Odp: :) Do zaawansowanych fotografów. Banal: fotograf prezentuje fote PRZED i PO
Chłopacy - nie tego dotyczy temat wątku, czytać się tego nie da. Umówcie się na priwie i tam wymieniajcie się poglądami :)
Odp: :) Do zaawansowanych fotografów. Banal: fotograf prezentuje fote PRZED i PO
> jedna klatka to koszt 4- 5 zl - nic lepiej nie zmusza do dyscypliny i myslenia jak ... wlasna kieszen.
a co ja pisalem wczesniej?
> uzywasz argumntow zupelnie absurdalnych.
nie - chcialem ci tym kontrargumentem pokazac, ze piszesz bzdury, twierdzac, ze niechec do korekty jest wymowka braku umiejetnosci.
wsio w temacie.
Cytat:
Zamieszczone przez
mazeno
> jedna klatka to koszt 4- 5 zl - nic lepiej nie zmusza do dyscypliny i myslenia jak ... wlasna kieszen.
a co ja pisalem wczesniej?
> uzywasz argumntow zupelnie absurdalnych.
nie - chcialem ci tym kontrargumentem pokazac, ze piszesz bzdury, twierdzac, ze niechec do korekty jest wymowka braku umiejetnosci.
wsio w temacie.
wielokrotnie doswiadczylem w sieci , ze ludzie , ktorzy posadzaja innych o pisanie bzdur na ogol niedosc dokladnie znaja materie.
jesli wejsc w detal , okazuje sie ze pusto - nic glebiej nie ma.
jesli uwazasz , ze moje stanowisko , iz nie ma powodu rezygnowac z mozliwosci jakie daje technologia cyfrowa jest bzdurne - to mentalnie tkwisz w sredniowieczu.
halo, obudzi sie ..... mamy wiek 21.
dziwi mnie, ze po 30 latach fatografii cyfrowej , ktos ma opory przed obrobka i uwaza , ze zdjecia powinny byc "wprost z aparatu".
To jest suwerenne prawo autora , tak traktowac material fotgraficzny , jak to uwaza za stosowne.
Trzeba robic po prostu swoje .
Po co w ogole fotografowac , skoro wszytko juz zostalo sfotografowane i jest do znalezienia w sieci?
A po to , zeby " robic swoje" - na sobie wlasciwy sposob - to ma sens.
jesli wlasciwym sobie sposobem jest obrobka sfotografowanego materialu - to to ma wlasnie sens.
Bezsensem jest wyrazanie opini , ze to nie ma sensu.
Masz prawo nieobrabiac , dokladnie takie samo jak ktos inny ma prawo do obrobki. Zadna z tych postaw nie jest naganna.
masz prawo rezygnowac z dobrodziekstw technologii , tak jak czlowiek ma prawo zamknac sie w pustelni.
Ktos inny ma prawo czerpania z zycia cala garscia.
jesli obarabiasz zawodowo , to nie dziwie sie , ze masz niechec do obrobki, ale na Boga - nie oznacza to ze nie nalezy zdjec obrabiac , skoro mozna je w ten sposob poprawic, skorygowac , czy tez osiagnac zamierzony cel - wyrazic swoje upodobania plastyczne.
Byc moze jestes zwyczajnie zmeczony obrobka i chcesz od niej odpoczac ?
nie przeczytales ze zrozumieniem.
to byla prowokacja - kopniecie w kostke za ewidentna bzdure.
Cytat:
Zamieszczone przez
mazeno
nie przeczytales ze zrozumieniem.
to byla prowokacja - kopniecie w kostke za ewidentna bzdure.
nie ma takiej mozliwosci , zeby ktos potrafil , umial - a nie obrabial.
a to dlatego, ze nie da sie nauczyc bez praktykowania obrobki.
a wiec jesli potrafisz to musisz kiedys obrabiac , a wiec nieprawda jest , ze nie obrabiasz.
albo rzeczywiscie nie potrafisz i nie obrabiasz , niezaleznie od innych uzasadnien.
przy czym obrobka czysto graficzna , grafika wektorowa , to nie jest to samo co obrobka zdjec, tak jak CAD to tez nie to samo.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
eska
A jak nazwać to: [/url]
proba robienia innych w bambuko , co pewnie w stosunku do czesci populacji sie udaje.
wytlumacze ci to moze tak. porownaj oba zdania:
> niechec do poprawy obrazu jest to tylko wymowka ludzi , ktorzy nie byli w stanie opanowac techologii cyfrowej.
> chec (imperatyw?) poprawy obrazu jest tylko wymowka ludzi, ktorzy nie byli w stanie opanowac podstaw fotografii (swiatlo, kadr itp).
gdzie w obu zdaniach widzisz blad logiczny?
nie moze byc raz "niechec" , innym razem "chec"
ma byc dwa razy " niechec" - to logiczne chyba ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
To jest suwerenne prawo autora , tak traktowac material fotgraficzny , jak to uwaza za stosowne.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
przy czym obrobka czysto graficzna , grafika wektorowa , to nie jest to samo co obrobka zdjec, tak jak CAD to tez nie to samo.
No to jak to w końcu jest, bo już nie wiem, czy to ja jako autor decyduję co jest zdjęciem, a co grafiką, czy też decydujesz Ty.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
nie ma takiej mozliwosci , zeby ktos potrafil , umial - a nie obrabial.
Tylko mogę się zgodzić z tą opinią.Inna kwestia: jakośc tej obróbiki i efekt końcowy.
Tu rozrzut jest potężny :mrgreen: .