Odp: sigma 30 1.4 , proszę o opinie
Cytat:
Zamieszczone przez
dapp
Na pewno jest sens tylko że nowa kosztuje raptem 250-300 PLN więcej, masz od razu 3-letnią gwarancję i bezpłatną (w razie potrzeby) kalibrację. Ja ją robiłem dwukrotnie, to są też koszty. A dodatkowo w sklepie jak mają kilka sztuk to możesz wybrać najlepszą sztukę... No chyba że ta różnica w cenie to być albo nie być...
Właśnie, żeby w sklepie leżały 2-3 sztuki to nie zastanawiałbym się i postawił na możliwość wybrania najlepszej sztuki.
Problem jest taki, że praktycznie wszędzie są one tylko na zamówienie, więc zakładam, że żaden sklep nie ściągnie kilku sztuk żebym mógł sobie "pomacać".
No to ratuje cię wizyta w Sigma Pro Centrum (Warszawa, Bydgoszcz).
Raczej będą mieć więcej niż 1 sztukę.
Ja swoja Sigme 30/1,4 kupiłem w fotojokerze we Wrocławiu i mieli 3 szt. a więc wybrałem z nich najlepszą więc jest szansa że w większych sklepach będą mieli po kilka.
Odnośnie Sigmy mogę napisać że obiektyw teraz spełnia swoje zadanie.
Światło siła 1,4 , pięknie rozmyte tło i dość szybki AF to oczywiście zalety ale obiektyw ma też pewną przypadłość.
Przy zdjęciach z ostrym światłem w tle (lampy, halogeny) AF często się gubi. Oczywiści wszystkie obiektywy mają chyba z tym problem jednak Sigma jakby większy więc robiąc zdjęcie w takiej sytuacji lepiej 2 x nacisnąć spust dla pewności.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
No to ratuje cię wizyta w Sigma Pro Centrum (Warszawa, Bydgoszcz).
Raczej będą mieć więcej niż 1 sztukę.
Że, ja na to wcześniej nie wpadłem :D
A Bydgoszcz pod nosem mam ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Zibi1970
Ja swoja Sigme 30/1,4 kupiłem w fotojokerze we Wrocławiu i mieli 3 szt. a więc wybrałem z nich najlepszą więc jest szansa że w większych sklepach będą mieli po kilka.
U mnie w "mieście" w fotojokerach pustka ;)
Obiektyw został wysłany do serwisu , gdy wróci zamieszczę zdjęcia porównawcze dla zainteresowanych....nadchodzi wiekopomna chwila :)
No to dorwałem dzisiaj swoją Sigmę, chyba całkiem dobry egzemplarz ..
http://i49.tinypic.com/se2lgz.jpg
jeszcze dla pewności bateryjki
Już tam nic dla pewności nie kombinuj, bo odkryjesz, że nie ma napisu Canon i zechcesz się pozbyć. Ostra, trafia to się ciesz, że znalazłeś i idź zdjęcia robić a nie bateryjki będziesz fotografował. I od dzisiaj już wiesz jak się kupuje Sigmy i czy to taki badziew jak mówi WIELKI MASTA CANON ONLY.
W żadne bateryjki już się bawić nie będę, zrobiłem tak jak radziłeś Heilsberg - używana sztuka, miesiąc jeszcze na gwarancji w razie potrzeby dostrojenia do puchy ;) Póki co jestem pod dużym wrażeniem szkiełka a mam je dopiero od godziny?
Lecę dalej testować, najpóźniej jutro wrzuce jakieś sample.
A i pytanie mam : czy to normalna sprawa, że manualnie mogę kręcić pierścień ostrości w prawo i w lewo w nieskończoność? Tzn. nie ma momentu gdzie jest opór taki, że dalsze kręcenie jest niemożliwe.
Do mnie też doszla dzisiaj 30 1.4 :) Kupiona myślę dość okazyjnie bo 200-300 zł taniej niż standardowe ceny na allegro. Używka w stanie idealnym, szybki test i z 7d jak i 20d brak FF/BF a na 1.4 całkowicie akceptowalna :) (i o wiele lepsza niż moja 50 1.4). :)