-
Odp: Bezlusterkowce Nikona
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Ty powiedziałeś:
Przeczytaj to jeszcze raz. To, że ty rozumiesz co miałeś na myśli to naturalne, bo ty to napisałeś. Tylko co z tego mogą zrozumieć inni? To co wytłuściłem. Co maja okulary do LV? Wielkie oburzenie na wycięcie słów bez znaczenia.
Najważniejsza sprawa. Co ma twoja opinia o LV w kwestii przewagi bezlustra lub lustrzanki, skoro jedne i drugie aparaty ją mogą oferować?
Działanie LV w Canonie 5d mk4 vs LV w A7mk3 czy D850 nie świadczy o lustrzankach i bezlusterkowcach, tylko o tych konkretnych modelach body. Podobniej jak wszystkie funkcje, które mogą być zainstalowane równie dobrze zarówno w lustrzance jak i bezlusterkowcu. Na przykład stabilizacja matrycy. To nie jest cecha lustrzanki (Pentax ma) czy bezlustra i jako taka nie "udowadnia" przewag jednego nad drugim. Tak samo geotagowanie czy wi-fi itd. itd. Pisz jasno i pisz na temat.
Hmmm uzurpujesz sobie prawo do wybrania części mojego zdania jako podstawy swojej argumentacji. Zrobiłem to samo z Twoimi cytatami- co Ty na to? Dziwna cisza zapadła bo napisałeś głupoty ( biorąc pod uwagę wyjęcie z kontekstu).
Jakoś pomimo tego, że jesteś modem i pozostali dyskutanci punktują mnie przy każdej okazji nie mieli wielkich problemów ze zrozumieniem sensu tego co napisałem. Gdyby to był problem koledzy zjechaliby mnie na muzagę.
AFC jest znacznie gorszy w lv w dslr niż w ml - każdy to wie.
AFS w niektórych nowych modelach dslr dobija do poziomu ml.
Czy jest tu choć ziarno nieprawdy? Nie ma. To są suche fakty. Chcesz dorobić ideologię z czego to wynika to bardzo proszę. Mnie ideologia nie interesuje.
Wiem tyle, że kupuję A6300 i afc w lv działa. Obiekty są śledzone. Wykrywanie oka i twarzy działa. Mam też 11 klatek w lv afc. Kupię a73 czy a7r2 albo a9 albo e-m1 albo g9 i jest podobnie. Kupię lustrzankę i .... nagle to wszystko działa gorzej albo nie działa. To jest różnica dla mnie jako klienta.
Czy to jest przewaga ml nad dslr? Dla mnie zdecydowanie tak. Mam te opcje w ml działające a w dslr mam je działające słabiej albo niedziałające i tyle w temacie. Nie interesuje mnie dlaczego tak jest i jak to wytłumaczyć i czy to jest związane pośrednio czu bezpośrednio z brakiem lustra czy nie bo to nie ma znaczenia dla mnie jako użytkownika. Ma działać i w ml działa jak na razie zdecydowanie lepiej tak więc jest to przewaga urządzenia nazywanego bezlusterkowcem.
Idąc Twoim pokrętnym sposobem rozumowania to lepsze aku w dslr też nie są zaletą tego systemu bo nie są związane z obecnością lustra a wszyscy mówią że to jest zaletą dslr a przecież taka bateria może być również w ml tak jak inne rzeczy z ml mogą być w dslr. Mnie jednak zupełnie nie interesuje dyskusja na temat czy coś mogłoby być czy nie tylko czy jest czy nie ma i to jest kwintesencja mojego stanowiska - jest i działa wtedy to ma znaczenie. Jest i nie działa albo słabo lub nie ma ale może być mnie totalnie nie obchodzi.
Proponuję odnoś się do mojego zdania i jego sensu i możemy dyskutować na temat tego właśnie sensu.
Na tym proponuję zakończyć dyskusję ropoczętą zacytowaniem połowy zdania i nie powtarzać cytatów wyrwanych z kontekstu bo wychodzą bzdury.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
fajnie to wygląda, ekranik góra-dół - mz rozwiązanie lepsze niż majdany na wszystkie strony ekranik, czyste koło PASM bez bezsensownych trybów tematycznych których chyba nikt nie używa za to się zmieściło U1-U3, af-on jest, miejsce pozostałłych wymuszone przez wielkość korpusu, przejściówka - nie dotrzegam żadnych luster ani zegara z kukułką na tej przejściówce wiem że w przypadku systemu sony jak twierdzą uzytkownicy to elementy niezbędne (i mające sens wg tych użytkowników) do działania przejściówki ale tutaj widać wielkim wysiłkiem inżynierskim zbudowano innowacyjną przejściówkę w kształcie pustej rurki gdzie powietrze zastąpiło lustro :mrgreen: - proste (jak to rurka), bardzo innowacyjne i efektywne.
obiektywy ruch po prostu genialny 50 35 ze światłem 1.8 czyli podstawowe stałki i 24-70 ze światłem 4 - doskonały wybór dla kogoś kto wchodzi w system jak ktoś już jest w systemie to jaśniejsze obiektywy już posiada i użyje przejściówki.
jeśli to działa tak jak wyglada to nikon pozamiata rynek bo ostanie produkty firmy były bardzo udane - myślę o D850 czy D500.
Wygląda fajnie, nie wiem tylko poco ten wyświetlacz u góry, pewno by "upodobnić" do lusterkowców.
Oby tylko przejściówka "pozwoliła" na pełne wykorzystanie cech/funkcji body z podłączonymi obiektywami
Jeśli będzie dobry i Canon szybko nie wystawi silnej konkurencji to chyba może już przestać tworzyć swój ML FF
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Wygląda fajnie, nie wiem tylko poco ten wyświetlacz u góry, pewno by "upodobnić" do lusterkowców.
Oby tylko przejściówka "pozwoliła" na pełne wykorzystanie cech/funkcji body z podłączonymi obiektywami
Jeśli będzie dobry i Canon szybko nie wystawi silnej konkurencji to chyba może już przestać tworzyć swój ML FF
jp
w zaawansowanych aparatach taki wyświetlacz to standard jest, pożyjemy zobaczymy, canon ma system, ma użytkowników, ma optykę przyjdzie czas i na bezlusterkowy korpus, ja jakoś nie odczuwam presji czasu mam czym fotografować i niczego nie potrzebuję - jak zobaczymy opis nikona to będzie wiadomo co da canon - da trochę mniej
-
Canon nie zrobi lepszej matrycy, pewnie nie zrobi też lepszego AF, jedyne czym canon może przyciągnąć to bagnet EF i mam nadzieję że nie pójdzie w trend miniaturyzacji obudowy....
-
Kapitalnie teraz wygląda zestawienie wizualne Sony a9 oraz Nikon z6. Zabawka versus aparat fotograficzny. https://i.imgur.com/s0zZeXY.jpg
Canon wypuści ML. Owszem Nikon będzie pierwszy, ale jak wyżej napisano oba systemy mają swoich użytkowników, swoją filozofię i swoje szkła. Poza tym ktoś będzie musiał zapełnić lukę, która powstanie po sony :mrgreen:
-
-
ta różnica w wielkości jest aptekarska, dlatego piszę o tym jako o obawie...
Nie wiem co to za głupi trend, jak i tak do kieszeni tego się nie schowa i tak.
-
Po pierwszych przeciekach, zdjęciach wyrwanych z filmów reklamowych, myślałem, że ten aparat będzie brzydki. Mile się rozczarowałem. Wygląda kapitalnie. Tylko szkła z wyglądu jakieś takie no-name ;) Nic charakterystycznego. Jak zdjęcie ze stocka o tagu "obiektyw" :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
KNC
ta różnica w wielkości jest aptekarska, dlatego piszę o tym jako o obawie...
Nie wiem co to za głupi trend, jak i tak do kieszeni tego się nie schowa i tak.
Można się przyzwyczaić, po pewnym czasie jest ok.
Ale prawdą jest że gdyby był większy to nie trzeba by się przyzwyczajać.
Są przyciski funkcyjne/(programowane ?) Fn1, Fn2 przy bagnecie.
Niby fajne do naciskania wskazującym prawej ręki.
Tylko że ja na ogół trzymam lewą ręką obiektyw i tam "ląduje" kciuk lewej ręki
jp
-
Górny wyświetlacz w sprzęcie profi to niemal obowiązek. Jak jeden aparat wykastrowali a górnego wyświetlacza to był hejt na całego. Nawet jak zmniejszano górny wyświetlacz w niektórych modelach to już było niezadowolenie.
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Wygląda masywnie i ma wyświetlacz na górze :) Jeśli przejściówka dobrze działa, dobrze się trzyma w ręku i nic nie spartolili to będzie ok.
najważniejsze jak będzie działał AF. Bo Nikon nie ma żadnego modelu FF z pikselami AF na matrycy.
Aparat z kiepskim AF się nie sprzeda. Ciekawe jak to zadziała. Uda się od pierwszego modelu?
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
AFC jest znacznie gorszy w lv w dslr niż w ml - każdy to wie.
AFS w niektórych nowych modelach dslr dobija do poziomu ml.
To nie jest cecha systemu DSLR czy ML. To, że tak jest w jakiś tam modelach aparatów nie przeświadcza o sprawie.
Polityka konstruktorów DSLR jest taka, że lustrzanka będzie używana głównie jako lustrzanka, więc AF ma być super w tym trybie.
Przykładowo konstruktorzy Nikona nie dawali w związku z tym żadnych pikseli do AF na matrycy. Dzięki czemu matryca była lepsza. Nikon zupełnie olał też tym samym filmowanie.
Za to AF w trybie lustrzankowym jest lepszy od tego w ML. Nikon postawił na najlepsze pliki, najlespszeą funkcjonalność body w fotografii (nie filmie).
ML to fajne kamery filmowe. Ludzie wolą sprzet uniwersalny, do wszystkiego. Natomiast są ludzie, którzy chcą mieć najlepszy sprzęt foto, filmy ich nie interesują.
Jestem ciekawy czy w następnej lustrzance Nikon będą piksele AF na matrycy. Czy rozłączą sprzęt do fotografowania (DSLR) od sprzętu uniwersalnego (ML).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
jp
Mi lcd na górze bardzo się podoba. Może przyzwyczajenie ale chciałbym go w sony też.
-
Jacek_Z
piszesz :
Za to AF w trybie lustrzankowym jest lepszy od tego w ML
Proponuję abyś już kupił dobry ML i zobaczył "naocznie" jakie są fakty, po prostu zszedł na ziemię.
Nikon ML FF wyglada fajnie.
ML (A7M3) ma 693 punkty AF fazy (i 425 punktów AF kontrastu) rozmieszczone na 93% powierzchni matrycy, wszystkie czułości -3EV
Lustrzanka (6D2) ma 45 punktów AF z czego centralny ma czułość -3EV a pozostałe -0,5EV
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Górny wyświetlacz w sprzęcie profi to niemal obowiązek. Jak jeden aparat wykastrowali a górnego wyświetlacza to był hejt na całego. Nawet jak zmniejszono wyświetlacz (D600) to już było niezadowolenie.
najważniejsze jak będzie działał AF. Bo Nikon nie ma żadnego modelu FF z pikselami AF na matrycy.
Aparat z kiepskim AF się nie sprzeda. Ciekawe jak to zadziała. Uda się od pierwszego modelu?
To nie jest cecha systemu DSLR czy ML. To, że tak jest w jakiś tam modelach aparatów nie przeświadcza o sprawie.
Polityka konstruktorów DSLR jest taka, że lustrzanka będzie używana głównie jako lustrzanka, więc AF ma być super w tym trybie.
Przykładowo konstruktorzy Nikona nie dawali w związku z tym żadnych pikseli do AF na matrycy. Dzięki czemu matryca była lepsza. Nikon zupełnie olał też tym samym filmowanie.
Za to AF w trybie lustrzankowym jest lepszy od tego w ML. Nikon postawił na najlepsze pliki, najlespszeą funkcjonalność body w fotografii (nie filmie).N
ML to fajne kamery filmowe. Ludzie wolą sprzet uniwersalny, do wszystkiego. Natomiast są ludzie, którzy chcą mieć najlepszy sprzet foto.
Jestem ciekawy czy w następnej lustrzance Nikon będą piksele AF na matrycy. Czy rozłączą sprzet do fotografowania (DSLR) od sprzętu uniwersalnego (ML).
Jeśli bezlusterkowce to mają a lustrzanki nie mają to jak można mówić, że posiadanie tej opcji nie jest cechą bezlusterkowców?
Reszta to tylko próba wytłumaczenia takiego stanu rzeczy.
Jeżeli chodzi a fotografowanie przez wizjer to ja powiem praktycznie na tym na czym pracuję. Mam A6300 i nie ma na tej półce cenowej lsutzanki, która oferuje śledzenia na podobnym poziomie i przy takiej szybkości co w sumie daje rezultat w ilości trafionych zdjęć w dynamicznych ujęciach. Dokładnie porównywałem z droższym (w momencie zakupu) o 25-30% 80d i niezależnie czy wybiorę opcję lv czy wizjer a6300 robi to lepiej więc ta filozofia lustrzankowa, o której mówisz nie do końca się potwierdza. Z moich kontaktów ze sprzętem wyższej klasy wynika, a sporo fotografuję nie swoim sprzętem, że im wyższe modele tym te różnice zaczynają się zacierać. Gdzieś tam na poziomie a73 5d4 różnice sa takie (wizjer), że dyskusja może trwać wieki natomiast wnioski będą niejednoznaczne bo dslr szybciej łapie ostrość ale też krócej ją trzyma przy obiektach o dynamicznym nieprzewidywalnym ruchu. ML natomiast o dziwo wg mnie gorzej zachowuje się jesli ruch jest przewidywalny np. obiekt przemieszcza się po prostej. Wtedy dslr mniej gubi ostrość itp. itd. W LV bezlusterkowce są lepsze pomimo, że dslr oferują też tą funkcjonalność.
Jeżeli chodzi o wyższość AF w dslr to może ona dotyczyć tylko trybu AFS. Na pewno tak jest w niższych modelach ML. Czyli ja wolę AFS przez wizjer w 80D czy D7500 od mojego A6300 ale czy w nowych seriach jest on gorszy ? W szystkie punkty w A73 mają czułość -3ev. Tu już może tak nie być. Nie sprawdzałem.
Jeśli o Nikona chodzi to jedna opcja jest taka jak mówisz. Druga, chyba bardziej prawdziwa, nie mieli odpowiedniej technologii aby zrobić to dobrze więc zrobili kulawo. Jeżeli jak twerdzisz skupili się na opcji foto przez wizjer to po co w ogóle robili kulawy lv i tryb filmowy? Mogli nie robić skoro to niepotrzebe w ich ideologii? Ale mozemy byc pewni, jak tylko ogarną technologię od razu dołączą ta opcję.
Tak na marginesie - widziałeś gdzieś jakieś badania na temat degradacji jakości zdjęć na skutek umieszczenia AF na matrycy? Bo jeśli tak to byłby na pewno argument. Ja nie widziałem.
-
ale za to 6D2 w LV ma 3000punktów AF i wszystkie od -2.5ev :) to tak w wgwoli ścisłośći, jak już podejesz dane to podaj wszystkie :P
PRzewaga bezlustra to zdecydowanie AF ciągły, ale tylko gdy porównamy AF LV z lustrzzanki, bo ten wizjerowy w lustrzance jest akurat szybki jak piorun.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Mi lcd na górze bardzo się podoba. Może przyzwyczajenie ale chciałbym go w sony też.
Zgoda, "długoletni" lustrzankowcy będą zadowoleni, kwestia przyzwyczajenie i ładnie 'profesjonalnie" wygląda
Dla mnie niepotrzebne, to gadżet retro, wszystko widzę w EVF.
Głównie pracuje w trybie Av i AutoIso, dane o czasie i ISO "pokazują się" po naciśnięciu spustu do połowy.
Mam odrywać oko od EVF by sprawdzić parametry na ekraniku ?
A9 ma na miejscu ekranika pokrętło
jp
-
Łeeeee... nie dali lampki wbudowanej:lol:
Jak dadzą wizjer z rozdzielczością +/- 4.000.000 i nie będę musiał zdejmować okularów to może się przekonam do EVF.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
W przypadku lustrzanki jest to mój podstawowy ekran do zmiany parametrów.
Często zmieniam parametry i nie widzę potrzeby włączania do tego prądożernego wyświetlacza.
Dla mnie to ogromy plus w stosunku do Sony, podobnie jak guziki funkcyjne na froncie korpusu.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Poza tym ktoś będzie musiał zapełnić lukę, która powstanie po sony :mrgreen:
Nie mów hooop, według moich obserwacji sporą grupą użytkowników ILCE 7, jeśli nie największą są obecnie kameruni.
Dla nich ergonomia ma mniejsze znaczenie. Mają dobrze rozwinięty rynek peryferii typu klatki, obudowy podwodne.
Trochę czasu minie, zanim stanie się to dostępne w nowym systemie, który w filmowaniu może się nie przyjąć.
Sądząc po swędzeniu za lewym uchem i jak wynika z dotychczasowych doświadczeń, wideło z Nikona może nie być lepsze niż w Sony.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
KNC
ale za to 6D2 w LV ma 3000punktów AF i wszystkie od -2.5ev :) to tak w wgwoli ścisłośći, jak już podejesz dane to podaj wszystkie :P
PRzewaga bezlustra to zdecydowanie AF ciągły, ale tylko gdy porównamy AF LV z lustrzzanki, bo ten wizjerowy w lustrzance jest akurat szybki jak piorun.
Jakie 3000? ;-) Serio? Ja słyszałem już 124 wersje na temat ilości tych punktów ale najbardziej prawdopodobna to było kilkadziesiąt i to tak jakoś ok. 30 czy 40 chyba. Ktoś to mi wyjaśni dokładnie? Jeśli jest 3000 punktów to jak się wybiera istrość na punkcie 1555? U mnie jest ... chyba ze 400 puntków ;-) i każdy mogę ręcznie wybrać. Chyba podwójny pixel a punkt af to nie to samo?
Afc jest szybki to fakt. Szybko łapie i szybko puszcza :D
Ale serio to takie mam wrażenie. To wcale nie jest gorzej a nawet w niektórych przypadkach duuuużo lepiej i dlatego wciąż za uszami mam 6d2 ;-)
-
Dobrze wygląda, jak prawdziwy aparat. Wcześniej wydawało mi się, że będzie gorzej. LCD na górze musi być :)
-
Fajnie wygląda i ma górny wyświetlacz - nice!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Fajnie wygląda i ma górny wyświetlacz - nice!
Fajnie wygląda i z tym górnym wyświetlaczem, psychologicznym dopieszczaczem
Może się okazać że wyświetlacz ma jakieś sensowne zastosowanie, ale jak na razie to gadżet jeszcze większy niż pixel shift
jp
-
No i nie wykastrowali go z joysticka Af, by później wprowadzić w 3 wersji ... :) propsy za górny wyświetlacz. Ciekawe czy mały paluszek będzie dyndał pod puchą, czy już nie będzie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
jp
Właśnie nie, podczas pracy często poprostu się nie zerka na główny ekran. Aparat na statywie i szybki podgląd na ustawienia jest ok. Prądu je tyle co nic - same zalety.
Ciekawe czy wprowadzą radio w lampach i trigger z prawdziwego zdarzenia.
Jak na razie Sony i Nikon posiadają radio ale to raczej protezy a nie pełnoprawny system jak w Canonie. Profoto i chińczyków nie liczę ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
No i nie wykastrowali go z joysticka Af, by później wprowadzić w 3 wersji ... :) propsy za górny wyświetlacz. Ciekawe czy mały paluszek będzie dyndał pod puchą, czy już nie będzie :)
Za to Canon wprowadzi joya w mk3 :)
-
Dla mnie subiektywnie plusy po obejrzeniu zdjęć:
ekranik na górze
odchylany a nie gibany lcd
dobry back buttom af
chyba fajna regulacja dioptrii w wizjerze
przełącznik foto/video w wajsze
minusy:
przyciski funkcyjne z przodu
korekta ekspozycji jak mniemam pod przyciskiem niestety (być może do przekonfigurowania)
Fajny aparat podobnie jak A73 czy fuji X-H1 czy panas g9 itp. Nie ma tu nic odkrywczego czy przełomowego. Typowy dobrze skonstruowany aparat podobnie jak inne wyższe modele konkurencji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Dla mnie subiektywnie plusy po obejrzeniu zdjęć:
Nie ma tu nic odkrywczego czy przełomowego. Typowy dobrze skonstruowany aparat podobnie jak inne wyższe modele konkurencji.
Kurcze, skąd wy to wszystko wiecie? Ze zdjęć? :lol: A jeszcze wyżej czytam u innego użytkownika, że Canon będzie miał pewnie gorszy AF. Jaki AF będzie mieć Canon, to mniej więcej wiem, ale o Nikonie zupełnie nic.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Może się okazać że wyświetlacz ma jakieś sensowne zastosowanie, ale jak na razie to gadżet jeszcze większy niż pixel shift
Jeśli Nikon dobrze to przemyślał, to ten wyświetlacz mógłby być rewelacją. Dlaczego? W moim Sony zawsze żre prąd matryca i EVF albo LCD. Innej możliwości nie ma. Taki wyświetlacz o góry korpusu mógłby pokazywać aktualne parametry aparatu, a cała reszta mogłaby być wyłączona (!) i nie zużywać prądu (oczywiście nie działałby np. pomiar/drabinka, ale nie o to chodzi). EVF byłby aktywowany czujnikiem, a LCD na życzenie.
I jeszcze na koniec po co Nikon zrobił nowy bagnet:
1. Żeby móc wstawić sensor o innych rozmiarach/proporcjach.
2. Żeby móc zrobić hiperjasne szkła np. f/0.95.
3. Żeby móc aktualizować firmware obiektywów bez wysyłania do serwisu.
4. Żeby móc czytać profile z obiektywów.
Nie twierdzę, że zrealizuje wszystkie pkt od 1-4, ale za to mam nadzieję, że Canon dopisze do nich jeszcze kilka innych wprowadzając ewentualny nowy bagnet.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Właśnie nie, podczas pracy często poprostu się nie zerka na główny ekran. Aparat na statywie i szybki podgląd na ustawienia jest ok. Prądu je tyle co nic - same zalety.
Ja lubię gorny lcd ale to przyzwyczajenie lustrzankowe. Im dłużej pracujesz z ml tym więcej korzystasz z lv ... co mnie mocno zaskoczyło z samym sobą ;-) I wtedy ten lcd rzeczywiście staje się dopieszczaczem bo i tak masz włączony lv. Jeśli nie LV to w wizjerze wszystko widzisz - parametry i menu. Więc nawet fotografując przez wizjer masz możliwośc dokonania 100% regulacji bez odrywania oka od wizjera. Aby skorzystać z małego lcd musisz oderwac oko od wizjera ale ten lcd i tak w porównaniu z wizjerem będzie miał ograniczoną funkcjonalność. To jest jedna z różnic evf - ovf. W tym drugim ekranik górny w wielu przypadkach był konieczny a w evf może być ale może go nie być bo wszystko ogarniesz w wizjerze. Oczywiście lepiej mieć wybór niż nie mieć :)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Ja lubię gorny lcd ale to przyzwyczajenie lustrzankowe. Im dłużej pracujesz z ml tym więcej korzystasz z lv ... co mnie mocno zaskoczyło z samym sobą ;-) I wtedy ten lcd rzeczywiście staje się dopieszczaczem bo i tak masz włączony lv. Jeśli nie LV to w wizjerze wszystko widzisz - parametry i menu. Więc nawet fotografując przez wizjer masz możliwośc dokonania 100% regulacji bez odrywania oka od wizjera. Aby skorzystać z małego lcd musisz oderwac oko od wizjera ale ten lcd i tak w porównaniu z wizjerem będzie miał ograniczoną funkcjonalność. To jest jedna z różnic evf - ovf. W tym drugim ekranik górny w wielu przypadkach był konieczny a w evf może być ale może go nie być bo wszystko ogarniesz w wizjerze. Oczywiście lepiej mieć wybór niż nie mieć :)
Chodzi mi o sytuację, gdy włączony aparat wisi na pasku lub stoi na statywie. Nie patrzę ani w EVF ani na tylny LCD. A prąd płynie... Taki wyświetlacz na górze nie zużywa praktycznie prądu. Mogę sprawdzić/zmienić parametry obserwując plener okiem, a nie aparatem. Nie potrzebuję pracującej matrycy i EVF.
W taki sposób przynajmniej ja korzystam z górnego wyświetlacza w lustrzance. Przecież w OVF też mam wyświetlone wszystkie potrzebne parametry, więc nie muszę odrywać oka.
-
Czyli co? Wracamy do normalności. Nikon (i miejmy nadzieję Canon) zajmą się produkcją aparatów fotograficznych, a sony jak zawsze zakończy swą krótką historię i marzenia o rynku fotografii z wyższej niż kompakt półki na rzecz kamer video z funkcją fotografowania? To ciekawe, że już po samych zdjęciach ML Nikon widać jak niedorobione mogły być produkty typu a7 w zakresie samego body (bo o braku systemu szkieł nie wspominam). Ale z drugiej strony to dobrze, bo za kilka miesięcy takie a7r3 będzie w wyprzedaży można dostać za 5.000 pln, a zawsze to na rower nieco lepsze niż rx100. :mrgreen:
OK. Prawda jest taka, że zabawa na rynku ML się skończyła i trzeba czekać na ruch Canona.
-
z7 45.7mpx z6 24.5 mpix pięciosiowa stabilizacja i 493 lub 273 (z6) punkty af, w lepszym bazowe 64ISO, 9 lub 12 (z6) fps waga 675g 4K -30fps (pytanie jaki jest crop na 4k :mrgreen:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Te dywagacje (nie specjalistów) w necie o lepszym/gorszym bagnecie to zwykłe ble, ble, ble.
To nie jest żadne ble ble ble, tylko zwykła prosta sprawa której nie możesz/nie chcesz przyjąć do wiadomości.
Jak myślisz, dlaczego Nikon z miejsca zapowiedział coś takiego jak Z-Noct-Nikkor 58mm f/0.95?
Odpowiedź jest bardzo prosta: bo może; w końcu pozbyli się ograniczenia które ciążyło na nich od lat, czyli małej średnicy bagnetu F zaprojektowanego w latach 50tych ubiegłego wieku.
Większa średnica bagnetu daje większe możliwości i swobodę w kwestii projektowania jasnej optyki (szczególnie szerokich kątów) i jest to sprawa znana od dawna.
Oczywiście, średnica bagnetu systemu E jest wystarczająca do 3/4 zastosowań i większość użytkowników SONY nigdy nie będzie miało z tym problemu.
Problem pojawi się w momencie gdy SONY zapragnie wypuścić ultrajasne obiektywy które pewnie kupi 5 osób na krzyż, ale mają tę zaletę że podnoszą prestiż marki.
Oczywiście da się to zrobić zwiększając rozmiary szkła (przednia soczewka) a tym samym jego masę, odsadzając nieco obiektyw od bagnetu (wciąż za duża soczewka by zmieścić ją w małą dziurę E)
ale wciąż pozostaje pytanie o jakość oraz rozmiary szkła, które niestety musi tym samym urosnąć - cudów nie ma.
Oczywiście większa średnica bagnetu nie sprawi z automatu że szkła będą lepsze - to po prostu daje większe możliwości, większą swobodę i zmniejsza koszty.
SONY najprawdopodobniej założyło że E wystarczy do zastosowań jakie planują a zmiana bagnetu w tym momencie odniesie gorsze skutki niż pozostawienie starego.
W razie potrzeby, zmienimy przecież bagnet na większy i dołożymy "przejścióweczkę".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Panama Joe
To nie jest żadne ble ble ble, tylko zwykła prosta sprawa której nie możesz/nie chcesz przyjąć do wiadomości.
Jak myślisz, dlaczego Nikon z miejsca zapowiedział coś takiego jak Z-Noct-Nikkor 58mm f/0.95?
Odpowiedź jest bardzo prosta: bo może; w końcu pozbyli się ograniczenia które ciążyło na nich od lat, czyli małej średnicy bagnetu F zaprojektowanego w latach 50tych ubiegłego wieku.
Większa średnica bagnetu daje większe możliwości i swobodę w kwestii projektowania jasnej optyki (szczególnie szerokich kątów) i jest to sprawa znana od dawna.
Oczywiście, średnica bagnetu systemu E jest wystarczająca do 3/4 zastosowań i większość użytkowników SONY nigdy nie będzie miało z tym problemu.
Problem pojawi się w momencie gdy SONY zapragnie wypuścić ultrajasne obiektywy które pewnie kupi 5 osób na krzyż, ale mają tę zaletę że podnoszą prestiż marki.
Oczywiście da się to zrobić zwiększając rozmiary szkła (przednia soczewka) a tym samym jego masę, odsadzając nieco obiektyw od bagnetu (wciąż za duża soczewka by zmieścić ją w małą dziurę E)
ale wciąż pozostaje pytanie o jakość oraz rozmiary szkła, które niestety musi tym samym urosnąć - cudów nie ma.
Oczywiście większa średnica bagnetu nie sprawi z automatu że szkła będą lepsze - to po prostu daje większe możliwości, większą swobodę i zmniejsza koszty.
SONY najprawdopodobniej założyło że E wystarczy do zastosowań jakie planują a zmiana bagnetu w tym momencie odniesie gorsze skutki niż pozostawienie starego.
W razie potrzeby, zmienimy przecież bagnet na większy i dołożymy "przejścióweczkę".
Wszystko co piszesz jest prawdą. Najważniejszą kwestią jest tu chyba prestiż a w kontekście omawianego nikona to, że nic nowego poza średnica bagnetu nie proponuje (albo jeszcze o tym nie wiemy) i musiał coś nowego przedstawić.
Co do sony to myślę, że jak zwykle w tej firmie poległ marketing. Nie przewidzieli, że ten bagnet stanie się tak popularny i wprowadzi ML "na salony". Dla mnie, jak i dla 99% fotografów, średnica bagnetu jest bez znaczenia. Żadna z osób, które znam nie używa szkieł f0,95. Szkło 1,2 ktoś miał ale długo się nim nie bawił. Magiczny rynek PRO może i jest tym zainteresowany w jakimś tam procencie ale to wszystko margines. Natomiast umiejętnie zbudowana strategia może podnieść ten parametr na wysoki poziom wazności i osiągnąć duży sukces. Zobaczymy :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Chodzi mi o sytuację, gdy włączony aparat wisi na pasku lub stoi na statywie. Nie patrzę ani w EVF ani na tylny LCD. A prąd płynie... Taki wyświetlacz na górze nie zużywa praktycznie prądu. Mogę sprawdzić/zmienić parametry obserwując plener okiem, a nie aparatem. Nie potrzebuję pracującej matrycy i EVF.
W taki sposób przynajmniej ja korzystam z górnego wyświetlacza w lustrzance. Przecież w OVF też mam wyświetlone wszystkie potrzebne parametry, więc nie muszę odrywać oka.
Aaaaa teraz to nie wiem czy zażartowałeś czy poważnie..... masz aparat wiszący na pasku i zmieniasz w tym czasie jego parametry ? Zdradź sekret o co kaman? :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Aaaaa teraz to nie wiem czy zażartowałeś czy poważnie..... masz aparat wiszący na pasku i zmieniasz w tym czasie jego parametry ? Zdradź sekret o co kaman? :)
Ale co w tym dziwnego, że przed zrobieniem zdjęcia korzystając z górnego wyświetlacza ustawiasz parametry ekspozycji? Przecież dzięki temu po spojrzeniu w wizjer możesz skupić się na kadrze, a nie na ustawianiu ekspozycji...
-
Z tym ekranikiem jak z joyem, można bez ale lepiej jak jest.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Normalna praktyka, wielokrotnie stosowana każdego dnia. Aparat stoi na statywie, fotografuję spacerującego żurawia, wystarcza 1/200. Poza kadrem widzę nadlatującego konkurenta, spodziewam się akcji, wrzucam od razu 1/1000. Albo wracam z czatowni przez ciemny las, mam ustawione np. 1/125. Wychodzę z lasu na pole, od razu wrzucam 1/500. Wszystkie te zmiany robię na tylnym LCD, który cały czas pokazuje mi do niczego niepotrzebny obraz kadru.
Ogólnie staram się przewidywać co będę fotografować, bo później często brakuje czasu na reakcję.
O! Właśnie zauważyłem, że na górnym LCD u Nikona Z jest korekta ekspozycji, ale nie ma drabinki. Czyli mogłoby to działać dokładnie tak jak chciałem :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Z tym ekranikiem jak z joyem, można bez ale lepiej jak jest.
Zgadza się, z tym, że w bezlustrze potencjalnie mógłby dawać spore zyski na zasilaniu. I to np. byłaby innowacja Nikon vs Sony.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
...Natomiast umiejętnie zbudowana strategia może podnieść ten parametr na wysoki poziom wazności i osiągnąć duży sukces. Zobaczymy :)
Umiejętna strategia, to jest potrzebna do wypromowania uchwytu filiżankowego :D
-
W A7X jak nie przykłada się oka do EVF to jest "wyłączony". A monitor włączam przyciskiem gdy potrzeba, a więc niezwykle rzadko.
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
W A7X jak nie przykłada się oka do EVF to jest "wyłączony". Monitor włączam przyciskiem gdy potrzeba, a więc niezwykle rzadko.
jp
Lepiej to sprawdź. Przecież jak nie przykładasz oka, to nie widzisz, że jest wyłączony. Może sony tak gasi ten wizjer, jak światło w lodówce, które też przecież cały czas jest włączone.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Ale co w tym dziwnego, że przed zrobieniem zdjęcia korzystając z górnego wyświetlacza ustawiasz parametry ekspozycji? Przecież dzięki temu po spojrzeniu w wizjer możesz skupić się na kadrze, a nie na ustawianiu ekspozycji...
Ustawiasz ekspozycję nie patrząc w wizjer ani w lv? No to szacun. Ja na tym etapie jeszcze nie jestem i chyba nie dojdę do tego poziomu :-) Ustawiam ekspozycję na to co widzę.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Normalna praktyka, wielokrotnie stosowana każdego dnia. Aparat stoi na statywie, fotografuję spacerującego żurawia, wystarcza 1/200. Poza kadrem widzę nadlatującego konkurenta, spodziewam się akcji, wrzucam od razu 1/1000. Albo wracam z czatowni przez ciemny las, mam ustawione np. 1/125. Wychodzę z lasu na pole, od razu wrzucam 1/500. Wszystkie te zmiany robię na tylnym LCD, który cały czas pokazuje mi do niczego niepotrzebny obraz kadru.
Ogólnie staram się przewidywać co będę fotografować, bo później często brakuje czasu na reakcję.
O! Właśnie zauważyłem, że na górnym LCD u Nikona Z jest korekta ekspozycji, ale nie ma drabinki. Czyli mogłoby to działać dokładnie tak jak chciałem :)
--- Kolejny post ---
Zgadza się, z tym, że w bezlustrze potencjalnie mógłby dawać spore zyski na zasilaniu. I to np. byłaby innowacja Nikon vs Sony.
A to jeśli stosujesz preselekcję czasu to tak musisz. Ja do ptactwa 99% preselekcję przysłony więc nie muszę, zawsze pełna dziura :-)
Ale serio wychodzisz z lasu na łąkę i przestawiasz ten czas 1,2....5 razy w ciągu spaceru. Spokojnie możesz użyć lv czy wizjera nic się nie stanie :-) Zużyjesz 0,1% energii z całej sesji. To nie jest argument. Argumentem jest to, że tak lubisz albo Ci tak wygodnie albo że to przyzwyczajenie ale że to jakieś znaczące zużycie energii to nie jest argument.
Ja bardzo lubię górny lcd i korzystam ale jak go nie mam nie widzę problemu. Tem w nowym nikonie wygląda fajnie... tak samo chyba jak w fuji ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
W A7X jak nie przykłada się oka do EVF to jest "wyłączony". A monitor włączam przyciskiem gdy potrzeba, a więc niezwykle rzadko.
jp
O, dzięki :), wygląda na to, że w moim a6300 też tak się da. Sprawdzę w terenie jak to się przełoży na zużycie baterii, które u mnie jest bardzo szybkie. Inna rzecz, że będę musiał jakiś przycisk na to poświęcić :(, a do ich konfiguracji zdążyłem już się przyzwyczaić (z tego co pamiętam w A7x jest co najmniej jeden więcej).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Ustawiasz ekspozycję nie patrząc w wizjer ani w lv? No to szacun. Ja na tym etapie jeszcze nie jestem i chyba nie dojdę do tego poziomu :-) Ustawiam ekspozycję na to co widzę.
Tak, ustawiam ekspozycję w 99% przypadków manualnie patrząc na to, co chcę sfotografować. LV nie używam w ogóle. Oczywiście, czasem muszę coś skorygować albo powtórzyć. Wizjer służy mi do kadrowania i ustawiania AF jeżeli jest taka potrzeba. To chyba istota fotografii, żeby planowac przed zrobieniem kadru to, jak chce się go naświetlać? Z tym, że ja się urodziłem jakiś czas temu, pierwszym "poważnym" aparatem była smiena, więc moje poglądy mogą być przestarzałe :mrgreen: Ale tak przy okazji w jednym z Tobą zgodzę się bezapelacyjnie - sony do filmowania jest best. Bo to w ogóle są kamery video z funkcją fotografii, to jako producent mają w DNA. A że bezlusta a7 im nie wyszły, cóż - wystarczyło podpłacić parę "niezależnych" testów w "wiodących światowych czasopismach" i już - złowili mniej świadomych klientów (to nie do Ciebie) :mrgreen:
-
-
@miszak "Ustawiasz ekspozycję nie patrząc w wizjer ani w lv? No to szacun. Ja na tym etapie jeszcze nie jestem i chyba nie dojdę do tego poziomu :-) Ustawiam ekspozycję na to co widzę."
Nie da się ustawić ekspozycji nie patrząc w wizjer?
-
Żeby nie było tak różowo (przynajmniej dla mnie):
XQD - po co mi jeszcze jeden standard kart?
hybrydowy AF - to nie jest złe rozwiązanie, ale potencjalnie ma swoje wady, myślałem, że Nikon coś ambitniejszego wykombinuje, zwłaszcza, że ma armię lustrzankowych szkieł do obsłużenia (no i bezlustra Nikona raczej w kosmos już nie polecą tak jak lustrzanki ;) )
Chyba zaczekam na Canona :)
-
No i mamy. Z7 body z kitem (24-70) za ok. 20.000PLN podobno wyjdzie. Zgodnie z teorią o końcu lustrzanek czekam teraz na "wysyp" (najgłupsze możliwe słowo) tych d750 i d800/850 na aukcjach na całym świecie, bo przecież przed nami technologiczna rewolucja i obligatoryjna zmiana dslr na ml :mrgreen:
W zasadzie to ja naprawdę życzę sobie, żeby Canon też wypuścił na tyle udane ML i nowe szkła do niego, żeby wszyscy się przesiadali na nie i masowo wyprzedawali szczególnie te fatalne szkła, które przecież nie były projektowane pod ML (cokolwiek to znaczy i jak błędne jest w pojmowaniu przez czytelników dxo).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
No i mamy. Z7 body z kitem (24-70) za ok. 20.000PLN podobno wyjdzie. Zgodnie z teorią o końcu lustrzanek czekam teraz na "wysyp" (najgłupsze możliwe słowo) tych d750 i d800/850 na aukcjach na całym świecie, bo przecież przed nami technologiczna rewolucja i obligatoryjna zmiana dslr na ml :mrgreen:
To się musiało tak skończyć, wszak bezlustra tańsze są znacznie w produkcji, bo nie mają części mechanicznych. Można je trzaskać na taśmie jak Snickersy :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
W zasadzie to ja naprawdę życzę sobie, żeby Canon też wypuścił na tyle udane ML i nowe szkła do niego, żeby wszyscy się przesiadali na nie i masowo wyprzedawali szczególnie te fatalne szkła, które przecież nie były projektowane pod ML (cokolwiek to znaczy i jak błędne jest w pojmowaniu przez czytelników dxo).
Przejdę się w weekend po wyprzedażach garażowych, nieszczęśnicy będą się masowo pozbywać d850. Na Canona dopiero przyjdzie pora ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
a czy ktoś mówił że będzie tanio (tanio już było jak nowy 5DI kosztował 5kilo złotych :mrgreen: pamiętam te czasy) już dawno pisałem że wszyscy będą chceli kupić fulfrejmowe bezlustro do momentu aż canon czy nikon nie powiedzą - sprawdzam - wtedy liczba chętnych na wydanie kasy znacząco się zmniejszy :mrgreen:
canon wypadnie pomiędzy z6 a z7 żeby utrzymać koncepcję konkurencji na zakładkę czyli braku konkurencji - 30mpix 10fps itd itp (i z dużym cropem na 4K bo to taka nowa świecka tradycja) - czyli może coś z półki o numerze 5 (oby) - ale tanio nie będzie - wystarczy sobie rzucić okiem na cenę 5DIV i dołożyć podatek od nowości :mrgreen: - ogólnie mamy szansę na ciekawy korpus (może nawet nie dadzą gibanego ekraniku a tylko góra dół - chyba że to jakieś patenty chronią takie niepełne gibanie) bo nikon dość wysoko ustawił poprzeczkę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
To się musiało tak skończyć, wszak bezlustra tańsze są znacznie w produkcji, bo nie mają części mechanicznych. Można je trzaskać na taśmie jak Snickersy :lol:
Swoją drogą to jest własnie mistrzostwo świata i chapeau bas dla marketingu (sony przede wszystkim) - wmówić ludziom, że sprzęt w zasadzie identyczny (DSLR-ML) jest rewolucyjną innowacją, wywołać potrzebę jego posiadania i następnie, za tańszy w produkcji zawołać większą kasę. Ten sam mechanizm mamy obecnie przy samochodach - silniczki 0,9 lub 1,2 litra są (według oczywiście niezależnych badaczy) mega innowacyjnością lepszą od tradycyjnych wolnossących 1.8 czy 2.0. I ludzie to łykają, płacąc niejednokrotnie więcej za badziew, który po kilku latach się zwyczajnie zapcha. Więc jeżeli to łykają, to dlaczego bezluster nie mają łyknąć. Głupota ludzka wszak nie zna granic.
A od jutra winna ruszyć mini sonda wśród Nikoniarzy: co wybierasz za +/- 16.000 PLN - innowacyjny ML Z7 czy d850. Ciekaw jestem wyniku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Przejdę się w weekend po wyprzedażach garażowych, nieszczęśnicy będą się masowo pozbywać d850. Na Canona dopiero przyjdzie pora ;)
D850 będzie dodawany jako gratis do kita lub sprzedawany w biedronce (obok tych wacomów za 50zł)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
D850 będzie dodawany jako gratis do kita lub sprzedawany w biedronce (obok tych wacomów za 50zł)
Obyśmy się nie zdziwili widząc w ofercie Bożonarodzeniowej biedronki takie a7II za 2999 ... Wszak to innowacyjna sieć dyskontowa, która na sprzedaż muzealnych lustrzanek sobie nie pozwoli, będą podążać za "tryndem"
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
O, dzięki :), wygląda na to, że w moim a6300 też tak się da. Sprawdzę w terenie jak to się przełoży na zużycie baterii, które u mnie jest bardzo szybkie. Inna rzecz, że będę musiał jakiś przycisk na to poświęcić :(, a do ich konfiguracji zdążyłem już się przyzwyczaić (z tego co pamiętam w A7x jest co najmniej jeden więcej).
Jeśli masz ustawione na auto i idziesz to żre Ci aku bo ciągle włącza się evf.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Wieslaw18
@
miszak "Ustawiasz ekspozycję nie patrząc w wizjer ani w lv? No to szacun. Ja na tym etapie jeszcze nie jestem i chyba nie dojdę do tego poziomu :-) Ustawiam ekspozycję na to co widzę."
Nie da się ustawić ekspozycji nie patrząc w wizjer?
Ja nie umiem ale jak widzisz koledzy tu na forum potrafią. Kiedyś rak robiłem mając jakieś smieny i druhy ale odkąd są inne możliwości wykorzystuję je. Natomiast jeśli ktoś tak chce nie widzę problemu.