Rozumiem że zdjęcia cz.b. nie trafione i mam sobie je odpuścić [emoji6].
Kiedyś miałem zapisany filmik jak użyć bichromii w PS, spróbuję w ten deseń.
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Wersja do druku
Robisz postępy w robieniu kolorowych zdjęć i tego się trzymaj, nie trać na tym etapie czasu na konwersję cz.b.
92.
Załącznik 5191
Moje subiektywne odczucia odnośnie 92 – cięcie po włosach po prawej stronie nie podoba mi się + jakoś nie pasują mi te ręce tak ułożone na piersiach; być może gdyby zdjęcie było bez ubrania byłby lepszy odbiór tej kwestii; w tej sytuacji dałbym chyba ręce klasycznie po pachy, co być może wyeksponowałoby rownież dekolt.
To zdjęcie kadrowałem żeby oko było w mocnym punkcie. W momencie dodawania przeszło mi przez głowę czy nie wrzucić dwóch z zapytaniem który kadr lepszy.
Opcji z rękami pod pachami nie wziąłem pod uwagę (nie wpadłem na to )...dobry pomysł :-)
"92."
Załącznik 5192
IMHO to szersze lepsze. Odnośnie mocnych punktów, to przecież nie musi to być od linijki ;)
Według mnie w ogóle za ciasno kadrujesz ostatnio - to drugie przyjemniej się ogląda.
Tniesz jak Bangi swoje samoloty. ;)
Beznadziejna poza niestety. Te ręce na piersiach. Nie idź tą drogą.
93.
Załącznik 5206
Kurde mam wrażenie że ją męczysz strasznie. Widać, że się przygotowała, a Ty robisz eksperymenty bez kompletnego przygotowania. Ja tak to odbieram. Ot, wyjdzie albo nie. Proszę obroń to zdjęcie, umieram z ciekawości dlaczego zdecydowałeś się na taki kadr i co nich chciałeś pokazać.
Mam dla Ciebie propozycję. Zrób sesję kompletnie obcej dziewczynie. 10-15 zdjęć. Zobaczysz czy szalenie ważna komunikacja nie leży, bo mi się wydaje że tak.
Możesz wrzucić link do całej sesji. Mogą być małe zdjęcia. Wybiorę najlepsze, powiel dlaczego i co bym poprawił. :)
@robertskc7 tak żona się przygotowała, ja również. Zaplanowaliśmy to razem. Wiem że na szybko się nie wybiera zdjęć ale akurat w tym jednym kadrze uważam że bardzo ładnie wyszła. Osobiście podoba mi się jej spojrzenie, biust wyszedł tak jak chciałem, z oswietlenia również jestem zadowolony.
Kadr jest delikatnie ucięty bo po lewej stronie zlapałem krzesło.
Mam wiecej zdjęć które uważam że kadrowo są lepsze, ale akurat to jedno jest tym które od razu wpadło mi w oko.
moim zdaniem brakuje swiatla modelujacego a takze nalezy wytlumic bliki w oczach.
Jak juz pisalem , to sa b . fajne zdjecia do albumu rodzinnego i za iles lat beda cennym dokumentem , natomiast sa nieco mniej atrakcyjne dla osob postronnych. Moze gdybys pokazal akt zony to bylby tylo zachwyt ;-)
moim zdaniem powinens popracowac nad wlasnym pogladem na temat czym jest portet , czemu sluzy , o co chodzi. Jak portretowac.? Nie mozesz odejsc od koncepcji portretu "trywialnego". Jasne nie od razu wszystko wiadomo , nie ma innej drogi - trzeba robic , dopoki starcza zapalu i ochoty. Portret jest moim zdaniem najtrudniejsza dziedzina fotografii i nie od razu przychodza wynika zadawalajace.
Ogladaj dobre portrety , dobre obrazy , musisz sie niemi nasycic i pewnego dnia , ta wlasna wrazliwosc przeleje sie na wlasny obraz.
Temu sluzy Technika - ona przyjdzie sama z czasem . Najwazniejsze jest wlasne spojrzenie.
Dzięki za posta i chciałbym Cię zapytać w jaki sposób Ty byś podszedł do sesji gdybyś miał wlasnie identyczna modelkę a w grę nie wchodziłoby żadne zdjęcie typu akt/ nagość zakryta? Myślę że w tym wypadku ciężko zrobić zdjęcie które nie będzie do albumu rodzinnego a warunki domowe też nie sprzyjają.
Próbowałem oświetlenie Rembrandtowskiego ale żona twierdzi że bardzo brzydko wychodzi i chce mieć twarz całą doświetlona miękkim swiatłem które nie podkreśli jej niedoskonałości skóry, dużego nosa itd.
Na tę chwilę nie mam też opcji żeby fotografować inne kobiety( fotogeniczne mające jakieś tam doświadczenie).
Myślę że osobie fotogenicznej łatwiej zrobić zdjęcie, które będzie od razu przykuwało.
Na ostatnim znów ucięta przypadkowo głowa i ja bym z tyłu w tym przypadku nie zostawiał tyle wolnej przestrzeni. Nie wiem czy nie lepiej byłoby fotografować bardziej od przodu, ale nie całkiem.
Może dla tego kadru będziecie bardziej łaskawi :?
94.
Załącznik 5210
Mi się kad podoba, choć subiektywnie wolę jaśniejszą kolorystykę.
Dużo lepiej niż 93.
Znowu te palce. Każ Jej trzymać je razem, bo wnoszą nieuzasadnioną drapieżność i agresywność takie bojowe nastawienie.Może nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale na pewno każdy to podświadomie czuje oglądając zdjęcie. Dłonie "przemawiają" bardzo wyraźnie do podświadomości patrzących i wiedzą o tym doskonale np. politycy.
rzecz w tym , ze nie mozna podpowiedziec jaka masz miec wizje. musisz dojsc do tego sam.
ja moge wyrazic tylko uwagi natury technicznej , ktore sa obiektywne.
moja wizja bylby inna - ale to moja i jej nie sugeruje.
mloda kobiete raczej fotografowalbym cieplo , jasniej , mniej ponuro - blizej konwencji high- key.
ale to tylko moje wyobrazenie.
Ty musisz dojsc do swojego i nikomu do tego jakie ono bedzie.
95.
Załącznik 5223
To jest słabe. Zobacz jak niekorzystnie wygląda udo modelki. No i znowu nienaturalna poza. Za bardzo wczuwasz się w technikalia, kombinacje ze sztucznym oświetleniem itp. a za mało poświęcasz kompozycji, ustawieniu modelki.
Ale tutaj nie ma technikalii, proste oświetlenie od przodu 45* pod kątem 45* i parasolka z tyłu . Prosty setup.
To zdjęcie wybrała modelka, ta poza była z jej inicjatywy i bardzo często w ten sposób przesiaduje w tym fotelu stąd uważam że nie jest nienaturalna.
Ale zawsze można liczyć na Waszą krytykę :).
Dokładnie tak. No i dlatego próby doradzania ustawienia modeli mijają się z celem.
Na sesji fotograf gra pierwsze skrzypce i to on zawsze ustawia modelkę oraz wybiera najlepsze ujęcia. To, że model/modelka narzuca fotografowi swoje ulubione pozy oraz wybiera zdjęcia skutkuje tym, że będą to wyłącznie zdjęcia do tzw. albumu rodzinnego.
Żadne zdjęcie nie będzie nigdy i żaden sposób naturalne jeśli poza nie będzie wyglądać naturalnie dla widza oceniającego zdjęcie. Tłumaczenie autora, że model/modelka w taki, lub inny sposób coś robi w życiu codziennym - jest nie do przyjęcia poza zdjęciami stricte do albumu rodzinnego.
Miałem już nic dzisiaj nie dodawać... @aptur; @candar czy tutaj jest bardzie naturalnie?
96.
Załącznik 5228
Zdecydowanie lepiej :) Ale nie tnij po palcach! Z uporem kadrujesz za ciasno. I po kiego grzyba pionowy kadr tam, gdzie powinien być poziomy? Po co? Reklamujesz produktowo na sprzedaż panele podłogowe, czy o co chodzi:confused:
Tylko błagam... Nie pisz, że próbowałeś się zmieścić z kadrem w pionowej futrynie drzwi do pokoju.
Tutaj miałem już ścianę i blendę oparta o nią, nawet ja widać w kadrze. Wiem wiem, mogłem przesunąć modelkę w lewo[emoji16]
--- Kolejny post ---
Haha, nie mam futryny. Pokaże Ci zdjęcie tego pokoju zrobione telefonem który jest szerokokątny.
Tam naprawdę nie ma.zbyt dużo miejsca ?
Wszyscy Ci to powtarzają przez cały watek , że za ciasno kadrujesz. I co? I nic, każde kolejne zdjęcie ma za ciasny kadr i bezsensowne kadrowanie. Zamiast katować aparat i modelki poświeć ten czas produktywnie na zapoznanie się kompozycją. w innym przypadku cały czas będą to wyłącznie zdjęcia zasłon, podłogi do rodzinnego albumu.
Żartujesz? Pełno miejsca na zdjęcia o ile nie zakładasz szkieł powyżej 85 mm.
Ciasno na zdjęcia to jest windzie ;) A też się da zrobić foty :)
No salon 16.5m nie jest aż taki mały ale 50 na apsc to jak 80mm . Bije się w pierś i za cel stawiam sobie szersze kadry.
--- Kolejny post ---
@candar z ciekawości zrobiłem zdjęcie salonu w poziomie i niestety musiałem być aż w sypialni. Oba zdjęcia są z tego samego miejsca.
Jak byłem w przedpokoju to ledwo co obejmowałem w kadrze stół i krzesła.
Co o tym myślisz?
Załącznik 5231
Załącznik 5232
Spróbuj 35 mm. Osobiście wolę dłuższe ogniskowe niż krótsze, ale ta jeszcze nie będzie dawać niemiłych przerysowań. Nawet jak nie masz stałki (bo przecież do portretu to tylko stałka o dziurze 1,4 lub nawet 0,95), to masz jakiegoś zooma żeby wypróbować kompozycję.
https://www.darekk.com/kalkulator/
P.S.
O, dzięcioł stuka w drzewa za oknem.
Ostatnie zdjęcia pokazały, że nie masz warunków do całej sylwetki, a usilnie je robisz, robiąc przy tym błędy straszne. uciekasz gdzieś tą najciekawszą rzeczą na zdjęciu - Twoją żoną po rogach, niemal ucinając jej głowę a pokazujesz 40 cm nic nie znaczącej podłogi. Tak wiem, nie masz miejsca, bo Ci się zasłona za nią kończy. Nie trzymaj na silę prostych pionowych linii. Kup gładką zasłonę i naucz się dorabiać tło. Trzymaj balans prawo/lewo dół/góra. Ucz się podstaw. Trójpodział się kłania. Daruj sobie rekwizyty skoro masz ultra ciasno. Zdjęcie na fotelu z nogami na bok aż się prosi by było zrobione w POZIOMIE a nie pionie z bezsensowną podłogą.
Pamiętaj że staramy Ci się pomóc.
p.s Kiedyś pamiętam na forfoto ludzie też próbowali swoich sił z portretem. Pojawiła się pewnego dnia dziewczyna z canon 400d która fociła swoje siostry. Ona miała takie oko, że miażdżyła wszystkich na forum. Naśladowała innych i robiła to znakomicie, bo potrafiła czytać zdjęcia.
p.s 2 szerokich kadrów nie robi się w domu zwłaszcza 50mm na apsc jak nie masz warunków. i to nie jest szeroko, zwłaszcza w pionie.
pozdro.
Dziękuję Wam za posty, wczoraj miałem w sobie już dużo złości i chwilę zwątpienia że niepotrzebnie się w to pcham skoro efekty są marne.
Dzisiaj na chłodno wróciłem do tego wszystkiego i doceniam Waszą pomoc.
Mam nadzieję że kiedyś w końcu to ruszy a tak, pozostaje dalej z uporem maniaka próbować coś zrobić.
Nic na siłę. Zrób sobie małą przerwę, by wrócić z chęcią i nowymi pomysłami, bo jak za mocno ciśniesz, że "musisz", a nie wychodzi, to frustracja zabierze Ci całą przyjemność - a o nią przecież chodzi:)
Już się tak nie dołuj - efekty są bardzo dobre. Porównaj pierwsze zdjęcia z wątku z ostatnimi.
Wszyscy tu chcą, żebyście (no bo to wspólne dzieło Twoje i Twojej ulubionej modelki) byli doskonali.
Dzięki [emoji4]... wiem ze nic na siłę się nie robi, ale ja jestem bardzo uparty, mam taki charakter że zawsze chce osiągnąć zamierzony cel.
Jestem bardziej techniczny i łatwo mi przychodzi ogarnięcie różnych takich tematów... mój problem leży po stronie właśnie wrażliwości... nie jest mi łatwo to wykrzesać z siebie ale się staram.
Dobra, koniec użalania się nad sobą trzeba poprostu nad tym pracować.
Pozdrawiam
To idąc za ciosem zaproponuję Wam taką zabawę.
Odczekaj 2 dni do poprawy humoru. Weź aparat, załóż zooma żeby miał w sobie zakres 24-70 mm i popstrykajcie trochę zdjęć bez specjalnego przygotowania - bez lamp, parasolki, żółtego swetra i najlepszej szminki. Ot tak, żeby się powygłupiać, olejcie technikę i zasady. Możesz nawet użyć tej wyskakującej lampki błyskowej jak będzie za ciemno. Zróbcie dużo zdjęć i wybierzcie kilka fajnych - na gorąco i po lekkim zastanowieniu, na przykład po 9 godzinach lub nazajutrz.
A potem spróbujcie do tych kilku fajnych dołożyć technikę i makijaż.
Oo niektórzy już się nawet rozmarzyli.... To znaczy że jest już dobrze, natomiast biorąc pod uwagę to że masz mało miejsca co utrudnia kadrowanie i APSc co też mocno niestety w portrecie ogranicza pozostaje Ci tylko nabierać wprawy.
Jedno na co mogę jeszcze zwrócić uwagę to widoczne niestety relacje mąż-żona, fajne do albumu ale do publikacji niekoniecznie. Postaw podczas sesji obok siebie jakiegoś obcego "amanta" a jej zachowanie będzie inne i na pewno spodoba się większości. Możesz też sam wystąpić w roli amanta ale musiał byś wtedy zmienić ... albo nie bo modelka jest ok.
W przypadku gdybym postawił obok kogoś obcego to można by skończyć sesje zdjęciową. Chcąc zrobić zdjęcia na zewnątrz ,nie może być obcych osób w pobliżu bo żona strasznie się wstydzi być przed obiektywem.
Ogólnie to nie jest zbyt chętna na zdjęcia i robi je tylko ze względu na mnie ale to pewnie dlatego że zdjęcia wychodzą niezbyt dobre.
To może poszukaj jakiś modelek / modeli TFP do sesji na polu. Na FB są grupy, gdzie ludzie się szukają w celach foto, np. https://www.facebook.com/groups/TFP.PhotoFree/ lub https://www.facebook.com/groups/1666167416949208/. Znajomy tak fotografuje i z tego co widzę to znajduje chętne osoby do wspólnych sesji.