dreamstorm jak wyszlo z kolorami i celnoscia na tych fotkach :?:
Wersja do druku
Zależy od warunków. Zdarza się częściej niż w Canonie, ale to nie powinno wpływać na decyzję, bo ten odsetek dalej jest niewielki. Różnica ogromna pojawia się dopiero w przypadku gdy jest ciemno i przy bardziej dynamicznych scenach, wtedy AF po prostu nie potrafi złapać ostrości. Jeśli jest jasno to jest bardzo szybki i całkiem celny. Oczywiście jeszcze niewiele używałem tego szkła (ze 3-4 śluby), ale uważam, że było warto. Jeśli jednak nie jest komuś potrzebne f1.4, to lepiej kupić Canona 85 1.8. Pewniejszy,szybszy AF a optycznie do ślubów w zupełności wystarczający. Ja się przesiadałem z C100 f2, więc różnica w świetle była odczuwalna.
dreamstorm, a jak zachowuje się z jedynką na servo? używasz czasem?
Używam czasem, ale zwykle Sigma podpięta jest do 5tki a do 1ki mam coś szerszego (35 lub 24mm), żeby nie musieć przekadrowywać.Na razie jeszcze nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie nie zauważyłem jednak nic niepokojącego.
http://www.youtube.com/watch?v=pqt43MAo6e0
Myślę że tego nie trzeba komentować :-P
Zwalony egzemplarz. Też na taki się natknąłem w sklepie Sigmy ;D. Dałem im od razu znać, żeby ktoś przez pomyłkę tego nie kupił. Mam nadzieję, że nie wylądowało na półce :)
Miałem dokładnie taki sam przypadek, pierwszy zamówiony egzemplarz dziwnie się zacinał. Ten który posiadam teraz SUPER. Zamieniłem 135 2.0 na sigmę i nie żałuję. Na 5d II servo działa bardzo dobrze, 5d to wiadomo jak :)
Pierwsza partia miała takie wady. Też jedną sztukę z takim 'karabinem' miałem, oczywiście wróciła do dystrybutora.
Od premiery jak przestrzelilem to szkielko to mam na nie chrapke.
Jedyny problem w tym ze mam idealna sztuke 1.8... no prawie, po 2 latache ma troche syfu w srodku ale na fotkach tego nie widze.
Ja miałem 3 sztuki w ręku i taki efekt miały :) jest to wada GMR sensora, sigma go wymienia/reguluje. Fajnie kupując szkło za 3,5 tys zł aby było sprawne trzeba je wysłać na wszelakie kalibracje i wymiany części i może będzie działać...
Na zagranicznych forach sporo ludzi ma z tym problem. Obiektyw szaleje za miast ostrzyć.
Całe szczęście, że w Canonie wszystko zawsze działa idealnie a Żytnia świeci pustkami.
57 sampli (w tym kilka rawów) z Sigmy 85 1.4 podpiętej do Canon-a 5D Mark II - zapraszam: Link
Poprawiłem :)
nie maja za co przyczepić się do zdjęć to za opisy się zabrali :P no ale racja ;)
Tak wygląda obiektyw wewnątrz po powrocie z serwisu Sigmy w Polsce :
http://img266.imageshack.us/img266/4336/30573394.jpg
Mój obiektyw ma bardzo długą historię serwisową. Został zakupiony w sklepie agito.pl Sklep ten wyłączył rękojmię i po prostu nie odpowiada za produkt, kieruje do serwisu. Serwis za pierwszym razem nic nie zrobił. Po ponownym odesłaniu wyregulował sensor GMR, lecz obiektyw nadal nie działał poprawnie. Skontaktowałem się z Sigmą w Niemczech, uzyskałem odpowiedź, że nie rozumieją polskiego serwisu który nie chce wymienić obiektywu na nowy, lecz oni nie mogą nic zrobić. Tak więc tym razem skontaktowałem się z Sigma Japan, Sigma Japan kazała ponownie odesłać obiektyw do serwisu Sigma Polska (trzeci raz) gdzie wymieniono moduł GMR. Obiektyw wrócił i właśnie wewnątrz wygląda tak jak powyżej, obiektyw ten nie był używany, bo nie był sprawny, jako nowy był czyściutki. Skontaktowałem się ponownie z Sigma Japan i czekam na odpowiedź gdyż teraz mają urlop.
Aż się wierzyć nie chce... Myślałem nad tą Sigmą ale w tym momencie definitywnie kupuję Canona 85/1.8.
Co jest grane z tymi szkłami firm alternatywnych?!
Wygląda na to, że systemowe szkiełko to systemowe. Człowiek robi zdjęcia, nie bawi się w poprawianie nowego.
Co ma oznaczać "sklep wyłączył rękojmię"?!
U mnie na ten przykład wszystko w porządku. Na x szkiel sigmy (ok 20 różnych) tylko z jednym miałem problemy (czyli statystycznie wychodzi mi 5% :?:), a serwis po oględzinach odesłał mi nowe...pozbawione wad. Ale nie wiem, może to mój urok...może to maybelline:mrgreen:
Dotyczy to tylko zakupów dla firm, których nie obowiązuje ustawa konsumencka i mogą skorzystać tylko z rękojmi. W świetle prawa rękojmie można włączyć, co właśnie zrobiło agito.pl w mailu odpisali: "strony mogą odpowiedzialność z tytułu rękojmi ograniczyć lub wyłączyć. Zgodnie z naszym regulaminem sklep Agito ma wyłączoną rękojmie. W przypadku gdy kupującym nie jest konsument w rozumieniu art 221 Kodeksu Cywilnego, strony wyłączają odpowiedzialność sprzedawcy z tytułu rękojmi za wady fizyczne towaru (art. 558 § 1 Kodeksu Cywilnego)."
Nie wiem jak inne szkła sigmy (nie używałem i nie zamierzam), tego modelu miałem 3 sztuki w rękach i efekt ten sam AF szalał jak karabin maszynowy. Temat ten jest o 85mm 1.4 i tego się trzymajmy.
No to ładnie wpadłeś...
Wtrącę swoje trzy gorsze.
Sam robię Sigmami różnymi na dziś 30/1.4 i 85/1.4. Do tego 135/2 i 50/1.2 Canona.
Różnice w celności AF są wg mnie żadne.
Z mojego doświadczenia i kontaktów z użytkownikami Sigm, oraz serwisem w Gdyni wynika że 90 % przypadków wadliwej pracy AF to nieumiejętne się posługiwanie puszką, bądź (i) braki w technice fotografującego.
Początkujący (czyli 95% z Was wg moich kryteriów) ma też nierzeczywiste oczekiwania co do ostrości obrazu na dajmy na to iso 3200 i złych warunków oświetleniowych, a często czasów 1/60 i dłuższych dla 85mm.
Z kilkudziesięciu szkieł jakie przeszły przez moje ręce w ciągu ostatnich 5-6 lat tylko jedno wymagało mikroregulacji z poziomu puszki. I to akurat 24/1.4 Canona.
Chyba nie rozumiesz problemu, może powiesz, że na filmiku poniżej obiektyw jest sprawny? I to jego użytkownicy nie potrafią z niego korzystać?
http://www.youtube.com/watch?v=pqt43...eature=mh_lolz
U mnie wygląda to tak samo :
http://www.youtube.com/watch?v=CbWGgcn5KBQ
Ja już pomijam całkowicie błędy FF/BF mi chodzi o to, że ten obiektyw nigdzie nie trafia.
... i łatwo to sprawdzić wracając do 2 - 3 letnich zdjęć, co do których mieliśmy absolutne przekonanie o ich złej jakości wynikającej ze słabości sprzętu.
Posunę się nawet dalej, zaczynam powoli rozumieć argumentację starszych stażem kolegów piszących, "przestań focić murki i bateryjki, rób zdjęcia".
Inna sprawa że czasem trzeba przebrnąć 1 - 2 zmiany systemu / marki szkła żeby samemu się o tym przekonać.
Co do tytułowej Sigmy, kupię na razie Canona i poczekam na rozwój sytuacji.
Historii ciąg dalszy, skontaktowałem się ponownie z Sigma Japan, dostałem odpowiedź, że w Polsce go wyczyszczą. Napisałem ponownie, że chcę nowy, nie chcę, aby ten serwis robił cokolwiek w tym obiektywie. Uzyskałem odpowiedź, aby odesłać do serwisu a serwis odeśle mi nową sztukę.
Dzisiaj dotarł do mnie kurier, patrzę na pudełko, coś wygląda znajomo, patrzę na numer seryjny na pudełku, o te sam co wcześniej. Zaciekawiony tym co tym razem zrobili z moim obiektywem popatrzyłem do karty gwarancyjnej, która wygląda następująco - http://img808.imageshack.us/img808/8793/sigmaa.jpg
Trochę jestem zdziwiony, że karta gwarancyjna jest stara a obiektyw nowy (wg sigmy). Został wymieniony sam obiektyw (pudełko, karta gwarancyjna, dekielki, osłona przeciwsłoneczna stare). Ale myślę sobie co tam, może rzeczywiście jest nowy i będzie działał. Zdjąłem dekielek a wewnątrz zobaczyłem coś takiego - http://img638.imageshack.us/img638/5589/40748610.jpg
Pyłki te znajdują się na soczewce wewnątrz, coś ten obiektyw nie wygląda na nowy.
Może ktoś z forum wysyłał właśnie do serwisu obiektyw? Może ma teraz mój?
Cześć Grzesiek.
Miałem dokładnie tak samo (tzn. stara karta gwarancyjna z adnotacją o wymianie na nowy oraz przekreślonym nr seryjnym). Jednym słowem wymianie podległ (ale słowo) sam obiektyw, a cała reszta została po staremu. Także gwarancja liczona jest od dnia zakupu a nie wymianie. Nota bene miałem tak samo z butami - dowiadywałem się - z tym nic nie zrobisz.
Te paprochy to jest przegięcie - na Twoim miejscu słał bym im maila :evil:
Idzie się załamać na takie praktyki. Brak słów ale biedny polak co ma zrobić...
Prosiłbym o skupienie się na temacie wątka. Miejsc gdzie można ponarzekać jak to w tym kraju jest źle jest w necie multum. Wszelkie dalsze takie wpisy będą usuwane.
Po kolejnym kontakcie z Sigma Japan i opisaniu wymiany na "nowy" obiektyw uzyskałem dzisiaj telefon z Sigma Polska. Tym razem postanowili (podobno) zwrócić gotówkę. Fajnie, że trwa to już pół roku...
Kurier jutro pęknie ze śmiechu. ;-) Co wraca z tym obiektywem to pyta czy to już ostatni raz.
Po skardze w Sigma Japan pieniążki zwrócone :D
Serwis napisał, że obiektyw nie spełnia norm. Ciekawe, że wcześniej tego nie napisali, wszystko trwało pół roku. Pozdrawiam tych, którzy rozważają zakup teraz tego obiektywu, może trafią na któryś z moich :lol:
I co zamiast Sigmy teraz planujesz?
Myślę nad C 85 1.8 (gorszy optycznie, porównywałem w sklepie, mechanicznie sprawiał wrażenie dobrego ale to będę mógł potwierdzić jak zrobię nim trochę zdjęć, miałem go może 5 minut w rękach).
Obiektyw pewnego razu jak wrócił po wymianie tulei, to zaczął pierścień chodzić lepiej, nie było tego dużego oporu (chodził płynniej mniej skokowo). Można przypuszczać, że to kolejna wada fabryczna.
zniechęciliście mnie mocno do tego szkiełka :D
Chyba nie zrozumiałeś, odpowiedziałem użytkownikowi filharmoniusz, a później zacytowałem tekst z pierwszego posta wątku dotyczący sigmy 85 1.4 i na niego odpowiedziałem.
Jeśli dobrze rozumiem to odpisałeś, że nie masz tego problemu z C85 1.8, no ja też nie mam :D bo piszę o S 85 1.4.
Pytanie do użytkowników - jak wygląda kwestia POWTARZALNOŚCI AF? Ostatnio wbrew wszelkiemu rozsądkowi wróciła mi faza na to szkło i testowałem jedno w Pro Centrum. Małe MA wyeliminowało front focusa, natomiast obiektyw ostrzył dość nieprzewidywalnie i w ok. 1/4 przypadków nie trafiał. Zrezygnowałem.
Teraz zaryzykowałem 20zł na kuriera i zamówiłem egzemplarz wysyłkowo. I znów, z bliska jest przyzwoicie, natomiast tak od kilkunastu metrów wzwyż czasem trafia, czasem nie. Dla porównania podpiąłem od razu EF 85 1.8 i w te same motywy trafiał bez problemu.
Zwracam się więc głównie do tych zadowolonych (Cichy? :)) - czy wasze sztuki ostrzą bezproblemowo i powtarzalnie na takie odległości, czy po prostu nie używacie szkła w taki sposób (bo w sumie fakt, że w portrecie to mało racjonalny scenariusz, aczkolwiek osobiście uważam, że powinno ostrzyć poprawnie w każdych warunkach)?
Najgorsze, że jakoś tak po tych testach obrazek z 85 1.8 przestał mi się w ogóle podobać. Nie wiem tylko czy jest sens szukać dalej (bo na f/1.2 mnie nie stać).