Wiem widziałem te zdjęcia tylko nie jestem do końca pewien ile w nich jest obróbki.
Wersja do druku
Wiem widziałem te zdjęcia tylko nie jestem do końca pewien ile w nich jest obróbki.
w każdym na pewno jest trochę ;) nie zawsze surowy raw jest taki by mógł zbierać ochy i achy :D
to jednak z VC czy bez, głównie zależy mi na ostrości i celności, jakość wykonania mniej mnie interesi
jeśli na tym ci zależy bierz VC przynajmniej nie będziesz mógł potem zwalić winy, że poruszone nie z Twojej winy.
30D mam jeszcze ze starych czasów, trzymam chyba z sentymentu ;) - przez ostatnie 3 lata zrobił raptem kilkaset zdjęć. Ale niedługo wystawię go na sprzedaż, bo zamierzam kupić 5DIII i za dużo będzie tego wszystkiego. 17-40 kupiłem mając jeszcze 350D, później z 30D służył mi jako podstawowe szkło i bardzo dobrze się sprawdzał. Co do sampli, to bardzo chętnie, ale aktualnie przeżywam traumę - przed kilkoma dniami padł mi dysk twardy z tysiącami zdjęć - czarna lista seagate'a :(. Jest w naprawie i ponoć jest duża szansa, że dane odzyskam, tylko kwestia czasu.
Dziś kupiłem 2 dyski i skonfigurowałem macierz RAID1 - wszystkim, którzy nie mają jeszcze kopii zapasowych, szczerze polecam, nie wiadomo, kiedy nieszczęście przyjdzie.
Odnośnie zdjęć jak chcesz, to mogę podpiąć zestaw i strzelić kilka sampli w wolnej chwili. Napisz tylko co chcesz - RAWy, JPG, czułości, przysłony itp. Mogę wysłać mailem.
Ostrość będziesz miał, jak AF trafi. A z celnością w tamronach jest już róznie. Ja z tego powodu pozbyłem się go już po kilku tygodniach użytkowania, mimo, że pochodził od Cichego czyli ostrość była super. Jak już masz kupować, to weź raczej wersję z VC, ja nie miałem, ale ludzie piszą, że jest lepsza. Choc jak dla mnie stabilizacja przy tych ogniskowych nie do wykorzystania.
Pytanie do Matsil: A mógłbyś mi zrobić dwa podobne zdjęcia w Raw na niskim Iso.
Jedno z 50D i 10-22, drugie z 5D i 17-40 i podesłać mi na e-maila.
Bo chodzi o to że wacham się czy sprzedać 50D i 10-22 (bardzo polubiłem tą ogniskową) i nie kupić 5D mark II z 17-40.
Powstrzymuje mnie trochę Shutter Lag i przeczucie że będę jednak tęsknił do C 10-22.
I chodzi mi też po głowie żeby zostawić 50D i 10-22, poczekać z pół roku (by dozbierać kasę) i kupić używkę 5D mark II, ale tutaj znowu nie uśmiecha mi się nosić wszędzie 2 body.
Co do wątku, to brałbym od razu 50D (używane) lub 60D (nowe) i ze względu na fundusze brał bym Tamrona 17-50 VC, tylko osobiście bym w sklepie sprawdził obiektyw przed kupnem bo każda sklepowa sztuka może mieć inny problem.
Jasne, nie ma sprawy, jeżeli możesz trochę poczekać. Aktualnie moja 5-ka jest na Żytniej i czyści sobie matrycę a zestaw 50D + 10-22 pożyczyłem bratu, wraca chyba w środę. Zobaczysz, sam ocenisz, ale ja z tego zestawu bez namysłu wybieram 5DII + 17-40, który daje wyraźnie lepszy obrazek. Zresztą wkrótce wystawię na sprzedaż 10-22 i 30D, bo kupuję 5DIII i crop będzie mi służył jedynie w celu przedłużenia ogniskowej.
Jasne poczekam, doprecyzuje że chodzi mi o maksymalnie szeroki kąt dla tych obiektywów.
Przypomnę się pod koniec tygodnia :-)
Wysłane przez Tapatalk