a co polecilibyście z oferty LG ?
Wersja do druku
a co polecilibyście z oferty LG ?
nic, bo...? jakieś rzeczowe podparcie tej skromnej wypowiedzi ?
hm, taki np LG W2600HP-BF wygląda calkiem obiecująco...
Matryca S-IPS jest chyba lepsza np. do zdjęć niż TN, wyświetla 16,7 mln kolorów, rozdzielczość też wysoka 1920x1200 (ja pracuje w 1600x1200 na 21 cali CRT). No i ciekawa cena np na pixmanii ok 2,5 tys.
1. Tanie wyświetlacze S-IPS popełniane przez LG-Philips, i do tego nieskorygowane są niewiele warte. Co więcej mają bardzo poważne wady. Jedyny znany mi sensowny monitor z takim wyświetlaczem w rozmiarze 26" to Nec 2690WUXi. Dobre S-IPS to Hitachi, ale nie ma 26" i są tak drogie, że 21" kosztuje wiecej niż cały ten monitor.
2. Argument o 16,7 mln kolorów jest bez sensu.
3. Rozdzielczość jest typowa dla 26-tek.
4. Tanie i dobre to mit.
co zatem proponujesz do max 4 tys zl ?
Zawodowo, amatorsko....amator nie może obrabiać zdjęć profesjonalnie;)?
Focę imprezy, czasem jakieś śluby czy business party, wszystko w RAW,
potem obróbka w ACR/Photoshop. Wielokrotnie zdjęć jest sporo, kilkaset.
Teraz pracuje na DELLu P1130 na kineskopie SonyTrinitron 21" i raczej
nie chciałbym schodzić na coś mniejszego. Ten CRT jest całkiem spoko, tyle, że waży 30kg i podczas ostatniej przeprowadzki (a miewam je często i waga tego monitora to dla mnie jego największa wada) miał spotkanie z chodnikiem. Kineskop cały, ale obudowa popękała tu i tam. Monitor zarobił już na siebie kilkakrotnie, więc myślę o przesiadce na jakiś LCD.
Gram bardzo rzadko, może raz do roku, więc ten wątek nie wchodzi w rachubę. Może jakiś film od czasu do czasu, ale filmy oglądam raczej na laptopie leżąc na wyrku.
Więc monitor raczej do pracy z fotkami.
Proponuję odrobinę zwiększyć budżet na Eizo CG19.
a co powiesz o Iiyama ProLite H511S ?
powiem, że powinieneś poczytać uważniej ten wątek i go bezsensownie nie zapętlać - dobre monitory do grafiki robią Nec, Eizo i Quato. Tu masz listę wszystkich sensownych:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=32374
ok, poczytałem i już przestawiłem się na właściwą "religię" ;)
Tom - jesteś super gościem, że chce Ci się to wszystko pisać.
Dzięki, jednak będzie coś z menu Eizo. Na nic innego nie patrzę.
Poza tym oszczędności lubią się mścić, a mnie na to nie stać.
do 4tyś ten powinien być ok chyba też Eizo FlexScan S2431W, ale to chyba bardziej amatorsko. cena jego spadła poniżej 4tyś.
mam pytanko: ja na oku mam ten: Eizo FlexScan S2231W - ile dodatkowo muszę wydać na jego kalibrację? chyba nie muszę kupować kalibratora za kilkaset złotych, mogę to komuś zlecić?
Wszystkie monitory z ofery Eizo z końcówkami 21, 31 i 32 to monitory domowo-uniwersalne. Monitory amatorskie do zastosowań z grafiką mają końcówki 10, 11, a niektóre początek SX. Monitory graficzne dobrej klasy, mają 9 w środku trzycyfrowego symbolu, a najlepsze początek CE i CG.
Można zlecić, choć znacznie wygodniej posiadać własny przyrząd. Koszt w firmach świadczących taką usługę od 100 do 350 zł zależnie od zaawansowania i dokładności.
dzięki Tom
najtańszy na ALLE, http://www.allegro.pl/item327093967_...awa_sklep.html
a jak bardzo źle są ustawione monitory Eizo z paczki? no mój budżet nie zakłada wydatków, a drugi monitor benq 19" 91gp(mistrzostwo świata toto nie jest ale od TN lepszy) zosatwić i na 2 szkła pracować...
Monitory, nawet dobre, nie są kalibrowane do konkretnych warunków. Domowe dodatkowo świecą przypadkowo. Użytkowanie w takim stanie do fotografii to niezbyt szczęśliwy pomysł.
Kalibratory Spyder to ostatnie padło, obok Huey. Wersja Express jest najgorszą z możliwych. Profiler dołączony w komplecie nie pozwala nawet na regulację monitora, zdejmuje tylko profil z tego co jest. To tak jakby prędkość samochodu ograniczałby Pan stale zaciągniętym hamulcem ręcznym, zamiast zdjąć nogę z gazu.
dzięki po raz kolejny!!
czyli raczej coś w podobnej cenie szukać ... trudno, trzeb zainwestować będzie.
http://www.allegro.pl/item330489005_...lcd_i_crt.html
Po pierwsze należy zastanowić się do jakiego monitora to ma służyć i czy tylko do monitora. Są rozwiązania łatwiejsze i trudniejsze w użyciu, lub mające jakieś ukryte zalety. Szczególnie w przypadku bardziej ambitnych monitorów (Eizo, Nec, Quato), które mogą być sterowane z komputera.
Po drugie kalibrator z aukcji pomimo swoich, zalet wcale nie jest "to obecnie najlepsze narzędzie do kalibracji oferowane na naszym rynku". Nie lubię naciągaczy wciskających ludziom ciemnotę. Powinno się dobrać konkretne rozwiązanie do konkretnych potrzeb. Nawet, jeśli niekoniecznie da się to sprzedać.
ok, czyli co byś zaproponował do tego EIZO 22" jakie rozwiązanie? sam np kalibrujesz? fakt faktem jesli już wydaje kupe kasy (jak dla mnie w dniu dzisiejszym, po zakupach w stopce) to chciałbym je wydać logicznie, bez głupiego oszczędzania ;)
a czy jakość kabli, połączenia karty graficznej z monitorem ma znaczenie na uzyskiwane rezultaty? w świecie audio jakość kabli bardzo wpływa na reprodukcje dźwięku wiec może jest jakaś analogia?
jeśli tak to czym połączyć kartę grafiki GIGABYTE GeForce 8500GT 256MB z monitorem Eizo L795?
czy w ww monitorze da sie sprawdzić ilość wyświeconych godzin? przewertowałem instrukcję ale nigdzie nie znalazłem na ten temat informacji za pomoc będę bardzo wdzięczny.
Tak, szczególnie przy wyjściu analogowym.
To jest dalekowschodnia, niskobudżetowa karta, więc finezji proszę nie spodziewać. Dobrze będzie, jeśli obraz będzie po prostu akceptowalny. Najlepiej połączyć kablem DVI-D który jest w komplecie z monitorem.
Tak, w menu monitora. Opcja bodajże "Others".
wielkie dzięki Tom01!! idąc dalej za Twoją odpowiedzią jaką kartę byś w takim razie polecił? mam na myśli takie minimum potrzebne do obróbki zdjęć.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
znalazłem w "others/information" ilość 9tys godzin wiec chyba nie tragicznie dużo i kilka lat jeszcze przed nami bo mówiąc szczerze jestem z tego monitora bardzo zadowolony
wiem że padło już pytanie o ten monitorek ale nie doszukałem się odpowiedzi więc prosze jeszcze raz o opinie na temat
S-PVA Lenovo L220x
http://www.swiatobrazu.pl/22_calowy_...od_lenovo.html
szczególnie tom01 jakbyś mógł go ocenić ale pliz nie za krytycznie weź po uwag ę cenę :)
TMAJCHER z opisu tego monitora wynika, że ma sporo bajerów, ale żadnych konkretów.
Jeżeli matryca jest nawet dobra to jeszcze nie świadczy o dobrej jakości obrazu.
Tom01 już niejednokrotnie pisał, że najważniejszy jest procesor, który powinien być min. 10-bit, w tym przypadku producent się tym nie chwali.
Brak też opisu o równomiernym podświetleniu matrycy, tak więc co do jakości można od razu się odnieść "monitor do domowej rozrywki".
Zanim ktoś zacznie zadawać takie pytania niech przeczyta cały ten post.
Zależy (jak zawsze) od progu tolerancji. W większości wypadków wystarczy przypadkowa tajwańska karta. Czasem jednak ważne są niuanse (np fotografia ślubna) i może się okazać że sprzęt nie pokazuje czegoś jak należy. Zdarza się, że obok monitora, karta ma w tym swój niechlubny udział. Wówczas pomaga wymiana na jakąś firmową, np Matrox'a.
To mały przebieg jak na ten monitor. Będzie Panu służył jeszcze z 10-20 lat.
Tom01 jeszcze raz WIELKIE dzięki... nawet nie wiesz jak dokształcił mnie ten wątek
mega kawał dobrej roboty!!!
Witam,
mam nadzieje ze znajdzie sie ktos kto mial podobny problem i udalo mu sie go rozwiazac ... otoz walcze w robocie z nowym monitorem (emachines Gateway E19T5W 19" , problem polega na tym ze niby wykrywa go jako 20" (?!) i za cholere nie moge ustawic rozdzielczosci, obraz jest albo rozciagniety albo powiekszony (proporcje sie zgadzaja ale dojezdzajac do krawedzi kursowerm pulpit przesowa mi sie na "ukryta"czaec obrazu) ... podobno zalecana rozdzielczosc dla tego monitora to 1440x900 ale objawia sie totalnym brakiem czytelnosci ... niestety sterownikow do tego monitora nie znalazlem, na stronie producenta g*** napisali :/ karta graficzna to Asusowy Radek X300 128mb ...
Z gory dzieki za pomoc, juz mnie krew zalewa :/
Pozdrawiam
Może nie bardzo mój wpis pasuje do tego wątku, ale nie chcę niepotrzebnie tworzyć nowego. Wątek moją uwagę przyciągnął przez przewijające się wpisy o monitorze firmy LG - W2600hp-bf. Planuję zakup monitora 24-26 cali i biorę ten model pod uwagę. Po przeczytaniu sporej liczby wpisów na forach i kilkunastu recenzji ustaliłem, że najbardziej przydatny będzie dla mnie monitor 24-26 cali. Podobno ta wielkość jest najbardziej optymalna - i ze względu na ergonomię pracy i wielkość pixeli. Pozostaje tylko wybór konkretnego modelu. Lektura wpisów i recenzji trochę mnie ostudziła. Każdy z omawianych monitorów ma wady utrudniające podjęcie ostatecznej decyzji. Poszukuję dla siebie monitora uniwersalnego do różnorodnych zastosowań - praca biurowa z edytorami tekstu, arkuszami kalkulacyjnymi i bazami danych, obróbka zdjęć (ale niezbyt zaawansowana - amatorska), oglądanie filmów, w tym HD oraz gry. Domyślam się, że łatwiej znaleźć monitor do konkretnego zadania, a taki do wszystkiego, jest tak naprawdę do niczego, ale cóż mi pozostaje. Szczególnie liczę na zdanie forumowego mądrali Toma01. Mam nadzieję, że ma sporą wiedzę również o mało profesjonalnych monitorach. Proszę o ocenę pod moje potrzeby wspomnianego monitora LG i oczywiście innych dostępnych na rynku. Na pewno zainteresowanych taką oceną będzie więcej osób. Proszę też o informację w przypadku LG, czy ocena (wyjątkowo niepochlebna co do zastosowań fotograficznych) oparta jest na znajomości konkretnego egzemplarza, czy wypływa ze znajomości wbudowanego panelu czy też oceny firmy jako takiej.
Witam Pana
Wiedzę mam o promieniu łuku, jakim należy obchodzić monitory tej klasy. Proszę sobie nie robić wielkich nadziei, że powiem coś pochlebnego. Ja jestem rąbnięty na punkcie szanowania swoich oczu i pośrednio jakości obrazu. Taki monitor mie ma nic wspólnego z jakością. Ma czarować ludzi wielką jaskrawością i przewalonym nasyceniem, podbitym jeszcze przez elektroniczne kombinacje w sterowaniu i ew błyszczącą powierzchnią ekranu. Nawet przy zastosowaniach zupełnie przeciętnych, nie wymagających specjalnie jakości, jest męczący, agresywny, przekontrastowany. Jakiekolwiek zmniejszanie świecenia wieczorem to mydło na ekranie, drastyczna utrata postrzeganego kontrastu. Kąty widzenia wołają o pomstę do nieba, przejścia tonalne są w schody, nie istnieje neutralna szarość. Czasem nawet są nieostre, choć to podobno było niemożliwe na LCD.
Monitory lepszych klas, znam dogłębnie. O monitorach klasy masowej, informacje czerpię przez zapoznanie się z losowymi modelami. Staram się obejrzeć jak najwięcej, ale całości oferty z reguły nie mam czasu ani nerwów. Na bazie swojego doświadczenia, twierdzę jednak, że nie ma wielkiej różnicy pomiędzy różnymi modelami takich producentów jak LG. Czasem wystarczy 1 minuta na obejrzenie monitora, żeby wiedzieć co sobą reprezentuje, gdyż z reguły jest to kopia innych, podobnych modeli.
Co to znaczy?
>Tom01
Dziękuję za opinię, chociaż nie posuwa mnie za bardzo do przodu. W takim razie proszę o wskazanie mi 24 calowego monitora, który choćby minimalnie spełniał wymagania, byleby nie kosztował fortuny - spróbuję się do niego przymierzyć. Przypominam: aplikacje biurowe (edytory, arkusze i bazy danych), filmy, w tym HD (w więc HDCP) przygotowanie zdjęć i na koniec gry.
Najtańsza naprawdę przyzwoita uniwersalna 24-ka Eizo S2431W to 4 tys zł. Dobra, z obsługą sygnałów HD, dekoderem HDCP, wejsciem HDMI i elektroniką pozwalającą na manipulację obrazem zarówno do zastosowań ogólnych, amatorskiej grafiki i rozrywki to już wydatek 5,5 tys zł. Tym cudem techniki jest Eizo HD2441W. Jest to jedyny na rynku naprawdę uniwersalny monitor, oferujący komfortowy obraz w aplikacjach biurowych, mocny, agresywny w rozrywce i jednocześnie przyzwoitą reprodukcję. Z tańszych polecam biznesowego Neca 2470WNX za niecałe 2,5 tys zł lub lepszy ale mniejszy uniwersalny 22" Eizo S2231W za podobne pieniądze.
Ze względu na brak wiedzy na temat właściwości kabli połączeniowych karta>monitor CRT proszę o podpowiedź. Jakim kablem (będzie lepiej) połączyć mój zastaw: wymieniam modele choć myślę że ważniejsze są gniazda wejścia/wyjścia
karta HIS radeon 9200 Excalibur wyjścia D-Sub oraz DVI-I <-> Monitor DELL 1626HT wejścia D-Sub oraz BNC ? (jestem przygotowany do ew. zmiany okablowania - na razie monitor podłączony jest standardowo D-Sub)
Pozdrawiam Tomek
Dziękuje Tom01 za odpowiedź.
Wiesz znowu w głowie pojawiło się pytanie. :-D Sam się do siebie śmieje. Kurcze już "myślisz że skończyłeś a jeszcze nie zacząłeś" - taka myśl mi przez głowę przeszła. :-D
Jestem audiofilem również. Więc trochę na temat kabli audio wiem, ale świat przesyłu "0110010100101011101010" tu, trochę się mogę pomylić w mojej ocenie. Ze wględu na fakt że tutaj prawdopodobnie występują bardzo wysokie częstotliwości co za tym idzie "efekt naskórkowy" i zapewne jeszcze wiele innych czynników o których nie mam bladego pojęcia. Więc budowa jak i dodatkowe części (np rdzenie ferrytowe spełniające rolę filtra) mają znaczenie.
UWAGA SEDNO - co przemawia za tym że kabel jest dobry? Jak go ocenić, sklasyfikować? Czym Masz może jakiegoś faworyta? Lub napisz jakie kryteria powinien spełniać dobry kabel. To pomoże mi i myślę że także innym osobom w wyborze.
Potraktuj to na luzie. Nie ma rzeczy idealnych. Wybacz ilość pytań :mrgreen: rozpisałem się.
Jeszcze raz bardzo dziekuje za podpowiedź.
Pozdrawiam wszystkich pstrykających. Tomek
Po przeczytaniu całego wątku pozostało mi tylko jedno pytanie:
S1921
S1931
S1932
S1961
L788
który z w/w wybrać do edycji foto video (bardziej foto)
z góry dzięki
Czy do edycji foto (przede wszystkim) ,a później oglądania filmów ,lepszy s1932 czy może panoramiczny s2231?
Pozdrawiam!
Czy to oznacza, że gamut S1932 również pokrywa to 95% AdobeRGB (taki modny chwyt matketingowy zastosowany również przy okazji S2231) ?
Mam tuner zewnętrzny TV avermedia box 9, który wyświetla w formacie 4:3 łącząc się z monitorem poprzez kabel D-SUB (piszę, bo może istotny szczegół). Czy na Eizo S2231 obraz będzie rozszerzony (rozszerzone twarze etc.), czy też można ustawić monitor tak, aby były czarne paski po bokach ekranu, a obraz TV wyświetlał się w formacie 4:3 ?
?
Pewnie jest tryb sRGB i w tym trybie szerszy gamut jest również "upierdlistwem" (?).
Nie mam co prawda pod ręką, pomiarów kolorantów filtrów tych monitorów, ale postawienie ich obok siebie nie daje żadnych przesłanek do stwierdzenia, jakoby podane procenty były rzeczywiście czymś więcej niż marketingiem. Owszem, jest trochę różnicy, ale nie można jej ująć jako zasadniczej.
A nawiązując do ostatniej debaty kolorymetr vs spektrofotometr - to z czego pochodzą wzmiankowane pomiary? ;)
Tryb sRGB nie zmieni fizycznych właściwości kolorantów monitora, będzie tylko "udawał" sRGB. Natomiast zwiększony dystans kolorymetryczny pomiędzy sąsiednimi tonami może w realiach 8-o bitowej palety skutkować pogorszeniem ciągłości tonalnej obrazu, co podczas obróbki zdjęć niekoniecznie jest mile widzianym zjawiskiem.
Czy starsza karta nVidia GeForce MX4 MX440 da radę do rosdzielczości natywnej s2231 (ma wyjście analogowe).Jaki będzie obraz?
Elektroniczne machinacje nie zmienią fizycznych własności wyświetlacza. A co do sRGB jako takiego, moim zdaniem, nie ma sensu obcinać możliwości monitora, który sam w sobie jest i bez tego ułomny. Sprzęt trzeba ustawić maksymalnie wykorzystując jego dynamikę, gamut i oprofilować.
Znikąd. ;-)
Nie analizowałem nigdy profili ww monitorów inaczej, niż przez ocenę wizualną samego obrazu. Ale gdzieś powinienem je mieć. Będę w serwisie po południu, poszukam i popatrzę.