Myślałem o tym, ale po długich namysłach doszedłem do wniosku, że moje docelowe body na ten moment to R6m2.
Wersja do druku
Rozmiar rozpatruje akurat w kategorii plusów.
W stosunku do Rki tracę lepszy wizjer i tylny wyświetlacz i migawkę mechaniczną.
Guzikologia remis ze wskazaniem na r8
Na plus r8 rozmiar, waga, matryca, af, video.
--- Kolejny post ---
@Bangi
Na stabilizacji mi nie zależy i jak dla mnie za duża dopłata tylko właściwie do lepszej migawki.
R5 natomiast chętnie bym widział w moim plecaku ale poczekam jeszcze trochę.
A co to jest lepsza migawka? :shock:
W r6 jest w pełni mechaniczna 1/8000
W r8 jest 1/4000 efcs z pierwszą elektroniczną kurtyną czyli czasy 1/2000 i krótsze powodują degradację rozmycia.
https://2.img-dpreview.com/files/p/E...ted_bokeh.jpeg
Nie mam doświadczenia z pełni elektroniczną migawką. W sumie mógłbym ustawić c1 na taką migawkę jeżeli to w ogóle możliwe i korzystać z tego trybu przy dużej ilości światła.
U mnie jest podobnie jak Bangi - R6mk2 docelowo po Rce. R8 jest w spoko cenie teraz, ale nadal mnie to nie przekonuje. Też niby IBIS nie potrzebuję, ale z drugiej strony - jak robić krok do przodu to nie "tip toka" (nie mylić z tik tokiem :P) tylko, jakiś większy. W fotografii trzeba cierpliwości - przy robieniu zdjęć, jak i przy zakupach.
Tutaj jest niezły artykuł na temat migawek
https://photographylife.com/mechanic...utter-efcs/amp
Z tego co czytam przy w pełni elektronicznej migawce nie powinno być problemów jeżeli robimy statyczne portrety.
Czy ktoś z r8 mógłby sprawdzić czy jest opcja ustawienia w menu aby aparat przełączał się na elektroniczną migawkę przy czasach 1/2000 i krótszych?
Elektroniczna w sporcie tez się sprawdzi ale to już droższe puszki wchodzą w grę.
https://www.fredmiranda.com/forum/ufiles/55/2501455.jpg
Btw odczyt r6ii i r8 to 14.5ms
No cóż aparacik zacny. Bezcenne jest to że na imprezie można robić zdjęcia niesłyszalnie, natomiast ciągle nie mogę się przyzwyczaić i nie ogarniam czy zrobiłem zdjęcie czy nie ;)....
Powinny być ustawienia głośności migawki elektronicznej
https://cam.start.canon/pl/C013/manu...t-up_0150.html
Tak to mniej więcej wygląda co do rozmiarów R10 R8 i 7dmkIi Załącznik 15550
myślę, że ergonomia R8 by Cię wykończyła, ja nie wiem jak można poważnie pracować bez kółka z tyłu i joysticka... I te bateryjki, jak masz już worek lp-e6 jak każdy. W cenie 5.5k (w takiej to body powinno startować, a nie w cenie lol 9k) to ciekawy aparacik jako dodatek, 3 backup, albo na spacery, jak ktoś nie ma co z kasą robić, do pracy fotograficznej, gdzie trzeba często coś zmieniać i przestawiać (a nie postawić na statywie i włączyć rec) ergonomia rodem ze 100D jest koszmarna niestety i ogranicza głównie.
Jeśli ktoś chce rawa to tak na szybko, elektroniczna migawka cr3 obiektyw 400mm f5.6 https://drive.google.com/drive/folde...Dv?usp=sharing
Samolot wojskowy zapewne poruszony
Ciekawi mnie Jeronimo Twoje porównanie R8 do R. Zapewne musi to chwilę potrwać, ale samo pierwsze wrażenie jakie jest? (w względzie R8 vs R)
Hmm jak to napisać, jeśli nie potrzebujesz szybkiego odczytu migawki elektronicznej nie potrzebujesz szybkostrzelności ani takich bajerów jak wykrywanie oczu u zwierząt które nie jest idealne i się myli to nie zmieniaj bo nie warto. Z drugiej strony aparat r8 kupiłem za 5500 tys zł a za R płaciłem wtedy 10 000 razem z rf35 f1.8 to uważam że za te pieniądze które kosztuje teraz R8 to dobry wybór dla niedzielnego pstrykacza jakim jestem i doplata do R6 czy R5 nic by nie zmieniła, wolę wszystkiego się pozbyć i przeczekać z r8 aż Canon zrobi szybszy odczyt migawki elektronicznej porównywalny z mechaniczną tak jak Z8,Z9,a9,a1 czy om1 majac na uwadze Fotografowanie poruszających się obiektów
No kocham to forum :mrgreen: Rojo napisał, że: "ergonomia R8 rodem ze 100D jest koszmarna niestety i ogranicza głównie" a Kolekcjoner na to: "złej baletnicy ... itd Ergo w tym aparacie nie jest dla mnie wzorcowa ale rekompensuje to wielkość i obrazek który wypuszcza"
Czytaj: ergonomia jest nieważna bo to przecież aparat ze stajni Canona i jest cool! 8-)
#Kolekcjoner - dla mnie Rka jest za mała (zbyt niska, dosłownie o 1-2cm), a R8 jeszcze mniejszy, więc ergonomia ergonomią, ale sam rozmiar by mnie drażnił. W R najmniejszy palec trzymam na krawędzi aparatu, co przy dłuższym trzymaniu da się już odczuć i muszę zmieniać uchwyt. Tak czy owak - R8 nie kupuję, więc nie ma tematu.
R ma 98mm wysokości, a 6D (którego dobrze mi się trzymało) ma 111mm. Tyle brakuje do szczęścia :P
@mystek - Też tak miałem z R. A dużych gripów nie lubię. Zatem do pełni szczęścia brakuje Ci tego: https://www.cyfrowe.pl/grip-newell-g...n-eos-r-p.html ;)
Ja, z kolei, mam zwyczaj- bez względu na wielkość korpusu- opierać go na małym palcu, a dodatkowo używam nadgarstników, przeważnie własnej roboty.
Wspolczuje ludzim dla ktorych Rki sa niewygodne, i koniecznosc kupowania gripow itp., dla mnie manualnie to ideał. Za to Sony a7iv mam ochote cisnac o glebe po 5min [emoji23]
#Cauchy - jest lekko niewygodna, tak to super aparat generalnie i miejsce na palce ma np fajniejsze niż 6D, tj głębsze. Generalnie nie narzekam. Zresztą teraz patrzyłem to mój docelowy R6mk2, który kiedyś sobie kupię też ma 98mm wysokości :P nie ma zmiłuj
Dzięki serdeczne za ten wpis! Chciałem kupić ten aparat jednak skutecznie mnie to powstrzymało.
Udało mi się wyszukać całą masę różnych wpisów o przegrzewaniu1. Przy czym te określone warunki to nie jest nic nadzwyczajnego, bo następowało to w normalnych temperaturach sporo poniżej 30°C i to w trybie FOTO !!, nawet nie przy video! Ludzie piszą, że podczas robienia samych zdjęć w temp. otoczenia 23-26°C stopni w słoneczny dzień wyskakuje ikona overheating. Jeden z komentarzy pisał o samym trybie AF z małą ilością zdjęć. Są też zaprzeczenia, że innym się to nie dzieje, więc być może zależy od egzemplarza/wykonania, może w fabryce źle maznęli pastę przewodzącą na procku, być może mniejsze body ma mniejszy radiator i gorzej rozprasza ciepło.
Coś jest na rzeczy, szkoda, bo to fajna puszka o sporych możliwościach.
Ref. [1] Różne fora, Reddit, ale szczególnie polecam dodatek YCS (YouTube Comment Search) do Chrome/Firefox - można łatwo przeszukać filmy YouTube zawierające nawet tysiące komentarzy.
Zgadza się, w A7 IV jest nowy bardziej wyprofilowany i głębszy chwyt. Do A7 IV dokupiłem z marszu grip SMALLRIG 1-3660 i leży genialnie w ręce z dowolnym dużym szkłem https://m.media-amazon.com/images/I/...AC_SL1500_.jpg
Do Canona R8 też można dokupić składany grip z Arca-Swiss :
Załącznik 15562
Załącznik 15564
Załącznik 15565
serio? ty tu adminem jeszcze jesteś i personalne wycieczki w tym stylu? Złej baletnicy mówisz? Nie wiem ile masz prac i ile zdjęć robisz w tygodniu, ale takie bzdety o ergonomii to może napisać tylko ktoś kto robi kilka zdjęć tygodniowo ciotkom na imieniach, a nie żyje z poważnej reporterki, gdzie ergonomia aparatu to postawa efektywności i skuteczność w pracy. Ja rozumiem, że jak robisz cioci imieniny to ci nie robi, że aparat ma ergonomię dla dzieci i nikogo, ustawisz sobie P i af domyślnie na "większość sytuacji" i będzie git, ale jak biegasz z repo na repo, robisz zdjęć kilka tysi tygodniowo i żyjesz z tego, to zapewniam cię, że trochę inaczej się na to patrzy..., a takie komentarze to sobie podaruj proszę, już pominę zupełnie dorabianie ideologii do tego paraaparaciku, że to profi puszka do ciężkiej roboty, bo czytam tu te bzdury i ręce mi opadają na dorabianie ideologi do zwykłego braku kasy i windowania cen przez canona do granic jakiejś kompletnej abstrakcji (vide cena R8 pół roku temu, czyli na starcie de facto)...
Tylko kto tutaj twierdzi, że to body do profi zleceń?
To amatorski aparat wyposażony w dobrą matrycę i system af.
co chwila gdzieś czytam u niektórych tuzów, że to jego "wół roboczy", albo inne takie bzdury. Że "świetny aparat do pracy". Jak Ci bardzo zależy to mogę przetrzepać ostatnie wątki oraz robić szerszy reaserch ile osób w pl używa R8 do pracy zawodowej xd. W tajemnicy doniosę Ci że przy cenie 5,5 za to body (w reszcie cenie akceptowalnej choć trochę), ilość tych osób będzie miała przyrost geometryczny XD
Co kto lubi :)
Wystarczy spojrzeć na specyfikacje i od razu wiadomo, że to body typowo amatorskie. Trzeba przyznać, że możliwości AF są imponujące jak na ten segment i cenę ale nie oszukujmy się raz czy dwa wyjątkowo na zlecenie można z nim pójść ale 1 slot, migawka słaba, bateria mała. Zapiąć pod to 85l czy 28-70 i ręka odpada po 15 minutach.
Pomijając te ograniczenia to nadal uważam, że jedna z ciekawszych opcji amatorskich na rynku. Super obrazek, iso, video i af. Do podróży, zdjęć rodzinnych świetna opcja. Jeszcze teraz można kupić za 5090zl szok
To cena po wszystkich rabatach i cb w sklepie abfoto. Dzisiaj widziałem wiec może aktualna jeszcze
Dzięki jest 400zl natychmiastowy i 500zl cashback czyli razem 5090
...kim Ty jesteś żeby pisać tutaj co kto może komentować, a kto nie i kto jest wystarczająco do tego kompetentny :roll:?
Druga rzecz; nie jestem adminem, napisałem to żartem - po coś są te emotki...
Trzecia - bywa że robimy tysiące zdjęć na potrzeby naszej firmy, nigdzie też nie napisałem że to profi puszka - to dopiero bzdura którą sobie uroiłeś.
Oczywiście, choćby nawet ze względu na budowę (i nie chodzi o wielkość) co jest zresztą znacznie ważniejsze niż możliwości techniczne. Te ostatnie już zresztą dawno przekroczyły większość nawet wymagających potrzeb.
Witam, mam pytanie do użytkowników R8-mki. Czy to normalne że np. z podpiętym obiektywem 85 f2 autofocus cały czas szuka ostrości bez różnicy na wybrany tryb one shot / servo? W poprzednim body RP w trybie one shot wydaje mi się że tego nie było.
Musisz zmienic w menu ustawienie AF ciągly, wylaczyc to. Servo nie ma tu nic do rzeczy.
Menu sie różni w zaleznosci od trybu, czy jestes w M, P, Av czy wideo.
byłoby bardzo dziwne gdyby nie było tej opcji, ale w sumie po Canonie to już się wszystkiego można spodziewać
może jest na sieci jakieś info o tym? albo ktoś miał podobny problem? zapytaj na grupie Canona na fejsie, tam prędzej Ci poradzą