AF do 5.6 to oficjalne, pewne info? Szkoda, ze nie do F8. :/
Wersja do druku
AF do 5.6 to oficjalne, pewne info? Szkoda, ze nie do F8. :/
A dużo tych szkieł na F8 jest tak w ogóle? Jakaś ultra-wielkie-zoomy?
Nie. Jest 400 5.6 + Exdender 1.4 Canona. Daje bardzo ladny obrazek, czasami sie sprzydaje. Z AF 7D pewnie jeszcze lepiej by chodzilo i bez kombinowania ze stykami.
Ajć, zapomniałem o extenderach. No racja racja...ale to nie jest tak, że niektóre szkła mają ulgę? Mam wrażenie, że czytałem w manualu do jedynki, że kilka konkretnych szkieł działa na wspomaganiu krzyżowym pomimo, że cyferki mówiłyby inaczej. Trzeba by rzucić okiem w instrukcje...
7D w zasadzie też nie da, filmu potrzeba mi do dzieci więc bardziej mi pasi 720p PAL50.
Nie, potrzebuję uniwersalnego narzędzia/kompromisu. Mam dosyć pakowania/pamiętania o kliku ładowarkach, razem z kablami. Na samolot można zabrać tylko 5 kg i tu trzeba umieć liczyć te gramy.
7D/D300s to wypadkowa tych potrzeb zamknięta w jednym urządzeniu/ładowarce/kablu.
W zasadzie HV20 mogę już sprzedać -> 7D ma prawdziwe M podczas filmu!!!
Za 3 lata (obecny laptop ma dopiero 2 lata) kupie EUROCOM@i9w Xeonie i wtedy przeedytuje spokojnie te .moviki w (mam nadzieję) dopracowanym już PremiereElements, na Pro szkoda mi kasy.
Znowu mam wklejać cropy z testowych obrazków? :)
pokaz pokaz, 50D to szumofon niestety
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos50d/page18.asp
Proszę bardzo, wrzuciłem do odpowiedniejszego wątku:
http://canon-board.info/showthread.p...724#post695724
Jak macie inne porównania to chętnie zobaczę.
Chyba mylisz szumy ze szczegółami, ale co tam....
Anyway.
Mi się 7D podoba, przenieśli w końcu ON/OFF w normalne miejsce. Jedyne co mi się nie podoba, to to że z gripem nadal Canon wygląda jak body z gripem, zamiast jak jedynka.
Nikona ma pięknie spasowane gripy.
ja mam gripa w 20D i wcale nie czuje, zeby bylo zle. przede mna lezy za to E-3 z gripem i powiem ci, ze patrzac na to, to nie mozna narzekac :D
Jak dla mnie 7D jest niemalze idealem, tyle tylko, ze mam obawy megapixelowe. Czekam az sie pojawi znacznie wiecej testow na wysokich czulosciach.
jako fotograf przyrody widzac pierwsze specyfikacje 7-demki liczylem na 1.6x i teraz smialo moge powiedziec , ze jesli nie bedzie wpadki z matryca (jakosc,szumy) to bedzie puszka idealna (jak na teraz)
ja mam takie pytanie do osob znajacych sie w temacie, otoz jesli mRAW i sRAW sa to funkcje programowe to dlaczego sa to zawsze wartosci 2 i 4 razy mniejsze od wyjsciowego?
dlaczego nie robia RAW przy matrycy 18 Mpix np 12 Mpix?
druga sprawa, jesli te mniejsze RAWY sa programowo juz ruszane to juz to nie sa prawidziwe RAWy (jak Wy to nazywacia smiesznie "nagatywy cyfrowe") wiec jaki jest sens ich uzywania?
Moim zdaniem sens używania RAWów jest niezmienny i zawsze ten sam - nadwyżka informacji, którą można pożytecznie przetworzyć
A co to za pytanie w tym wątku? Nie zauważyłeś jeszcze, że w 7D właśnie tak NIE jest zrobione? mRAW ma 10 mpix co nie jest 1/2 18 mpix.
Sens używania jest taki, że o ile ginie część informacji związana z rozdzielczością, to ciągle pozostaje informacja o zakresie tonalnym/barwowym. Znacznie więcej uzyskasz rozjaśniając/ściemniając RAWa niż jpg'a który ma ucięte sporo informacji.
Co jak co to 40d to nie miał (ma) wszystkiego co było trzeba - najgorsze co ma to wyświetlacz :) a i "spawarka" zbędna. 50d zyskało wyświetlacz i filmy no ale "zyskało" też więcej pikseli. Teraz 7d ... "wypasiony" crop, który faktycznie wpisywałby się chyba w linię xxd. Mnie tam megapiksele nie rajcują, wolałbym za rozsądna kasę mniej pikseli ale np. z lepszym wysokim ISO.Cytat:
bosz... jakie biadolenie i zal...
jak wyszedl 50D to bylo bluzganie, ze na * komu tyle megapikseli, 40D mial wszystko co bylo trzeba. teraz wychodzi 7D i zaczyna sie puszczanie bakow, ze 50D juz mial wszystko...
Poza tym zapowiedź zapowiedzią ... ale czy to da się kupić ;)? Czy będzie tak jak ze złotym Graalem .... kazdy słyszał ale kto go widział ;).
Rawy na IR,
iso100 - 25 MB
iso12800 -> 34 MB
sandisk UDMA 45
Niestety jak czytam te wypowiedzi śmiać mi się chce i płakać jednocześnie,żaden fachowiec z CB nie miał w ręku tej puszki a już niektórzy ją przetestowali ,bo szumy, bo matryca,bo to bo tamto!Czy zawsze tak musi być z nowościami -narzekanie i narzekanie!Nie wiem tylko dlaczego nasi fachowcy od testów nie są jeszcze inżynierami w Canonie!Nie wiem też dlaczego puszki i szkła Canona są najczęściej używane przez zawodowców,może dlatego że są takie kiepskie, a może dlatego że (jak wielu pisze) to zasługa marketingu!
Nie wiem, czy ktoś już to pisał, ale wygląda na to że 7D będzie napędzany LP-E6.
Ot taki plus noszenia jednej ładowarki dla tych co mają już 5dmk2 (a ja się dołączam do grupy oczekujących na dostępność 7D w sklepach :)
Pucha jak dla mnie, prawie idealna, ciekawe tylko czy AF będzie tak samo denny / czyt. wolny / jak w 50D ?
wszystko zalezy od tego do czego porownujesz, w porownaniu z 1D to xxD jest slabiutkie, obiektyw chodzi tak samo szybko ale wszystkie czasy sa dluzsze zdecydowanie, nie tylko chodzi o shutter lag ale takze o czas reakcji obiektywu po wcisnieciu spustu i czas potwierdzenia ostrosci
hmm nie moge sie doczytac - czy jest juz znana realna cena w EUR? Gdzies czytalem 1699 ojro - czyli nie ma co liczyc na cene nizej jak 6999,- w PL ?
Poza tym zapowiedź zapowiedzią ... ale czy to da się kupić ;)? Czy będzie tak jak ze złotym Graalem .... kazdy słyszał ale kto go widział ;).[/QUOTE]
Nie bardzo rozumiem co ma Pan na myśli. czy chodzi o brak dostępności za 2100 złoty?
kurde dlaczego w co n-tym poście pojawia się zachwyt nad sterowaniem lampami z puchy - skoro tego nie dali? No nie wiem chyba, że nie umiem czytać ale nigdzie w wyróżnianych nowościach ani w specyfikacji tego nie ma.
Poza tym wg. mnie jest to super pucha crop - poza jednym - zkisili to co (dla mnie) oprócz fps było lepszego niż w FF - rozstaw punktów AF :-P
Ale 8fps, jeszcze czulszy AF przy 2.8 (podwójnie - dobrze zrozumiałem?;->):-D, ciekawy właśnie w sporcie jest ten system expand AF - mniejsza szansa, że obiekt wyleci za obszar servo, siatka w wizjerze też fajna rzecz. Dla mnie LP-E6 to też dobra sprawa, ale niech wypuszczą też ładowarkę na 2sloty - wtedy zostawię sobie w końcu 4ładujące się baterię na raz na noc:-P
No dobra, powrót do rzeczywistości, najpierw kupuje auto, cena tego cuda spada na sensowny poziom i wtedy możemy pomyśleć o wymianie 40-stki :-P
:shock:
http://www.dpreview.com/previews/canoneos7d/page3.asp
Cytat:
New Flash and Wireless Flash Control. The 7D is the first Canon EOS to come with an Integrated Speedlite Transmitter. The system allows to control up to three groups of four flashes each. With 15mm the built-in flash features wider flash coverage than previous models. Its guide number is 12/39 (ISO 100, in
Ciekawe zjawisko tu zachodzi. Gdyby na tym aparacie był napis 60D to by był zachwyt że uszczelniony, że AF, że seria itd itp. Producent nakleił napis 7D i jest tragedia, mała klatka i nie wiadomo co jeszcze, a to ciągle ta sama puszka. Dobry materiał dla początkującego psychiatry na doktorat :D
I ci wszyscy lamentujący już biegli do sklepu po ten nowy FF ??
Ku mej satysfakcji płacze obrońców praw fizyki jakieś stłumione i mało elokwentne z okazji pojawienia się 7D.
A już przy 12mpix optyka się nie miała nie wyrabiać, szumy były okrutne, bo praw fizyki się nie da ominąć....koniec świata był blisko. Podpięcie kita do 18 mpix powinno spowodować jakieś załamanie czasoprzestrzeni czy coś w tym rodzaju.
A tu 18 Mpix na kropie, i jakoś tak jakby nieźle zdjęcia wychodzą, jakby lepiej niż drzewiej bywało. A dla niektórych fizyków od siedmiu boleści to już było za wiele nawet na FF .
W górę serca - będzie coraz gęściej. :lol:
A mnie pewnie zaraz spaluja, ale tak naprawde, to mnie nie podnieca juz jakos FF i bedac teraz chwilowo bez sprzetu zastanawiam sie na ta puszka, poczekam tylko jeszcze na prawdziwe testy i do tego dokupic 10-22, 24-105 plus stalki i jestem naprawde zadowolony ze sprzetu bez pelnej klatki
Ale NEC (Nikon Electronic Company ;)) przez lata przekonywał, że się nie da by DX gloryfikować na maxa co udało im się to rewelacyjnie.
Ludzie już w Kredzie czy Jurze dostali REWELACYJNIE korpusy typu D200 czy D300 czy rewelacyjne budżetówki typu 18-135 czy 16-85VR a dzięki nim my teraz mamy swoje 7D - takie prawdziwe 30D oraz odpowiednie srebrzanki.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dokładnie, nie ma się czego wstydzić.
No ja bym uważał, szczególnie właśnie przy UWA, jak szkiełka mają być tylko średnio ostre w centrum i rzygać CA w rogach (znak firmowy Canona 10-22) to imho warto rzucić okiem na blekotę z Korei - Samyang 14mm/2.8 albo najtańszy 10-22 odpowiednik na rynku.
24-105 na f/5.6 miażdży, ale limit dyfrakcji 7D domi (Sony boyfriend) wyliczył na f/6.3 - powyżej ostrość nie ma prawa rosnąć tylko GO.
Jedna rzecz zdecydowanie im nie wyszla w 7D - kołko nastaw.
Kto to wymyslil ze biale litery na szarym tle wygladaja lepiej i sa bardziej czytelne niz na czarnym ???
Ale za to wlacznik aparatu w normalnym miejscu. Moze moda z 7D przejdzie na inne modele i w koncu przestanie sie przelaczac aparat od paska u spodni.