może będzie jeszcze OT -ale może warto spróbować jakiegoś manuala 28mm-ja mam pentacona i bardzo sobie chwalę-nie ma AF-ale mi niepotrzebny skoro to szkło powyżej chyba 7 metrów juz ostrzy w nieskończoność
Wersja do druku
może będzie jeszcze OT -ale może warto spróbować jakiegoś manuala 28mm-ja mam pentacona i bardzo sobie chwalę-nie ma AF-ale mi niepotrzebny skoro to szkło powyżej chyba 7 metrów juz ostrzy w nieskończoność
Masz na myśli pentacona 29 2.8 ?? - bo przecie to straszne mydło na cyfrze :P
Wie ktos jaka jest roznica (poza cena) miedzy oslona przeciwsloneczna do C28 1.8:
- EW-63 II a zamiennikiem Canon EW-63B (w foto-tip.pl) ?
Z tego co widze na stronie Canona sa dwie osobno 63B i 63II...
Co sie dzieje z dostepnoscia tego obiektywu?
Uhhhh... podzwonie i jesli by mialo byc tak jak mowisz, to padnie jednak na S 30/1.4, bo na wtornym tez nic nie widze.
Pomieszanie z poplątaniem :-) mieszasz dwie różne sprawy:
1/ Jesli chodzi o oryginały to:
EW-63II jest dedykowana do 28/1.8 USM oraz 28-105/3.5-4.5 USM,
EW-63B to osłona do innego obiektywu EF 28-105mm f/4-5.6 USM
czy są zamienne? nie wiem...
2/ Natomiast oryginały vs. zamienniki z foto-tip to inny temat :-)
z tym, że tu jest wszystko jasne - jak zwykle zamienniki są "prawie :-)" tak samo dobre jak oryginał, ale... zawsze jest jakieś "ale" :-) w tym przypadku mogą być kiepsko dopasowane (luźne lub ciasno się montować), albo nie mają od wewnątrz czarnej wyściółki, itp. gorsze wykonanie.
A ja dzisiaj postanowiłem, że kupię, wbiłem na skapiec.pl, drugi sklep z listy miał szkiełko na stanie, zamówiłem, jutro wpadnie do mnie kurier. Zobaczymy, czy nie mam pecha i nie trafiło mi się jakieś mydło (BF/FF najwyżej podreguluję sobie w puszce).
1900pln szkło + 30pln kurier.
Bardzo przyzwoita cena. Zwłaszcza, że używki teraz po tyle chodzą (z tego, co widziałem).
Właśnie sam też się cieszę, ale moja radość jest ograniczona. Co prawda jeszcze nie wiem jak bardzo ograniczona, ale mam tą świadomość, że rok temu $ był po 2.10 i mogłem wtedy zrobić większe zakupy niż tylko jedno szkło. Jestem ciekaw po ile było 28 1.8 wtedy. Ktoś może rzucić jakąś ceną za nówkę? Może są jakieś archiwa cen? (oprócz tych enigmatycznych wykresów bez możliwości cofnięcia się w czasie, na skapiec.pl)
Ja dzis odebralem swoja sztuke... Pierwsze testy... 1.8 jak przypuszczalem, nieco mydlany szczegolnie boki, jednak centrum imho lepsze niz na 50 1.8@1.8 (tej co mam) pod wzgledem ostrosci. Takie pierwsze wrazenie. Od f2 ostrosc odrazu podskakuje w centrum wraz z bokami. To tak na szybko.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
1600-1700 to szklo kosztowalo... w zeszlym roku przed "kryzysem"
w styczniu 09 dałem za nie 1350zł używka 3 letni w stanie idealnym bez skaz ...
W zeszłym roku to szkło tuż przed "kryzysem", tj w miesiącu listopadzie nabyłem za kwotę 1467 zł (po prawie 3 miesięcznym oczekiwaniu). Były jeszcze tańsze oferty tylko z tym, że szkło było praktycznie nie do sprowadzenia przez tych tańszych oferentów. A więc kryzys możemy pisać w " " czy też bez niego - jednak jest faktem, że ceny nieźle poszły w górę :!: Kto się załapał jeszcze w końcówce roku, to miał szczęście :-D
http://www.foto-net.pl/sklep/produkt...moc-Canon.html - tam jest coś takiego jak "historia ceny"
Tez cos na poczatku roku , czy moze przed swietami , 1000 zl uzywka , nowe wtedy okolice 1500 zl , wiec obecna cena nowego 1900 zl to w sumie dobra cena.
Z ta dostepnoscia to tak roznie , wszyscy mowia ze nie ma , itd , zarzekaja sie , a sprawa wyglada jednak inaczej , wiem bo szukalem 35 i 135 , w sumie myslalem ze nie da rady , w ciagu 1 dnia jedno i drugie szklo mialem , bez wysylek sie obylo bo w lodzi znalazlem , ceny najnizsze z mozliwych obecnie , z fakturka , wiec radze podzwonic i popytac sie poprostu ;]
Witam
To ja odzywie dyskusje:):), co proponujecie na 5D? wiem ze na cropa 28 1.8 jest w pytke:)... Piszecie ze na FF tylko 35 2.0 bo ostrzejszy, ale ma problemy z AF i glosny... Cena 35 2.0 jest o polowe tanszy. I moje pytanie czy warto dac 1000zl wiecej za 28 1.8 na FF czy kupic 35 2.0. Ogolnie chcialem kupic 28, ale... teraz mam dylemat:)...
ta dyskusja żyje kilka wątków obok:
http://canon-board.info/showthread.php?t=48664
to znaczy że nie jest to jednak tragicznie kiepskie szkło ? ;) można w ciemno kupic?
nie , jest masakrycznie kiepskie i mozna je kupic
Bo te Lki takie droogie :D
Hmm porobilem troche zdje 24-70l i 28 w kiepskim switele (glownie zarowym) i jakos ta stalka miala problemy z ustawieniem ostrosci podczas gdy Lka radzila sobie dobrze.
Wedlug mnie 28 ma wolnieszy af od Lki i jest mniej celny.
Czy ktos z Was tez to zauwazyl?
No bo to nie eLka, bądź co bądź. Szkło na 100 procent ciachnę sobie jako KIT do 1D, miałem i sprawowało się rewelacyjnie. Na 24L mnie nie stać jednak, czasem trzeba iść na tzw. półśrodki ;)
85mm jest szybkie, ale ja nie zauważyłem aby 28mm było jakieś wolniejsze
Ze względu na specyfikę tego co pstrykamy na 28mm i co np. na 85mm, z jasnym 28mm zawsze będzie gorzej - obiekt na którym ostrzymy będzie po prostu z reguły znacznie mniejszy i "w towarzystwie".
Jakość AF obiektywu nie ma tu wiele do powiedzenia (to tylko bierny element systemu ostrzenia, a akurat rozkazy aparatu 28/1.8 i np. 85/1.8 wykonują z podobną precyzją i szybkością). Ostrość potwierdza aparat i to do niego należy mieć pretensje.
Nie zmienia to oczywiście mojej oceny 28/1.8 w kategorii jakość/cena, jako jednego z najbardziej przedrożonych szkieł Canona.
Moja nie miała problemów z ustawieniem ostrosci, jako takiej, poza jednym ale - schrzanil się mu silnik autofokusa, dwa razy. Szkło ma zbyt wysoka cenę, ale mz nie ma lepszego standardu dla cropa do tej kwoty, No i szerokich dla ff i 1d.
A jak radzi sobie AF w tym szkle w trybie servo np. w przypadku dziecka biegnącego w stronę fotografującego? Najbardziej interesuje mnie w tandemie z 50D, ale dla innych puszek też poproszę o wrażenia.
Na podstawie moich już ponad dwuletnich obserwacji w zasadzie 95% robię ISO800 (@ 2.2) mam bardzo niewiele zdjęć nietrafionych, tam gdzie ciemno to faktycznie trzeba znaleźć mocno kontrastowy punkt, ale tak, żeby zamrugał na czerwono z potwierdzeniem i potem było coś nie tak to nie miałem.
Na moim 30D w trybie servo nie jestem zachwycony efektami - jak są dobre warunki oświetleniowe to z połowa wyjdzie, nie wiem na ile to wina puszki, a na ile obiektywu. Jednak jak dziecko się nie rusza to u mnie żyleta od 2.2, na 2.0 też ok, a ogniskowa na kropie wg mnie świetna do tych celów - polecam :)
Po ostatnich kilku spacerach z zapiętą 50/1.8 i czwórką maluchów w wieku od 2 do 4 lat stwierdzam, że jest za wąsko i za wolno (AF), dlatego szukam jakiegoś jasnego obiektywu. Czy dla takiego tematu jest jakaś jeszcze alternatywa dla 28/1.8 w cenie około 2000? Zależy mi na maksymalnie jasnym szkle ze względu na konieczność utrzymywania krótkich czasów.
35/1.8dx
28 fajna jest,mała,lekka, kontrastowa i plastyczna. taka idealna na ff i cropa gdzie 24L i 35L cenowo poza zasięgiem.Na af nie narzekam,miałem Lke i tak samo potrafiła się zgubić po zmroku.Za to bardziej odpowiada puszka niż szkło.Jako zaleta to ostrzenie 28-ki z bardzo małej odległości,świadomie wykorzystane daje fajne efekty. Zaletą Nikona,która zawsze chciała mnie przeciągnąć na żółtą stronę,to właśnie ta ich tania 35tka.Fajna standardówka za grosze.Ale jeden obiektyw i lepszy af nie przekonały mnie nigdy do przejścia do konkurencji .Ostatecznie polecam 28 1.8 jeśli ktoś ma dobry egzemplarz będzie również zadowolony.
Tylko nie rozczaruj się trochę spadkiem kontrastu na zewnątrz, szczególnie przy dużym otworze, koniecznie zainwestuj w osłonę przeciwsłoneczną jest duuużo lepiej - sprawdzone ;) Przy f bliskiej 2 spodziewaj się też aberracji chromatycznych, ale w programach łatwej to usunięcia na szczęście.
Kiedyś myślałem, że 35 to będzie ideał, ale po tygodniowym teście, szybko się przekonałem, że ogniskowa 28 na kropie jest dużo lepsza do moich potrzeb, w sensie szersza, 35 jest wg mnie za wąski, jednak co by o nim nie mówić to już od 1.4 wymiatał, 24L nigdy nie miałem okazji sprawdzić, jednak boję się, że właśnie on byłby tu najlepszy (boję się tego, że będę potem chciał go kupić :P). Z innej beczki (ale dotyczącej obiektywu) wywoływałem ostatnio większy format (21x15) na matowym papierze (30D 28 1.8 @ 2.2 ISO 800) i powiem tym, którzy głównie trzymają zdjęcia w plikach (sam do nich należę), że czasem warto coś wydrukować :D Jakoś naprawdę świetna. We Wrocławiu polecam sklep na Odrzańskiej.
No tak,ale o ile się nie mylę masz na myśli x1.6 ,jeśli tak to w pełni się zgodzę:) ja mam na ff 50mm niestety tą najtańszą i jest to prawie idealna ogniskowa dla mnie ,to też takie 35mm bedzie strzałem w dziesiątkę.Dlatego póki co chyba nie będe zmieniać 50 1.8->50 1.4 ,tylko poczekam trooochę czasu i odrazu zamienię 28+50mm na 35L . Na cropie 28 to chyba ideał,jeśli chodzi o główną stałke,w tym stosunku ogniskowej,jakości i ceny.Mając takie 28/35 + 85 jestem w stanie zrobić większość zadawalających mnie zdjęć,jeśli tylko zdąże przepiąć obiektyw w pewnych sytuacjach :mrgreen:
Mogę potwierdzić powyższe słowa. Zaczynałem swoją przygodę ze stałkami jak większość - od 50/1.8. Denerwował mnie w niej AF no i była lekko nijaka jak dla mnie - za wąska a z kolei do portretów samej twarzy - za szeroka. Kupiłęm więc Sigmę 30mm i ta ogniskowa do większości zastosowań okazała się idealna. Na 28/1.8 zmieniłem tylko dlatego, że Sigma średnio nadaje się do wykorzystania z FF do którego od czasu do czasu mam dostęp. Canon jakoś specjalnie od niej nie odstaje jakością zdjęć, ale czasem żal światła 1.4 [ używalnego ].. do tego sprawiłem sobie 85/1.8 oraz 24-105 i taki zestaw daje bardzo zadowalające zdjęcia na cropie i wyśmienite na 5d. Tytułowy obiektyw mogę tylko polecić :)
Robię przymiarkę do zakupu tego lensa 28mm 1,8
wypatrzyłem cenę 1749pln z jakimś lekkim rabatem gdy już będę miał zapodam jakieś sample
Naprawdę warto!, Świetny AF i całkiem niezła ostrość (choć zależy od egzemplarza). Ja sprzedałem i nie wiem czy do końca dobrze zrobiłem
http://karolczyk.info/2011/03/12-03-...olnosci-slowa/
3 pierwsze rzędy robione 28mm f1.8 na f1.8, potem 85mm f1.8. Widać w miarę dobrze i zalety i wady tego szkła :)
PS. Trzeba otwierać zdjęcia w nowym oknie klikając na miniaturkę, wtedy powinny być większe 1500x1000px.