-
Odp: Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
to oznacza koniec mojego EF 16-35 f4 L
no i trochę szerzej będzie:mrgreen:
Tylko że za ten jeden kupisz pewnie trzy EF 16-35 f4 L ;)
-
Spekuluje się o cenie około 1300 USD za 14-35 ale zobaczymy
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Tylko że za ten jeden kupisz pewnie trzy EF 16-35 f4 L ;)
Na biednego nie trafiło ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
robcio
Spekuluje się o cenie około 1300 USD za 14-35 ale zobaczymy
Na dzisiejsze standardy cenowo nawet ok.
-
1500 EUR (bo na tym sie to tutaj skonczy) za nowy model zooma f/4 zaczynajacego sie na 14mm to nie jest duzo. az sie boje, ze jakosc bedzie za bardzo bezlusterkowa* :)
* - tzn. zaprojektowana pod autokorekte w korpusie, wiec po jej wylaczeniu dystorsja zawstydzi nawet fanow Olympusa. a winietowanie... no bedzie zachecalo do zakupu matryc z wieksza ISO invariance :D
-
cena kolo 5k jest akceptowalna
bo raczej nie kupie ze sklepu w PL
Cytat:
Wonderful, if it is 1300€, Canon can have my money! Wait, i have my hands on the new RF 100mm Macro ....
a tak reagują na świecie;)
Cytat:
All I can say is Canon is on a roll right now with these lens offerings.
:confused:
nie czytają C-B:mrgreen:
-
1 załącznik(ów)
-
Fajny. Szkoda tylko, że szeroki ze stabilizacją (film) wyglada jak jazda po lsd.
-
ale dla tych co używają aparatu do robienia zdjęć będzie idealny;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
ale dla tych co używają aparatu do robienia zdjęć będzie idealny;)
Chwalenie nieistniejącego obiektywu jest naruszeniem regulaminu forum ;)
Tak na prawdę, to nawet nie wiadomo czy Canon będzie sam produkował soczewki do tego szkła czy też będzie musiał szukać pomocy u konkurencji :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Chwalenie nieistniejącego obiektywu jest naruszeniem regulaminu forum ;)
Tak na prawdę, to nawet nie wiadomo czy Canon będzie sam produkował soczewki do tego szkła czy też będzie musiał szukać pomocy u konkurencji [emoji38]
Kogo to obchodzi!
czerwony pasek - chceck
ładnie wygląda - check
akceprowalna cena - check
-
używałem 4 L RF i każdy był super
dlaczego ten miałby być słaby?
są jakieś "słabe" l w stajni?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Fajny. Szkoda tylko, że szeroki ze stabilizacją (film) wyglada jak jazda po lsd.
Wstępnie należy założyć, że ze względu na stabilizację to szkło przegrzewa się podczas filmowania ;)
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Fajny.
Do tego mały i lekki.;)
Załącznik 6428
540g - 840g
84,1x99,8mm - 88,5x126,8mm
-
bardzo jestem ciekaw jakosci optycznej. jesli bylaby na poziomie EF 16-35... to za cene w okolicach 1500 EUR, to juz bedzie powazny argument za bagnetem RF. jeszcze tylko zeby korpus do tego normalny byl... :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
bardzo jestem ciekaw jakosci optycznej. jesli bylaby na poziomie EF 16-35... to za cene w okolicach 1500 EUR, to juz bedzie powazny argument za bagnetem RF. jeszcze tylko zeby korpus do tego normalny byl... :D
Nie no bądźmy poważni - "normalne" korpusy to tylko w Sony 8-)....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
No a R6, czy R5 jeszcze Cię nie zadowalają? W sumie to ergonomia, chwyt użytkowanie itp. są jak w porządnych dslr-ach typu 6d/5d.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
No a R6, czy R5 jeszcze Cię nie zadowalają? W sumie to ergonomia, chwyt użytkowanie itp. są jak w porządnych dslr-ach typu 6d/5d.
zgadza sie, tylko jeden z nich ma cene jeszcze bardziej z ksiezyca, a drugi rozdzielczosc matrycy mocno nie-landszaftowa ;)
RF jest na chwile daleko do punktu, w ktorym w ogole moglbym a potem jeszcze bylbym zainteresowany wymiana tego wszystkiego co mam. abstrahujac od cen.
-
Jak nie wiadomo o co chodzi...
Panowie, do grobu nie weźmiecie tej kasy. A R5 w ręce się trzyma lepiej niż wygoloną... ale już o tym mówiłem.
Wszystko idzie w górę, inflacja szaleje. 500+ nie starcza na waciki... w tym wszystkim Canon ma bardzo dobrą strategie, walą cena z kosmosu, a potem obniżają jak jest potrzeba.
Wyobraźcie sobie co by było, gdyby nagle, Sony musiało podnieść ceny a7Rpierdylion o 20% - nikt by tego nie kupil, stary aparat a droższy niż w dniu premiery...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Panowie, do grobu nie weźmiecie tej kasy. A R5 w ręce się trzyma lepiej niż wygoloną... ale już o tym mówiłem.
bez obaw. dzisiaj ide wydac diengi na 24/1.4, jesli okaze sie uczciwa. mkI wiec prawdopodobnie nawet pelnoletnia juz bedzie ;)
no ale to tylko 3 dniowki mojej roboty beda ;)
reszte dniowek na rope moge przeznaczyc ;) a brak snu i uszkodzenie sluchu od lupania metalu przez kilometry tluczone na plener... to juz bez mastercarda ;)
-
Hm, czyli jednak za 14-35 f/4 zaśpiewali sobie 1700 USD, no to u nas będzie 8k+
Fajny, ale cena słaba.
p,paw
-
Canon.pl przedsprzedaż jeśli dobrze spojrzałem 8650 zł bez grosika
-
cena słaba:roll:
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
a brak snu i uszkodzenie sluchu od lupania metalu przez kilometry tluczone na plener... to juz bez mastercarda ;)
ta muzyka dobrze robi
https://www.youtube.com/watch?v=OlhnckeQBo8
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
calkiem skoczne beaty... zaraz dorzuce na karte pamieci do autka (nb. tez francuski badziew ma tylko pojedynczy slot :D )
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
W końcu Canon będzie kochany ^^
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
W końcu Canon będzie kochany ^^
Odbije sobie na szkłach [emoji1787]
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ketchup
Odbije sobie na szkłach [emoji1787]
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Stałki f11 bedą po pieniądzach ^^
-
po prostu będą kupować Yongnuo
na forum piszą ze to fantastyczne szkła
-
Zachwalających szkła dzielę na 2 grupy. Zachwalają:
1. Super ostre, najczęściej bardzo jasne wielkie wiaderka ;) za kupę kasy
2. Dające ładny bokeh, słabo skorygowane, niespecjalnie ostre, ale mniejsze, lżejsze i tańsze niż szkła z pkt.1
Każda z tych opcji jest interesująca, niestety. Bo wymaga dublowania ogniskowych. Ja mam kilka szkieł takich i kilka takich. Np. Helios 44 :)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
I dobrze, za dużo tych mocowań było a obiektywów pod m jak napłakał.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
I dobrze, za dużo tych mocowań było a obiektywów pod m jak napłakał.
+1 rynek się kurczy trzeba konsolidować RD, a nie otwierać nowe fronty, ale obiektywów pod aps-c RF też będzie jak kot napłakał :mrgreen:, a dobry (czyli taka "średnia strefa stanów średnich" jak to u mnie na wsi gadają) obiektyw to się pewnie jeden albo dwa pojawią za (jeden za dwa lata (UWA) drugi (taki lepsiejszy kit) za 5 lat)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
+1 rynek się kurczy trzeba konsolidować RD, a nie otwierać nowe fronty, ale obiektywów pod aps-c RF też będzie jak kot napłakał :mrgreen:, a dobry (czyli taka "średnia strefa stanów średnich" jak to u mnie na wsi gadają) obiektyw to się pewnie jeden albo dwa pojawią za (jeden za dwa lata (UWA) drugi (taki lepsiejszy kit) za 5 lat)
Zobaczymy, ja tam wole jedno mocowanie pod wszystko.
-
Apsc w RF niekoniecznie oznacza koniec M. W tym bagnecie wiele nie trzeba 5zoomów+5 stałek średniej jakości.
-
Hm, nie za bardzo wiem w jaki segment chcą trafić tą ofertą - oczywiście przy obecnej polityce szkieł RF (drogo i jeszcze drożej).
Rozumiem, że RF na APS-C to ma być taki "średniak" - ale do tego potrzeba śrenich szkieł. Pytanie na ile tacy obecni użytkownicy 7D wiszą na "L"-kach a na ile używają szkieł z niższej półki. Nie wiem.
Poza tym, te plotki mówią na razie o tym, że Canon robi rozeznanie, choć patrząc na to co dzieje się (a raczej co nie dzieje się) w systemie M, to pewnie są one mocno uzasadnione.
p,paw
-
Byłoby to rozsądne posunięcie - przejście Canona na jeden bagnet RF pod szkła FF i APS-C i wygaszenie z zakończeniem produkcji wszystkiego pozostałego (co i tak już robią z EF) , czyli bagnetów EF , EF-m i EF-S. Skupiliby się wyłącznie na konstrukcjach pod mocowanie RF i trzepaniu kasy z nowych szkieł RF.
Do znanego i lubianego Canona RP (strzelam, że będzie miał nazwę R9) wstawią matrycę APS-C z którejś M-ki (24 mpix z M50 dajmy na to) i puszczą jako nowość RF APS-C za 800 USD, będzie hit sprzedaży. Wygaszając system M będą gdzieś musieli upchnąć te matryce APS-C i będzie tak samo jak z nieśmiertelną matrycą 18 Mpix. Nie będę zaskoczony.
"pierwszy aparat firmy Canon z mocowaniem RF z przetwornikiem obrazu APS-C. Jest już testowany w terenie przez wybraną grupę fotografów"
Tanie RF APS-C, czyli Canon EOS R9, aby łatwo i bezboleśnie wdepnąć w system RF z kitowym szkłem i zostać w nim na wieki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Do znanego i lubianego Canona RP wstawią matrycę APS-C z którejś M-ki
Tylko mam dziwne wrażenie, że nie na takie aps-c ludzie (a w każdym razie niemała część długoletnich użytkowników aps-c) czekają. Jeśli wyjdzie kiedyś R7, to pewnie je rozważę. Ale nad żadnym kolejnym trabantem nie mam zamiaru się nawet zastanawiać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Tylko mam dziwne wrażenie, że nie na takie aps-c ludzie (a w każdym razie niemała część długoletnich użytkowników aps-c) czekają. Jeśli wyjdzie kiedyś R7, to pewnie je rozważę. Ale nad żadnym kolejnym trabantem nie mam zamiaru się nawet zastanawiać.
Uwierz, że jak ukaże się RF APS-C na bazie RP z matrycą z M50 nazwany Canon R9 za 800 USD z kitowym szkłem Canon RF-S 18-45mm F4,5-6,3 (lub tańszym RF-S 20-45mm F4-6.3), u nas powiedzmy za cenę 3.500 zł to nie będzie leżał na półkach ;)
A czy producenta interesują tak bardzo oczekiwania klienta? Pytanie nieco retoryczne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Pytanie na ile tacy obecni użytkownicy 7D wiszą na "L"-kach a na ile używają szkieł z niższej półki.
Myślę, że to jest mocno zróżnicowane. Choć chyba coraz mniej osób, które używają lustrzanek z podstawowymi obiektywami. Tacy ludzie coraz częściej wybierają telefony. Przy aparatach zostają bardziej wymagający i świadomi użytkownicy, a co za tym idzie ludzie, którzy są z czasem coraz bardziej wybredni co do sprzętu. No i jest też grupa, do której sam się zaliczam, dla której aps-c nie jest jedynym body, tylko współistnieje razem z ff. Poglądy na sprzęt ewoluują z czasem, czego również jestem przykładem. Kiedyś nie było mnie stać na L-ki i tłumaczyłem sobie, że nie są mi potrzebne. Ale jak pomacałem kilka z nich osobiście i zobaczyłem naocznie, co potrafią, to stwierdziłem, że lepiej dłużej poczekać, ale kupić lepsze szkło.
To moje subiektywne zdanie. Jak jest naprawdę, nie mam pojęcia.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Uwierz, że jak ukaże się RF APS-C na bazie RP [...] u nas powiedzmy za cenę 3.500 zł to nie będzie leżał na półkach ;)
Być może masz rację. Nie mówię, że nie. Gdyby sytuacja miała miejsce kilka lat temu, to mógłbym się założyć o każde pieniądze, że racja jest po twojej stronie! Ale jednak coraz mniej ludzi korzysta z aparatów, rynek się kurczy. A jak mocno się skurczy, tego jeszcze chyba nie wie nikt.
-
rok w rok pojawia się na rynku rzesza nowych młodych entuzjastów "tanich" aparatów z wymienna optyka
oni to kupia
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Guru Canona w ostatnim wywiadzie mówił że eM ma swój rynek i z niego nie rezygnują. No i nic dziwnego skoro to te bezlustra sprzedają się w największej ilości.
-
APS-C za 800$ musiałoby być bardzo wypasione (w co wątpię) bo będzie miało bezpośredniego konkurenta w postaci FF za tyleż samo.
-
Współczesny Trabant to właśnie RP. Rynek się nasycił, ludzie robiący zdjęcia pamiątkowe już dawno przeszli na smartfony, zostali entuzjaści i pro. Matryca FF w małym, tanim body dla każdego to właśnie RP. Standardy są teraz trochę wyższe.
APSC w bagnecie RF widzę tylko w modelu odpowiadającemu 7d.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
..APSC w bagnecie RF widzę tylko w modelu odpowiadającemu 7d.
Może na początek. Ale będą kolejne. Musi być kilka poziomów taniości ;)
No i system dla jednego body nie ma sensu, bo pod jedno body wypuszczać kilka szkieł? (a trzeba, by były małe, dla podróżników).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Może na początek. Ale będą kolejne. Musi być kilka poziomów taniości ;)
No i system dla jednego body nie ma sensu, bo pod jedno body wypuszczać kilka szkieł? (a trzeba, by były małe, dla podróżników).
Dokładnie bedą odpowiedniki serii xx, xxx moze nawet xxxx.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Dokładnie bedą odpowiedniki serii xx, xxx moze nawet xxxx.
Ale to xx,xxx czy xxxx raczej implikuje koniec linii M. Inaczej to zupełny bezsens.
Swoją drogą jestem ciekaw jak obecnie wygląda sprzedaż segmentu xx-xxxx. Miałem wrażenie, że tu, poza jakimiś niszami, w zasadzie też królują smartfony.
p,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Ale to xx,xxx czy xxxx raczej implikuje koniec linii M. Inaczej to zupełny bezsens.
Swoją drogą jestem ciekaw jak obecnie wygląda sprzedaż segmentu xx-xxxx. Miałem wrażenie, że tu, poza jakimiś niszami, w zasadzie też królują smartfony.
p,paw
Wątpię aby ubito tak łatwo serie m. To inny segment i inne przeznaczenie. Dodatkowo bardzo dobrze się sprzedaje...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Wątpię aby ubito tak łatwo serie m. To inny segment i inne przeznaczenie. Dodatkowo bardzo dobrze się sprzedaje...
No też tak myślę. Po prostu zastanawiam się jaka by była róznica pomiędzy takim xxxD w wersji bezlusterkowej a na przykład takim M50 czy okilicach.
p,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Mój cały zestaw M (to co mam w stopce) jest lżejszy niż C70-300L z adapterem. To na prawdę inny sprzęt niż FF. Konsekwentnie zaprojektowany jako mały i lekki.
Tylko dlatego mam ten zestaw.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Mój cały zestaw M (to co mam w stopce) jest lżejszy niż C70-300L z adapterem. To na prawdę inny sprzęt niż FF. Konsekwentnie zaprojektowany jako mały i lekki.
Tylko dlatego mam ten zestaw.
moj 80D z 70-300 II jest lzejszy od 70-300 L z bejma ;) i konsekwentnie zaprojektowany (80D), zeby obslugowo dzialal dokladnie jak normalny aparat. de facto z 6D2 to jest genialny combos - identyczne obslugowo klamki, tylko matryca mniej lub wiecej wycina z obiektywu