nic, i dlatego wszelkie porównania są bez sensu dopóki nie ma ef-s 35 1.8
Wersja do druku
nic, i dlatego wszelkie porównania są bez sensu dopóki nie ma ef-s 35 1.8
gavin - nie ma i nie zanosi się żeby było, bo plotki o nim są już od dwóch lat i nadal nic oficjalnie nie wiadomo...
A to że nie ma takiego obiektywu to błąd Canona i zyskuje tylko na tym konkurencja, bo Canon nie potrafi żadnego dobrego optycznie ekwiwalentu 50mm na cropa zaoferować w rozsądnej cenie, a cała konkurencja taki produkt ma.
I oczywiście nie masz racji, takie porównanie ma jak najbardziej sens, bo amator którego stać na body APS-C i chciałby do tego mieć obiektyw dający mu ogniskową bliską 50mm, może kupić Sony + 35/1.8, może kupić Nikona + 35/1.8, może kupić Panasonica + 20/1.7 i może kupić Samsunga + 30/2, a jeśli chciałby Canona to pozostaje mu do wyboru tylko 35/2 lub 28/1.8. Więc siłą rzeczy trzeba porównywać z tymi obiektywami, bo tylko takie Canon oferuje w cenach do zniesienia dla przeciętnego Kowalskiego.
Więc niestety w przypadku Canona pozostaje wybór spośród tych dwóch obiektywów, obojętnie czego by nie wybrał użytkownik, to zapłaci więcej za gorsze optycznie szkło niż oferuje konkurencja. Ba i to w przypadku Samsunga znacznie więcej!
A Twój wyimaginowany EF-S 35/1.8 nie został jeszcze nawet zapowiedziany oficjalnie przez Canona. Więc powiedz mi jaki odpowiednik około 50mm może zakupić posiadacz Canona APS-C w cenie do 1000zł, przy tym trzymający optycznie poziom konkurencji...
Morg, gdyby gavin miał cropa i zapragnął do niego stałki, musiałby kupić ef-s 60/2.8 macro, bo wszystkie inne stałki Canon ma zaprojektowane pod FF, a więc nieefektywne na cropie. Na szczęście gavin znalazł rozwiązanie - kupił FF;)
Co do wniosków to ujmijmy to tak; potrzeby ludzi są bardzo różne i jednym Canon wychodzi na przeciw innym nie. Zwyczajnie ci którzy chcieli mieć to o czym piszesz źle wybrali system. Natomiast pisząc wprost z tego porównania wynika, że stare obiektywy są stare i gorsze od nowych :D - nic nowego nawiasem mówiąc 8-).
Najwyraźniej nie widzą póki co takiej potrzeby.
Nieźle, a jeszcze niedawno po tysiaka sprzedawali. Ja czekam po ile będzie 20mm
Jak już pisałem NX 20/2.8 dość mocno aberruje, jednak przy kontrastowych motywach - np. krzaczki na śniegu jest już naprawdę nieprzyjemnie, można zobaczyć na trawach i badylach które znalazły się poza głębią ostrości, a to tylko plik zmniejszony do 6mpx, na 14mpx wygląda to jeszcze gorzej. To są najgorsze abberacje tym szkłem jakie udało mi się uzyskać, niestety balans bieli skopany.
http://morgoth2003.dl.interia.pl/NX/Nx20aberracje.jpg
Chodź po przymknięciu do choćby do f4 jest już dużo lepiej, więc w krajobrazie w większości przypadków nie powinno być aż tak źle.
Jak widać przy naleśnikach nie można obejść się bez kompromisów, imho ten jest dużo lepszy niż to co pokazał sony z 16mm. Cóż czekam na profil dla tego szkła do ACR...
Na pocieszenie dodam że obiektyw jest ostry od f2.8, a przy f4 jest równie ostry w całym kadrze, brzegi bardzo dobre. A winietowanie jest naprawdę niewielkie, tylko trochę większe niż w 30/2.
Dostępny jest nowy FW do aparatów NX10 i NX100:
http://www.samsung.com/uk/consumer/c...getype=subtype
Test kita 20-50 na optycznych:
http://optyczne.pl/209.1-Test_obiekt...st%C4%99p.html
Daniel, żebym ja musiał takie njiusy wklejać :evil: ;)
http://www.prezenty.samsung.pl/
Polski Sasmung mi podpadł :D
Wiem, że jest na forum przynajmniej kilku użytkowników systemu NX. Szkoda, że niewiele piszecie i pokazujecie na forum, bo system zacny i wart szerszego rozpropagowania.
Z ostatnich zakupów na mieście: 30/2.0 Samsunga za 555 złotych, obok 20/1.7 Panasonica za 1999...
Trochę by to trwało zanim bym to pokazał:
http://www.flickr.com/photos/didmyse...7623212388171/
http://www.flickriver.com/photos/didmyself/tags/NX10
ja mam mini galerię tu http://www.facebook.com/album.php?id...4543&aid=39149
Ale trzeba sie logowac...
no kurna podejrzewam, zaraz cos wymysle
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
1.!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
dobra, wrzuciłem na swoją stronę... http://www.graphia.pl/5,2,36,galeria.html
Patrzac na zdjecia, z nieukrywana przyjemnoscia - musze powiedziec, ze nalezycie do grupy o nazwie - cokolwiek im dacie - i tak ciekawe zdjecia zrobia ;-)
Cieszmy sie z rozwoju bezlustrowcow, coraz bardziej dociera do wiekszej grupy w PL, ze lustro nie jest potrzebne do robienia udanych zdjec i jednoczesnej frajdy, zabawy.
Na zachodzie to juz jakos wczesniej sie "zadomowilo" ;-)
fotografowanie ma dawać radość a czy to będzie "maryśka" czy "dobra książka" ma już mniejsze znaczenie :D
Dzięki za szybki odzew. W najbliższym czasie zamierzam dołączyć, choć na początek pewnie będę testował pośrednio na rodzinie ;)
Właśnie zacząłem zabawę z NXami w ramach pakowania prezentów :)
Wrażenia bardzo pozytywne, zwłaszcza po Sony i Olkach obmacywanych w MM (plastik-fantastik). Bardzo fajny AMOLED praktycznie eliminuje potrzebę uchylnego ekranu.
Oczywiście są też jakieś minusy (np. brak Auto ISO w trybie M), ale o szczegółach napiszę więcej po pierwszym świątecznym plenerze.
Gdyby ktoś chciał po bardzo dobrej cenie kita z OIS oraz mini-kita 20-50, a także lampkę zewnętrzną NG15, to zapraszam. Eliminuje z zestawów wszystko co nie jest naleśnikiem ;)
Dobra wiadomość: NX100 po wgraniu najnowszego firmware produkuje na wysokich ISO całkiem fajnie odszumione JPGi (drobne ziarno, bez "mazi"). Na ISO 6400 nadal niestety są dość wyblakłe, jak ze starego ORWO ;)
Oczywiście, że wrzucę, po świętach. Na razie uczę się tym posługiwać, zwłaszcza RAW Converterem, bo nie mam innego narzędzia pod ręką (są jakieś lepsze, darmowe obsługujące Samsunga?). Co do wyższości APS-C nad m43, to wcale nie jestem przekonany w tym przypadku i nie zamierzam niczego uważać. Gdyby Panasonic 20/1.7 kosztował 500 złotych, to może bym pomyślał o m43.
A' propos udawadniania czegoś innego, to nadal chętnie przyjmę na tydzień lub dwa korpus m43 + Oly 75-300/Panas 100-300.
Miało być "nie zamierzam niczego udawadniać" ;)
MOżesz przerobić SRW na DNG, podejżewam że są darmowe programu obsługujące pliki DNG, ale konwerter Samsunga wcale nie jest zły, trzeba się tylko do niego przyzwyczaić.
Sam tekst tylko jest, to pomyślałem że wrzucę jakieś zdjęcia :)
colors by Daniel*1977, on Flickr
addicted by Daniel*1977, on Flickr
Hearts by Daniel*1977, on Flickr
WANTED by Daniel*1977, on Flickr
wallpaper by Daniel*1977, on Flickr
cold seat by Daniel*1977, on Flickr
survive by Daniel*1977, on Flickr
Dokładnie, kwestia przyzwyczajenia. W zasadzie wszystko już potrafię zrobić ;), ale nie wiem jeszcze gdzie się steruje (jeśli w ogóle) jakimś poziomem odszumiania?
Z czasem znajduję (niestety) coraz więcej różnic pomiędzy NX10 i NX100 (na plus tego ostatniego). Lepsze możliwości konfiguracji AutoISO (górny zakres, wyświetlanie wybranego podczas pomiaru ekspozycji), możliwośc związania pomiaru punktowego z punktem ostrości itd. Być może część tych bolączek ;) usuwa nowszy firmware, jeszcze nie sprawdzałem. Ogólnie jednak NX100 wydaje się bardziej dopracowany.
No ale przewaga APS-C nad m43 jest chyba oczywista?
Na tym rysunku, owszem. APS-C ~= 2 x m43.
W praktyce Samsung używa dość słabej matrycy i chyba niezbyt dopracowanego jeszcze enginu JPG. Na pewno zdecydowanie słabszych niż Canon. Co do m43, to hmmmm. Podstawowe matryce są słabe, jakieś dwie działki straty do przeciętnych APS-C. Matryce używane w GH1 i GH2 są lepsze, praktycznie na poziomie APS-C.
Tak wygląda mój ogląd sytuacji, pewnie nie do końca obiektywny.
Wybrałem Samsunga przede wszystkim dla 30/2.0, reszta (w tym matryca na wysokich ISO) mnie mało interesuje, bo mam do niej Canona. Zresztą jak napisałem już wyżej Samsung zdaje się nieco dopracowywać sposób generowania JPGów w kolejnych korpusach/firmware'ach.
Dodatkowo zachęcił mnie roadmap z 300/4 za 3 lata :lol: Ale w m43 raczej nie spodziewałbym się takiego szkła kiedykolwiek (poniekąd to słuszne podejście i nie zamierzam ich za to ganić ;) ).
a jakie to ma znaczenie. że co? z jednego wychodzą gorsze zdjęcia niż drugiego? i w jaki sposób gorsze? gorzej skadrowane? gorzej naświetlone? co to za różnica?
Niby dlaczego? Jak ktos uzywa ISO do 200 i potrzebuje szczegolow?
Nie pisze o sobie, ale juz 3 osoby takie poznalem. Im nic po NEX, czy Samsungu. Podpinaja Olympus 50mm f/2.
W lutym Panas wypuszcza 25mm f/1.4 w u43 - jakosci odpowiednika 43.
Jak na razie - matryce bez lub z bardzo slabym filtrem AA to jedynie M9, u43 Panasonica (Olympus tylko w E-PL1) oraz ostatnie E-5.
Podpinam rozne manualne szkla dalmierzowe do NEX'a i podpinalem do u43. Matryca NEX ma mocny filtr AA, matryca GH1 i G2 - prawie w ogole.
I co? Ktos mysli, ze NEX da mi wiecej szczegolow? Bo APS-C? Bo wieskza rozdzielczosc? To sie grubo pomyli, ilosc szczegolow np. we wlosach nie jest wieksza. Owszem - wszystko jest WIEKSZE, ale nie ma wiecej szczegolow.
Drugie owszem - w przypadku u43 zrezygnowalem z podpinania szkiel Leici, gdyz cokolwiek co mialo sens dawalo tele. Ja wole raczej szerszy kat. W przypadku NEX mam go wreszcie.
Kupilbym jedno body NX rowniez, ale jak widze RAWy wyprane ze szczegolow jeszcze bardziej niz NEX, to poczekam.
Polecam lekture:
http://www.wrotniak.net/photo/43/sensor-size.html
- zolty 43
- ciemny niebieski APS-C Canon
Obciac APS-C do proporcji 43 i jest ronica? Minimalna. To tylko dla pokazania, ze roznice to sa, ale miedzy kompaktem i u43 oraz APS-C, a nie u43 vs APS-C. Jak ktos woli oczywiscie 3:2 - niech uzywa oczwyiscie APS-C.
Kolejne powtarzane bzdury to roznica 2 EV miedzy u43 a APS-C...
http://www.dxomark.com/index.php/en/...(brand3)/Canon
Ludzie sie podniecaja odszumionym ISO 1600 z NEX, bo nie wiedza, ze ten sam czas naswietlania LUMIX da im na ISO 800 ze wzgledu na zawyzanie ISO przez SONY...
Uzywajac NEX z kitem, z Sigma 8-16mm (bagnet Sony) - musze je PRZYMYKAC zeby miec tak ostre zdjecia tak jak w u43. Bo ostrzejszych i tak nie uzyskam!
Chce miec mniejsza glebie? w U43 mam szkla ze swiatlem f/0.95, f/1.7, w lutym f/1.4. Cholernie ostre. Gdzie ten zysk z APS-C?
Na koniec dodam, ze jedynie GH1 i GH2 uzywaja SZERSZEGO kawalka matrycy w trybie 16:9.
Robi to jakies APS-C?
Ech...
Co do tych 2EV, które tak bolą, to opinia z mojej praktyki. Rezultatów takich jak na ISO3200 z 18MPix (7d/550d) Canona nie udało mi się uzyskać na ISO 800 w G1 czyli 12Mpix... Te pierwsze mam jeszcze, drugie niestety wyrzuciłem, bo były źródłem frustracji.
Co do NX, to dopiero poznaję możliwości, ale nie jest to system, od którego oczekują detali i braku szumu na poziomie pojedynczych pikseli.
Tak jak pisałem już wiele razy, chętnie poświęcę trochę czasu na porównanie APS-C Canona z 300mm z m43 z 300mm, jeśli ktoś ma takie możliwości. Nie po to, żeby udowadniać, że coś jest lepsze lub gorsze. Z czasem pewnie dołączy do tego NX (300/4).
Gdyby w m43 było szkło 20/2 z AF za 500zł to by nikt nie musiał pisać o filtrach AA, bajecznym WB, pięknych jpegach, rozbudowanej funkcjonalnosci itp :)
i crop 50%:
Pierwszy plan niedoświetlony (mój błąd), ostrzone na kartę, ISO 3200 prosto z puszki, włączone odszumianie. Więcej po świętach, bo już zapakowany (NX100).
Lepiej nie będzie na razie (najnowszy firmware). Chyba, że ktoś poświęci więcej niż moje 5 sekund i prawidłowo naświetli ;)
30/2, przymknięte do f/5, ale tylko dlatego, że za statyw robiła ława, na której zwierzątka stały, więc GO była malutka.
Na razie NX10 ma wgrany stareńki firmware (3 wersje wstecz), więc nie chcę uprzedzać faktów. Więcej fotek (także z NX10), po świętach.
Ja uprzedzę mój wrzut (szukam po znajomych modeli w ten sam deseń) i jednocześnie fyi: NX10 zawyża iso bardziej od NX100 :shock:
7D w ogóle nie komentuję ;)
Niedługo będziemy poruszać się w slangu filmowców: na maksymalnym podbiciu zamiast na iso 12800 ;)
Ciekawe czy ktoś z marketingowych jajogłowych potrafi rozwinąć skrót iso....
jajogłowa to jest wikipedia :D http://pl.wikipedia.org/wiki/Czu%C5%...9B%C4%87_filmu
ale widać że konstruktorzy mają gdzieś głębiej coś takiego jak ISO co jest przecież jakąś tam sztywną normą :)
"[...] manufacturers “game the system” by increasing the ISO without the photographer's knowledge" [EN]:
http://www.luminous-landscape.com/es...acturers.shtml
NX11 na dpreview, Daniel kiedy sample? ;)
Wygląda na to, że nx10 jest tak idealny, że można mu co najwyżej ergonomie nieco poprawić. No chyba, że Samsung nas zaskoczy i nx11 zostanie tak naprawdę następcą nx5, a rzeczywisty następca nx10 pojawi się niebawem.;)
Eee to to samo co 10 :)
Z tego co "słyszałem" to coś nowego możemy zobaczyć w pierwszym półroczu, ale sam nie wiem dokładnie co. Na pewno będą obiektywy :)
A nawet szybciej:
P = Premium
ED chyba jak wszędzie
SSA = Super Sonic Actuator
A poza tym nie wygląda na mały. I zabawny podwojny/dodatkowy pierscien MF dla iFn...
Z nowości będzie jeszcze wkrótce (miesiąc?) macro 60/2.8 OIS (ze stabilizacją).
67mm???
Taka srednice ma zoom 18-200 do Sony... Nawet Summilux 25mm 1.4 Leici ma 62mm... Nokton 0.95 Voigtlandera ma 52mm...
Kusiloby mimo tej wielkosci - gdyby szklo wymiatalo osiagami, a Samsung przestal tak mocno odszumiac i odszczegolawiac RAW'y. A najlepiej wywalil\oslabil filtr AA.
Moze sie kiedys stanie, kto wie...
Niom, na rozmiar filtra licytować się nie będę ;) Jeśli porównujemy coś, to z sensem. Będzie (???) 85 mm w m43, to sie zobaczy. 85/1.8 u Canona ma 58mm, 85/1.4 u Sigmy 77mm.
W zasadzie to pokazuję te nowości Samsunga z czystej ciekawości, bo żadnego z tych szkieł nigdy nie kupię. Mam 30/2 i to w zupełności wystarcza. Może za 3 lata jeszcze 300/4 (do tego czasu Samsung ma czas na zrobienie "profi" korpusu), ale za wiele się nie spodziewam, zwłaszcza, że OIS prawie na pewno wpakują, więc wielkością wyjdzie na to samo co u Canona...
Jednakowoż, samsung może mieć pewną poważną zeletę: CENY.
Bo co do tego, że Japonce golą ile wlezie, bez umiaru (obojętnie czy Canon czy Panasonic), to nie mam wątpliwości.
Hmm... Ta ogniskowa jest dosc dluga po przeliczeniu, do tego swiatlo 1.4... Glebia bedzie bardzo mala.
Podpinam CV 75mm f/2.5 do NEX'a i to juz jest dlugo dla mnie.
Ciekawe jak sie uda 60mm Macro.
Z grubsza odpowiednik 135mm. Czyli jeszcze portretówka, choć nie każdy taką lubi. Ciekawe, że odwołują się w tych ogniskowych do tradycji foto, bo przecie pełnej klatki w NX-ie nigdy nie będzie (czego nie można chyba powiedzieć o NEXie) - bagnet za mały.
Zamiast wsadzać stabilizację w macro, mogli wsadzić właśnie w tę 85. Raz, że równie przydatna (jeśli nie bardziej), dwa, że miejsce by się znalazło, trzy, że konkurencja nie ma takiego obiektywu! Ale widać uznali, że iFn wystarczająco wyróżnia tę 85 na tle konkurencji (jestem odmiennego zdania).
Test NX100
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=12037