Ja chyba nigdy nie miałem. Przyjemność sprawia mi w zasadzie wyłącznie obróbka. Wtedy się przydaje trochę wiedzy
p,paw
Wersja do druku
Żeby stałka za 67k PLN była lepsza od zooma za 10k to już przesada :mrgreen:
Byanowi też się trafił egzemplarz RF200-800 gorszy od RF600/4:
https://www.the-digital-picture.com/...mp=1&APIComp=0
ja już nie patrzę na jego porównania, bo moje doświadczenia są kompletnie inne (np moja Sigma vs 70-200)
A skąd ten wniosek. Akurat matryca w R6 to stary odgrzewany kotlet - jeszcze z czasów kiedy Canon "przejściowe" ISO (160,250,320) realizował cyfrowo a nie przez odpowiednie wysterowanie wzmacniaczy (co objawia się sinusoida w wykresie w tym zakresie). Dodatkowo to matryca single-gain.
p,paw
Idąc tym ciosem to "lepiej" od większości nowoczesnych matryc.
Zasada jest taka, że ostatnie ISO niskiego zakresu będzie zawsze gorsze od pierwszego ISO nowego zakresu niedoświetlone o 1 EV (zakładając, że pomiędzy tymi ISO jest 1 EV odstępu). Taki urok dual-gain. Za to zyskujemy sporo DR w wszystkich ISO wyższego zakresu.
Dla przykładu R5 vs R6 (niebieski/czarny):
Załącznik 15699
Chyba warto przenieść tą dyskusję choćby do wątku o R5, bo straszny spam się zrobił.
p,paw
Załącznik 15761
W koncu go mam ;) jak macie jakieś pytania to dawajcie znać, postaram się odpowiedzieć bo odcinek powinien być juz za tydzień ;)
Może głupie pytanie, ale ciekawi mnie, czy da się nim "pompować", trzymając za osłonę, jak choćby 100-400 mk2? Czy pozostaje jedynie kręcenie pierścieniem ogniskowej?
Kolejna recka PL
https://www.youtube.com/watch?v=MwM6ab1z_zo
Canon natrzaskał 800-ek, prawie jak Sony 50-ek :) W żadnym innym ekosystemie tylu 800 nie ma. Inna sprawa, że nowe R-ki mają lepszą czułość AF, więc szkła z F8 czy F9 im nie straszne.
Które tele zoomy Canon RF mogą korzystać z telekonwertera? Wiem tylko o RF 100-500.
https://www.usa.canon.com/shop/p/ext...Black&type=New
https://www.canon.pl/lenses/rf-200-8...pecifications/
RF 100-400mm F5.6-8 IS USM
RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM
RF 200-800mm F6.3-9 IS USM
Dzięki.
Z TC 1.4x robi się F13 na końcu RF 200-800mm F6.3-9 IS USM - ciemno strasznie :) A te F18 (TC 2x) to już chyba nie do przyjęcia?
Testowałem RF 200-800 z telekonwerterem RF 1.4x i nie narzekałem za bardzo.
No to już coś, 1120 mm na końcu. A ze zdjęć jesteś zadowolony?
Zgadzam się z candar, że Canon przesadził z cenami.
Dzięki, zajrzę! Co do ostrości - jestem teraz na laptopie, trudno mi ocenić ostrość na razie, ale zdjęcia (FLICKR) wyglądają sensownie.
Uzyskanie ogniskowej 800mm przy jasności f/9 w innych systemach wymaga zooma x-600mm i konwertera 1,4x.
Trzeba wydać na zestaw od 10,6k do 11,4k PLN w zależności od systemu. Dostaniemy wtedy 840mm i f/9.
Szkło 200-800 jest świeże i ceny jeszcze nie drgnęły poniżej 10,9k PLN - ten sam poziom cen.
Masz rację, że to nowość i cena jeszcze się nie "ustaliła".
SONY FE 200-600 w promce z TC (do wyboru) były poniżej 8.5k zł,. ale to promka, więc też może nie jest idealne porównanie.
Co by jednak nie mówić, jako użytkownik Sony, zazdroszczę użytkownikom Canonów właśnie tych 800-ek (no tych 2 z 3, bo ta trzecia to co nieco kosztuje). Ten zoom jest doprawdy interesujący, może Tamron czy Sigma podchwycą pomysł.
A użytkownicy Canonów zazdroszczą Ci Sony 200-600 więc jest remis :)
Sony ma najbogatszy wybór obiektywów do bezlusterkowców. Więc powodów do narzekań niema zbyt wielu,.....ale ponarzekać zawsze można ;)
Canon jest jedyną firmą która ma aż trzy 800-ki, poza tym nie wiem czy w ogóle któryś z konkurentów ma 800mm na końcu.
--- Kolejny post ---
Okazuje się, że TC 2x można podpiąć do ulra-budget 800 mm -> Tu jest przykład:
https://www.youtube.com/watch?v=sGYMLG3EiZU
Przed chwilą obejrzałem film, zapamiętałem, że AF i ostrość wypadają świetnie, dobrze współpracuje z TC i osłona jest jak z Chinola :)
Film dobry, nie za długi, nie lubię testów na pół godziny lub więcej, a taki krótki film gdzie są najważniejsze rzeczy chętnie się ogląda. Tak trzymaj!
Szanowni użytkownicy omawianego obiektywu. Noszę się z zakupem tegoż, ale mam małą zagwozdkę. W czym ten obiektyw zabrać w teren? Plecak mam już zapchany, zresztą to nie jest obiektyw na każdą okazję. Szukam etui tubę, z pasem na ramię i przytraczaną do pasa lub plecaka - i średnio cokolwiek pasuje do tego obiektywu, który ma przecież tą niedemontowalną stopkę do statywu. Blisko jest Lowepro Lens Case 13 x 32 cm, ale czy tam ta stopka wejdzie? Możecie coś doradzić?
musisz kupić większy plecak po prostu
albo dedykowany pokrowieć na lens, ale to jest sporo babrania się
każdy ma swoją filozofię, ja pakuję szkła do plecaka opatulone w folie bąbelkowe i jest ok
Do tych z Was którzy rozważali to szkło vs RF 100-500 + TC - który zestaw wybraliście i dlaczego?
Tak - wiem, że 100-500+TC da tylko 700mm, a nie 800, ale to jednak L-ka i podobno według różnych testów nadal AF i jakość obrazu jest minimalnie lepsza od 200-800.
Niestety okazało się że brakuje mi dodatkowych mm na długim końcu i 600mm z Sigmy które mam teraz jest niewystarczające.
Zestaw miałby być podpięty do R6, jeśli ma to jakieś znaczenie.
Wez 200-800, bedzie dalej i jasniej.
R6 ma te wade ze jesli obiekt nie wypelnia kadru to mozliwosci cropowania sa niewielkie.
Druga lekcja z 2.5 roku R6 z ta Sigma to taka, ze jesli 600 na FF nie wystarcza, to raczej trzeba zmienic podejscie niz szukac dluzej i dalej. Przynajmniej w zwierzu. Bo w astro typu ksiezyc czy jowisz to szedlbym w cropa i 800 plus tc bez zastanawiania. Zwroc uwage ze 800 da Ci wieksze zblizenie, ale szukanie obiektu w kadrze na tej ogniskowej to wyzwanie.
dla przypomnienia: po podpięciu konwertera x1,4 do 100-500 mamy dzięki technice Canona nie 140-700 a 420-700, i jest to duży problem bez posiadania drugiej puszki z drugim szkłem obejmującym ogniskowe 100-420, nie potrafię doradzić co wybrać
Dlatego że nie da się cofnąć wewnętrznie obiektywu, bo konwerter optyką wchodzi do środka? Wydawało mi się że na YT wspominano że ogniskowa to 300mm, ale z drugiej strony jak podpinam konwerter to zależy mi na długim końcu, a nie krótkim. Raczej rzadko przy fotografowaniu ptaków czy zwierząt, zdarza się potrzebować ogniskowych w tym przedziale... Na razie się skłaniam raczej ku kombinacji 100-500 + TC.
nie po to się podpina tc żeby się martwić o krótki koniec ;)
Technika Canona sprawia, że ten obiektyw z TC może się nie zmieścić w plecaku, bądź w torbie, mając ryj wysunięty na 300 mm, a zdejmowanie TC w warunkach pogodowych temu niesprzyjających, kiedy szybko trzeba zabezpieczyć sprzęt, to średni pomysł. No i nawet, gdy się zmieści w plecaku, to nieustannie wysunięty tubus jest bardziej narażony na potencjalne uszkodzenia.
Hmmm, może nie mam za dużo doświadczenia z TC, ale zdjęcie go i zabezpieczenie deklami, to jakieś 10-15 sekund, nie wiem co to za kataklizm by miał być żeby nie można było tego zrobić chowając sprzęt do plecaka...
Kluczowe słowa: nie wiem :mrgreen: A mi się parę razy takie sytuacje trafiły, że musiałem gwałtownie chować sprzęt, ale nie musiałem się pieprzyć z odpinaniem TC, bo i 2 sekundy to by było za długo, jak masz oberwanie chmury, burzę piaskową, albo tak silną wichurę z kurzem, że odpięcie obiektywu od korpusu grozi natychmiastowym zasyfieniem jednego i drugiego, a nie przestaje wiać przez dwa dni, więc się idzie w teren ze złożonym zestawem, i z takim się wraca na kwaterę, a nie odwala żonglerki przy takim wietrze, że dwukilogramowy obiektyw sam chce fruwać.
Tu pisałem kilka słów na temat: https://www.canon-board.info/threads...=1#post1465739
Chciałem zrobić ładne zbliżenie sztormowej fali, ale stchórzyłem. :oops:
Ale jak ktoś lubi na ostro...
No ale ja zwykły amator jestem, a jak ktoś robi zdjęcia w takich warunkach to i tak raczej używa puszek typu 1D i nie używa chyba szkieł z wysuwanym tubusem...
Niestety w moich rejonach nie ma ani burz piaskowych, ani nagłych oberwań chmury, więc spokojnie zdążę odpiąć TC i spakować całość do plecaka :)
Myślę, że problem jest nie w przechowaniu zestawu korpus + extender + RF100-500 wysunięte na 300 mm bo to mieści sie w każdym plecaku, który pomieści samo RF100-500. U nie spokojnie wchodzi to do MiniTrekkera. Gorzej w ryzykiem uszkodzenia wysuniętego tubusa - tu widzę problem i dlatego raczej odpinałbym extender po zdemontowaniu szkła z korpusu, tak aby zsunąć go do minimum.
Bardzo często okazuje się, że komuś przeszkadza coś, czego nawet nie podejrzewał, że mu będzie przeszkadzało.
Z szacunkiem, ale wydaje mi się że próbujemy stworzyć problem gdzie go nie ma :)
Mało kto raczej chodzi z podpiętym TC cały czas, bo wtedy kupuje się coś dłuższego.
Masz obiekty w oddali - podpinasz TC, robisz zdjęcia, odpinasz TC.
Przejrzałem wiele filmów na YT odnośnie porównania 100-500+TC vs 200-800 i nikt, absolutnie nikt, nie podniósł problemu że "niebezpiecznie się wkłada pierwszy zestaw do plecaka, bo się może uszkodzić".
A nie licząc jakichś specyficznych przypadków (łażenie po górach, gdzie pogoda się może szybko zmienić), naprawdę nie wydaje mi się żebyśmy w Polsce mieli takie anomalie pogodowe, które uniemożliwią poświęcenie 10 sekund na odpięcie i schowanie TC...