W eltecu kupowałem zamienniki Gold coś tam, po 27 zł i świetnie działają, równie dobrze jak GP. Może Cię to zainteresuje.
Wersja do druku
Dzięki za podpowiedź już sprawdzam...
ja mogę polecić zamienniki ze sklepu Foto-energia (znajdziesz na allegro) z Wrocławia. Kupiłem na początku tego roku za 29 zł i trzyma idealnie - spokojnie wytrzymuje 500-600 zdjęć.
NB-2LH 720mAh Canon - cena od 240zl
PNB-2L 3000mAh Premium Gold - cena jezeli dobrze pamietam to ok 30zl
Jeden i drugi uzytkuje od 2 lat i zadnej roznicy nie widze, natomiast cenowa i owszem :)
Hahnel (50D) - dostałem takie cudo na urodziny, robię na nim już 4 miesiąc. Jak na razie żadnej różnicy z oryginałem nie widać. Cena ok 90 zł
U mnie obecnie Hahnel trzyma dużo lepiej niż oryginał (BP-511) - mniej więcej ten sam wiek, używane naprzemiennie.
mam hahnela do 450D, nie zauwazylem roznicy pomiedzy oryginalem a podrobka
Cześć wszystkim. Szukałem, czy jest jakiś wątek na ten temat, ale nie znalazłem (metoda szukania - funkcja szukaj w wątkach i postach, kluczowe słowo LP-E6).
Chciałemsobie kupić drugi akumulator do 5D MKII i patrze, że na allegro oryginały kosztują pomiędzy 250 a 300 PLN.
Czy istnieją bardzo dobre i wydajne zamienniki?
Do Canona 40D miałem zamiennik i był taksamo dobry, jak oryginał. Jak jest z LP-6E?
Dzięki za pomoc.
Phottix jak dotąd zbiera pochwalne opinie o produkowanym sprzęcie - może warto zainteresować się ich zamiennikiem.
Czego używają obecni użytkownicy 5D MKII? Oryginałow, zamienników?
to jedno, ale jak czytam o (celowej) niekompatybilności zamienników z fabryczną ładowarką i odczytem informacji w body, to odpowiedź wydaje się jednoznaczna: tylko oryginał = canon wygrał.
bo bujać się z kilkoma ładowarkami w domu czy na każdym wyjeździe - niech każdy sam to sobie oceni/wyliczy (miejsce, ciężar, gniazdka, kable - sam w domu zamieniłem w końcu wszystkie 4 komórki na SE - jaka to ulga móc powywalać ładowarki nokii czy szajsunga i mieć tylko jeden typ wszędzie)
na pocieszenie dodam, że używam od 5 lat akumulatory NB-2LH - zamienników wyrzuciłem już kilka, te co wciąż mam działają tak sobie, nie mogę na nich zbytnio polegać, a fabryczny (kupiony z body) NB-2LH jest wciąż jak nowy - nie rozładowuje się tak samoistnie i wciąż trzyma początkową wydajność. pozostaje mieć tylko nadzieję, że z nowym LP-E6 będzie tak samo.
Oto, co o zamienniku Delta pisze nasz przyjaciel - Towers:
"Dane techniczne:
- model: LP-E6 (do Canon EOS 5D Mark II)
- technologia: Li-ion
- pojemność: 1400 mAh
- napięcie: 7,2 V
- ładowarka w komplecie (zasilanie 100V-240V, kompatybilna z oryginalnym akumulatorem)
- możliwość ładowania tylko w ładowarce dostarczonej w komplecie
- brak informacji o poziomie naładowania w aparacie
- ochronna zaślepka w komplecie
- opakowanie: kartonowe z hologramem
(...)
Akumulator nie może być ładowany w ładowarce Canona. W zestawie znajduje się jednak mikroprocesorowa ładowarka umożliwiająca bezpieczne ładowanie akumulatora Delta oraz oryginalnego akumulatora Canon LP-E6.
Ze względu na zabezpieczenia Canona nie jest możliwe sprawdzenie stanu naładowania akumulatora w aparacie".
Bez wątpienia dobrego zamiennika można używać (w przypadku 30D używałem z powodzeniem zamiennika), licząc się z pewnymi niedogodnościami w porównaniu z pięciokrotnie droższym oryginałem.
Ja kupiłem drugi oryginał, ale myślę o zakupie dodatkowego zamiennika, bo pewno przy kręceniu filmów może to być sensowne.
Pozdrówka
ale macie problemy-ja w gripie mam jeden oryginał i jeden zamiennik-oryginał mam po prawej stronie-dzięki temu pokazuje w jakim stopniu są naładowane oba aku-bo bierze z obu ;)
i pewnie dlatego nie stac mnie na drugi oryginał-bo wydałem 10k na puszke-lol
mieszko_1vp dzięki za odp. wreszcie coś konkretnego, ale mam jeszcze pytanie jakiego używasz gripa i czy go polecasz ?
ja mam jakąś tam podróbkę-Phottix-oglądałem oryginała,ale jakoś nie widzę pododu żeby przepłacać-bo oryginał grip i oryginał drugi aku to prawie tysiak w kieszeni ;)
-Dodam że jak jeden aku jest podróbkowy-to na głównym panelu info-i tak jest podawany stan -dopiero w menu widać jakby drugiego aku nie było wcale
dzięki już wiem co kupić
Ja zastanawialem sie nad zamiennikiem BG do 40D, Po dlugich poszukiwaniach trafilem na okazje w Szwajcarii, siostra kupila mi oryginal z papierami za cale 120 frankow :) czyli ok 325 zl :)Wiem ze niby zamienniki spelniaja swoje zadanie, ale co oryginal to oryginal- daje pewnosc niezawodnosci:) Teraz musze tylko upolowac drugie oryginalne aku w rozsadnej cenie :)
kurcze, co za ceny....................za akumulator wydac 300 PLN.....
Te oryginalne aku mają ogromną zaletę-jak nie masz gripa
mając akumulatory w torbie wiesz który ma ile jeszcze "mocy"-bo mozna to na body sprawdzić-od taki bajer za który się płaci ;)
Nie chę wierzyć, że nie da rady zrobić zamiennik z tą samą żywotnością i funkcją co i oryginał.....
Ludzie....300 PLN za akumulator.
Ja mam zamiennik akku phottixa. Zawsze używam kompletu oryginał-zamiennik w gripie - też zaminniku - alpha. Jak się odpowiednio zapakuje w gripa to dostajemy odczyt pojemności z zestawu. Co mnie najbardziej dziwi to żywotność tego tandemu. Spokojnie daje radę na 1,5k zdjęć - w tym ok. 500 z lampą.
Są tylko 2rzeczy które mnie niepokoiły/niepokoją:
1. Ten zamiennik jest trochę za gruby i wchodzi dosyć ciasno i nie wysuwa się samoczynnie po zwolnieniu przytrzymującej dźwigienki i trzeba go wydłubać. Jak akku jest w gripie to żaden problem więc mnie to nie denerwuje.
2. Jak byłem w górach(początek października) to nie wziąłem ze sobą gripa i zaobserwowałem dziwne zachowanie zamiennika, otóż:
Padł mi oryginał i miałem ze sobą na pewno w pełni naładowany zamiennik. Po zrobieniu 1-2zdjęć aparat się wieszał z otwartą migawką, zapisując pierwszą fotę. Trzeba było wyjąć akku żeby zrestartować puszkę(włącznie z zamknięciem migawki). Było to na wys. ok. 1900m. Nie wiem czym to zachowanie było spowodowane. Szczerze to nawet się nad tym później zbytnio nie zastanawiałem po stwierdzeniu, że akku w gripie działa prawidłowo, nie próbowałem też testować zmiennika bez gripa.
Poza tym to zamiennik gripa i akku działa normalnie i zamiast wydawać 1300zł wydałem 400. W przyszłym roku może kupie 2oryginalny akku a zamiennik zostanie tylko jako backup, ale gripa zamieniać nie zamierzam bo wg. mnie prwie 1000zł(950)to co najmniej "przesada"
Różnicą jest chyba to, że oryginał do 5DmkII jest magnezowy a nie z tworzywa - ale pewności nie mam.
Tak sie podepne z pytaniem:
Majac org grip canona do marka5 i dwa aku w oryginalne, to w menu beda osobno dla kazdego aku podane dane o pojemnosci ? (np.podpisane #1 / #2 itd)
Oryginal LPE6 ma licznik zdjec w sobie, wiec jeszcze pytanie czy majac oba w gripie beda zwiekszac swoj licznik oba na raz? Czy zasilanie leci najpierw z jednego, ten pada i przeskakuje na drugiego liczac numeracje ilosci fotek juz na "swoj" licznik osobno?
Mowa o org battery grip canona.
2 sztuki LP-E6 założone do BG-E6 pokazują osobno stan naładowania, za to ilość zdjęć wspólną, czyli wykonaną od momemntu założenia i "w obecności" obu akumulatorków w komorach gripa. Podczas używania energia z obu zżerana jest równomiernie.
A żeby było bliżej tematu watku: też się zastanawiałam czy oryginał czy zamienniki - ostatecznie kupiłam oryginał. Na razie "jadę" na jednym zapasowym, jak dotąd nie zdarzyło mi się, żeby zabrakło mi zasilania.
ok dzieki. Wogole sie zastanawiam nad kupnem gripa zamiennika + drugi aku ale juz oryginał. Ktos przerabia zestaw grip zamiennik+2 aku canona? Dane/info o stanie aku sa poprawne w menu body?
No jednak po za różnicą w cenie, która jest znaczna. Ale to już było tu omawiane :)
W obudowie BP-511 nie ma fizycznej możliwości umieszczenia ogniw o pojemności 3000 mAh. Więc jeśli ktoś kupuje takie pojemności to z przykrością stwierdzam że pada ofiarą, wcześniej wspomnianego "chińskiego marketingu" o zgrozo dość skutecznego.
Różnica między wszystkimi akku polega jedynie na tym iż nie załapały się po pierwszej selekcji jako 100%. Dlatego to co możemy kupić jako chińskie podróbki to potocznie zwany drugi gatunek, ale nawet jeśli jest 99% tak dobry jak te z pierszego sortu to nie powinniśmu chyba tego aż tak bardzo odczuć.
Oczywiście nigdy nie mamy możliwości dowiedzenia się jak długo taki akumulator leżał bez ładowania. To jest niestety czynnik który decyduje o sprawności.
co prawda nie mam oryginalnego drugiego akku ale menu wygląda normalnie (znaczy pokazuje obie komory i jedną jako pustą-brak danych)
bo mam okazje kupic org tanio ok 200,-, bo nie chce bawic sie w osobne ladowarki do zamiennika no i wogole przerabialem zam. w 20D i do marka nie bede sie juz bawil w nieoryg. Dalem tyle kasy za marka, dam te dwie stowy na aku ;)
Ja miałem gripp Photixx (lekkie niedopasowanie miedzy gripem i body, miejscami prześwit na 0,3 mm -0,4 mm) oraz dwa aku oryginalne.
Wszystko poprawnie wyswietlane w menu, praca porządna - od czasu do czasu blokowało się główne koło zmiany przesłony na body (w trybie priorytetu przesłony) gdy był właczony gripp (po ruszeniu kółka na grippie, zaczynało działać kółko nastawy na body)
Ja uzywam zamiennikow, zamiennik bez ladowarki to koszto okolo 30PLN wiec 10x taniej niz oryginal :roll:
Ktos podawal link to podrobek ktore podaja stan naladowania w body, nie moge teraz znalezc.
Czy dobrze rozumeim? Jeżeli do aparatu wsadze akumulatorek delty czy inny zamiennik to aparat nie bedzie mi pokazywał niektórych danych?
Majac zamiennik beda problem np przy kreceniu filmow. pojawiac sie beda biale paski od czasu do czasu - bolaca sprawa. po za tym orginal ma wiele wieksza zywotnosc!! mysle ze warto kupic orginalny ktory pozyje 2-3 lata i sie nie zużyje niz kupic podrobe ktora padnie po pol roku (z doswiadczenia wiem).
a jednak jak ktos wywala 10 kół na sprzet to czy nie boi sie wkladac no name'a do takiego sprzetu? Ja osobiscie cholernie sie boje.
hmm Zamiennik gripa juz zamowiony, kupilem bg ALPHA. Planowalem kupic dodatkowo org aku canona, ale jednak zastanawiaja mnie aku phottixa.
Wiec tak: Aku canona zostawiam nieuzywany, grip alpha i biore np. takie dwie sztuki aku titan phottixa:
http://www.allegro.pl/item835871017_...ark_ii_7d.html
Oczywiscie z dokupiona osobna ladowarka to tych zamiennikow. Jak to dziala ogolnie? Bo napisales "jak sie odpowiednio zaladuje aku do gripa to w menu widac pojemnosc" - tzn dokladnie o co chodzi? Czasami lapie, czasami nie?
aj ok nie dopatrzylem, ze to zamianka org i zam.
Ktos przerabia takie dwa aku phottixa z gripem alpha? Bo nie wiem czy brac 2 org, czy pobawic sie 2x aku phott.
a to ciekawe bo u mnie jest odwrotnie. po lewej oryginał, a po prawej phottix
@siudym - jak będziesz miał 2 podróby to nie będziesz widział stanu naładowania, będzie cały czas pusta bateria migać. Albo oryginał + podróba i wtedy aparat pokazuje Ci zbiorczy stan naładowania duetu(jeżeli odpowiednio włożysz akku) albo oba oryginały - wtedy będziesz miał wgląd do każdego akku osobno ale jestem prawie przekonany, że ich stan będzie równy, więc to się może przydać jedynie jak włożysz do puchy 2 w różnym stopniu naładowane akku.
no właśnie -jak działa ten system identyfikacji i podawania ilości zdjęć jak miesza się aku-oczywiście chodzi o oryginały-i jak stosuje się w danej chwili oba