Odp: 150-600mm POJEDYNEK Tamron vs Sigma C
Ja swoją po 2 tygodniach przyspieszyłem przez usbdock.Zdecydowanie szybciej ale jak już pisałem przełożyło się to na celność.Na ustawieniach fabrycznych i wolniejszym AF nigdy mi nie spudłowała, po przyspieszeniu motoru AF zdarza się że na 10 strzałów spudłuje 2.Ale w większości przypadków mam 10/10 trafionych.Jedynym ale to już wiedziałem od początku minusem jest utrzymanie na statywie nieporuszonych zdjęć na ogniskowej 600 mm.Nie w każdym przypadku , ale...Może jest mi potrzebny lepszy statyw .Pomaga jedynie wstępne podniesienie lustra,i wyzwalanie migawki przez radiowe wyzwolenie czy przez wężyk spustowy.Po zakupie nie musiałem nic ruszać w ustawieniach celności AF.Zobaczymy co aktualizacja nowa poprawi i o ile. Bladym świtem trudno wstrzelić się w ustawienia.Obiektyw potrzebuje dużo światła.Wg mnie obiektyw wart swoich pieniędzy.Jestem z niego zadowolony.
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Może po dłuższym czasie ktoś z użytkowników napisałby jak jest z celnością AF w obu szkłach? Skłaniałbym się ku Sigmie bo tryb panoramowania mnie interesuje, ale boję się o problemy z celnością AF, które nawet w topowych Sigmach występowały, a w Tamronach jeszcze się nie spotkałem.
Fakt, na ustawieniach fabrycznych Sigma jest dość marudna. Po dostrojeniu UsbDockiem dogoniła mój stary 100-400. Oczywiście mam w serii kilka "niewypałów" w ostrości, ale przy fotografowaniu startującego odrzutowca to normalna sprawa. Przy cropie i 500-600mm z ręki to nieuniknione. Przynajmniej dla mnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
rafels3
Po dostrojeniu UsbDockiem dogoniła mój stary 100-400
Czy to automatycznie oznacza,że posiadacze 100-400 nie muszą się spieszyć z zamianą?
Sigma to trochę inne podejście do tematu. Canon to "pompka". Tej szybkości zoomowania nie osiągnę za pomocą 150-600. Używam jej raczej jak stałki: ustawiam konkretną ogniskową i łapię w kadr moje stalowe ptaszki. Jeżeli chodzi o jakość obrazka, to moja Sigma pobiła pompkę. Ale nie mam porównania a mój Canon jakiś wybitny nie był...
Canon to pompka, racja, ale na pokazach i tak robi u mnie za stałkę, bo w zasadzie 90% zdjęć jest na 400 mmm ;)
Na pokazach zawsze brakuje mm :(
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Canon to pompka, racja, ale na pokazach i tak robi u mnie za stałkę, bo w zasadzie 90% zdjęć jest na 400 mmm
Czemu w takim razie nie zamienisz go na Canona EF 400 mm f/5.6L USM ?
Może dlatego, że świat to nie tylko pokazy a 90% to nie 100%? :D
Cytat:
Zamieszczone przez
zanussi
90% to nie 100%
Może jednak warto poświęcić 10% dla lepszych 90%? :)
Świat to też foty po płotem, foty na wakacjach, czasem po prostu na spacerze, a wtedy stosunek 400 mm do reszty jednak się zmienia, ale gdybym miał wolną gotówkę to bez wahania kupiłbym stałkę, co najmniej 500 mm ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Świat to też foty po płotem, foty na wakacjach, czasem po prostu na spacerze, a wtedy stosunek 400 mm do reszty jednak się zmienia
Też wybrałem 100-400L, ale na pokazy nie chodzę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
gdybym miał wolną gotówkę to bez wahania kupiłbym stałkę, co najmniej 500 mm
Mam tak samo :mrgreen: