra czarno białe i wtedy się wypowiadał, ale to było wieki temu.
--- Kolejny post ---
A 35L z tego co pamiętam ma nie od dziś.
-
Każdy broni swojego. Ale nie powinno się oceniać towaru przed datą premiery i testami, powinno się trzymać kciuki za firmy niezależne, a tutaj często jest inaczej, towar który nie wyszedł i nie jest na C - jest z góry przesądzonym śmietnikiem, przez niektórych !
Ja nawet nie nabywając S35 liczę na to i trzymam kciuki że będzie to dobre szkło nie tylko pod względem optycznym ale również też pod względem AF !
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
towar który nie wyszedł i nie jest na C - jest z góry przesądzonym śmietnikiem, przez niektórych !
no ale te wytwory Canona, ktore osmielaja sie nie pasowac klepiacym kotlety, tez sa z miejsca mieszane z g* ;) tak ze to nie jest problem firm trzecich... tylko tych opiniujacych na CB :D
-
Nie było mnie przez weekend i widzę pojawiło się ponad 5 stron o... niczym. Takie spiny a w sumie nie ma o co bo nikt jeszcze nie ma/miał z nas/was obiektywu w ręce...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szymkowski
Nie było mnie przez weekend i widzę pojawiło się ponad 5 stron o... niczym. Takie spiny a w sumie nie ma o co bo nikt jeszcze nie ma/miał z nas/was obiektywu w ręce...
Może przeczytaj jeszcze raz te posty, dowiesz się wtedy że jednak ktoś miał...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Może przeczytaj jeszcze raz te posty, dowiesz się wtedy że jednak ktoś miał...
wersję przedpremierową ;)... jednak temat główny to cebula z jajami...
-
Przynajmniej nauczysz się sztuki kulinarnej :)
-
Jaka tam od razu 2x tańsza Sigma, jak 35l można wyrwać używany w zbliżonej cenie lub trochę wyższej. A jak sobie dokupisz przystawkę do tuningu to cena wzrośnie.
Chciałbym jeszcze zobaczyć serię sampli porównawczą z 35l, ale na oko widać że nie będzie cudu, który tu co niektórzy zapowiadają. Winieta jest większa więc utrata światła też będzie. Coś co najbardziej lubię w Canonach - czystość i separacja kolorów w tej sigmie wypada gorzej. Będzie zafarb szkła jak zwykle :/
Z AF się nie wypowiem bo nie macałem. Oceniam po zdjęciach.
Podoba mi się że jest ostra na rogach i ma mniejsze aberracje. Tu się spisali na medal :)