-
Odp: "pożegnanie z Canonem" coś dużo tego ostatnio
Cytat:
Zamieszczone przez
don
Ja tez chetnie poczytam:)
Osz kurczę nie wiedziałem, że będzie takie zainteresowanie. Zaczynam mieć tremę :mrgreen:
-
Ja moge poczytac do poduszki, na razie nie jestem przekonany do Sony, z brakiem 1-2 szkiel w RF jakoś sobie radzę.
-
Nikt nikogo przeciez nie zmusza do niczego,ale jakies porownania i opinie uzytkownikow na pewno poszerza horyzonty,a reszta ma swoją głowę i sama moze podejmować decyzje i tyle..
-
ja również nie ma zamiaru zmieniać systemu, kiedyś dość dawno temu kupilem 6D i przestałem gonić króliczka bo ten korpus wystarczał do zdjęć jakie robię, mój aktualny korpus swoimi możliwościami znacząco przekracza moje potrzeby więc nie mam żadnego parcia na zmiany - ale to nie będzie mi przeszkadzać w czytaniu porównań bo WinSho raczej nie ma zapędów ewangelizacyjnych i nie będzie wieszczył końca świata canona.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
WinSho raczej nie ma zapędów ewangelizacyjnych i nie będzie wieszczył końca świata canona.
Żebyś się nie zdziwił :mrgreen: Bartek liczy na zbudowanie sobie systemu, podczas gdy ja planuję wyłącznie zespawanie korpusu z jednym obiektywem. Cały czas się jeszcze zastanawiam, czy warto podpiąć klemę do R7 :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Żebyś się nie zdziwił :mrgreen: Bartek liczy na zbudowanie sobie systemu, podczas gdy ja planuję wyłącznie zespawanie korpusu z jednym obiektywem. Cały czas się jeszcze zastanawiam, czy warto podpiąć klemę do R7 :mrgreen:
No to tylko Ty chyba musisz wszystkie plusy i minusy po swojemu rozważyć, nikt inny nie rozkmini.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
No to tylko Ty chyba musisz wszystkie plusy i minusy po swojemu rozważyć, nikt inny nie rozkmini.
Ano właśnie :evil: Jak na razie daleko mi do euforii z tytułu nowego nabytku, który zresztą zwróciłem w ramach rękojmi, i czekam na naprawiony, lub na lepszy egzemplarz.
O ile w przypadku 7D II jestem święcie przekonany, że mogę na niego liczyć w każdej sytuacji, i tylko zbiegiem okoliczności może coś nie wyjść, a bardzo dużo zależy ode mnie, a nie od aparatu, to w przypadku R7 zdanie się na jego automatyczne funkcje AF jest takim totolotkiem, że w w wielu sytuacjach w ogóle nie wiem, czego się spodziewać, ale w pewnych konkretnych okolicznościach już wiem, że da ciała, co z 7D II by nie miało miejsca.
-
I pożegnania się kończą gdy wpada dobry rabat....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
I pożegnania się kończą gdy wpada dobry rabat....
Skąd taka refleksja, że się kończą? Moje cały czas trwa i ma się całkiem do dobrze ale cena R6 kusi:mrgreen:
-
Mnie wcale nie musi. Obiektywy EF jakie posiadam działają dobrze jako kundle przypięte do Sony więc żadnej motywacji nie mam by coś nowego kupić od Canona.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Skąd taka refleksja, że się kończą? Moje cały czas trwa i ma się całkiem do dobrze ale cena R6 kusi:mrgreen:
90% narzekania na Canona to cena...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
90% narzekania na Canona to cena, jeżeli kwestia dotyczy ceny, a jeżeli dotyczy czegoś innego, to proporcje mogą być inne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Nie do końca się zgodzę bo cena to nie wszystko ale fakt jest taki, że w Canonie brakuje przede wszystkim tańszych ale jasnych i porządnych obiektywów, nie każdy potrzebuje światło f/1.2 no i z drugiej strony nie każdy akceptuje obiektywy typu STM f/1.8 czy 2.0 w przypadku RF85. Z zoomami jest jeszcze gorzej ale cóż każdy wybiera co mu pasuje i jeśli przedkłada się wygodę i prostotę obsługi nad np. lepszy wybór szkieł to spoko. Bierze się takiego R6, szczególnie w obecnej cenie (6500zł) i jest się szczęśliwym posiadaczem świetnego body.
-
nie ma systemów idealnych nasza ulubiona firma ma sporo więcej za uszami niż tyko cenę produktów jest sporo tych śmiesznych (np. implementacja hires wR5) ale niestety również mniejszych i wiekszych tematów, ale czy u konkurencji jest tak różowo, czy ta trawa jest naprawdę bardziej zielona u sąsiada - jak się posumuje plusy dodatnie i plusy ujemne - wątpię.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
widzę że moderacja działa jak burza usuwając mojego bardzo delikatnego posta, ale zostawia wypociny kolegi z forum jak zwykle zostały.
Spoko, wczoraj usunięto mój komentarz odnośnie promocji, a resztę zostawiono mimo, iż każdy z tym postów nie był na temat i co? I nic się nie dzieje i życie to czy się dalej...moderacja sobie sama wybiera co jest na temat a co nie. Na temat Canona można napisać w każdym temacie ale już o Sony to nie bo niema temat. Chore zasady tutaj panują momentami. Dobrej nocy.
-
No pewnie, we wszystkich watkach można pisać na wszystkie tematy. Hulaj dusza, piekła nie ma. Po co w ogóle wątki mają tematy???
Jesteśmy zdecydowanie mniej rygorystyczni niż dawniej, ale są jednak granice.
Wątek o korpusie Canona, a ty piszesz o promocji na obiektywy Sony. Co ma piernik do wiatraka?
Nie ma na tym forum wątków o Sony? Naprawdę?
Proszę nie polemizować z moderacją w sprawach zakresu ich kompetencji. Pretensje można kierować na PW do danego moderatora, a potem do właściciela forum.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
No pewnie, we wszystkich watkach można pisać na wszystkie tematy. Hulaj dusza, piekła nie ma. Po co w ogóle wątki mają tematy???
Jesteśmy zdecydowanie mniej rygorystyczni niż dawniej, ale są jednak granice.
Wątek o korpusie Canona, a ty piszesz o promocji na obiektywy Sony. Co ma piernik do wiatraka?
Nie ma na tym forum wątków o Sony? Naprawdę?
Proszę nie polemizować z moderacją w sprawach zakresu ich kompetencji. Pretensje można kierować na PW do danego moderatora, a potem do właściciela forum.
Napisałem co myślę aby wszyscy mogli przeczytać a nie jakieś prywatne wiadomości to po pierwsze. Po drugie jakoś dziwnym trafem mój komentarz usunąłeś a inne również nie związane z tematem pozostawiłeś o to tylko mam pretensje. Równie dobrze mogę zapytać co ma promocja cyfrowych na obiektyw Canon RF jakikolwiek do tematu o R6? Sam sobie odpowiedz a w razie potrzeby usuń mój komentarz, nie będę polemizować.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Napisałem co myślę aby wszyscy mogli przeczytać a nie jakieś prywatne wiadomości to po pierwsze. Po drugie jakoś dziwnym trafem mój komentarz usunąłeś a inne również nie związane z tematem pozostawiłeś o to tylko mam pretensje. Równie dobrze mogę zapytać co ma promocja cyfrowych na obiektyw Canon RF jakikolwiek do tematu o R6? Sam sobie odpowiedz a w razie potrzeby usuń mój komentarz, nie będę polemizować.
Ja odpowiem tutaj, wszystkim. To forum Canona. Watek o korpusie Canona jest przeznaczony głównie dla nich. Dla tych co go mają albo tych co go chcą kupić. Poinformowanie tych ludzi, że jest promocja na obiektyw do tego body nie jest niczym specjalnie dziwnym. W wątkach sprzętowych często pojawiają sie sprawy cen, obniżek itp.
Tylko co do tego ma informacja, że obiektyw Sony jest tani? To sie pomału zaczyna robić forum reklamujące Sony. Rozumiem, że część z reklamujących miała kiedyś Canony, ma teraz Sony, jest zadowolona i chce sie przysłużyć innym kolegom pisząc jakie to Sony fajne i tanie. W momencie gdy to się dzieje w każdym wątku to jest już przesada i to znaczna. To będzie uważane za trolowanie i karane. Osoby, które mają zamiar zajmować sie jedynie Sony faktycznie by lepiej sobie dały odpoczynek od forum. Same, zamiast czekac na kartki czy bany.
-
Ale jesteśmy w Hyde Parku, a tu podobno można, no chyba że policja się zainteresuje. Taki ładny post miałem o madkach i bombelkach... Starałem się, kolorowałem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Nie do końca się zgodzę bo cena to nie wszystko ale fakt jest taki, że w Canonie brakuje przede wszystkim tańszych ale jasnych i porządnych obiektywów, nie każdy potrzebuje światło f/1.2 no i z drugiej strony nie każdy akceptuje obiektywy typu STM f/1.8 czy 2.0 w przypadku RF85. Z zoomami jest jeszcze gorzej ale cóż każdy wybiera co mu pasuje i jeśli przedkłada się wygodę i prostotę obsługi nad np. lepszy wybór szkieł to spoko. Bierze się takiego R6, szczególnie w obecnej cenie (6500zł) i jest się szczęśliwym posiadaczem świetnego body.
Naprawdę jesteś przekonany, że wszyscy, którzy kupili R6 w tej cenie (niektórzy nawet 2)nie mają orientacji co do szkieł pod bagnet?
-
No tak, z Canonem to się można publicznie pożegnać, ale już przywitać się z czymś innym nie można :mrgreen:
-
Panowie ja się żegnam z forum, nie będziecie pewnie płakać ale jeśli ktoś ma ochotę i chce o coś dopytać to macie info w stopce gdzie mnie znaleźć. Trzymajcie się tu grzecznie i pozdrawiam wszystkich ciepło.
-
Jezu co za dziecinada. Dorosłe chłopy, ehhh....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Panowie ja się żegnam z forum, nie będziecie pewnie płakać ale jeśli ktoś ma ochotę i chce o coś dopytać to macie info w stopce gdzie mnie znaleźć. Trzymajcie się tu grzecznie i pozdrawiam wszystkich ciepło.
3V się!
Na stronach C-B rzekomo nikt nie jest zainteresowany optyką innych producentów, ale cały czas te same osoby widzę płaczące w komentarzach pod każdą nową premierą Sigmy Art z serii DG DN , Tamrona, Viltroxa , Samyanga i voigtlandera. Piszemy w podforum: Hydepark Cafe tak więc dodam, że pisanie non stop o optyce ww. producentów na CB jako "kundlach" odbieram wyłącznie jako forumowy obskurantyzm.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
3V się!
Na stronach C-B rzekomo nikt nie jest zainteresowany optyką innych producentów, ale cały czas te same osoby widzę płaczące w komentarzach pod każdą nową premierą Sigmy Art z serii DG DN , Tamrona, Viltroxa i Samyanga. Piszemy w podforum: Hydepark Cafe tak więc dodam, że pisanie non stop o optyce ww. producentów na CB jako "kundlach" odbieram wyłącznie jako forumowy obskurantyzm.
Zauważ wszakże, że w nazywaniu tej optyki kundlami specjalizuje się "powszechnie znany i szanowany za merytoryczne wypowiedzi uczestnik forum", którego nie można za to skrytykować, bo to grozi wywaleniem z forum na zbity pysk przez Kolekcjonera :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Zauważ wszakże, że w nazywaniu tej optyki kundlami specjalizuje się "powszechnie znany i szanowany za merytoryczne wypowiedzi uczestnik forum", którego nie można za to skrytykować, bo to grozi wywaleniem z forum na zbity pysk przez Kolekcjonera :mrgreen:
Osobiście mam generalnie bardzo głęboko forumowy obskurantyzm i nepotyzm dotyczący wiadomo czego. Zaktualizowałem sobie wczoraj adapter Techart TZE-01 i nowy zoom Samyang AF 35-150 mm f/2-2.8 FE pięknie śmiga również na moim Nikonie Z6. Petarda! A przeciwnicy tzw. "kundelków" niech się ślinią dalej bo wątpię aby kiedykolwiek Samyang oraz Tamron AF 35-150 mm f/2-2.8 pojawiły się z bagnetem RF. A jeśli tak się stanie w czasie krótszym niż kilka dekad zapewniam, że to odszczekam ^^
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Osobiście mam generalnie bardzo głęboko forumowy obskurantyzm i nepotyzm dotyczący wiadomo czego. Zaktualizowałem sobie wczoraj adapter Techart TZE-01 i nowy zoom Samyang AF 35-150 mm f/2-2.8 FE pięknie śmiga również na moim Nikonie Z6. Petarda! A przeciwnicy tzw. "kundelków" niech się ślinią dalej bo wątpię aby kiedykolwiek Samyang oraz Tamron AF 35-150 mm f/2-2.8 pojawiły się z bagnetem RF. A jeśli tak się stanie w czasie krótszym niż kilka dekad zapewniam, że to odszczekam ^^
Stało się! Teraz już nie IPhone, ale 35-150 będzie synonimem przynależenia do bardziej światłej części ludzkości.
-
A co z Samsungiem? Czy ta firma należy do grupy Canona i można ją reklamować przez 300 stron, czy może coś przegapiłem? Tak tylko pytam, skoro wywiązała się dyskusja, w wyniku której kolega @WinSho opuścił forum (bo "reklamował produkty innych firm"). Pytam też, bo niepokoję się trochę, czy mogę się przyznawać, że używam Pentaxa i jakiegoś Lumixa. Mam wprawdzie dwa Canony, ale nie wiem, czy jest to wystarczająca okoliczność łagodząca.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
A co z Samsungiem? Czy ta firma należy do grupy Canona i można ją reklamować przez 300 stron, czy może coś przegapiłem? Tak tylko pytam, skoro wywiązała się dyskusja, w wyniku której kolega @
WinSho opuścił forum (bo "reklamował produkty innych firm"). Pytam też, bo niepokoję się trochę, czy mogę się przyznawać, że używam Pentaxa i jakiegoś Lumixa. Mam wprawdzie dwa Canony, ale nie wiem, czy jest to wystarczająca okoliczność łagodząca.
@Heldbaum
Zasadniczo jest to wątek, który nazwałem tak: Forum Ogólne/Hydepark Cafe/"pożegnanie z Canonem" coś dużo tego ostatnio. Jednak należy w nim pisać tylko o Canonie - bo jest dla tych co go mają albo tych co go chcą kupić. Tak więc mając dwa CANONY przypuszczam, że możesz tu pisać o Canonach które posiadasz, lub tych które w przyszłości chcesz kupić. Nie możesz jednak pisać o tych Canonach, które chcesz sprzedać.
-
A gdzie sprzedać? Kto to by kupił? :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
A gdzie sprzedać? Kto to by kupił? :mrgreen:
Pewnie ktoś ktoś by się znalazł, ale moja córka na ten przykład nie chciała 5D Mark II i wolała moje dwa poprzednie bezlusterkowce (nie mogę tu na forum CB podać producenta). Tak więc 5D Mark II leżakuje w gablocie za szybą i od wielu już lat nabiera kultowości i patyny ^^
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bzdura1979
Jezu co za dziecinada. Dorosłe chłopy, ehhh....
Winsho po prostu poszedł robić zdjęcia [emoji4]a że zmienił system to i nie ma potrzeby się tu więcej udzielać. Podejrzewam że zrobiłbym tak samo, ale póki co droga do tego daleka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Winsho po prostu poszedł robić zdjęcia
Nawet się ze mną chce umawiać na wspólne wypady- ja z Canonem, on z SONY, i jakoś dajemy radę koegzystować :mrgreen:
-
Właściwie nie zwróciłem uwagi na to, że wątek jest w złym dziale. Hyde Park jest częścią forum gdzie powinno się pisać o wszystkim, poza fotografią. Na takie wątki foto jest cała reszta forum.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Właściwie nie zwróciłem uwagi na to, że wątek jest w złym dziale. Hyde Park jest częścią forum gdzie powinno się pisać o wszystkim, poza fotografią. Na takie wątki foto jest cała reszta forum.
@Jacek_Z Umieszczając wątek w Hyde Parku dokładnie to właśnie miałem na myśli, aby można było pisać w nim swobodne na każdy temat. Jak widać po usuniętych wpisach niestety nie można i jest to problem całego forum.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Równie dobrze mogę zapytać co ma promocja cyfrowych na obiektyw Canon RF jakikolwiek do tematu o R6?
A nie chodzi tu o powiązania Fomag z cyfrowe?
https://aleo.com/pl/firma/fomag-spol...wiedzialnoscia
-
Zadajesz pytania retoryczne.
-
Jakby się komuś nie chciało samemu sprawdzać, to podaję, że właścicielem tego portalu Canon-board.info jest spółka FOMAG, a ona ma 100% udziałów w spółce Cyfrowe.pl. Tyle że Cyfrowe.pl handlują wszelkim sprzętem fotograficznym, a nie tylko Canona, jednakże z drugiej strony, jeśli coś promują to w nadziei na szybki przychód, więc info o promocjach z marszu się pojawia na CB dzięki uprzejmości przypadkowych użytkowników ;)
-
Na nikoniarzach trafiłem na temat o Peak Design.
Raził w nim marketingowy bełkot przypadkowych użytkowników.
Sprawdziłem kto jest polskim dystrybutorem PD. - ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
Na nikoniarzach trafiłem na temat o Peak Design.
Raził w nim marketingowy bełkot przypadkowych użytkowników.
Sprawdziłem kto jest polskim dystrybutorem PD. - ;)
Chyba nie chcesz powiedzieć, że....? :mrgreen:
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
Ja to już obczaiłem ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
To jest tylko i wyłącznie Twoja własna interpretacja tego że "kundel" musi być zły optycznie. Wiele z nich to bardzo dobre a wręcz wybitne optycznie szkła.
p,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
To jest tylko i wyłącznie Twoja własna interpretacja tego że "kundel" musi być zły optycznie. Wiele z nich to bardzo dobre a wręcz wybitne optycznie szkła.
p,paw
Coś Ci się przyśniło? Jaka moja własna interpretacja, że "kundel" musi być zły optycznie? Nigdy w życiu czegoś takiego nie napisałem!
Natomiast co do współpracy tej optyki z korpusami Canona, to chciałbym zauważyć, że Twoja teoria o partackiej inżynierii wstecznej opiera się na wierze, a nie na wiedzy, gdyż, cytując Ciebie: "Nie wierzę w magiczne "if not canon".
Nie wierzysz, ale tego nie wiesz, bo wiedzieć nie możesz, albowiem skoro Canon nikomu nie udostępnił protokołu komunikacji, to Tobie tym bardziej.
Niestety, w technice nie ma miejsca na transcendentne byty i na wiarę w nie, bo to jest dziedzina ścisła. Skoro są poszlaki wrogiego działania, to domniemanie tego wrogiego działania jest oczywiste, ale poszlaki to jedno, a dowody to drugie. No i ja mam dowód.
-
1 załącznik(ów)
Tak się melduje obiektyw Vivitar na korpusie C 80D:
Załącznik 14953
Jeżeli to nikogo nie zastanawia, dlaczego i po co ponad 20 lat temu, jeszcze w erze aparatów na film, zrobiono taki myk, to niech żyje sobie w przekonaniu, że Canon w kwestii współpracy z obiektywami firm niezależnych jest czysty jak ta lelija :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Tak się melduje obiektyw Vivitar na korpusie C 80D:
Załącznik 14953
Jeżeli to nikogo nie zastanawia, dlaczego i po co ponad 20 lat temu, jeszcze w erze aparatów na film, zrobiono taki myk, to niech żyje sobie w przekonaniu, że Canon w kwestii współpracy z obiektywami firm niezależnych jest czysty jak ta lelija :mrgreen:
Jest rano i jeszcze nie ogarniam w czym problem. Z tego co widzę, to Vivitar "pożyczył" kod z 100 macro Canona.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Jest rano i jeszcze nie ogarniam w czym problem. Z tego co widzę, to Vivitar "pożyczył" kod z 100 macro Canona.
Pisałem już o tym wcześniej. To jest obiektyw 100 mm f/3,5 Macro, a nie f/2,8 Macro, a więc nazwa obiektywu nawet nie odpowiada w zupełności jego parametrom optycznym, ale identyfikuje w korpusie obiektyw jako produkt firmy Canon, i to jest warunkiem jego poprawnej współpracy na zasadzie identyfikacji swój-obcy. Gdyby takie obejście identyfikacji nie było konieczne, to by go nie zrobiono. Nie ma to nic wspólnego z inżynierią wsteczną protokołu EF, która nie jest źródłem błędów w działaniu obiektywu, lecz jest nią właśnie ta identyfikacja producenta. Mam obiektywy Sigma wyprodukowane w tym samym okresie, co Vivitar, i one się meldują jako Sigmy, a nie jako Canony.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Pisałem już o tym wcześniej. To jest obiektyw 100 mm f/3,5 Macro, a nie f/2,8 Macro, a więc nazwa obiektywu nawet nie odpowiada w zupełności jego parametrom optycznym, ale identyfikuje w korpusie obiektyw jako produkt firmy Canon, i to jest warunkiem jego poprawnej współpracy na zasadzie identyfikacji swój-obcy. Gdyby takie obejście identyfikacji nie było konieczne, to by go nie zrobiono. Nie ma to nic wspólnego z inżynierią wsteczną protokołu EF, która nie jest źródłem błędów w działaniu obiektywu, lecz jest nią właśnie ta identyfikacja producenta. Mam obiektywy Sigma wyprodukowane w tym samym okresie, co Vivitar, i one się meldują jako Sigmy, a nie jako Canony.
Skoro moderator wykasował post, w którym mówiłem o tym, że już nie będę dyskutować, to będę.
To właśnie dokładnie ma wszystko wspólne z reverse engineeringiem (jeżeli nie wiesz co to - to metoda polegająca na "podsłuchaniu" jak rozmawia oryginalny obiektyw Canona z body Canona i próba implementacji takiego samego zachowania po "swojej" stronie). A że Canon w wypadku obiektywów "nie swoich" stosuje ograniczone możliwości (zapewne można to wytłumaczyć chęcią uchronienia się przez zawieszeniem się itp) to znacznie trudniej zaimplementować taka wersję protokołu. Łatwiej podszyć się pod inne szkło i udawać, że się się nim jest. Ot i cała teoria spiskowa.
Co może robić Canon w wypadku "nie swojego" szkła:
- obniżyć prędkość transmisji
- obniżyć dokładność pozycjonowania
- ograniczyć ilość dostępnych komend
itd.
Bo skoro zrobili coś na swój użytek a jakaś firma jednak postanowiła się do tego podłączyć nie wiedząc jak, no to żeby chronić konsumentów (ależ to jest fajna korpo-mowa) ograniczają funkcjonalność żeby uniknąć zawieszek - bo przecież w takich wypadkach hejt pójdzie na nich a nie na tego co się "na chama" podpiął.
p,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Widać tylko takie chipy zostały w chinskiej fabryce produkującej chipy do canonowskiego 2.8.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
No tak, z Canonem to się można publicznie pożegnać, ale już przywitać się z czymś innym nie można :mrgreen:
Dobre, ale się uśmiałem :D