Odp: Lustrzanka do 1800zł.
Porównałem sobie 600d, 5D i K-50 na ISO 100. Scena wyżowa w słoneczny dzień. Ciągnąłem cienie. Surowe pliki ciągnąłem tą samą wywoływarką. Różnice owszem są. 5D mocno ciągnięty daje banding pionowy, 600d daje taką sraczkę, że całkowicie traci się szczegóły, K-50 można ciągnąć i ciągnąć, nie ma bandingu, pozostaje detal, nie leci kolor. Rzecz w tym, że takie skrajne ciągnięcie to sztuka dla sztuki. K-50 ma naprawdę exxxtra matrycę ale jej przewaga wychodzi w sytuacjach skrajnie kontrastowego oświetlenia. W sumie cieszy mnie to, że zestaw K-50 + 35/2.4 daje taki fantastyczny obrazek jak 5D + 50/1.4 :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Wiesz co grozi za wypisywanie herezji
Co wg Ciebie jest w tym stwierdzeniu herezją?
Cytat:
Zamieszczone przez
Kwapiszon
Porównałem sobie 600d, 5D i K-50 na ISO 100. Scena wyżowa w słoneczny dzień. Ciągnąłem cienie. Surowe pliki ciągnąłem tą samą wywoływarką. Różnice owszem są. 5D mocno ciągnięty daje banding pionowy, 600d daje taką sraczkę, że całkowicie traci się szczegóły, K-50 można ciągnąć i ciągnąć, nie ma bandingu, pozostaje detal, nie leci kolor. Rzecz w tym, że takie skrajne ciągnięcie to sztuka dla sztuki. K-50 ma naprawdę exxxtra matrycę ale jej przewaga wychodzi w sytuacjach skrajnie kontrastowego oświetlenia.
Dlatego konia z rzędem temu, kto kupuje sprzęt po to by badziewnie (niechlujnie) naświetla zdjęcia po to, by potem ekstremalnie barwić się suwakami.
Nie każde zdjęcie da się dobrze naświetlić. Czasem scena ma za duże różnice jasności. Wtedy taka matryca jak mają nowe Nikony czy Pentaxy się przydaje.
Ogólnie jak oglądałem to znalazłem taki coś, ale tu jest 550d, to raczej też nie takie do końca porównanie xd, tu jest jak działa przerobienie raw w lightroomie (czas naświetlania, przysłona, iso itd tak samo ustawione) :
Nikon d5100:
http://horshack.smugmug.com/photos/i...-WTC3NH3-O.jpg
http://horshack.smugmug.com/photos/i...-S7TpxTk-O.jpg
Canon EOS 550d:
http://horshack.smugmug.com/photos/i...-jDxttF7-O.jpg
http://horshack.smugmug.com/photos/i...-b9FhrP5-O.jpg
Ale chyba koniec końców i tak wezmę eosa 600d xD
Mam takie wrażenie, że canon robi lepsze jpgi ale czy rawy xD?
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Nie każde zdjęcie da się dobrze naświetlić. Czasem scena ma za duże różnice jasności. Wtedy taka matryca jak mają nowe Nikony czy Pentaxy się przydaje.
Tak właśnie jest, jak piszesz.
Wogóle w kategorii puszek K-50 to ostry zawodnik:
- solidny metalowy (dla łamiących plastiki);
- szczelny nawet z kitem (dla mnie);
- wizjer 100% pryzmat (mniam);
- AF 9 x krzyż, celny (sprawdziłem);
- microadjust AF, ogólny offset + 20 szkieł w pamięci (tu Canon pożałował);
- 2 pokrętasy definiowane (dla marudnych koneserów);
- zasilanie paluszkami (dla mnie);
- bardzo dużo ustawień w menu niekastrowanych przez księgowego, przykładowo możliwość zapisu DNG gdy robimy domyślnie jpg, i wiele innych.
- stabilizacja nawet ze starymi szkłami M42;
- zapis DNG;
- dają soft w komplecie;
- malutki zgrabniutki, w sam raz dla motocyklisty;
- Limitedy, malutkie bardzo dobrze wykonane mechanicznie, bardzo dobre optycznie i bardzo drogie :)
minusy IMHO to:
- brak dedykowanego gripa, czasem jednak by się przydał;
- MLU wykastrowane (tu Canon wymiata);
- niegibany wyświetlacz.
Porównuję tak sobie z 600D i myślę, że należałoby wykastrować księgowego, który kastruje projekty Canona.
Cytat:
Zamieszczone przez
michael_key
Co wg Ciebie jest w tym stwierdzeniu herezją?
Dlatego konia z rzędem temu, kto kupuje sprzęt po to by badziewnie (niechlujnie) naświetla zdjęcia po to, by potem ekstremalnie barwić się suwakami.
Przestańmy powtarzać mity o dobrej ekspozycji i braku umiejętności, jak brakuje DRa to najwyżej możesz nie przepalić świateł, a cienie będą w ... nosie. Nie ma na to cudownego lekarstwa - całego świata fillflashem nie doświetlisz.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
jak brakuje DRa to najwyżej możesz nie przepalić świateł
I zasadniczo tego należy się trzymać. Nie dotyczy to tylko S3/S5Pro, gdzie trzeba dbać o cienie, a światła i tak się odzyska :) Czasami żałuję, że sprzedałem S3Pro. Stara puszka ale ciągle są tematy, gdzie jest niezastąpiona.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
Przestańmy powtarzać mity o dobrej ekspozycji i braku umiejętności, jak brakuje DRa to najwyżej możesz nie przepalić świateł, a cienie będą w ... nosie. Nie ma na to cudownego lekarstwa - całego świata fillflashem nie doświetlisz.
No i właśnie o tych umiejętnościach mowa.
W kamerach (nawet w zawodowych) DR jest dosyć marny i można sobie poradzić. Po prostu znajomość ograniczeń sprzętu to podstawa. W zachwalanym Pentaxie w czerwieniach dzieją się dziwne rzeczy, a przewaga w DR na wyższych iso (czyli w warunkach gdzie dla mnie to byłoby najbardziej istotne) znika jak kamfora.
To idę jutro do sklepu ;), upewnijcie mnie ^^. Warto brać 600d :D?