A co ja napisałem?
Cytat:
Liczę na to, że odwzorowanie kolorów w 1D będzie pomiędzy 1Ds a 5D, tak samo plastyka.
Wersja do druku
A co ja napisałem?
Cytat:
Liczę na to, że odwzorowanie kolorów w 1D będzie pomiędzy 1Ds a 5D, tak samo plastyka.
Krótkie pytanko, w zestawie mam
14mm, 35mm i zbieram sie własnie na zakup czegoś dłuższego
Co jeśli nie odpowiada mi 85tka na FF, 100wka będzie odpowiednia ( f 2.0 ) ?
Czy nie będzie za dużego braku między 35 a 100 ? ;)
Skąd mamy wiedzieć czy będzie Ci odpowiadać 100tka skoro 85tka Ci nie odpowiada? Wszystkim odpowiada...
czyli to ja jestem inny :) Może musiałbym sie przyzwyczaić ale po coś przecież tą setke zrobili ;)
Wsadziłeś 1D pomiędzy 2 body dysponujące FF.Cytat:
A co ja napisałem?
A tak rajt :D zwracam honor, zmęczenie daje się we znaki. Miałem na myśli ogólny obrazek, czyli plastyka gorzej niż FF ale odwzorowanie kolorów lepiej niż 5D.
Nie jesteś inny, chociaż 100mm cieszy się zdecydowanie mniejszą popularnością niż 85mm. Dziurą między 35 a 100 się nie przejmuj - jak naprawdę zacznie doskwierać to sobie coś tam ulokujesz.Cytat:
czyli to ja jestem inny Może musiałbym sie przyzwyczaić ale po coś przecież tą setke zrobili
Jeżeli jednak w grę wchodzi FF i cena dyskwalifikuje 135mm f/2 - wtedy polecam setkę. Niektórzy spośród nas - tych dziwnych zwolenników 100mm nawet opisują pobudki swojego wyboru :D :
http://www.mir.com.my/rb/photography...2USM/index.htm
Miałem 100tkę w zestawie 28,50,100 na 40D i potem na 5D. Na 5d zakres bardziej mi odpowiadał, choć 100mm na FF czasem było za mało.
100tka jest świetna, ale nie ma co ukrywać – niby 35mm różnicy, ale 135tka daje drastycznie inny/lepszy obrazek. Nie chodzi tu o ostrość, bo tej 100tce nie brakuje, ale o rozmycie, dlatego do 35tki przynajmniej dla mnie znacznie bardziej od 100tki nadaje się 85tka i 135tka, ale wszystko zależy od prywatnych preferencji. Zakres 28,50,100 był fajny na FF, ale mimo wszystko podstawowy jego element, czyli 50tka był najsłabszym ogniwem
Z całej linii jedynek nie robiłem zdjęć tylko 1DsI - to tak odnośnie bazowania na broszurach ;)
Ale fakt - nie maiłem 1DsII na ciemnej sali. Dziwne jest trochę to co piszesz, że prędkość AF spada. Co więcej jak pytałem i szukałem opinii o 85LII to często pojawia się stwierdzenie, że szkło ma wolny AF, ale na jedynkach jest lepiej/dobrze (szybciej kręcą silnikiem przez większe napięcie), a szczególnie w trudnych warunkach...
A no i nie pisałeś czy robisz wesele na servo czy one-shot a fakt główne problemy wynikają z tego, że ludzie nie umieją ustawić sobie servo pod konkretną sytuację i swój styl pracy.
Ale ja bym spróbował wyzerować wszystkie nastawy - a nóż jest coś ustawione.
W sumie słuszny pomysł. Wyzeruję nastawy. Inna sprawa jest taka, że miałem go na sali gdzie ISO1600 1.4 i czasy rzędu 1/80, więc szału nie było...
Faktem jest też, że piątka poczyniała sobie lepiej (szybciej znaczy się).
A co sądzisz o zamianie 5D na 1D mkIII?